ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαχρονικές ευθύνες για το πολεοδομικό χάος

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου σε συζήτηση Επερώτησης βουλευτών της ΝΔ

Τις καταγγελίες για παρανομίες στο κτίσμα της πρώην υπουργού Ε. Παπαζώη στη Σαντορίνη έφεραν χθες στη Βουλή με Επερώτησή τους βουλευτές της ΝΔ.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αφού υπογράμμισε ότι είναι πολύ προσεκτικός σε ζητήματα σκανδάλων υπαρκτών ή όχι, όταν ειδικά αφορούν ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων, είπε ότι θέματα όπως το συζητούμενο πρέπει να λύνονται σε επίπεδο δικαιοσύνης. Τόνισε ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει πλήρη ενημέρωση, αφού παρά το ότι ζητήθηκε από την ΚΟ του ΚΚΕ το σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αυτό δε δόθηκε.

Μιλώντας γενικότερα είπε ότι υπάρχουν ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για το χάος που υπάρχει σε ό,τι έχει σχέση με τη δόμηση και τα οικιστικά ζητήματα. Το θέμα είναι, είπε, ότι όταν συγκρούεται στα θέματα αυτά το δημόσιο συμφέρον για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών και του περιβάλλοντος από τη μία μεριά και τα όποια δικαιώματα υπάρχουν υπέρ της ιδιοκτησίας από την άλλη να υπερισχύει το πρώτο, όπως τονίζει και ο Συνήγορος του Πολίτη. Και εδώ, τόνισε, προέκυψε ολόκληρο ζήτημα ότι δεν υπάρχουν γεωλογικές μελέτες που να προβλέπουν εάν υπάρχει δυνατότητα σε ένα μέρος να χτίσει ή όχι κάποιος, είτε αυτό είναι στη Σαντορίνη, είτε στα Λιόσια, είτε στο Μενίδι, πολύ περισσότερο που η χώρα μας είναι σεισμογενής.

Καταλήγοντας είπε ότι δεν πρέπει να πάμε στη λογική ότι ο κάθε μελετητής ιδιώτης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του πελάτη του θα κρίνει ποιο μέρος είναι ή δεν είναι επικίνδυνο για να χτιστεί κάτι.

Από την πλευρά της η Ε. Παπαζώη -που σε ένα σημείο της αγόρευσής της δάκρυσε- είπε ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον της για πολεοδομικές παραβάσεις στο κτίσμα της είναι ανυπόστατες και ισχυρίστηκε ότι σε αυτήν την υπόθεση αποτελεί στόχο διάφορων κυκλωμάτων.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΕΟ
Βάζουν «φωτιά» στα παράβολα

Ακριβότεροι και πιο τακτικοί (κάθε χρόνο, από τρία που είναι σήμερα) θα γίνουν οι τεχνικοί έλεγχοι των οχημάτων, μόλις λειτουργήσουν τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, μέχρι το τέλος του 2002.

Τη λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ προβλέπει σχετικός νόμος του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η κυβέρνηση με το νόμο αυτό ουσιαστικά μοιράζει στους ιδιώτες τα ετήσια έσοδα των δημόσιων ΚΤΕΟ, που ανέρχονται σε περίπου 45 δισ. δρχ.!

Και επειδή ακριβώς... είναι πολλά τα λεφτά, το ενδιαφέρον για τη λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ είναι πολύ μεγάλο και ήδη έχουν σπεύσει στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών περισσότερες από 290 εταιρίες, ελληνικές και ξένες (από Γαλλία, Γερμανία κλπ.)

Με τη λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ τα οχήματα θα περνούν από τεχνικό έλεγχο κάθε χρόνο, από τρία χρόνια που είναι σήμερα, ενώ το παράβολο αναμένεται να πάρει «φωτιά», ώστε να εξασφαλίζουν άμεσα τα υπερκέρδη οι ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι σήμερα το παράβολο για τον τεχνικό έλεγχο κοστίζει 8.000 δρχ. για τα ΙΧ και 12.000 δρχ. για τα μικρά φορτηγά. Το παράβολο αυτό διπλασιάζεται σε περίπτωση εκπρόθεσμης προσκόμισης του οχήματος στα ΚΤΕΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παράβολο με τη λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ ενδέχεται να φτάσει μέχρι και 30.000 δρχ.!

Βέβαια, οι εξελίξεις αυτές δεν είναι κεραυνός «εν αιθρία». Εχει προηγηθεί η μεθοδευμένη απαξίωση των δημόσιων ΚΤΕΟ, τα οποία χρόνια τώρα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο προσωπικό. Κι όλα αυτά, βέβαια, προς όφελος των ιδιωτών, που είναι έτοιμοι να καρπωθούν ετήσια έσοδα άνω των 45 δισ. δρχ., όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΟ.


ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Αύριο Κυριακή 3 Φλεβάρη, στις 9 το πρωί, θα τελεστεί στον Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου στην Πλατάνα Ατταλης Ψαχνών, το ετήσιο μνημόσυνο του αξέχαστου συντρόφου εκπαιδευτικού

ΘΑΝΑΣΗ ΦΑΛΑΓΓΗ

* * *

Τελούμε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2002 και ώρα 11.15 π.μ., 40θήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Περιστερίου, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρεμένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μαιευτήρα - Γυναικολόγου

(ΦΩΤΟ)

Η σύζυγος: Αννα. Τα τέκνα: Πάνος και Αγγελική, Παντελής και Ελένη, Χρυσούλα. Οι εγγονοί. Η αδελφή. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει για τα μέλη και τους φίλους του συνεστίαση, αύριο Κυριακή 3-2-02 στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Λιβαδάκι», Λεωφόρος Αθηνών 88 (απέναντι από το γήπεδο Θώδη). Προσκλήσεις στα τηλέφωνα: 07440-23.628, 28.589 και 28.295.
  • Το Παράρτημα Ροδόπης της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του σε Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, αύριο Κυριακή 3-2-02 στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής. Θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), την Παρασκευή 8-2-02 και ώρα 11 πμ, θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, στην αίθουσα της ΠΟΑΟ, Πειραιώς 6 - Ομόνοια, 4ος όροφος.
Συνεστίαση Πολιτικών Προσφύγων

Συνεστίαση, όπου θα κόψει και την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) αύριο Κυριακή 3-2-02 στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην Καστέλο), οδός Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26 Κ. Πατήσια, τηλ.: 010.2236.600. Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Κατηγορείται για διακίνηση πορνογραφικού υλικού

Συνελήφθη την Πέμπτη το μεσημέρι από άνδρες του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής και οδηγήθηκε χτες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ο 52χρονος Αντώνιος Στεφανάκος γιατί σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του, στον Αγ. Δημήτριο Αττικής, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 4.996 φωτογραφίες ανηλίκων (παιδιών και εφήβων) σε άσεμνες στάσεις, 175 κασέτες πορνογραφικού περιεχομένου τις οποίες διακινούσε στην αγορά, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με 22 δισκέτες και CD-ROM και μία βιντεοκάμερα, ένα περίστροφο κρότου και αερίου, έξι μαχαίρια, δύο στιλέτα και 27 κινητά τηλέφωνα χωρίς δικαιολογητικά κτήσης. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για «παράβαση του νόμου περί άσεμνων δημοσιευμάτων, παράνομη κατοχή όπλων, μαστροπεία, σωματεμπορία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος», ενώ εξετάζεται από τα εργαστήρια της ΔΕΕ η περίπτωση διακίνησης των φωτογραφιών μέσω του διαδικτύου.

Ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος ενόψει της διενέργειας τακτικής ανάκρισης και της κλήσης του σε απολογία.

Ισόβια για 245 κιλά κοκαΐνης

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν χτες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας οι Δημήτριος Παπαδογεωργάκης, 39 χρόνων (αδελφός του δημάρχου Γέρακα Αττικής) και Τρύφωνας Καραχάλιος, 36 χρόνων (γνωστός από τη ληστεία στο μουσείο Κορίνθου), οι οποίοι κατηγορούνταν για «αγορά, κατοχή, μεταφορά κατ' εξακολούθηση και εισαγωγή στην επικράτεια κατ' επάγγελμα και συνήθεια ναρκωτικών ουσιών και χρήση πλαστού εγγράφου». Η υπόθεση αφορά φορτίο άνω των 245 κιλών κοκαΐνης που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στις 27-1-2000 στο λιμάνι Γκαλάο του Περού. Τα ναρκωτικά βρίσκονταν μέσα σε κοντέινερ της εταιρίας των δύο καταδικασθέντων, που είχε την έδρα της στο Περού και επρόκειτο να μεταφερθούν με πλοίο στον Πειραιά με τελικό προορισμό την Αλβανία.

Η αστυνομία έφθασε στα ίχνη των παραπάνω ύστερα από πολύμηνη έρευνα και βάσει στοιχείων που συνηγορούσαν υπέρ της εμπλοκής τους στην υπόθεση αυτή. Οι ίδιοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν την ενοχή τους, ενώ ο δήμαρχος Γέρακα Γιάννης Παπαδογεωργάκης, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας, υποστήριξε ότι ο αδελφός του δεν έχει καμιά σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ