ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αταλάντευτοι στη μάχη!

Παίρνοντας πρόσθετη δύναμη από την παλλαϊκή στήριξη στο δίκαιο αγώνα τους και ακουμπώντας σταθερά στη συμπαράταξη της εργατικής τάξης και της νεολαίας, οι αγρότες συνεχίζουν με αποφασιστικότητα την πάλη τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στα μπλόκα, που ενισχύθηκαν με χιλιάδες τρακτέρ τις τελευταίες μέρες, οι μαχητές της αγροτιάς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, αν δε γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, όπως ιεραρχούνται και προβάλλονται από το αγροτικό κίνημα.

Αυτή την αταλάντευτη απαίτηση της μαχόμενης αγροτιάς όλης της Ελλάδας, θα μεταφέρουν προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, οι εκπρόσωποι των αγροτών κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2 μετά το μεσημέρι.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες έχουν, ταυτόχρονα, καταστήσει σαφές πως ο αγώνας τους δεν τελειώνει με την ικανοποίηση κάποιων επιμέρους αιτημάτων, αλλά θα συνεχιστεί, με πολλές και διάφορες μορφές πάλης, μέχρι την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιούργησε και συνεχώς οξύνει το αγροτικό πρόβλημα στη χώρα μας και μέχρι την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής που θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, θα εξασφαλίζει την αγροτική απασχόληση και θα αναπτύσσει την αγροτική οικονομία, σε παραγωγική βάση, για την ικανοποίηση των διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Η πολιτική παραπλάνησης δε θα περάσει

Οι μικρομεσαίοι αγρότες που βρίσκονται στις κινητοποιήσεις πρέπει να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση και πριν τις κινητοποιήσεις που εξωράιζε την πολιτική της και τώρα που προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες της σε τρίτους, αλλά και στους ίδιους τους αγρότες, έχει τον ίδιο στόχο

Η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τεμπών, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον υπουργό Γεωργίας ότι προσπαθούν να εξωραΐσουν την αντιαγροτική τους πολιτική και να φορτώσουν σε άλλους τις ευθύνες τους. Στόχος της κυβέρνησης, λένε, είναι η παραπλάνηση της μικρομεσαίας αγροτιάς και η υπονόμευση των κινητοποιήσεών τους. «Αυτό το στόχο πρέπει να ακυρώσουν οι αγρότες, επιμένοντας στην αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής έχει ως εξής:

«Με ασύστολα ψέματα ο υπουργός Γεωργίας και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εξωραΐσουν την αντιαγροτική τους πολιτική, να φορτώσουν σε άλλους τις ευθύνες, για να παραπλανήσουν τους μικρομεσαίους αγρότες και να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Μέχρι τις 31.1.2002 το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση ισχυρίζονταν ότι ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι είναι ο καλύτερος και ότι θα εξασφάλιζε τιμή 280-310 δραχμών το κιλό στους βαμβακοπαραγωγούς.

Τώρα όμως που έληξε η εμπορική περίοδος και από τα πραγματικά στοιχεία της παραγωγής φαίνεται ότι αν επιδοθεί ολόκληρη η πραγματική παραγωγή του βαμβακιού, οι βαμβακοπαραγωγοί όχι μόνο δε θα πάρουν καμία επιστροφή αλλά θα πρέπει να επιστρέψουν και ορισμένα χρήματα από αυτά που πήραν, το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση ξέχασαν αυτά που έλεγαν μέχρι την 31.1.2002 και λένε ότι για όλα φταίει ο νέος κανονισμός, αλλά όχι η κυβέρνηση. Και αυτό, γιατί τάχα αυτόν τον κανονισμό τον ψήφισαν οι άλλοι 14 υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, παρά και ενάντια στη θέληση του Ελληνα υπουργού Γεωργίας.

Επειδή τα γραπτά μένουν και είναι αδιάψευστοι μάρτυρες, παραθέτουμε στοιχεία από την ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, που έβγαλε αμέσως μετά τη δημοσίευση του νέου κανονισμού για το βαμβάκι, τον Ιούνιο του 2001.

Από το μπλόκο των Τεμπών
Από το μπλόκο των Τεμπών
Σαν θετικά του νέου κανονισμού, η ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας αναφέρει τη διατήρηση της ποσόστωσης στους 782.000 τόνους, τη διατήρηση της τιμής στόχου και της ελάχιστης τιμής στα επίπεδα του 1992. Και επιπλέον θεωρεί διαπραγματευτική επιτυχία την υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης το πρόστιμο συνυπευθυνότητας να είναι 50% μέχρι τους 1.137.750 τόνους και να ανεβαίνει κλιμακωτά για παραγωγή μεγαλύτερη από αυτή την ποσότητα.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, με την ανακοίνωσή του ο υπουργός Γεωργίας τον Ιούνιο του 2001 χαρακτήριζε επιτυχία το νέο κανονισμό που οφειλόταν στη δική του πρόταση. Τώρα, έξι μήνες μετά, που φαίνονται οι συνέπειες του κανονισμού, το υπουργείο Γεωργίας προσποιείται ότι θεωρεί αρνητικό τον κανονισμό, αλλά γι' αυτό φταίνε οι άλλοι 14 υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ κι όχι ο ίδιος.

Υπόσχεται ο υπουργός Γεωργίας ότι όταν θ' αλλάξει ο κανονισμός, θα ζητήσει να αυξηθεί η ποσόστωση και να μειωθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Την ίδια υπόσχεση όμως έδιναν και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, πριν αλλάξει ο κανονισμός. Για να εκτονώσουν τότε τις αγροτικές κινητοποιήσεις, έλεγαν ότι θα διεκδικήσουν να αυξηθεί η ποσόστωση στους 1.200.000 τόνους. Αντί γι' αυτό, όμως, συμφώνησαν να παραμείνει η ποσόστωση στους 782.000 τόνους και να αυξηθεί κλιμακωτά το πρόστιμο συνυπευθυνότητας μετά τους 1.137.750 τόνους.

Για τις αποζημιώσεις στο αγροτικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση έλεγε ότι θα καλύψει το 100% της ζημιάς. Η ανακοίνωση όμως του ΕΛΓΑ λέει ότι ανάλογα με το είδος του αγροτικού κεφαλαίου ζημιές από 10% έως 30% δε θα αποζημιώνονται, αλλά και για το υπόλοιπο ποσοστό δε δεσμεύεται ότι θα καλυφθεί το 100%. Ηδη το υπουργείο Γεωργίας δεν κάνει λόγο για το φυτικό κεφάλαιο, αλλά για τα έξοδα επανεγκατάστασης και κάποια απώλεια εισοδήματος, χωρίς να προσδιορίζει το ύψος του. Με βάση την εμπειρία που υπάρχει από προηγούμενες καταστροφές, το ποσοστό της αποζημίωσης δύσκολα θα φτάσει το 30% της ζημιάς. Δηλαδή, για ένα δέντρο ελιάς, αξίας 20.000 δρχ. που έπαθε ολική καταστροφή, δεν ανακοινώνει ο υπουργός Γεωργίας τι ποσό θα καταβάλει σαν αποζημίωση, αλλά προσπαθεί να ξεφύγει με κάποια έξοδα επανεγκατάστασης και απώλειας εισοδήματος.

Για τις ζημιές στα αμπέλια η κυβέρνηση υπόσχεται ένταξη στα κοινοτικά προγράμματα αναμπέλωσης. Ξέρει όμως ότι οι εκτάσεις στο πρόγραμμα αυτό είναι περιορισμένες, έχουν ήδη κατανεμηθεί στους διάφορους νομούς της χώρας για τη φετινή χρονιά και δεν κάλυψαν τις υπάρχουσες ανάγκες, με συνέπεια η υπόσχεση να μην έχει κανένα περιεχόμενο, τουλάχιστον για τη χρονιά που διανύουμε.

Για την καθυστέρηση της καταβολής των επιδοτήσεων στα διάφορα αγροτικά προϊόντα, η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες στις νομαρχίες και στους ίδιους τους αγρότες, που, τάχα, έκαναν λαθεμένες αιτήσεις. Το επιχείρημά της αυτό το στηρίζει στο γεγονός ότι οι Διευθύνσεις Γεωργίας έχουν μεταφερθεί στις νομαρχίες, που είναι αιρετές και δεν έχει πλέον αρμοδιότητα η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας.

Είναι γεγονός ότι οι Διευθύνσεις Γεωργίας οργανωτικά ανήκουν στις νομαρχίες, λειτουργικά, όμως, υπάγονται στο υπουργείο Γεωργίας και στους οργανισμούς που εποπτεύονται από αυτό, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι Διευθύνσεις Γεωργίας, όσον αφορά τις επιδοτήσεις, λειτουργούν με εγκυκλίους του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποφάσεις του υπ. Γεωργίας. Αν οι εγκύκλιοι αυτές καθυστερήσουν να εκδοθούν, είναι ασαφείς ή αντιφατικές, δεν ευθύνονται οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ που τις εκδίδει, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Εκατοντάδες νέα τρακτέρ κατέφτασαν το Σαββατοκύριακο στα Τέμπη
Εκατοντάδες νέα τρακτέρ κατέφτασαν το Σαββατοκύριακο στα Τέμπη
Είναι προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει τις ευθύνες της σε τρίτους, αφού δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι μικρομεσαίοι, όμως, αγρότες, που βρίσκονται στις κινητοποιήσεις, πρέπει να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση και πριν τις κινητοποιήσεις, που εξωράιζε την πολιτική της, και τώρα, που προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες της σε τρίτους, αλλά και στους ίδιους τους αγρότες, έχει τον ίδιο στόχο.

Να περάσει την αντιαγροτική της πολιτική με το μικρότερο πολιτικό κόστος. Αυτό το στόχο πρέπει να ακυρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, επιμένοντας στην αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους, αλλά ταυτόχρονα βγάζοντας και τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα».

Ο Λαλιώτης και το σκληρό ... κλαρίνο των Θεσσαλών

Στην εποχή της λειψανδρίας και στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», υπάρχουν ακόμα πολλοί που ψάχνουν για ήρωες. Να, όπως οι θαυμαστές του Κ. Λαλιώτη, που έσπευσαν να τον χαρακτηρίζουν τολμηρό, επειδή, το περασμένο Σάββατο, συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Γεωργίας, πήγε στο αγροτικό μπλόκο των Τεμπών. Δε μας εξηγούν, όμως, γιατί είναι ήρωας ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όταν έρχεται σ' επαφή με τους αγωνιζόμενους αγρότες; Μήπως, επειδή επανέλαβε στα Τέμπη και μπροστά στους ξωμάχους, τα γνωστά και συνεχώς επαναλαμβανόμενα ψεύδη της κυβέρνησης σχετικά με τα προβλήματα και τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου; Μα, αυτό δε λέγεται τόλμη, αλλά θράσος.

Αν οι θαυμαστές του Κ. Λαλιώτη τον χαρακτήρισαν τολμηρό, για να υποδηλώσουν πως οι αγρότες είναι «άγριοι» και «αγροίκοι» - κάτι σαν «Ζουλού», δηλαδή - κι επομένως όποιος διακινδυνεύει να εμφανιστεί μπροστά τους είναι και πολύ ...άνδρας, μάλλον «την πάτησε». Οι αγωνιστές των Τεμπών υποδέχτηκαν τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ με ...τακτ, αλλά και με ...νόημα. Του έδωσαν τη δυνατότητα να πει τα ψέματά του και, ταυτόχρονα, του απάντησαν όπως έπρεπε. Και δεν είναι ό,τι το καλύτερο γι' αυτόν, για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση ν' ακούγεται από τις τηλεοράσεις το σύνθημα «όχι άλλα ψέματα»....

Ο Κ. Λαλιώτης, που θεωρείται ο εμπνευστής και καθοδηγητής των ανούσιων κι αποπροσανατολιστικών αντιπαραθέσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και εμφανίζεται ως φιλόδοξος πολιτικός κατεδαφιστής της Αριστεράς στην Ελλάδα, θα έπρεπε να γνωρίζει πως οι Θεσσαλοί αγρότες δε «χαμπαριάζουν» από «ψευτοτσαμπουκάδες». Δεν «περνάει» σ' αυτούς η τακτική του «σκληρού ροκ», αλλά ούτε τους ξεγελούν τα «γλυκολαλήματα» των «κλαριντζήδων». Γι' αυτό και «έπεσε το γέλιο της αρκούδας» στα Τέμπη, όταν ο «απρόσκλητος επισκέπτης» δήλωσε πως έχει γεννηθεί στην επαρχία και είναι κάτοχος κτημάτων!


Π.Ρ.

ΛΕΣΒΟΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι αγρότες στη Μυτιλήνη, που σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Χτες το πρωί οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Λάρσο και στη συνέχεια τον έκλεισαν αποκλείοντας έτσι τη διέλευση από τη βασική οδική αρτηρία του νησιού. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στον κόμβο όλη τη μέρα και πολλοί και τη νύχτα. Σήμερα στις 10 π.μ. θα συγκεντρωθούν και πάλι στον κόμβο όπου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα αποφασίσει τις παραπέρα μορφές της κινητοποίησης.

Μπλόκο και στο Μαραθώνα

Μπλόκο στο Μαραθώνα στήνουν σήμερα οι αγρότες της Αττικής, δίνοντας και αυτοί μαχητικό «παρών» στον πανελλαδικό αγώνα επιβίωσης της αγροτιάς. Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπή Αγώνα αγροτών Αττικής, σήμερα στις 8 πμ αγροτικά αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα θα συγκεντρωθούν στον Τύμβο του Μαραθώνα και θα αποκλείσουν τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Η Επιτροπή Αγώνα έχει απευθύνει κάλεσμα στους αγρότες της Αττικής για να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Και άλλες δίκες αγροτών

Οχτώ ακόμα αγρότες παραπέμπονται να δικαστούν σήμερα στα «αγροτοδικεία» που έχει στήσει η κυβέρνηση στην προαπάθειά της να τρομοκρατήσει τους ξωμάχους. Ο Θαν. Καϊδατζής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και ο Γ. Τσεμπερίδης, μάχιμος αγρότης παραπέμπονται σήμερα με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Λαμίας, όπως και άλλοι 6 αγρότες από την Αμφίκλεια. Ο λόγος; Επειδή το Φλεβάρη του 1998 οι πρώτοι και το Δεκέμβρη του 1996 οι δεύτεροι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής Δομοκού στο «μπλόκο» του Δρούγου, διεκδικώντας το δίκιο τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ