ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«ΟΙΚΟΠΑΡΚΑ»
Γι' αυτούς έχει χρήματα

Την ώρα που χιλιάδες αγρότες είναι στους δρόμους, διεκδικώντας το δικαίωμά τους να καλλιεργήσουν και να ζήσουν απ' αυτό, κάποιοι άλλοι τσεπώνουν μπόλικο κοινοτικό χρήμα. Με τις ευλογίες, βέβαια, της κυβέρνησης, που για άλλους λέει ότι δεν περισσεύουν και για άλλους τρέχει να τους χρηματοδοτήσει απλόχερα.

Ο «Ρ» τον προηγούμενο Δεκέμβρη αποκάλυψε λεπτομέρειες για κομπίνες, που στήθηκαν γύρω από την υπόθεση «Οικοπάρκα». Αυτές τις αντιπαραγωγικές, αντιαγροτικές «μπίζνες», που σε πολλούς νομούς της χώρας δρομολογήθηκαν από ίδιες εταιρίες, ίδια άτομα. Από παράγοντες (π.χ., τον Μ. Γαβαλά πρόεδρο της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ) και μοναστήρια, που επιδιώκουν επιδότηση από τις Βρυξέλλες. Πώς;

Τόσα χρόνια, στη λογική της ΕΕ για μείωση της αγροτικής παραγωγής, δε δίνονται αναγκαία κονδύλια για στήριξη του αγρότη. Αντίθετα, χρηματοδοτούνται αλλαγές καλλιεργειών, καταστροφή αγροτικών προϊόντων, δάσωση αγροτικών εκτάσεων. Χρηματοδοτείται η είσοδος του ιδιωτικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση των δασών, η ιδιωτικοποίησή τους, δηλαδή. Ετσι στήθηκε το πρόγραμμα «Μακροχρόνια Παύση Καλλιέργειας Γεωργικών Γαιών».

Εφαρμόζεται από το 1996, σε 192.480 στρέμματα. Επισήμως, στόχος του προγράμματος είναι η 20ετής αγρανάπαυση αγροτικών γαιών, η δημιουργία βιότοπων και οικολογικών πάρκων με έργα περιβαλλοντικής προστασίας, όπου θα έχει πρόσβαση το κοινό. Στους δικαιούχους δίνονται για να κάνουν έργα, 20.000 δρχ./στρ. ετησίως (75% κοινοτικό χρήμα, 25% εθνικό).

Αρχές του 2001, ξέσπασε θόρυβος για κομπίνες και «τρωκτικά» που ροκάνιζαν κονδύλια χωρίς να παράγουν έργο. Το «σπυρί» έσπασε στο Νομό Ιωαννίνων. Τον Απρίλη και τον Ιούνη 2001, οι αρμόδιες αρχές έκαναν έρευνες, διαπιστώθηκαν παραβάσεις, προτάθηκαν ποινικές και δικαστικές διώξεις, να επιβληθούν πρόστιμα, να αποβληθούν οι παράνομοι «δικαιούχοι» και να επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.


Στις 26/11/2001 αυτοκτόνησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας Ιωαννίνων Δ. Παπαϊωάννου. Στο σημείωμα που άφησε πίσω του, έγραφε: «Με έφαγαν τα οικοπάρκα». Συνέδεε την πράξη του με πιέσεις που δεχόταν να μην «αγγίξει» την υπόθεση.

Ο Παπαϊωάννου ετοίμαζε τα πρωτόκολλα για τη διοικητική αποβολή όλων των εταιριών που έστησαν «οικοπάρκα» στο νομό και την υποχρέωση των ιδιωτών να αποδώσουν πίσω στο ελληνικό Δημόσιο τα ποσά των επιδοτήσεων που είχαν προεισπράξει (1.262.296.000 δρχ.), καθώς διαπιστωνόταν από τους ελέγχους ότι δεν είχε παραχθεί έργο.

Προηγούμενα, στις 23/11/2001, η Γενική Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών και Ερευνας (με κοινοποίηση και στο γραφείο υφυπουργού Γεωργίας, Β. Αργύρη) έστειλε στον Παπαϊωάννου απάντηση σε δικό του υπηρεσιακό έγγραφο της 20/11, όπου ζητούσε να ανασταλεί το Πρόγραμμα. Η Γενική Διεύθυνση απορρίπτει το αίτημα (κοινοποιεί και αυτή το έγγραφό της στον Αργύρη) και ο Παπαϊωάννου αυτοκτονεί. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου - τυπικά τουλάχιστον - ήταν ενήμερη γι' αυτόν τον υπηρεσιακό διάλογο, αν και υποστηρίζει ότι η απάντηση τη Γενικής Διεύθυνσης ήρθε σε γνώση της στις 4/12/01.

Μετά την αυτοκτονία και τον ακόμα μεγαλύτερο θόρυβο, στις 3/12/01, η Γενική Διεύθυνση στέλνει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των νομών, όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα, αυστηρότερες οδηγίες ελέγχου.

Στις 5/12/2001, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξέδωσε τελικά απόφαση για την αναστολή εφαρμογής του Προγράμματος στα Γιάννενα, όπως ζητούσε ο αυτόχειρας. Ομως, αφορά αναστολή μόνον εκεί. Οχι όπου αλλού εφαρμόζεται το Πρόγραμμα, και κανείς δεν εγγυάται ότι όλα γίνονται στην εντέλεια.

Μάλιστα, στις 13/12/01, με υπόμνημα του υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ, με ένδειξη «εξ. επείγον», αποφασίστηκε να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος και να πληρωθούν οι «δικαιούχοι» για το έτος 2001 μέχρι τις 28/2/02.

Προηγήθηκε, στις 10/12/01, υπόμνημα της «Επιτροπής Δικαιούχων» του προγράμματος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με το οποίο, ουσιαστικά, ζητούσαν επίλυση των προβλημάτων, που, κατά τους ισχυρισμούς τους, αντιμετωπίζουν και συνέχιση του προγράμματος. Προειδοποιούσαν: «Ο χρόνος αναμονής εξαντλείται».

Πράγματι, η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει την «αγρανάπαυση». Και αντί τα σχετικά κονδύλια να κατευθυνθούν στην ενίσχυση της καλλιέργειας, συνεχίζεται μια ιστορία, που και αντιπαραγωγική είναι, και προσφέρεται για κομπίνες. Για δε τα Γιάννενα, αναμένεται να εκδοθούν από τη Διεύθυνση Γεωργίας οι αποφάσεις αποβολής των πρώην δικαιούχων, αλλά δεν είναι γνωστό πότε θα επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.


Θ. Μ.


ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

Τη σύσταση συντονιστικής επιτροπής αγώνα για την οργάνωση κινητοποιήσεων στο άμεσο μέλλον αποφάσισαν οι δασεργάτες του Σταυρού, Θεσσαλονίκης σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποίησε την Κυριακή ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Σταυρού, με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ Σωκράτης Γραβαλάς, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κύρκος, ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ και υποψήφιος νομάρχης Γιώργος Ρόκος, οι πρόεδροι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαγκαδά, Αρναίας και Καλαμπάκας, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Λαγκαδά και ο δασολόγος Στέφανος Ζηντζόβας.

Ο γραμματέας του Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού Αλέκος Τσουρελάκης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα των δασεργατών, κυρίως αυτό της ανεργίας, την ολιγωρία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων αυτών και στα 12 βασικά αιτήματα του συνεταιρισμού, που περιλαμβάνουν:

  • Την ίδρυση ταμείου δασών
  • Την αύξηση των πιστώσεων για υλοτομικές εργασίες τουλάχιστο κατά 50% σε σχέση με πέρσι
  • Την ίδρυση μητρώου δασεργάτη και σχολής δασεργατών
  • Την κατάργηση των εκατοντάδων εικονικών δασικών συνεταιρισμών
  • Τον καθορισμό ενιαίου φορολογικού πλαισίου για όλους τους δασεργάτες
  • Την αύξηση των συντάξεων και των αποζημιώσεων για εργατικά ατυχήματα στο ύψος του κατώτερου ημερομισθίου
  • Την κατάργηση διαφόρων κρατήσεων ξένων προς τις δασικές εργασίες, κ.ά.

Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τόνισε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση, για να λυθούν τα προβλήματα των δασεργατών. Αυτό φαίνεται από το ύψος των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για τα δάση. Στον τελευταίο προϋπολογισμό τα κονδύλια αυτά είναι σημαντικά μειωμένα με πέρσι. Κατήγγειλε το δασοκτόνο άρθρο 14 στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και τόνισε την ανάγκη πολιτικού σχεδιασμού.

Εξέφρασε ακόμα την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση των δασών και στο Π Δ 126, που απ' την ίδια τη ζωή αποδείχτηκε ότι πρέπει ν' αλλάξει, συμφώνησε με τα αιτήματα των δασεργατών και τους κάλεσε να αγωνιστών οργανωμένα μαζί με τους άλλους αγρότες, για να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα.

Ο Σωκράτης Γραβαλάς στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι τα προβλήματα είναι κοινά, αλλά δεν αρκεί να κάνουμε διαπιστώσεις. Για ν' αλλάξει αυτή η πολιτική που οδηγεί τους εργάτες της γης στον αφανισμό, πρέπει οι ίδιοι να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Να βγουν στο δρόμο στις 28 του Γενάρη, γιατί μόνο με τον αγώνα θα βρουν λύση τα προβλήματα.

Ακολούθησε συνεδρίαση των προέδρων όλων των ενώσεων με τη διοίκηση του Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού, στην οποία αποφασίστηκε η σύσταση συντονιστικής επιτροπής αγώνα για οργάνωση κινητοποιήσεων. Αποφασίστηκε, εξάλλου, όπως ο Γραμματέας και Πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού παρευρεθούν τη Δευτέρα (χτες) στο Δερβένι, όπου θα παρατάξουν τα τρακτέρ οι αγρότες Λαγκαδά, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ