ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Η κυβέρνηση... ομολογεί την ακρίβεια!

Στο κενό έπεσαν τα προπαγανδιστικά τρικ των κυβερνώντων, να πείσουν τους εργαζόμενους πως δεν υπάρχουν ανατιμήσεις στην αγορά. Μέχρι και 20% ακρίβυναν, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, πολλά είδη τροφίμων

«Πήγε για μαλλί...», αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να επιβεβαιώσει ακόμα και με τα κάλπικα κυβερνητικά στοιχεία ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας στενάζουν κάτω από την αισχροκέρδεια του κεφαλαίου που ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα και μέσα από την αφόρητη ακρίβεια στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Θορυβημένοι οι κυβερνώντες από τις συνεχείς ανατιμήσεις στην αγορά, επιστράτευσαν χτες τον προπαγανδιστικό τους μηχανισμό και ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου επιχείρησε να δώσει απαντήσεις. Τι κατάφερε; Να αποδειχθεί ακόμα και μέσα από τα επιλεκτικά στοιχεία που παρουσίασε, ότι οι μεν τιμές τραβούν την ανηφόρα, οι δε «συμφωνίες κυρίων» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες, αν δεν είναι μια σκέτη απάτη, στην καλύτερη περίπτωση αποτελούν στάχτη στα μάτια για ό,τι συμβαίνει στην αγορά.

Οι κατηγορίες των προϊόντων που επέλεξε ο υπουργός να δώσει στη δημοσιότητα είναι ρύζι, μπισκότα, ζυμαρικά, γάλα νωπό, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, καφές, ζάχαρη, αναψυκτικά και μπίρες. Σύμφωνα με τους καταλόγους του υπουργείου, από τον περσινό Γενάρη 2001 μέχρι και πριν λίγες μέρες από είκοσι πέντε προϊόντα στα 21 έχουν επιβληθεί αυξήσεις μέχρι και 20,1%! Οι τιμές σε δύο μάρκες καφέδων παρέμειναν σταθερές, ενώ σε δύο μάρκετ ελαιολάδου (στο είδος δηλαδή που οι τιμές παραγωγού γκρεμίστηκαν κυριολεκτικά) παρατηρήθηκε ανεπαίσθητη μείωση των τιμών.

Στο διάστημα από το Σεπτέμβρη του 2001 μέχρι το Γενάρη του 2002, διάστημα κατά το οποίο υποτίθεται ότι βρισκόταν σε ισχύ η περισπούδαστη συμφωνία μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και επιχειρηματιών για «πάγωμα των τιμών» μέχρι το Μάρτη, από τα ίδια είκοσι έξι προϊόντα στα έντεκα επιβλήθηκαν αυξήσεις από 0,5% στην Pepsi μέχρι 12,3% στο ρύζι Agrino, σε άλλα έντεκα υπάρχουν μειώσεις από 0,2% στο λάδι Μινέρβα μέχρι 2,5% στο ρύζι μπάρμπα Μπεν και οι τιμές τεσσάρων προϊόντων εμφανίζονται σταθερές. Ακόμα, δε, και στο «επίμαχο» διάστημα της μετάβασης στο ευρώ, στο δίμηνο Δεκέμβρη 2001 - Γενάρη 2002 το υπουργείο κατέγραψε στα παραπάνω προϊόντα οκτώ αυξήσεις από 0,5% μέχρι 3,5%. Επίσης, έντεκα μειώσεις τιμών από 0,3% μέχρι 2% ενώ σε επτά προϊόντα οι τιμές στο δίμηνο αυτό παρέμειναν σταθερές. Ας σημειωθεί, δε, ότι οι μειώσεις που έγιναν ήταν της τάξης της μίας δραχμής σε επτά περιπτώσεις, δύο δραχμών σε μία περίπτωση, τριών δραχμών σε άλλη μία και τεσσάρων δραχμών σε δύο περιπτώσεις.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο, αλλά ο υπουργός για αυτονόητους λόγους δε δημοσιοποίησε, οι διαφορές τιμών στα οπωροκηπευτικά από τις 13 Φλεβάρη του 2001 μέχρι τις 13 Φλεβάρη 2002 είναι αποκαλυπτικές της επιβάρυνσης που δέχτηκαν τα λαϊκά εισοδήματα και σ' αυτή την κατηγορία προϊόντων. Οπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, οι διαφορές κυμαίνονται μεταξύ 5,88% και 247,83%. Πάντως, ο Χρ. Θεοδώρου επιχείρησε χτες να επικεντρώσει στις «συγκυριακές» αυξήσεις των τιμών των οπωροκηπευτικών, στην επιβάρυνση του πληθωρισμού, ενώ υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο οι τομείς που εποπτεύει το υπουργείο Ανάπτυξης που διαμορφώνουν το δείκτη τιμών καταναλωτή.

Και στις υπηρεσίες

Η επίθεση που δέχονται τα λαϊκά εισοδήματα δε σταματάει στις τιμές των προϊόντων. Μια σειρά αυξήσεις έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα και στις τιμές υπηρεσιών. Πάρκινγκ, ασφάλιστρα οχημάτων, ταβέρνες, καφετέριες, δίδακτρα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, σέρνουν το χορό των αυξήσεων. Γι' αυτά ο υφυπουργός Ανάπτυξης είτε δε γνώριζε, όπως στην περίπτωση των πάρκινγκ (για τα οποία προτίμησε να απαντήσει παραπέμποντας στην ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες τους να χρεώνουν με την ώρα τον πελάτη) και των εστιατορίων, είτε αρκέστηκε να παραπέμψει σε ελέγχους που μόλις προχτές, εν μέσω της σχολικής χρονιάς, άρχισαν να γίνονται στα ιδιωτικά σχολεία, ή στην περίπτωση των ασφαλίστρων να «δει» μόνο τις αυξήσεις στο βασικό υποχρεωτικό ασφάλιστρο, αποσιωπώντας τις αυξήσεις μέχρι και 30% σε προαιρετικές καλύψεις.

Κατά τ' άλλα, ο υφυπουργός έδωσε για άλλη μια φορά το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής και της απόφασης της κυβέρνησης να μη θίξει τα ιερά και τα όσια της «ελεύθερης αγοράς» που αφήνουν ασύδοτες τις κερδοσκοπικές ορέξεις. Οπως είπε ερωτηθείς για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που παρέπεμψε στον εισαγγελέα, όχι για τις αυξήσεις που επέβαλαν αλλά γιατί δεν τις γνωστοποίησαν στο υπουργείο εγκαίρως: «παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει. Το μόνο που μένει είναι η συζήτηση μαζί τους για να τους πείσουμε»!

Τέλος, ο Χρ. Θεοδώρου άρχισε να προλειαίνει, για λογαριασμό των επιχειρηματιών, το έδαφος για νέα επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα από το Μάρτη με αυξήσεις σε μια σειρά κατηγοριών προϊόντων. Αυτές, όπως προκύπτει από τη χτεσινή ενημέρωση, θα επιχειρήσει το υπουργείο να παζαρέψει στη σύσκεψη της Δευτέρας με εκπροσώπους των επιχειρηματιών, δηλώνοντας εκ των προτέρων ότι θεωρεί «λογικές» αυξήσεις που «δε θα ξεπερνούν τον πληθωρισμό», νομιμοποιώντας ουσιαστικά τις διαθέσεις των επιχειρηματιών για νέες αυξήσεις.

Τους χαλάει η σούπα

Την ανησυχία της γιατί «οι ανακοινώσεις για την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά το μήνα Ιανουάριο του 2002 προκαλούν ανησυχία στους εργαζόμενους», εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Γιατί ακριβώς ανησυχεί;

Επειδή οι ανακοινώσεις είναι αυτές που ανησυχούν τους εργαζόμενους και χαλάνε στην ίδια και τον ΣΕΒ τη συναινετική καθήλωση μισθών και μεροκάματων;

'Η γιατί αυτές καθαυτές οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς εξοργίζουν τους εργαζόμενους και κάνουν δύσκολη εκ των πραγμάτων την πανηγυρική υπογραφή μιας σύμβασης για αυξήσεις ψίχουλα;

Η απάντηση μάλλον προφανής. Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι πως οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο όχι μόνο να ανησυχούν για τις αυξήσεις στις τιμές αλλά και να εξοργίζονται με τη στάση της ΓΣΕΕ, που και χτες έκανε καθαρό πως αυτό για το οποίο κόπτεται μόνο είναι μη χαλάσει η σούπα της συναίνεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ