ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολών και ανακαταλήψεων συνέχεια...

Με μόνο ένα μπουκάλι ενάντια στο ισραηλινό τανκ

Associated Press

Με μόνο ένα μπουκάλι ενάντια στο ισραηλινό τανκ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Λωρίδας της Γάζας εισέβαλαν, χτες, ισραηλινά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις, θέτοντας σε εφαρμογή, όπως φαίνεται, ένα νέο «αντι-τρομοκρατικό» σχέδιο που συνίσταται από αθρόες συλλήψεις, ανακαταλήψεις εδαφών και, όπως φημολογείται, ακόμη και από δημιουργία «νεκρών ζωνών» εντός των αυτόνομων εδαφών. Κατά τη διάρκεια των εισβολών έχασαν τη ζωή τους πέντε Παλαιστίνιοι. Την ίδια στιγμή, έφθανε στην περιοχή ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και σήμερα αναμένεται ο Γερμανός ομόλογός του.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν, σχεδόν ταυτόχρονα, στην πόλη της κεντρικής Γάζας, Ντέιρ ελ Μπάλαχ και στις βόρειες πόλεις, Μπέιτ Λαχίγια και Μπέιτ Χανούν. Στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ έχασαν τη ζωή τους 3 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί όταν, άνευ προειδοποιήσεως, κατεδαφίστηκε από τους όλμους τεθωρακισμένων το φυλάκιό τους, ενώ άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ένας αγρότης και ένας ένοπλος, σκοτώθηκαν στην Μπέιτ Χανούν.

Τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ντέιρ αλ Μπάλαχ και την Μπέιτ Λαχίγια, λίγες ώρες αργότερα, αλλά παρέμεναν, μέχρι αργά το βράδυ, στην Μπέιτ Χανούν. Οπως δήλωναν οι διοικητές του ισραηλινού στρατού, στην πόλη έχουν, ήδη, γίνει 10 συλλήψεις και συνεχίζονται οι έρευνες, καθώς η Μπέιτ Χανούν, όπως τόνιζαν, θεωρείται προπύργιο της «Χαμάς». Σύμφωνα τόσο με την πολιτική όσο και με τη στρατιωτική ισραηλινή ηγεσία, στόχος των εισβολών είναι η καταστροφή κάθε πιθανής εγκατάστασης κατασκευής ρουκετών τύπου «Κασσάμ 2».

Οι ρουκέτες αυτές, που κατασκευάζει η «Χαμάς» και πρωτοχρησιμοποιήθηκαν την Κυριακή, έχουν μετατραπεί σε βασικό σημείο αναφοράς της ισραηλινής ηγεσίας όταν δικαιολογεί τις κινήσεις του ισραηλινού στρατού. Ο Αβι Παζνέρ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μιλούσε για «την εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση που σηματοδοτεί η χρήση αυτών των ρουκετών». Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, υπογράμμιζε ότι «με τη χρήση των "Κασσάμ 2" η Χαμάς υπερέβη τα εσκαμμένα» και δήλωνε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα μείνουν εντός των αυτονόμων «μέχρις ότου διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος». Τόσο ο Μπεν Ελιέζερ όσο και ο επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας (Σιν Μπετ), Αβί Ντίστερ, τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» με κατάληψη αυτόνομων εδαφών.

Ο Αμπντέλ Ραζέκ αλ Ματζαϊντέχ, επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών Δημόσιας Ασφαλείας, προειδοποιούσε, και πάλι, την ισραηλινή ηγεσία ότι «δεν πρόκειται να πετύχει την ασφάλεια του ισραηλινού λαού με ελικόπτερα, τανκς και εισβολές» και κατηγορούσε το Ισραήλ ότι «με την τακτική αυτή σαμποτάρει τις παλαιστινιακές και διεθνείς προσπάθειες αποκλιμάκωσης». Η «Χαμάς», από την άλλη, επαναλάμβανε ότι «έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει κάθε όπλο ενάντια στην ισραηλινή κατοχή».

Αλλεπάλληλες διπλωματικές αφίξεις

Χωριστές συναντήσεις με τον Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ και τον Σιμόν Πέρες είχε, χτες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος έφθασε στο Ισραήλ και αναμένεται, σήμερα, να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη στη Ραμάλα. Η συνάντηση του Στρο με τον Αριέλ Σαρόν αναβλήθηκε λόγω ασθενείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Σήμερα, φθάνει στην περιοχή για ανάλογο γύρο συναντήσεων και ο Γερμανός ομόλογός του Γιόσκα Φίσερ, προερχόμενος από το Κάιρο. Και οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στοχεύουν, σύμφωνα με δηλώσεις τους, στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στην επανέναρξη του διαλόγου.

Την ίδια στιγμή, τόσο ο Αριέλ Σαρόν όσο και ο Μπεν Ελιέζερ απέρριπταν το ειρηνευτικό σχέδιο που απεργάστηκαν οι Σιμόν Πέρες και Αχμέντ Κορέι, πρόεδρος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου. Το σχέδιο αποτελείται από τρεις φάσεις: εκεχειρία, αμοιβαία αναγνώριση δύο ανεξάρτητων κρατών και τελική συμφωνία για τα σύνορα. Ο Πέρες εκτιμά ότι θα χρειαστεί ένας χρόνος για την κατάληξη της συμφωνίας και άλλος ένας χρόνος για την εφαρμογή της, ενώ υποστήριξε ότι οι οργανώσεις που δε θα αποδεχτούν τη συμφωνία θα εξαρθρωθούν. Στο σχέδιο Πέρες δε γίνεται λόγος ούτε για τους εποικισμούς, ούτε για τα εδάφη που κατέχει σήμερα ο ισραηλινός στρατός ούτε για την ανατολική Ιερουσαλήμ, θέματα που πιθανώς θα καταληχθούν κατά τις συνομιλίες.

Το σχέδιο Πέρες δε σχολιάστηκε επισήμως από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, που χτες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Εντούτοις, διαστάσεις έχει λάβει η διένεξη μεταξύ των Γιάσερ Αραφάτ και Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, υπεύθυνου ασφαλείας της Δυτικής Οχθης, καθώς ο Αραφάτ φέρεται εξαιρετικά οργισμένος από την αδυναμία του Ραγιούμπ να αποτρέψει την απελευθέρωση 17 Ισλαμιστών κρατουμένων από τις φυλακές της Χεβρώνα, τη Δευτέρα το βράδυ.

Στο προσκήνιο οι διώξεις κατά του ΚΚ Τουρκίας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη στην Ολομέλεια του ΕΚ για την απαγόρευση λειτουργίας κομμουνιστικών κομμάτων στην Τουρκία

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ώρα των ερωτήσεων, κατά τη διάρκεια συζήτησης της ερώτησής του, αναφέρθηκε στην απαγόρευση λειτουργίας κομμάτων που φέρουν τον τίτλο «κομμουνιστικά».

Πλήρη άγνοια δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Μιγκέλ, απαντώντας σε ερώτηση του Κ. Αλυσσανδράκη, σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης λειτουργίας κομμάτων που φέρουν τον τίτλο «κομμουνιστικά» στην Τουρκία.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου είπε ότι εκείνο που γνωρίζει είναι πως υπάρχει σχέδιο τροποποίησης νόμου για τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία, αλλά δε γνωρίζει να έχει υποβληθεί στη Βουλή. Το Συμβούλιο δε γνωρίζει περιπτώσεις περιορισμού των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας. Οσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Τουρκία, υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν συμπέρανε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, στα πλαίσια προσχώρησής της στην ΕΕ. Η κατάσταση βέβαια σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ικανοποιητική. Το Συμβούλιο θα θέσει θέμα στην Τουρκία, σε περίπτωση που προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου για τα πολιτικά κόμματα εφόσον απειλούνται οι θεμελιώδεις ελευθερίες.

Σχολιάζοντας την απάντηση του προεδρεύοντα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, είπε τα εξής:

«Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι το Συμβούλιο γνωρίζει πολύ λιγότερα γι' αυτό το ζήτημα από ό,τι έχει γράψει ο τουρκικός Τύπος. Πχ είναι γνωστό ότι η αρμόδια επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, έχει υποβάλει ένα σχέδιο για το νόμο περί κομμάτων, στο οποίο δεν έχει κάνει καμία αλλαγή όσον αφορά την απαγόρευση της λέξης "κομμουνιστικό". Είναι επίσης δύσκολο να καταλάβω πώς το Συμβούλιο δε γνωρίζει ότι υπάρχουν διώξεις κατά των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας, όταν πάνω από 150 μέλη του έχουν συλληφθεί, έχουν γίνει επιδρομές κατά των γραφείων του και όλα αυτά από τη στιγμή που εμφανίστηκε.

Πέρα από αυτά, είχα ένα - δύο εντελώς συγκεκριμένα σημεία στην ερώτησή μου, στα οποία όμως δε δόθηκε απάντηση. Και συγκεκριμένα: θεωρεί το Συμβούλιο ότι η Τουρκία μπορεί να είναι υποψήφια χώρα ή μάλλον να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς προηγούμενα να αναιρέσει αυτή την απαγόρευση; Σ' αυτή τη συγκεκριμένη ερώτηση δεν πήρα καμία απάντηση».

Ανταπαντώντας ο προεδρεύων του Συμβουλίου είπε ότι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για εξέταση της έναρξης διαπραγματεύσεων και δε θα γίνει κανένα βήμα εάν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια.

ΠΟΔΝ
Συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό

Δηλώσεις στο «Ρ» του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας, με αφορμή την αποστολή της οργάνωσης στην Παλαιστίνη

Με αφορμή την αποστολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, που θα γίνει 15-19 του Φλεβάρη, ο επικεφαλής της αποστολής και πρόεδρος της ΠΟΔΝ, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μιλώντας στο «Ρ» τόνισε:

«Η ΠΟΔΝ οργανώνει για τρίτη φορά, μέσα σε 2 χρόνια, διεθνή αποστολή προς την Παλαιστίνη, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Από την τελευταία εξέγερση τον Σεπτέμβρη του 2001, πάνω από 1.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεγάλο μέρος τους νέοι άνθρωποι και παιδιά. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 40.000, πολλοί από τους οποίους θα έχουνε μόνιμες ζημιές στην υγεία τους.

Η ΠΟΔΝ οργανώνει αυτή την αποστολή με τη συμμετοχή 10 Οργανώσεων Νεολαίας (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Ουγγαρία, Τουρκία, Ισραήλ), για να εκφράσει έμπρακτα την ενεργητική συμπαράσταση στη νεολαία και το λαό της Παλαιστίνης, που αντιμετωπίζει καθημερινά τη γενοκτονία από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, με την απλόχερη υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις φιλειρηνικές δυνάμεις και τους κομμουνιστές στο Ισραήλ, οι οποίοι αγωνίζονται από το ίδιο μετερίζι με τους Παλαιστίνιους.

Η πρωτοβουλία μας αυτή διεξάγεται με τη συνεργασία της Γενικής Ενωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών και την ΚΝ Ισραήλ. Πρόκειται να επισκεφτούμε διάφορους στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και την Ιερουσαλήμ. Θα συναντηθούμε με την ηγεσία της ΟΑΠ και τα πολιτικά κόμματα και νεολαίες της Παλαιστίνης. Στο Ισραήλ θα συναντήσουμε εκτός από την ΚΝ Ισραήλ και το ΚΚ Ισραήλ, και τους εκπροσώπους του κινήματος ειρήνης, αλλά και εκπροσώπους των Ισραηλινών στρατιωτών, που αρνούνται να υπηρετήσουν στα εδάφη που κατελήφθησαν το 1967 από το Ισραήλ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ