ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Πενταροδεκάρες μιας ανάλγητης πολιτικής

Κι ενώ η ακρίβεια και η κερδοσκοπία, λόγω του χειμώνα και της εισαγωγής του ευρώ, καλπάζουν, η κυβέρνηση προκλητικά δίνει αύξηση στους συνταξιούχους...150 δρχ. την ημέρα.

Γι' αυτές τις «αυξήσεις ντροπής και κοροϊδίας» για το 2002, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους: «Πρόκειται για αυξήσεις 2,5% και 1% διορθωτικό μέχρι 136.000 δραχμές που αφορούν το 70% των συνταξιούχων και 1,5% επιπλέον για ποσό μέχρι 210.000 δραχμές. Μιλάμε για το 85-90% των συνταξιούχων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων και αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Μ' αυτές τις πενταροδεκάρες πρέπει να τα βγάλουμε πέρα. Πρόκειται για ανάλγητη και απάνθρωπη πολιτική».

«Οταν η κυβέρνηση εφαρμόζει στους συνταξιούχους και εργαζόμενους σκληρή ταξική πολιτική λιτότητας, την ίδια ώρα δίνει απλόχερα και με πολλούς τρόπους στους βιομήχανους για λόγους ανταγωνιστικότητας, για να τους κάνει πρώτους στα κέρδη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεύτερους στον κόσμο» υπογραμμίζουν οι συνταξιούχοι και τονίζουν: «Να ποιον υπηρετεί η κυβέρνηση με την πολιτική της».

Τέλος, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες καλούν όλους τους συνταξιούχους να βγούνε στους δρόμους και να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις κάλυψης των αναγκών της ζωής τους, να υπερασπίσουν τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σκόπιμη υποβάθμιση του ΙΚΑ

Η ηγεσία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, καταγγέλλει μεν αλλά δίνει περιθώρια χρόνου στην κυβέρνηση

Οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν ότι οι ουρές που εμφανίστηκαν το Γενάρη στο ΙΚΑ για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας θα εμφανιστούν ξανά με το νέο σύστημα για την υποβολή της Περιοδικής Δήλωσης από τις επιχειρήσεις
Οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν ότι οι ουρές που εμφανίστηκαν το Γενάρη στο ΙΚΑ για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας θα εμφανιστούν ξανά με το νέο σύστημα για την υποβολή της Περιοδικής Δήλωσης από τις επιχειρήσεις
Πάνω από 62.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ αναμένουν περισσότερο από 10 μήνες, για να πάρουν τη σύνταξή τους. Από το ίδρυμα λείπουν τουλάχιστον 3.500 υπάλληλοι, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης τον προηγούμενο Ιούλη για προσλήψεις, αποδείχτηκαν λόγια του αέρα. Στις ουρές οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι αναστενάζουν. Το νέο πληροφοριακό σύστημα του ιδρύματος θα πάρει χρόνια να ολοκληρωθεί. Η εισφοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει, αφού από τα 13 ελεγκτικά κέντρα λειτουργούν μόνο τα τέσσερα και αυτά με το μισό προσωπικό. Αλλά και απ' αυτούς τους λίγους ελέγχους προκύπτει, πως μία στις επτά επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη και το 20% των εργαζομένων ανασφάλιστοι.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν σήμερα τη λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ιδρύματος της χώρας, το οποίο καλύπτει 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους, όπως τα απαρίθμησε χτες σε συνέντευξη Τύπου το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων - ΙΚΑ. Μάλιστα, όπως εξήγησε και ο πρόεδρός της Β. Κόκκαλης από τις 11 Γενάρη 2002, οι ουρές θα εμφανιστούν ξανά στα υποκαταστήματα, εξαιτίας της υποβολής της Περιοδικής Δήλωσης -βάσει του νέου συστήματος- από τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση κωφεύει στην απαίτηση των εργαζομένων για νέες προσλήψεις, αλλά και η ηγεσία της Ομοσπονδίας δε φαίνεται να βγάζει τα απαραίτητα συμπεράσματα από την τακτική της κυβέρνησης, που σκόπιμα υποβαθμίζει τη λειτουργία του ιδρύματος, ενώ την ίδια στιγμή, αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρίες σημαντικές λειτουργίες τους.

Ετσι, ενώ ο Β. Κόκκαλης, ομολογεί ότι «κανονικά θα έπρεπε να είμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις» την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Ομοσπονδίας δείχνει ανοχή και δίνει περιθώρια χρόνου στην κυβέρνηση. Αλλά είναι προφανές ότι από την κυβέρνηση δε λείπει ο χρόνος. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση, η οποία ίσα-ίσα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που απαιτούν οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ και οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.

«Με μια συνέντευξη Τύπου δε λύνονται τα προβλήματα τονίζει ο Γιάννης Ιωάννου μέλος της Διοίκησης από την παράταξη της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας". Κάθε μέρα. συνεχίζει, η κατάσταση χειροτερεύει και καταδυναστεύει και εμάς και τους ασφαλισμένους. Διαπιστώνουμε συνεχή απαξίωση του Οργανισμού, ενώ η κυβέρνηση παραδίδει υπηρεσίες στους ιδιώτες (πρωτόκολλο - γραμματεία συντάξεων, τηλεφωνικά ραντεβού, επεξεργασία ΑΠΔ- σύστημα πληροφορικής). Η κυβέρνηση -καταγγέλλει ο συνδικαλιστής- προσπαθεί να επιβάλλει την άποψη ότι δεν αξίζει να διατηρηθεί το ΙΚΑ. Σκόπιμα το υπονομεύει. Είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση, όπως άλλωστε προωθείται και στον τομέα της Υγείας με τα σχέδια του κ. Παπαδόπουλου. Γι' αυτό εμείς καλούμε τους εργαζόμενους στο ίδρυμα και όλους τους ασφαλισμένους να παλέψουν όλοι μαζί, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, να περιφρουρήσουν το δημόσιο και υποχρεωτικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, να μην επιτρέψουν το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους και επιτέλους να πληρώσουν η μεγάλη εργοδοσία και η κυβέρνηση».

Απεργία σήμερα στη Ζώνη

Απεργούν σήμερα οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά και τη Ζώνη από τη διάλυση. Οι εργατοτεχνίτες θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και από εκεί με πορεία προς το ΥΕΝ θα απαιτήσουν από τον υπουργό Γ. Ανωμερίτη συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει προς την κυβέρνηση.

Η σημερινή απεργία, την οποία έχουν κηρύξει από κοινού όλα τα σωματεία της Ζώνης αποτελεί συνέχεια του αγώνα που δίνουν οι εργατοτεχνίτες, διεκδικώντας δουλιά για όλους ουσιαστική κάλυψη των ανέργων με μηνιαία επιδότηση ίση με το 80 του μεροκάματου της κάθε ειδικότητας. Σύνταξη στα 55 χρόνια, τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να κατοχυρωθεί με νόμο η χωροθέτηση της Ζώνης και άλλα.

Τα σωματεία στην κοινή ανακοίνωση που έχουν εκδώσει καλούν όλους τους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς της περιοχής του Πειραιά και τους Δήμους σ' αυτόν τον αγώνα γιατί αφορά την παραγωγική ζωή της ευρύτερης περιοχής. Ανάλογη έκκληση απευθύνει προς όλα τα σωματεία μέλη του και το Εργατικό Κέντρο του Πειραιά, το οποίο έχει ήδη αποφασίσει Παμπειραϊκό συλλαλητήριο και Παμπειραϊκή 24ωρη απεργία αν σήμερα δε δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις που θα οδηγούν σε ουσιαστικές λύσεις των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ζώνη και οι εργαζόμενοί της.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Αύριο η στάση εργασίας των οικοδόμων

Στάση εργασίας κάνει αύριο Πέμπτη, από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου, το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές του Ολυμπιακού Χωριού. Η στάση εργασίας, που γίνεται στο εργοτάξιο της Γ' Κοινοπραξίας, είναι η απάντηση των οικοδόμων για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την ανυπαρξία μέσων προστασίας της ζωής τους, αλλά και των γενικότερων προϋποθέσεων υγιεινής (έλλειψη νερού, τουαλέτες κλπ), καθώς και της έλλειψης συγκοινωνίας για τη μεταφορά των εργαζομένων στο εργοτάξιο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, είναι η σύλληψη χτες από την αστυνομία ενός οικοδόμου, ο οποίος επέμενε μαζί με άλλους συναδέλφους του, να επιβιβαστούν σε λεωφορείο της γραμμής που θα τους μετέφερε προς το χώρο της δουλιάς.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει τη σύλληψη, απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του αλλοδαπού εργάτη, και καλεί τα Μέσα ενημέρωσης να διαπιστώσουν και να καταγράψουν «ιδίοις όμμασι» το πόσο ψεύδεται η κυβέρνηση. Το ραντεβού μαζί τους είναι σήμερα το πρωί (6-7) στη θέση Κάραβος στο Μενίδι.

ΔΗΚΚΙ
Οι «επαγγελματικές συντάξεις» σημαίνουν ιδιωτικοποίηση

Προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης χαρακτηρίζει το ΔΗΚΚΙ τις λεγόμενες «επαγγελματικές συντάξεις», στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, υπό το πρόσχημα των πρόσθετων παροχών, συνεπικουρούμενος και από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος, σημειώνει ότι «επιχειρείται τόνωση των κεφαλαιαγορών με χρήμα που θα αποσπάται από τους εργαζόμενους» και υπογραμμίζει ότι «σ' αυτή τη συμπαιγνία κυβέρνησης και κυβερνητικού συνδικαλισμού οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν με κλιμάκωση του αγώνα τους.»

Σχετικά με τις συντάξεις του 2002 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το ΔΗΚΚΙ κάνει λόγο για εμπαιγμό και πως η «κυβέρνηση παραμένει απόλυτα συνεπής στο δρόμο της μονόπλευρης λιτότητας συνεπικουρούμενη και από τη ΝΔ. Κοινή τους σημαία είναι το Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ