ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Εξπρές» αδιαφάνειας για τα έργα ηλεκτροδότησης

Η κοινοπραξία που θα αναλάβει τα έργα θα πρέπει να γίνει χορηγός της Ολυμπιάδας και να καταβάλει χορηγία 1,5 δισ. δραχμές στον Οργανισμό «Αθήνα 2004»!

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος -που παραπέμπει σε αδιαφανείς διαδικασίες και ό,τι αυτό συνεπάγεται- δημοπρατεί η «Αθήνα 2004» την προμήθεια υλικών, τη μελέτη και την κατασκευή τεσσάρων κέντρων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε τουλάχιστον τέσσερις περιοχές της Αττικής, το Ελληνικό, το Φάληρο, τα Βριλήσσια και τη Νίκαια, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Χαρακτηριστικό της διαδικασίας είναι ότι η υποβολή προτάσεων των υποψηφίων θα ολοκληρωθεί μόλις μέσα σε 22 μέρες από τη δημοσίευση της προκήρυξης, δηλαδή στις 20 Φλεβάρη 2002! Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ - μετά τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης - επέλεξε να αναθέσει στην «Αθήνα 2004» το συγκεκριμένο έργο, προκειμένου να αποφευχθούν οι... χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία. Το κατεπείγον του έργου (ο διαγωνισμός θα είναι κλειστός) συνεπάγεται επιπλέον ότι το τελικό κόστος του έργου θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν που εκτιμάται σήμερα στα 18 δισ. δρχ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η σχετική προκήρυξη, αναφέρει ως προϋπόθεση, για να αναλάβει κάποια κοινοπραξία το έργο, την ανακήρυξή της σε επίσημο υποστηρικτή - χορηγό των Ολυμπιακών Αγώνων, καταβάλλοντας το ποσό του 1,5 δισ. δρχ. στην «Αθήνα 2004». Οξύμωρο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή των τεσσάρων σταθμών θα πάρει από τον κρατικό προϋπολογισμό (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) τουλάχιστον 18 δισ. δρχ. Ετσι, μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για χορηγία των Ελλήνων εργαζομένων προς την ανάδοχο εταιρία.

Τα τέσσερα κέντρα διανομής θα κατασκευαστούν στις εξής περιοχές:

  • Στο Ελληνικό μέσα στο χώρο του παλιού αεροδρομίου
  • Στο Φάληρο στη συμβολή της λεωφόρου Συγγρού με τη λεωφόρο Ποσειδώνος
  • Στα Βριλήσσια στο χώρο του Ναυτικού Οχυρού Βριλησσίων και
  • Στη Νίκαια επί της συμβολής των οδών Αρκεσίνης, Αρκαδίου και λεωφόρου Αθηνών.

Σημειώνεται ακόμα ότι η «Αθήνα 2004» υπέγραψε σύμβαση με τη ΔΕΗ (έπειτα από Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ) και εξασφάλισε μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου τα τρία από τα τέσσερα οικόπεδα, στα οποία θα εγκατασταθούν τα νέα Κέντρα Διανομής (το τέταρτο είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ). Η προθεσμία ολοκλήρωσης της κατασκευής των κέντρων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι έως την 1 Απρίλη του 2004.

Πέραν των αδιαφανών διαδικασιών, που ακολουθούνται και θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην ποιότητα κατασκευής, αλλά και στο τελικό κόστος, με την κατασκευή των τεσσάρων αυτών υποσταθμών, ακόμα και στην περίπτωση που παραδοθούν πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Η ενίσχυση της Αττικής με αυτούς τους υποσταθμούς ήταν, ούτως ή άλλως, επιβεβλημένη λόγω της αύξησης της κατανάλωσης. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αύξηση της παραγωγής (ενέργειας), αφού στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ για τα επόμενα 4 χρόνια δεν προβλέπεται η κατασκευή καμίας νέας μονάδας, όταν η ζήτηση, ετησίως ξεπερνάει το 4%.

ΠΑΜΕ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας»

Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, καλεί τους εργαζόμενους του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το ΠΑΜΕ, προκρίνοντας τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Αναφερόμενο στην πρόσφατη έκρηξη που σημειώθηκε στη Μονάδα ΙΙ του ΑΗΣ και στη διαρροή τοξικών ουσιών, το ΠΑΜΕ ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων έχει να επισημάνει τα εξής:

  • Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύον κάποιοι ότι η αλήθεια όποια και αν είναι οδηγεί τη ΔΕΗ στην καταστροφή και τη διάλυση. Η μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το πιθανό σπάσιμό της είναι καθαρά πολιτική απόφαση και την οποία πρέπει να αντιπαλέψουμε και όχι αποτέλεσμα τεχνοκρατικών διαδικασιών ή αποτελεσμάτων.
  • Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ έχει σοβαρότατες ευθύνες με την προώθηση της μετοχοποίησης (τη διαφήμιζε από χώρο σε χώρο), αφού πριν είχε βάλει ταφόπλακα στο Ασφαλιστικό, που άνοιξε το δρόμο στη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση. Οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν είναι αναλώσιμοι στο βωμό του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας

Αναφερόμενο σε δελτίο Τύπου της ΓΕΝΟΠ ότι το υλικό των πυκνωτών είναι AROCHLOR 1232 και εγκληματικά αποσιωπά ότι είναι της ίδιας κατηγορίας PCB και ότι κατατάσσεται στις 12 πιο επικίνδυνες ουσίες της υφηλίου, σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ. Από πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες που φτάνουν στους 1.200 βαθμούς κελσίου, άρα δεν υπάρχει θέμα τοξικών ουσιών, ενώ είναι γνωστό ότι η καταστροφή των ουσιών αυτών γίνεται σε ειδικούς κλιβάνους στη Γερμανία, τονίζοντας ότι θυμίζουν Πόντιο Πιλάτο οι προφορικές δηλώσεις, της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος ότι οι εργαζόμενοι στη Μονάδα ΙΙ εργάζονται με "ίδια ευθύνη".

Το ΠΑΜΕ ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους δημιουργώντας Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη στοιχειώδη προστασία, αφού τα θεσμοθετημένα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος θέλουν να κωφεύουν. Επίσης, σημειώνει ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα γι' αυτό, ώστε μετά από τρεις, μετά από έξι μήνες να εξεταστούν ξανά οι εργαζόμενοι με τις οδηγίες των αρμοδίων γιατρών εργασίας. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα, τονίζοντας ότι το ΠΑΜΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για το σταμάτημα του κατήφορου της εκμετάλλευσης, για να είναι στο κέντρο της ανάπτυξης ο άνθρωπος και όχι οι αριθμοί»

Ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις

Από την ερχόμενη Δευτέρα 4 του Φλεβάρη ξεκινούν οι εγγραφές για την ηλεκτρονική αποστολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Οι ενδιαφερόμενοι μετά από τη σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxinet.gr πιστοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και θα πάρουν τους ειδικούς κωδικούς με βάση τους οποίους θα είναι δυνατή η αποστολή της δήλωσης.

Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών στις επόμενες μέρες. Οι φορολογούμενοι που θα αποστείλουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις δηλώσεις τους δε χρειάζεται να προσκομίσουν τα έγραφα στην Εφορία. Ωστόσο, θα πρέπει να τα φυλάξουν για μια 5ετία (όσο διαρκεί σύμφωνα με το νόμο ο χρόνος παραγραφής) και να τα επιδείξουν σε περίπτωση φορολογικών ελέγχων. Το ίδιο ισχύει και με τις αποδείξεις οικογενειακών δαπανών, για τις οποίες από πέρσι οι φορολογούμενοι δεν τις επισυνάπτουν με τη φορολογική δήλωση αλλά τις αρχειοθετούν και να τις φυλάξουν για 5 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ