ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τζογάρουν σε αντιλαϊκά σενάρια
  • Η εμπλοκή του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας στην υπόθεση του τζόγου δημιουργεί πελώρια ερωτηματικά για τους επιδιωκόμενους στόχους και τους εμπνευστές της επίθεσης
  • Τελικός στόχος τα λαϊκά συμφέροντα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συσπειρωτικά και σταθεροποιητικά για το πολιτικό σύστημα λειτουργεί αντικειμενικά η ανάμειξη του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας στη βρώμικη υπόθεση του τζόγου (παράνομου και νόμιμου), η οποία έτεινε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ αναδείκνυε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Η εμπλοκή του ονόματος του Κ. Στεφανόπουλου πρόσφερε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να σημειωθεί μια συσπείρωση των κομμάτων του δικομματισμού γύρω από το πρόσωπό του, ενώ περίσσεψαν οι δηλώσεις αγανάκτησης για την άθλια και ανίερη επίθεση σε βάρος του. Η εντύπωση που σχηματιζόταν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, ήταν ότι ορισμένοι κύκλοι «πατάνε πάνω στον Πρόεδρο» για να σταθεροποιήσουν τη δική τους θέση. Ταυτόχρονα η ουσία της υπόθεσης του τζόγου και τα μεγάλα συμφέροντα που συγκρούονται για τη μοιρασιά, περνούν σε δεύτερο πλάνο. Δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη αυτό το διάστημα με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών και των εργαζομένων. Ταυτόχρονα είχε αρχίσει «να χαλάει επικίνδυνα» το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις που επιχειρούν κάποιοι να δρομολογήσουν με βρώμικες μεθοδεύσεις στρέφονται τελικά σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Η «αποκάλυψη» έγινε από τον τηλεοπτικό σταθμό «Extra», ιδιοκτησίας Γ. Κουρή και τον δημοσιογράφο Σπ. Καρατζαφέρη, ο οποίος εμφάνισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει νοικιάσει ιδιόκτητο κτίσμα του στην Πάτρα «σε νονό του παράνομου τζόγου». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο το συγκεκριμένο μαγαζί, που βρίσκεται στην οδό Αγ. Ανδρέου 87, με την επωνυμία «Ουτοπία», «είναι ιδιοκτησία Στεφανόπουλου και έχει νοικιαστεί από το 1997 και για 6 χρόνια στον κ. Βασιλόπουλο», ο οποίος όπως ισχυρίστηκε χτες στην εκπομπή του ο Σπ. Καρατζαφέρης «διατηρούσε ηλεκτρονικά μηχανήματα παράνομου τζόγου». Στην ίδια εκπομπή ο δημοσιογράφος ισχυρίστηκε: «Ο Βασιλόπουλος, έχει σχέσεις με τους "νονούς" του παράνομου τζόγου Νικολετάτο και Κατσίγιαννη».

Η κυβέρνηση διά στόματος του εκπροσώπου της απέδωσε την επίθεση σε άθλια δημοσιογραφική πρακτική, ενώ η ΝΔ έκανε λόγο για κέντρα διαπλοκής και εξωθεσμικά παράκεντρα.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Ο συναγερμός στην κυβέρνηση όσον αφορά τις βολές εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε σημάνει νωρίς χτες το μεσημέρι, πριν το θέμα βγει στον «αέρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με τη συμμετοχή των Χ. Πρωτόπαπα, Κ. Λαλιώτη, Στ. Μανίκα, Κ. Σφυρίου και Σ. Κοσμίδη, αποφασίστηκε η αντίδραση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να κινηθεί στο πνεύμα των επίσημων ανακοινώσεων που εκδόθηκαν αργά το απόγευμα. Ας σημειωθεί ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρχε ανησυχία για το ποια θα ήταν η αντίδραση του Κ. Στεφανόπουλου, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι «τελούσε υπό παραίτηση», έως και τη στιγμή που ο Απ. Κακλαμάνης μετά από σχετική συνομιλία μετέφερε τη διαβεβαίωση του Προέδρου ότι δε θα έθετε «σε δοκιμασία την πολιτική ομαλότητα στη χώρα».

Πριν επίσης από την επίσημη δήλωση στην οποία προέβη ο Χρ. Πρωτόπαπας, είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Κ. Στεφανόπουλο, όπου και τον διαβεβαίωσε για την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ήταν επίμονες, πλην ατελέσφορες, οι προσπάθειές τους προς τον ιδιοκτήτη (Γ. Κουρή) του καναλιού ΕΧΤΡΑ «να μην παράσχει βήμα σε επίθεση» κατά του Κ. Στεφανόπουλου.

Ο Χρ. Πρωτόπαπας

Στην επίσημη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπήρξε οξύς: «Η άθλια δημοσιογραφική πρακτική που εκδηλώθηκε εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας - ανέφερε ο Χρ. Πρωτόπαπας - συναντά την καθολική καταδίκη και την αποστροφή όλων μας, όλου του ελληνικού λαού και πιστεύουμε και του συνόλου του πολιτικού κόσμου. Εκφράζουμε το βαθύ σεβασμό και την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο του Προέδρου κυρίου Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Σε ένα πολιτικό που στη μακρόχρονη και διάφανη διαδρομή του, έχει αναδείξει ένα πρότυπο ήθους και εντιμότητας. Καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο κάθε απόπειρα σπίλωσης του προσώπου του. Ο ελληνικός λαός δε θα επιτρέψει σε κανέναν, να προωθήσει ύποπτα σενάρια σε βάρος της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Επιτέλους, υπάρχουν και όρια», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Κ. Λαλιώτη. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «η ακεραιότητα, η εντιμότητα και το ήθος του Κ. Στεφανόπουλου είναι αδιαμφισβήτητα και έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη». «Κάθε απόπειρα σπίλωσης» του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνέχισε, «καταδικάζεται απερίφραστα από το ΠΑΣΟΚ». Και ο Κ. Λαλιώτης κατέληξε: «Και η αγριότητα έχει και τα όριά της. Ο ελληνικός λαός εκφράζει εμπιστοσύνη και σεβασμό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δε θα ανεχτεί και δε θα επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει τον Κ. Στεφανόπουλο. Κάθε αήθης επίθεση, είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας και των θεσμών».

Αργά χτες το βράδυ, την υποστήριξή του στο πρόσωπο του Κ. Στεφανόπουλου εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος ταυτόχρονα χαρακτήρισε «παράδειγμα αθλιότητας» εκείνους που επιτέθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η επιδίωξή τους να αποσταθεροποιήσουν τους θεσμούς δε θα πετύχει», τόνισε.

Και τώρα σενάρια...

Ας σημειωθεί ότι μετά τον πανικό που δημιουργήθηκε στα κυβερνητικά κέντρα, και παρά το γεγονός ότι πριν πολλοί ήταν αυτοί που μιλούσαν για «εξωθεσμικά κέντρα» κλπ., μόλις ομαλοποιήθηκε κάπως η κατάσταση, κύκλοι από το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση επιχειρούσαν να εξηγήσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο «δημοσιογραφικό ανταγωνισμό», δεδομένου, όπως έλεγαν, ότι «ο Καρατζαφέρης έμαθε ότι ο Τριανταφυλλόπουλος θα έβγαζε κάτι εναντίον του Κ. Στεφανόπουλου και έσπευσε να το βγάλει πρώτος»...

Αργότερα, όμως, το σκηνικό άλλαξε και πάλι, οπότε ανώτατες κυβερνητικές πηγές εμφανίζονταν ως «βέβαιες» ότι «ισχυρότατα οικονομικά κέντρα, με πολλά λεφτά», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «επιχείρησαν να εξωθήσουν σε παραίτηση» τον Κ. Στεφανόπουλο, «ποντάροντας στην ευθιξία του», αλλά «υπήρξε αντίδραση μιας ισχυρής δημοκρατίας»... Σε ερώτημα «ποιοι ή ποιος είναι ο υποκινητής και ποια τα κίνητρα» αρνούνταν να απαντήσουν, λέγοντας ότι «κυκλοφορούν πολλά ονόματα, αλλά όχι αυτά που κατά καιρούς έχουν συνδεθεί με το ΠΑΣΟΚ»... Σε ό,τι αφορά στα «κίνητρα», μιλούσαν για προσπάθεια ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Μάλιστα, στο επόμενο ερώτημα αν πίσω από αυτή την υπόθεση υπάρχει «πολιτικός δάκτυλος», περιορίζονταν να απαντήσουν ότι «δεν έχουμε αποδείξεις», θέλοντας έτσι να αξιοποιήσουν την όλη υπόθεση σε ένα γενικότερο κλίμα «συνωμοσιολογίας» κατά της κυβέρνησης, που άρχισε να καλλιεργείται από την αρχή της βδομάδας από διάφορα ΜΜΕ...

Τέλος, ανώτατοι κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, δεν παρέλειπαν να μιλούν για «διάφορα κέντρα» μέσα στη ΝΔ, αφήνοντας υπονοούμενα χρήσιμα για την αξιοποίηση της υπόθεσης στο πλαίσιο ενός νέου γύρου δικομματικής εξαχρείωσης.

ΝΔ: «Βλέπει» διαπλεκόμενα

Στην «ασύδοτη δράση εξωθεσμικών παράκεντρων» και σε «κέντρα διαπλοκής» αποδίδει η ηγεσία της ΝΔ την αήθη επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο στόχος είναι η δημοκρατική ομαλότητα. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η «αήθης επίθεση κατά του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, του οποίου το ήθος και η ακεραιότητα αναγνωρίζονται από ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αποδεικνύει ότι ο πραγματικός στόχος των κέντρων διαπλοκής και αδιαφάνειας είναι η δημοκρατική ομαλότητα του τόπου». Ανέφερε ακόμα ότι η ΝΔ έχει επισημάνει «τους κινδύνους που συνεπάγεται για το δημοκρατικό μας πολίτευμα η ασύδοτη δράση των εξωθεσμικών παράκεντρων», για να καταλήξει πως «είναι πλέον η ώρα της ευθύνης» και πρέπει «πολιτικός κόσμος και δημοκράτες πολίτες να αντισταθούν».

Ο Κ. Καραμανλής επικοινώνησε με τον Κ. Στεφανόπουλο εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την επίθεση που δέχτηκε. Επιτελικά στελέχη της ΝΔ δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την τροπή που έπαιρναν οι εξελίξεις, απέρριπταν την κυβερνητική εκδοχή περί άθλιας δημοσιογραφίας και εκτιμούσαν ότι από την όλη ιστορία αποκομίζει οφέλη η κυβέρνηση.

Δηλώσεις στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας έκαναν χτες βράδυ και οι Ν. Κωνσταντόπουλος και Δ. Τσοβόλας

Σαπίλα!

Ο Τριανταφυλλόπουλος εισβάλλει με τις χαφιεδοκάμερές του στα σπίτια των πολιτών, για να διαφημίσει και να καλλιεργήσει την «αναγκαιότητα» μιας επιχείρησης «καθαρά χέρια» στην ελληνική της εκδοχή.

Ο φίλος του ο εκδότης Χατζόπουλος, με τον οποίο ο Τριανταφυλλόπουλος επισκέπτεται τα «πολιτιστικά κέντρα» που άδει ο Σφακιανάκης, εκδίδει βιβλίο με τίτλο «Μάκης Τριανταφυλλόπουλος - Το φαινόμενο»...

Το... «φαινόμενο» και τα ΜΜΕ της διαπλοκής που τον συνεπικουρούν, αναγάγουν τον γκαιμπελισμό σε «πολιτική ορθότητα» και διακονούν τη θεωρία ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Μέσα σε όλα αυτά οι μικρορουφιανιές του τύπου «από ποιον αγόρασε σπίτι ο Σπηλιωτόπουλος» και «σε ποιον νοίκιασε σπίτι ο Στεφανόπουλος», ανακηρύσσονται σε «ανιδιοτελή» (!) διαγγέλματα εθνικής σωτηρίας!

Από το «όλοι είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου», περνάμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο φασισμό του «όλοι είναι ένοχοι» εκτός, βέβαια, αν αποδείξουν ότι δεν είναι... ελέφαντες, αλλά και πάλι με λίγες πιθανότητες να αθωωθούν...

***

Η ελληνική κοινωνία ποτίζεται τις τελευταίες μέρες με τόνους από εικόνες και λογύδρια εκφασισμού. Τα ΜΜΕ της χώρας, που «πιάνουν το μήνυμα» ότι το πράγμα γίνεται ανεξέλεγκτο και που βάλθηκαν να καταγγείλουν τη χτεσινή αθλιότητα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι τα ίδια που παρέχουν βήμα στον Χρυσανθακόπουλο για το «εθνικό του διάγγελμα»!

Το πολιτικό σύστημα της χώρας, βαθιά βουτηγμένο στο βούρκο της παρακμής του, δεμένο με χίλια νήματα με τα κέντρα της «ελεύθερης αγοράς», στέκεται αδύναμο να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα των αυτόκλητων εισαγγελέων. Φαινόμενα τα οποία το ίδιο το σύστημα εξέθρεψε. Μηχανισμοί που το ίδιο το σύστημα τους δημιούργησε, τους έστησε και πάνω τους στηρίχτηκε και στηρίζεται για να αναπαράγει την εξουσία του.

Τώρα, αυτό το πολιτικό σύστημα που μοιράζει άδειες για καζίνο σε μεγαλοεργολάβους, σε τραπεζίτες και συναγελάζεται με νόμιμους και παράνομους Νικολετάτους, υποκλίνεται και απολογείται μπροστά στους μηχανισμούς του, αλλά την ίδια ώρα τους χρησιμοποιεί και σαν ασπίδα. Πώς; Μα καταγγέλλοντάς τους, όπως χτες, αλλά αφού πρώτα τους έχει βάλει να κάνουν τη βρώμικη δουλιά για δικό του λογαριασμό. Είναι η «ισχυρή τους δημοκρατία»...

***

Τι παίζεται γύρω από όλη αυτή την ιστορία; Τι επιδιώκουν; Είμαστε ενώπιον πολιτικών ανακατατάξεων και αναδιαρθρώσεων του πολιτικού σκηνικού που πρέπει να γίνουν με όρους κλειδαρότρυπας, ώστε οι καζινάδες, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεργολάβοι, οι μπίσνεσμαν που επενδύουν στον «εφ' όλης της ύλης διάλογο» με την Τουρκία, να ξαναμοιράσουν την «τράπουλα», αλλά χωρίς τον κίνδυνο ο λαός να τους χαλάσει τη σούπα;

***

Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ούτε τους ανήξερους, ούτε τους Πόντιους Πιλάτους, ούτε πολύ περισσότερο τους τιμητές της πολιτικής ζωής μπορούν να προσποιούνται. Είναι αυτοί που εξέθρεψαν την αθλιότητα. Ο «αυριανισμός», οι φωτογραφίες του Μητσοτάκη με «ναζί», οι γυμνές φωτογραφίες της Λιάνη, δικά τους «παιδιά» είναι. Οι συκοφαντίες, οι υποκλοπές, η λάσπη, η σκανδαλοθηρία, οι λογαριασμοί είτε εκ Λιβερίας είτε εκ Κύπρου, δικά τους «φρουτάκια» είναι.

Το στημένο ύφος του κ. Πρωτόπαππα, χτες, όταν προσπάθησε να εμφανίσει την κυβέρνηση σαν υπερασπιστή της «δημοκρατίας τους» από τα «εξωθεσμικά κέντρα», είναι το υποκριτικό ύφος εκείνης της κυβέρνησης, της οποίας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης νομιμοποίησε τις μεθόδους και τις μεθοδεύσεις του «τριανταφυλλοπουλισμού». Είναι το ύφος μιας κυβέρνησης που μοιράζει στα «κέντρα» από εργολαβίες μέχρι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

Το στημένο ύφος του κ. Ρουσόπουλου, χτες, όταν ξεσπάθωσε υπέρ της «δημοκρατικής ομαλότητας», είναι το ύφος μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξεκινούσε τις προεκλογικές της περιοδείες από το Χρηματιστήριο και που εξαντλεί τη «μαχητικότητά της» ενάντια στα «κέντρα» που ενισχύουν - όπως λέει - το ΠΑΣΟΚ, αφού τα υπόλοιπα είναι «τύπος και υπογραμμός».

Το πολιτικό σύστημα της παρακμής και της σαπίλας μιλάει τώρα για «όρια». «Επιτέλους χρειάζεται μέτρο», έλεγε χτες μέχρι και ο Λαλιώτης! Μόνο που οι κύριοι του συστήματος μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν και αποδείχτηκαν ότι είναι αυτοί οι ίδιοι που υποθάλπουν και την πολιτική και την πολιτιστική παρεκτροπή σε αυτό τον τόπο.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η Αλέκα Παπαρήγα

Χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο. Το ΚΚΕ θα εκδώσει σήμερα σχετική ανακοίνωση.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποτέ αντίθετα στο νόμο

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση του τζόγου εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε αργά χτες το βράδυ. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει την προσήλωσή του στο νόμο και την ηθική. Στη δήλωσή του ο Κ. Στεφανόπουλος τονίζει: «Μου είναι εξαιρετικά δυσάρεστο ότι το όνομά μου αναμείχτηκε στο θέμα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών» και προσθέτει: «Δε διανοήθηκα ποτέ ότι θα μπορούσε να μου αποδοθεί οποιαδήποτε σχέση με δραστηριότητες αντίθετες στο νόμο και την ηθική». Εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο και προς όλους όσοι «μου εκδήλωσαν την εμπιστοσύνη τους και την εκτίμησή τους», όπως αναφέρει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ