ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Δε θα χτιστεί πάνω στα κορμιά μας!

Δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων στη διάρκεια κυβερνητικής φιέστας, όπου ο Κ. Σημίτης, πατώντας σε ένα χώρο ματωμένο απ' τους εργάτες, αναφέρθηκε και πάλι στην «ισχυρή Ελλάδα» της άρχουσας τάξης

Κατηγορηματικοί ήταν οι εργαζόμενοι στη χτεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό: Το έργο δεν θα ολοκληρωθεί, αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφάλειας

Eurokinissi

Κατηγορηματικοί ήταν οι εργαζόμενοι στη χτεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό: Το έργο δεν θα ολοκληρωθεί, αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφάλειας
Αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα ασφάλειας και βελτίωσης των όρων εργασίας, το έργο δε θα ολοκληρωθεί! Κατηγορηματική η προειδοποίηση που απηύθυναν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο - κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού, στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του επίσκεψης στο χώρο του έργου. Ο Κ. Σημίτης, επιδεικνύοντας προκλητική αδιαφορία για το ότι το έργο γίνεται σε βάρος της ζωής των εργαζομένων, για τους δεκάδες τραυματισμούς εργατών και το πρόσφατο θάνατο του 62χρονου οικοδόμου στο Ολυμπιακό Χωριό, αρκέστηκε να δηλώσει την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών!!! Εξίσου, προκλητική εμφανίστηκε η Φ. Π. Πετραλιά, τομεάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων της ΝΔ, η οποία σε δηλώσεις της με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού αναφέρθηκε μόνο στα προβλήματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

Με δυναμική παρέμβασή του στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο Ολυμπιακό Χωριό, έκανε καθαρό πως άλλες είναι οι ανησυχίες των εργαζομένων. Το Συνδικάτο, εξάλλου με προηγούμενη ανακοίνωσή του έχει κάνει καθαρό: «ποτέ μη σώσει και τελειώσει το έργο αν είναι να θεμελιωθεί με κορμιά νεκρών εργατών». Οι οικοδόμοι εμφανίστηκαν χτες «ακάλεστοι» στην κυβερνητική φιέστα και εξανάγκασαν την κυβερνητική κουστωδία να ανοίξει χώρο, ώστε να δώσουν προσωπικά στον πρωθυπουργό -όπως και έγινε- το υπόμνημα του Συνδικάτου, όπου αναφέρονται τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Ολυμπιακό Χωριό. Προηγουμένως, ο συνδικαλιστής Γ. Φιλιούσης απευθυνόμενος στον υπουργό Πολιτισμού Ευάγ. Βενιζέλο - που είχε έρθει νωρίτερα στο Ολυμπιακό Χωριό - του υπογράμμισε ότι «δουλιά χωρίς δικαιώματα, είναι δουλεία».

Στο υπόμνημα αναφέρονται τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους όπως είναι η παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής όπως ασθενοφόρου, γιατρού, πόσιμου νερού, σκαλωσιών, συγκοινωνιακού μέσου μεταφοράς των εργαζομένων στο τόπο δουλιάς, εξοπλισμού ατομικής προστασίας, τουαλέτες, χώρων φύλαξης των ρούχων κ.ά. Ακόμα, η συστηματική παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας όπως η παραβίαση ωραρίου, οι απλήρωτες υπερωρίες και αργίες, η χαμηλότερη ασφάλιση από το πραγματικό μεικτό μεροκάματο, οι ανασφάλιστες μέρες εργασίας, η καθυστέρηση πληρωμών, η άσκηση τρομοκρατικών μεθόδων από την εργοδοσία - π.χ. απειλή απόλυσης - στους εργαζόμενους για να εντατικοποιήσουν την εργασία κ.ά.

Τέλος, το Συνδικάτο στο υπόμνημά του ξεκαθαρίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε οι εργοδότες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους και συνεχίσουν να ασυδοτούν, «δεν εγγυόμαστε για την απρόσκοπτη λειτουργία του έργου».

Ο Κ. Σημίτης στις δηλώσεις του αμέσως μετά την επίσκεψη (που έγινε για τα μάτια του κόσμου) δεν είπε ούτε μια λέξη για τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά στο έργο, αλλά επιδόθηκε σε μια φτηνή και ταυτόχρονα προκλητική προεκλογική ομιλία: Χαρακτήρισε το Ολυμπιακό Χωριό, «ένα έργο με «σημαντικές πρωτιές» και σαν τέτοιες ανέφερε την ωρίμανση του έργου, τη μη επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών, την εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας. Ισχυρίστηκε ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η εικόνα της ισχυρής Ελλάδας που ανταποκρίνεται σε μεγάλα στοιχήματα. Είναι η εικόνα της Ελλάδας που κινείται δυνατά προς το μέλλον. Της Ελλάδας που εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς». Κι αυτά τα έλεγε την ώρα που σ' αυτήν την ίδια χώρα ο θάνατος ενός εργάτη κοστολογείται με το ποσό των 3 εκατομμυρίων δραχμών... Τόσα δηλαδή όσο το πρόστιμο που πλήρωσε η επιχείρηση στο εργοτάξιο της οποίας σκοτώθηκε ο 62χρονος οικοδόμος που εργαζόταν στο Ολυμπιακό Χωριό. Σημειώνεται ότι σε εργοτάξιο της ίδιας εταιρίας στη Δυτική Περιφερειακή του Υμηττού σκοτώθηκε και άλλος εργάτης πρόσφατα. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντ. Οσβαλντ είχε πει, πριν μερικές μέρες, αναφερόμενος στο θάνατο του 62χρονου οικοδόμου ότι αυτά τα γεγονότα είναι μέρος της ζωής μας... Μόνο που αυτή η ζωή που χάθηκε ανήκει σε εργάτη και όχι σ' έναν από τους κηφήνες της αστικής τάξης.

Προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις της Φ. Π. Πετραλιά για το ίδιο θέμα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα προβλήματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας - λόγω της αφαίρεσης έργων από τα προγραμματισμένα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - και στα αντιπλημμυρικά έργα του Ολυμπιακού Χωριού, που τελικά δε θα γίνουν αλλά δεν έκανε κανένα λόγο για τις συνθήκες εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα.

ΝΑΥΑΓΙΟ «ΣΑΜΙΝΑ»
Στο τέλος θα φταίνε μόνο οι νεκροί!

Αποφυλακίζεται ο καπετάνιος, κανένας στη φυλακή από την εφοπλιστική μαφία

Σ' ένα κλίμα μεθοδεύσεων, για να βγουν σταδιακά «λάδι» όλοι όσοι ευθύνονται για το πολύνεκρο ναυτικό έγκλημα σε βάρος των 81 ανθρώπων που επέβαιναν στο σαπιοκάραβο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», παραπέμπει η σημερινή αποφυλάκιση του πλοιάρχου Βασίλη Γιαννακή, ο οποίος παρέμενε προφυλακισμένος στις φυλακές της Χίου. Ο πλοίαρχος είχε καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης, η οποία έγινε δεκτή, ύστερα και από τη θετική εισήγηση του εισαγγελέα, από τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Καραδημητρίου, ο οποίος έχει αναλάβει τις έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου. Ο πλοίαρχος αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι προβλέπουν την εγγύηση 6 εκατ. δραχμών, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την παρουσία δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Αίτηση για αποφυλάκιση έχει καταθέσει και ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Ψυχογιός, η οποία απορρίφθηκε.

Στο μεταξύ ο κ. Καραδημητρίου, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει περάσει ενάμισης χρόνος από το τραγικό ναυάγιο και οι πραγματογνώμονες έχουν καταθέσει τα συμπεράσματά τους, εξακολουθεί να καθυστερεί στη σύνταξη του πορίσματός του. Ηδη έχει ξεκινήσει νέο γύρο καταθέσεων από τους επιζώντες του πληρώματος ενώ έχει καλέσει και στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρίας HFD (πρώην MFD). Τα όσα στοιχεία έχουν δει μέχρι και τώρα το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το πλοίο ήταν εντελώς αναξιόπλοο, με προβλήματα στις ηλεκτρογεννήτριες, ρήγμα και προβληματικά πτερύγια ευστάθειας (σταμπιλάιζερ). Ομως δημοσιεύματα φέρουν την προσοχή του Καραδημητρίου να επικεντρώνεται κυρίως στα ακατάλληλα σωστικά μέσα του πλοίου και πάνω σε αυτά να «στήνει» και τις κατηγορίες σε βάρος της εταιρίας και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας...

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Με την ανεργία στο 80% η κυβέρνηση ... συσκέπτεται

Προς νέα 24ωρη απεργία εργάτες και άνεργοι

Με συσκέψεις επί συσκέψεων συνεχίζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το μέλλον της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, όταν ο δείκτης της ανεργίας στο χώρο αυτό έχει ...ανάψει κόκκινο, ξεπερνώντας φέτος το 80%! Χτες έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας υπό την προεδρεία του υπουργού Γ. Ανωμερίτη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Νεκτάριος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Καλαφάτης. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, «εξετάστηκαν οι προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων και καταγράφηκαν οι συνολικές θέσεις για τη στήριξη και ανάπτυξη των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων στα πλαίσια του Ν. 2642/98 και των ενδιαμέσως καταγραφεισών αναγκών του θεσμικού ή διαχειριστικού χαρακτήρα». Ομως, επειδή δεν κατέληξαν πουθενά θα γίνει... νέα σύσκεψη την επόμενη βδομάδα στο ΥΠΕΘΟ!

Τα σωματεία της Ζώνης έχουν θέσει συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και ήδη έχουν αποφασίσει νέα 24ωρη απεργία, της οποίας η ημερομηνία θα καθοριστεί αυτές τις μέρες, στα πλαίσια της οποίας θα απαιτηθεί συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να τους δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Τα σωματεία με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι αυτό που κυριαρχεί ανάμεσα στους εργάτες της Ζώνης και στις Επιτροπές Ανέργων «είναι η θέληση του αγώνα όποιας μορφής και διάρκειας απαιτείται μέχρι την ικανοποίηση των κοινών αιτημάτων και στόχων πάλης» και τονίζουν ότι αυτή η σύσκεψη «δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, γιατί χρόνια παίρνονται αποφάσεις στα χαρτιά». Τα σωματεία τής Ζώνης διεκδικούν την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, πολιτική ανάπτυξης εργασιών, δουλιά για όλους, επιδότηση ανέργων κάθε μήνα με το 80% των αποδοχών της κάθε ειδικότητας, μέχρι να τους δοθεί δουλιά. Ακόμα μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 χρόνια, αυξήσεις των συντάξεων, κατοχύρωση της χωροθέτησης της Ζώνης μητρώο επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ