ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Απέκρυψαν τη διαρροή τοξικών ουσιών

Σημαντικές έως και εγκληματικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ, που προτίμησαν να κρατήσουν κρυφό το θέμα της διαρροής τοξικών ουσιών τύπου PCB (πολυχρωμιούχα διφαινύλια) πιθανά και κλοφέν, όταν προκλήθηκε πυρκαγιά στη μονάδα 2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη τη νύχτα των Χριστουγέννων. Η διοίκηση της ΔΕΗ και η διεύθυνση του ΑΗΣ, προκειμένου να υποβαθμίσουν - από όλες τις πλευρές τους - το μείζον αυτό θέμα, έθεσαν σε μεγάλη δοκιμασία την υγεία όχι μόνο των εργαζομένων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής από τα τοξικά αέρια (κυρίως διοξίνες), που εκλύονται κατά την καύση ουσιών της κατηγορίας PCB. Τώρα, μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του σταθμού, οι οποίοι γνωρίζουν τις επιπτώσεις, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ αναγκάστηκαν να συγκεντρώσουν δείγματα τα οποία έχουν σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο στην Ιταλία, αλλά και να πάρουν κάποια μέτρα προστασίας των εργαζομένων (μόλις το περασμένο Σάββατο) του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Ηδη από τη νύχτα της έκρηξης στο σταθμό, οι εργαζόμενοι έθεσαν στη διεύθυνση το ζήτημα της έκλυσης τοξικών ουσιών από την καταστροφή τριών πυκνωτών που περιείχαν περίπου 17 λίτρα PCB, ωστόσο, ο διευθυντής του ΑΗΣ Θ. Παπαδέλης, κατά την κοπή της πίτας στις 31 Δεκέμβρη, ενημέρωνε ψευδώς τους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα μόλυνσης από τοξικές ουσίες. Αυτές οι... διαβεβαιώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η λήψη μέτρων και ελέγχων, αφού τα πρώρα δείγματα συγκεντρώθηκαν στις 8-10 Γενάρη και απεστάλησαν σε πιστοποιημένο εργαστήριο στην Ιταλία, τα αποτελέσματα του οποίου ακόμα αναμένονται. Πριν λίγες μέρες, στάλθηκαν και άλλα δείγματα για εξέταση, ενώ περισσότεροι από 40 εργαζόμενοι έχουν υποβληθεί σε τοξικολογικές εξετάσεις, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διαπιστωθεί κάτι. Ωστόσο, τα συμπτώματα των παρενεργειών αυτών των ουσιών δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμα.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας, η διεύθυνση του ΑΗΣ, μόλις το περασμένο Σάββατο, εξόπλισε τους εργαζόμενους με φόρμες μιας χρήσης και ενισχυμένες μάσκες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι πυκνωτές στάλθηκαν στη Γερμανία σε ειδικό κλίβανο (μοναδικό στην ΕΕ) για την καταστροφή τους. Αυτή τη στιγμή, κανένας δεν αναφέρει επακριβώς τι είδους PCB περιείχαν οι συγκεκριμένοι πυκνωτές. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι, από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, μετά από πιέσεις των εργαζομένων, η διοίκηση, με επιστολή στην κατασκευάστρια εταιρία ALSTOM, ζητούσε να πληροφορηθεί την επικινδυνότητα των «λαδιών» των πυκνωτών και ταυτοχρόνως να αντικατασταθούν. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από την ALSTOM.

Τα πολυχλωριούχα διφαινύλια (PCB) που φέρουν ως κυρίως εμπορικό τίτλο τον όρο «κλοφέν» και τα οποία χρησιμοποιούνται ως μονωτικό υλικό σε πυκνωτές, από τα τέλη της δεκαετίας του '70, λόγω της επικινδυνότητάς τους, άρχισαν να αποσύρονται και να απαγορεύεται η χρήση τους. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι η βραδεία αποσύνδεση όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον και η υψηλή τους τοξικότητα. Μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και καλύπτουν σε μορφή σκόνης μεγάλες επιφάνειες. Συγκεντρώνονται εκλεκτικά σε ζώντες οργανισμούς και εισέρχονται στον άνθρωπο και μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, σε χτεσινές δηλώσεις - και ενώ δεν υπάρχουν ακόμη οι απαντήσεις από τους ελέγχους που γίνονται στην Ιταλία - υποστήριξε πως «κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει» και πως οι έρευνες γίνονται για προληπτικούς λόγους...

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Διευκολύνσεις» σε μεγαλοεπιχειρηματίες

Στην απροκάλυπτη ικανοποίηση μιας σειράς αξιώσεων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων από το χώρο των κατασκευών και του εφοπλιστικού κεφαλαίου προχωρά η κυβέρνηση με πρόσχημα την «κατάργηση αντικινήτρων» και τη «λήψη μέτρων» για την αντιμετώπιση των «συνεπειών» στον τουρισμό μετά τις 11 του Σεπτέμβρη. Αυτό αποκαλύφτηκε από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού.

Ο υπουργός ανέπτυξε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η τουριστική πολιτική την τριετία 2002 - 2004, το οποίο καταρτίστηκε στον απόηχο των γεγονότων της 11ης Σεπτέμβρη και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τουριστική πολιτική της κυβέρνησης εξακολουθεί να χαράσσεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών του κλάδου. Ετσι, ο Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια σειρά νομοθετικές αλλαγές για την «εξασφάλιση εφοδίων στον τουρισμό» και ειδικότερα στην κατάργηση «αντικινήτρων για τις επενδύσεις» και την «απλοποίηση των διαδικασιών». Εξηγώντας, έκανε λόγο για «διαδικασίες που θα ξεπεράσουν εγκλωβισμούς του παρελθόντος για να διευκολυνθούν επιθυμίες, σχέδια», και «αλλαγή της νομοθεσίας στον τρόπο αδειοδότησης πάσης μορφής», ομολογώντας ουσιαστικά την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει τη νέα αντιπεριβαλλοντική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία καταργείται το στάδιο της προέγκρισης χωροθέτησης για μια σειρά από ρυπογόνες εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, με διάφορες προφάσεις ανακοίνωσε ότι οι εφοπλιστές κρουαζιερόπλοιων δε θα πληρώσουν για ένα χρόνο τέλη ελλιμενισμού στους τουριστικούς και εμπορικούς λιμένες, ικανοποιώντας σχετική αξίωση της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων.

Για την «αμαρτωλή ιστορία» της αδειοδότησης για την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων στην Αττική μετά την άρση του χαρακτηρισμού της ως «κορεσμένης περιοχής» στο όνομα της κάλυψης των αναγκών φιλοξενίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο υπουργός εμφανίστηκε σε ρόλο... Πυθίας κάνοντας λόγο για «στάσιμα σημεία» και ειδικότερα για «προσαρμογές» που πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστεί η «ευελιξία» της σχετικής νομοθεσίας και... ο νοών νοείτω.

Εκλεισε η υπόθεση της Λαυρεωτικής

Οριστικά έκλεισε η δικαστική διαμάχη για την υπόθεση της Λαυρεωτικής, καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης της Εισαγγελίας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και του Σ. Βαλδεσέρα, ο οποίος είναι ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους που είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (δύο χρόνια). Η υπόθεση της Λαυρεωτικής είχε προκαλέσει αναταραχή στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το 1994 και αρχικά είχαν κατηγορηθεί έντεκα άτομα, αλλά καταδικάστηκαν μόνον οι οκτώ με χρηματικά πρόστιμα. Αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης είχε ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και ο Σ. Βαλδεσέρας που ζητούσε την απαλλαγή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ