ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Κλειστά μέχρι νεοτέρας...

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο για την ανωτατοποίηση - απάτη
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο για την ανωτατοποίηση - απάτη
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα ΤΕΙ, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ, που καλεί σε κλείσιμο, όχι μόνο των πέντε ιδρυμάτων που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις, αλλά όλων πλέον των ΤΕΙ. Τη Δευτέρα 11/2 θα συνεδριάσει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) της ΟΣΕΠ, ενώ μέσα στη βδομάδα αναμένονται νέες συναντήσεις των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Εκρηκτική ήταν η κατάσταση στο χτεσινό συνέδριο της ΟΣΕΠ, καθώς ξεχειλίζει η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, που μετά την εφαρμογή του νόμου 2916 της περίφημης «ανωτατοποίησης», όχι μόνο δεν αναβαθμίζονται (ούτε οι ίδιοι, ούτε τα Ιδρύματα) αλλά βρίσκονται σε «ομηρία», χωρίς δικαιώματα.

Στην απόφαση του συνεδρίου σημειώνεται η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών για τη στάση της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ που αρνείται να ικανοποιήσει ακόμα και τα «αυτονόητα», δυναμιτίζει το διάλογο και την ίδια τη λειτουργία των ΤΕΙ. Οι εκπαιδευτικοί επιδιώκουν το συντονισμό με τους προέδρους των ΤΕΙ και τους σπουδαστές, ενώ αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στις εκλογές για νέες διοικήσεις εάν μέχρι τότε δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Επιμένουν στο διάλογο με το υπουργείο και ζητούν εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους να τους επιτραπεί η εθελούσια έξοδος από τα Ιδρύματα.

Διαλλακτικός προσπάθησε να εμφανιστεί μετά την αγανάκτηση που έχει ξεσπάσει, ο υφυπουργός Παιδείας, Ν. Γκεσούλης, μιλώντας χτες στο συνέδριο της ΟΣΕΠ και επανέλαβε τα περί αύξησης της χρηματοδότησης στα ΤΕΙ και υλοποίηση του νόμου. «Η πολιτεία είναι στο πλευρό των καθηγητών των ΤΕΙ σε κάθε αίτημά τους που αποσκοπεί στη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών στα ΤΕΙ», ισχυρίστηκε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούν να γίνουν δεκτά τα αιτήματα εκείνα τα οποία δεν εξυπηρετούν τα Ιδρύματα».

Αποκαλύφθηκε μέσα και από τις τελευταίες εξελίξεις ο εμπαιγμός του υπουργείου, είπε ο Ν. Καλούτσης, γραμματέας της Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, μιλώντας επίσης στο συνέδριο. Μπροστά στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών το υπουργείο απαντάει με υπεκφυγές και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, γιατί είναι εγκλωβισμένο στην πολιτική που θέλει τα ΤΕΙ υποβαθμισμένα, ιδρύματα φθηνής κατάρτισης. Απέναντι σ' αυτά τόνισε την ανάγκη συνολικότερης, συντονισμένης πάλης και σύγκρουσης για την ανατροπή του νόμου και συνολικά αυτής της πολιτικής, υπογράμμισε ότι μόνη και ρεαλιστική λύση απέναντι στο πρόβλημα είναι ο αγώνας για την εφαρμογή της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Κάλεσμα συντονισμού από διδασκαλικούς συλλόγους

Την Παρασκευή 8/2 η απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ενάντια στο νόμο για την «αξιολόγηση» - χειραγώγησή τους

Κάλεσμα στους διδασκαλικούς συλλόγους να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει η ΟΛΜΕ την Παρασκευή 8 Φλεβάρη καλούν 13 διδασκαλικοί σύλλογοι της Αττικής, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή.

Πρόκειται για τους διδασκαλικούς συλλόγους «Αριστοτέλης», «Αθηνά», «Παρθενώνας», Αιγάλεω, Περιστερίου, Ν. Σμύρνης, «Κ. Σωτηρίου», Μαρουσίου, «Πρόοδος», Κερατσινίου - Περάματος, Νίκαιας, Α` Πειραιά, Αργοσαρωνικού που επισημαίνουν τις ευθύνες του ΔΣ της ΔΟΕ, το οποίο όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ανέτρεψε το πλαίσιο της τελευταίας απεργίας και προώθησε «βελτιωτικές προτάσεις» στον αντιεκπαιδευτικό νόμο για την αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι «κινείται στην κατεύθυνση συναίνεσης, ηττοπάθειας και υποταγής στην κυβερνητική πολιτική».

Σημειώνουν επίσης ότι γίνεται επιτακτική η ανάγκη να οργανωθεί ο αγώνας από τα κάτω, από τους Συλλόγους, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα με το πλαίσιο δράσης όπως διαμορφώθηκε στις γενικές συνελεύσεις και τα ΔΣ και κινείται στην κατεύθυνση κατάργησης του νόμου για την αξιολόγηση και της ακύρωσής του στην πράξη.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω συλλόγων που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, αποφάσισαν να καλέσουν τους συλλόγους να κηρύξουν έγκαιρα στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που διοργανώνει η ΟΛΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των καθηγητών την Παρασκευή, στην Αθήνα στις 11 π.μ. και στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Επίσης, να αποφασίσουν σε επίπεδο συλλόγων ότι αρνούνται τη συνεργασία τους με το ΚΕΕ στην υλοποίηση του προγράμματος «Αποτύπωση του εκπαιδευτικού συστήματος σε επίπεδο σχολικών μονάδων», με το οποίο ξεκινά η εφαρμογή της αξιολογικής διαδικασίας και τέλος προτείνουν την κοινή παρουσία των συλλόγων στα αγροτικά μπλόκα, την Κυριακή 10 Φλεβάρη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πιέσεις για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων

Μέσα από την αναγνώριση του δικαιώματος των αποφοίτων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων να εργαστούν στο δημόσιο φαίνεται πως επιχειρείται να περάσει και η αναγνώριση κάθε είδους πτυχίου που αποκτάται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ξεπεραστούν έτσι οι περιορισμοί που θέτει το Σύνταγμα. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του παραπέμπει στην οδηγία 89/48.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της ζητά από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να γνωστοποιήσει τις θέσεις της για το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων που αποκτήθηκαν μετά από σπουδές στο εξωτερικό. Στη σχετική επιστολή, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αρμόδιος επίτροπος σημειώνει ότι «τόσο η απαίτηση πιστοποίησης της ακαδημαϊκής ισοτιμίας των διπλωμάτων όσο και η απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, μόνον κατόπιν εξετάσεων, αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο», αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΙΚΑΤΣΑ και των επαγγελματικών ενώσεων.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι το ΔΙΚΑΤΣΑ και το ΙΤΕ είναι αρμόδια για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοτιμίας, όμως «ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα κατόχων ευρωπαϊκών τίτλων ισχύει και εφαρμόζεται, ως εσωτερικό δίκαιο, πλήρως, η οδηγία 89/48 σύμφωνα με την οποία απαιτείται η αναγνώριση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Τίτλων που προβλέπεται από το άρθρο 10 του Π.Δ. 165/2000».

Για τις εργασιακές συνθήκες στα φροντιστήρια

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου και Αγγ. Τζέκη προς τον υπουργό Εργασίας

Το θέμα των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στα φροντιστήρια καθηγητών με αφορμή και τη δικαστική δίωξη συνδικαλιστών από ιδιοκτήτη φροντιστηρίου, φέρνει για συζήτηση στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών Αντ. Σκυλλάκου και Αγγ. Τζέκη.

«Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι καθηγητές στα φροντιστήρια εργάζονται κάτω από δύσκολες εργασιακές συνθήκες, με χαμηλούς μισθούς και απαράδεκτα ωράρια ενώ, σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και η υπάρχουσα εργατική νομοθεσία και οι συμβάσεις δε γίνονται σεβαστές. Πολλοί εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι», σημειώνουν οι κομμουνιστές βουλευτές. «Από την άποψη αυτή είναι χαρακτηριστική η μήνυση του ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στη Μεταμόρφωση Μ. Χαρίση, εναντίον τεσσάρων μελών του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) και η δικαστική δίωξη σε βάρος της εφημερίδας του ΣΕΦΚ επειδή ο σύλλογος στήριξε μέλος του στη διεκδίκηση των νόμιμων ασφαλιστικών του δικαιωμάτων», τονίζουν.

Καταλήγοντας σημειώνουν ότι «προφανής στόχος των δικαστικών διώξεων είναι ο εκφοβισμός των εργαζομένων ώστε να μην διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να παραταθεί έτσι το απαράδεκτο σημερινό εργασιακό καθεστώς» και ρωτούν τον υπουργό Εργασίας τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι στοιχειώδεις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΣτΕ
Απόφαση για πρυτανικές εκλογές

H ποσοστιαία εκπροσώπηση όλων των πανεπιστημιακών ομάδων στο εκλεκτορικό σώμα κατά την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, δε θίγει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της λειτουργίας και διοίκησης των ΑΕΙ. Με αυτό το σκεπτικό το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε προσφυγή σε βάρος της εκλογής του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μπαμπινιώτη.

Το δικαστήριο χωρίς να τοποθετηθεί αν είναι συνταγματική ή όχι η συμμετοχή του διοικητικού προσωπικού και των μεταπτυχιακών φοιτητών στο εκλεκτορικό σώμα, έκρινε ότι δεν ήταν απαραίτητο να ερευνήσει αυτό το ζήτημα, λόγω της μεγάλης διαφοράς ψήφων με τον επόμενο υποψήφιο. Δηλαδή, το ΣτΕ εφάρμοσε τη νομολογία που χρησιμοποιείται από το Εκλογοδικείο κατά την ανάδειξη βουλευτών του Κοινοβουλίου. Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με αυτή την απόφασή του (114/2002) το ΣτΕ έκανε ένα επιπλέον βήμα στην κατοχύρωση του δικαιώματος του διοικητικού προσωπικού και των μεταπτυχιακών φοιτητών για τη συμμετοχή τους στις πρυτανικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ