ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τα είπαν για τρίτη φορά

Πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, στις 5.00, η τρίτη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η συνάντηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες και όπως αναμενόταν, επικεντρώθηκε στο θέμα των εξουσιών. Οπως έχει ήδη διαφανεί από προηγούμενες τοποθετήσεις, οι θέσεις των δύο πλευρών επί του θέματος είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Μεταξύ των θεμάτων, τα οποία είχε θίξει ο Ραούφ Ντενκτάς, ήταν τα δύο κράτη και η αναγνώριση κυριαρχίας του ψευδοκράτους, παραμένοντας ουσιαστικά αμετακίνητος στις θέσεις του.

Ο πρόεδρος Κληρίδης απάντησε στις τοποθετήσεις Ντενκτάς, διατυπώνοντας τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη μορφή της λύσης.

Δείγμα γραφής για τις θέσεις του έδωσε και με νέες δηλώσεις ο Ραούφ Ντενκτάς, με τις οποίες επαναλαμβάνει τα περί αποδοχής των πραγματικοτήτων. Διαψεύδοντας, εξάλλου, διάφορα σενάρια, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν τηρεί το εμπάργκο δηλώσεων.

Ο ίδιος, πάντως, ήταν λαλίστατος, λέγοντας ότι στο τραπέζι βρίσκονται τα θέματα, για τα οποία οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να προβούν σε παραχωρήσεις και με την ολοκλήρωση των συνομιλιών θα γίνει αξιολόγηση από κοινού των σημείων για τα οποία υπήρξε συμφωνία, ή διαφωνία, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποφασιστεί κατά πόσον ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες θα δοθεί σε κάθε έποικο το ποσό των πέντε χιλιάδων στερλινών, για να εγκαταλείψει το νησί, λέγοντας ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν έποικοι αλλά πολίτες του λεγόμενου κράτους, οι οποίοι δεν είναι προς πώληση.

Σήμερα αναμένεται να αρχίσει ο Πρόεδρος Κληρίδης τον κύκλο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών με πρώτον τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίον θα δει στις 11.00 το πρωί.

«Μεροληπτεί» η ΕΕ δηλώνουν οι Τούρκοι

Οι εκθέσεις της ΕΕ «ευνοούν» τον «ελληνοκυπριακό τομέα», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί και πρόσθεσε ότι η ολιγωρία ορισμένων κύκλων στην Τουρκία για το Κυπριακό ενθαρρύνει τις «μονόπλευρες προσδοκίες και αιτήματα».

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κ. Μπαχτσελί είπε ότι το Κυπριακό είναι «εθνικό θέμα» για την Τουρκία και ταυτόχρονα είναι κρίσιμο θέμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Επιθυμούμε οι δύο κοινότητες στο νησί να έχουν ισχυρές εγγυήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ασφάλειά τους, είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει θέση υπέρ μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στην Κύπρο.

Αλλαγή «φρουράς» στο φυλάκιο Λινού

Μετά την αφαίρεση των όπλων από το φυλάκιο στην περιοχή Λινού, αντικαθίστανται όλοι οι αξιωματικοί της στρατιωτικής διοίκησης, που είχαν την ευθύνη της Εθνικής Φρουράς.

Με εντολή του υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, άρχισαν οι διαδικασίες για αφαίρεση της διοίκησης των υπευθύνων διοικητών από το επίπεδο του διοικητή της Μεραρχίας, μέχρι του διοικητή του λόχου.

Συγκεκριμένα, θα αντικατασταθούν ο διοικητής της Μεραρχίας, ο διοικητής του Συντάγματος, ο διοικητής της Μονάδας και ο διοικητής του λόχου, στον οποίο ανήκε διοικητικά το φυλάκιο, όπου έγινε η πρωτοφανής επιδρομή στην περιοχή του χωριού Λινού.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χάσικος διέταξε επίσης τη διεξαγωγή έρευνας στην Εθνική Φρουρά, ανεξάρτητα από τις ανακρίσεις που διεξάγει η αστυνομία.

Ζήτησε ακόμη τη λήψη αυστηρών διοικητικών μέτρων σε όλα τα επίπεδα για ενίσχυση της ασφάλειας των φυλακίων και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν και στη Βουλή οι αρμόδιοι του υπουργείου Αμυνας και της Εθνικής Φρουράς, καθώς το πρωτοφανές περιστατικό θα απασχολήσει την Επιτροπή Αμυνας.

Παράλληλα, τέσσερις βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού ζήτησαν την εγγραφή του θέματος με τη μορφή του κατεπείγοντος, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των στρατοπέδων και άλλων στρατιωτικών χωρών της Εθνικής Φρουράς.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Μεγάλης σημασίας η πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Πραγματοποιείται στις 26 και 27 του Γενάρη, στην Αθήνα

Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου τον τόνο δίνει η πρωτοφανής ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, που εκδηλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν ασταμάτητα στο Αφγανιστάν, με τον παλαιστινιακό λαό να μετράει τους νεκρούς του δεχόμενος μια νέα βάρβαρη επίθεση από την αποθρασυμένη κυβέρνηση του Ισραήλ, με εξελίξεις στο Κυπριακό που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία αποπνέουν, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο συναντώνται στην Αθήνα, στις 26 και 27 του Γενάρη, έπειτα από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, για να συνεκτιμήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά τις 11 του Σεπτέμβρη και να συζητήσουν τρόπους ανάπτυξης της αλληλεγγύης και του συντονισμού της δράσης.

Οι εργασίες της συνάντησης αναμένεται να έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τόσο το σκέλος εκείνο που αφορά στην εκτίμηση της διεθνούς κατάστασης μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, υπό το πρίσμα Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στην προσέγγιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν και των επιπτώσεών του στην ευρύτερη περιοχή, στη συζήτηση των εξελίξεων στο Παλαιστινιακό, όσο κυρίως το σκέλος εκείνο που αφορά στην πάλη των προοδευτικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη πραγμάτων» στην περιοχή και στην αναζήτηση μορφών αλληλεγγύης και συντονισμού της δράσης τους.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στην περιφερειακή συνάντηση είναι: Αιγυπτιακό ΚΚ, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Ιορδανικό ΚΚ, ΚΚ Ιράκ, ΚΚ Ιράκ - Κουρδιστάν, Τουντέχ - Ιράν, ΚΚ Ισραήλ, ΑΚΕΛ - Κύπρος, Λιβανικό ΚΚ, ΕΑΜ Μπαχρέιν, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Σουδανικό ΚΚ, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Συρίας.

ΚΚΕ
Εκδήλωση - συζήτηση για την Παιδεία

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι βασικές εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της "μεταρρύθμισης" στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι θέσεις και οι στόχοι πάλης του Κόμματός μας για την Παιδεία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη, 24/1, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52).

Την εκδήλωση θα ανοίξει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Την εισήγηση θα κάνει ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Θα υπάρχει δυνατότητα ολιγόλεπτης παρέμβασης από τους προσκεκλημένους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ