ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
Μέρες «αδέσποτες», μελωδικές

Εξαίσιες «χημείες» λόγου και ήχου, συγκινήσεις και μνήμες, «ξεδιπλώνουν» κάθε Δευτέρα και Τρίτη (10.30μμ), στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος, τηλ. 0109226975), ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος. Ο συνθέτης και ο τραγουδοποιός προσφέρουν μια μελωδική διαδρομή από το χτες στο σήμερα του ελληνικού τραγουδιού, μέσα από την ατομική δημιουργία και τη συνεργασία τους. Συνεργασία που αποδεικνύει ότι το σοβαρό ελληνικό τραγούδι - μνήμη στη συνείδηση του κόσμου, συνεχίζει δυναμικά στην καινούρια δεκαετία, προσφέροντας νέες σημαντικές στιγμές.

Στην παράσταση - συναυλία ο Θηβαίος ερμηνεύει Μικρούτσικο, ο Μικρούτσικος διευθύνει και παίζει Θηβαίο. Και οι δύο μαζί στέκονται σε σημαντικότατους σταθμούς του ελληνικού τραγουδιού. Μαζί τους είναι η Αλίς Φουρουτζιάν στο τραγούδι και οι μουσικοί Στέλιος Γαργάλας, Κώστας Καραγιάννης, Βάσω Δημητρίου, Στέφανος Λογοθέτης, Βαγγέλης Κοντόπουλος. Οι παραστάσεις τους στο «Σταυρό του Νότου» (δέκα συνολικά, μέχρι 28/1) είναι η αφετηρία ενός μεγάλου ταξιδιού τους σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερες από 70 παραστάσεις στη διάρκεια των επόμενων εννέα μηνών.



Μουσική πολυχρωμία

«Υπόγεια Ρεύματα»
«Υπόγεια Ρεύματα»
Εργα του Τσέχου δημιουργού Λέος Γιάνατσεκ θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αύριο (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, με μαέστρο τον Πολωνό αρχιμουσικό Γιάτσεκ Κάσπζικ. Θ' ακουστούν τα έργα του «Συμφωνιέτα για ορχήστρα» και «Γλαγολιτική λειτουργία» (πρώτη εκτέλεση με την ΚΟΑ). Σολίστες θα είναι οι λυρικοί τραγουδιστές Εύα Ουρμπάνοβα, Εύα Μπλάχοβα, Γιαν Βάτσικ, Ιγκος Γκαβρίλοφ. Συμμετέχουν οι Χορωδίες της ΕΡΤ και Μακεδονίας.

  • Αφιερωμένη στον Ιάννη Ξενάκη, με αφορμή τον ένα χρόνο από το θάνατό του, είναι η διάλεξη - συναυλία της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Εργα του θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί Αν. Θεοδώρου, Γ. Σαμπροβαλάκης, Κ. Θέος. Ομιλητής: Ιωσήφ Παπαδάτος.
  • Στους τσιγγάνικους μουσικούς δρόμους της Ανδαλουσίας «ταξιδεύει» ο Πάρις Πλιάκας, στο ρεσιτάλ κιθάρας φλαμένκο σήμερα (8 μ.μ.), στο Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών Αθήνας (Δημ. Σούτσου 46, τηλ. 010.6424826), με ελεύθερη είσοδο. Το ρεσιτάλ συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Θερβάντες και ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Αθήνας.
  • Λαϊκά τραγούδια από τη Δήμητρα Παπίου, κάθε Δευτέρα, στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός), επιμελημένα από τον Σταμάτη Κραουνάκη.
  • Στο Θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση» (Λέσβου 8, Κυψέλη, 010.8647003) συνεχίζονται κάθε Δευτέρα (9 μ.μ.) οι μουσικοθεατρικές παραστάσεις «Νάμα - Μουσικό Ιστόρημα» - δίωρη «διαδρομή» στην ιστορία και τη μουσική του 20ού αιώνα.
  • Στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18) σήμερα εμφανίζονται οι Νίκος Παπακώστας, Αλέξανδρος Χατζής και το συγκρότημα «Mojo Sound Corporation». Αύριο (10.30 μ.μ.) ο Δημήτρης Κάσσαρης ερμηνεύει τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη κ.ά.
  • Η Τυνήσια τραγουδίστρια Λάμια Μπεντίουι και το συγκρότημα «Ελ Μουσαφίρ» εμφανίζονται σήμερα στο «Φα Ντο» (Αγ. Γεωργίου 43, Χαλάνδρι). Αύριο, τραγουδά το σχήμα «Εβενος».
  • Μια ξεχωριστή συναυλία υπόσχονται τα «Υπόγεια Ρεύματα», αύριο (11 μ.μ.), στη σκηνή του «Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης).
  • Αισθαντικές ερμηνείες της Μαίρη Εσπερ, σήμερα και αύριο, στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97), ανασύρουν διαχρονικά γυναικεία πρόσωπα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.
  • Οι Κώστας Παυλίδης και Αντώνης Απέργης εμφανίζονται σήμερα (11 μ.μ.), στη «Σκιά του φεγγαριού» (Ασκληπιού 91).
  • Ρέγγε την Κυριακή στο «Μάικς Αϊρις Μπαρ» (Σινώπης 6, Πύργος Αθηνών, Αμπελόκηποι»), με το DVD «Rebel Music: The Story of Bob Marley».

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Φρ. Ενγκελς: «Αντι- Ντίρινγκ»
  • Απόστολος Χαρίσης: «Θρησκεία και πολιτική στην Ελλάδα»
  • Αλέκος Παπαγεωργίου: «Εμπειρίες ένοπλων αγώνων»
  • Γιοκόντα Μπέλι: «Η γυναίκα φωλιά»
  • Μπαλζάκ: «Λουί Λαμπέρ», «Οι προγραμμένοι»
  • Μαρίνα Αντωνίου: «Χαμένες ευκαιρίες»

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στη μνήμη των Δημήτρη Ροντήρη και Κωστή Μιχαηλίδη είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιείται τη Δευτέρα (6μμ), στο Θεατρικό Μουσείο (Ακαδημίας 50). Θα μιλήσουν: Αννα Συνοδινού, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κώστας Ασημακόπουλος, Γιάννης Ιορδανίδης. Θα προβληθούν σκηνές από παραστάσεις τους και θα εκτεθεί αρχειακό υλικό.

  • Στη νεοελληνική λογοτεχνία βασίζονται οι εκδηλώσεις της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» με τίτλο «Η κόκκινη κορδέλα του έρωτα», στο Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» (Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα). Η αυλαία ανοίγει τη Δευτέρα (8μμ) με το «Ερωτικόν» του Γιώργη Γιατρομανωλάκη (διαβάζει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) και τα τραγούδια της αγάπης από την Αναστασία Εδεν.
  • Συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές που διοργανώνει το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου. Τη Δευτέρα (7.30μμ) στο Κέντρο Νεότητας (Δαναΐδων και Αντιγόνης) θα προβληθεί η ταινία του Νίκου Κούνδουρου, «Byron». Προλογίζει ο συγγραφέας Γιάννης Σολδάτος. Είσοδος ελεύθερη.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μέχρι τις 17 Μαρτίου θα παίζεται, στο «Αλάμπρα» το έργο «Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού» του Μ. Μέντοφ, κι αυτό γιατί θα μεταφερθούν νωρίτερα από ό,τι συνηθίζεται στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Αριστοτέλειον». Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση - σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα και μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Θόδωρος Εξαρχος, Λουκία Στεργίου, Ναταλία Μίγδου, Αρης Πρωτόπαπας. Το έργο έχει διαγράψει διεθνή κινηματογραφική και θεατρική διαδρομή.


μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

«Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189) τραγουδούν δύο διήμερα (1,2/2 και 8,9/2) ο Νίκος Ζιώγαλας και η Αναστασία Μουτσάτσου. Το πρόγραμμά τους απαρτίζεται από τραγούδια από τους μέχρι τώρα δίσκους τους και από την πρόσφατη κοινή συνεργασία τους με τίτλο «Κέρασμα». Ενα «ταξίδι» από το ροκ στο λαϊκό και από την παραδοσιακή μέχρι σύγχρονη έντεχνη μουσική. Μαζί τους και ο Μάνος Πυροβολάκης από τα «Κινούμενα Σχέδια».


ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ελ. Βιτάλη - Δ. Τσακνής
Ελ. Βιτάλη - Δ. Τσακνής
«Ενας χειμώνας για δύο» ξεκινά σήμερα (10.30μ.μ.), στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, 010-34.14.350), όπου συναντώνται η Ελένη Βιτάλη και ο Διονύσης Τσακνής. Οι δύο αξιόλογοι καλλιτέχνες προσκαλούν σε αυθεντική ψυχαγωγία, καταθέτοντας μια παράσταση που επικεντρώνεται στις σημαντικότερες στιγμές της δισκογραφίας τους και σε κλασικά τραγούδια που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν ερμηνεύσει. Τραγούδια, που κινούνται σε ένα ευρύ ηχητικό φάσμα, καλύπτοντας την απόσταση από το ροκ έως το λαϊκό, με γνώμονα την αλήθεια και τη διαχρονική δύναμή τους. Η Ελένη Βιτάλη θα «περπατήσει» στους λαϊκούς δρόμους του Δ. Τσακνή, ο οποίος θ' αναδείξει τη ροκ πλευρά της ερμηνεύτριας. Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, Σάββατο (10.30μ.μ.) και Κυριακή (9.30μ.μ.), μέχρι τα τέλη Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ