ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Απένειμε εύσημα στους κερδοσκόπους

Την ώρα που και η ΕΣΥΕ κατέγραφε το όργιο αισχροκέρδειας σε είδη πλατιάς λαΪκής κατανάλωσης - ελέω απελευθέρωσης της αγοράς - ο αρμόδιος υπουργός ευλογούσε τους κερδοσκόπους δηλώνοντας πως είναι θέμα των επιχειρήσεων το «τι αυξήσεις θα κάνουν»

Στην πεπατημένη της κυβερνητικής επιχείρησης αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων κινήθηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, με δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της αγοράς. Ο υπουργός, την ώρα που τα λαϊκά εισοδήματα πληρώνουν ακριβά τα κέρδη των μονοπωλίων και τις συνέπειες της «ελεύθερης αγοράς» με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε σωρεία προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, δε δίστασε να συγχαρεί δημόσια «τις δυνάμεις της αγοράς» για τη στάση τους στο θέμα της διαμόρφωσης των τιμών το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην «απελευθερωμένη αγορά» και άρα στο δικαίωμα των μεγαλοεπιχειρηματιών - που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών - να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν ασύστολα. «Δεν έχουμε μια διαδικασία συζήτησης και δεν πρέπει να έχουμε, διότι οι όροι λειτουργίας της αγοράς δεν επιβάλλουν τη διαπραγμάτευση των επιχειρήσεων με την πολιτεία για το τι αυξήσεις θα κάνουν, αυτό είναι δικό τους θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Με τη δήλωση αυτή, έδειξε- και στην απούσα από τη χτεσινή σύσκεψη ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Τροφίμων - πως ο πρόσφατος «τσαμπουκάς τους» ότι δεν προτίθενται να απολογούνται στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις που επιβάλουν, έπιασε τόπο...

Ας σημειωθεί ότι τη στιγμή που ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυριζόταν ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να προσβλέπουν σε «ομαλές τιμές στην αγορά», οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις ακόμα και υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές μόνο από τις αυξήσεις που θα περάσουν άμεσα στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι της τάξης του 3% - 8% στο αλάτι, 9,5% σε εισαγόμενα τυροκομικά, μέχρι 8% σε ελαιόλαδα και σπορέλαια, ενώ αυξήσεις αναμένονται και στις τιμές αναψυκτικών, αλκοολούχων και εμφιαλωμένων μεταλλικών νερών. Αλλά, και για την άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή που κατέγραψε τις ανατιμήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο Α. Τσοχατζόπουλος επέμεινε στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι επρόκειτο απλώς για...συγκυριακό φαινόμενο που είχε να κάνει με την έντονη κακοκαιρία. Θέλοντας μάλιστα να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, προέβλεψε ότι το Μάρτη ο πληθωρισμός θα πέσει στο 3%, από 4,4% που έκλεισε το Φλεβάρη.

Κατά τα άλλα ο υπουργός έπλεξε το εγκώμιο των επιχειρηματιών και οριοθέτησε το ρόλο της κυβέρνησης σε ζητήματα αγοράς και τιμών, που είναι ο ρόλος του παρατηρητή απέναντι στις κερδοσκοπικές ορέξεις των επιχειρηματιών. Στη συνέχεια ανέπτυξε τις προτεραιότητες του υπουργείου στο «νέο περιβάλλον», που εν πολλοίς ισοδυναμούν με παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο και ικανοποίηση αξιώσεων που προβάλλουν κατά καιρούς οι επιχειρηματίες. Σκιαγραφώντας αυτές τις νέες προτεραιότητες, μεταξύ άλλων ο Α. Τσοχατζόπουλος:

  • ανέφερε ότι τον Απρίλη θα αρχίσει η απορρόφηση των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ που προορίζονται για τη βιομηχανία, το εμπόριο, την ενέργεια και την τεχνολογία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του, μέσα σε τρία τετράμηνα θα απορροφηθούν ποσά ύψος ενός τρισ. δρχ.
  • Υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες άρση «αντικινήτρων» και «γραφειοκρατικών αγκυλώσεων».
  • Ομολόγησε την ύπαρξη προβλημάτων στην ποιότητα της αγοράς τροφίμων. Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΕΕ και των σχετικών δημοσιευμάτων, ο υπουργός παρέπεμψε στην ανακατασκευή των κεντρικών αγορών για την αντιμετώπιση του προβλήματος
ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ
Αξιώνει... σύμπραξη με ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Με πρόσχημα την... αλληλοσυμπλήρωση των δραστηριοτήτων τους και την... οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ήρθε χτες η σειρά του γνωστού επιχειρηματία και «συνεταίρου» της κυβέρνησης Δ. Κοπελούζου να προτείνει τη σύσταση «οργανισμού», που θα αποτελείται από την εταιρία του την «Προμηθέας Γκαζ», τις δημόσιες ενεργειακές επιχειρήσεις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ! Ο κοινός αυτός οργανισμός - σύμφωνα με τον Δ. Κοπελούζο - θα έχει ως στόχο την «ελληνική» ενεργειακή επέκταση στα Βαλκάνια, μετατρέποντας έτσι την Ελλάδα σε... πραγματικό ενεργειακό κόμβο και όχι κόμβο αγωγών, που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο σε άλλες χώρες. Μ' αυτή του την αποστροφή, - αν και όπως ανέφερε δεν έχει γνωστοποιήσει την πρότασή στους άλλους ενδιαφερόμενους, - ο Δ. Κοπελούζος εκδηλώνει την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά τις ελληνικές ενεργειακές επιχειρήσεις ως άρμα για την επέκτασή του και τη διεύρυνσή των κερδών του, αυτή τη φορά όμως στα Βαλκάνια.

«Ισχυροποιώντας» τα επιχειρήματά του, ο Δ. Κοπελούζος ξαναανακοίνωσε πως ο κοινή εταιρία που έχει με τους Ρώσους, έχει μετατραπεί στον πληρεξούσιο διαχειριστή των ρωσικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και ακόμα περισσότερο, όπως ο ίδιος ανέφερε, έχει την προσωπική διαβεβαίωση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν που προσφάτως τον «διέταξε» σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα στα Βαλκάνια, ο όμιλος Κοπελούζου να είναι πρώτος!

Ο ίδιος, όπως είπε, δε βιάζεται να γνωστοποιήσει άμεσα και επισήμως την επιθυμία του στους εν δυνάμει νέους συνεταίρους, αλλά θα περιμένει να ωριμάσει το κλίμα. «Υπομονετικός» ο Δ. Κοπελούζος, προφανώς καταφεύγει στην προσωπική του εμπειρία που ελέω των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατάφερε να μετατραπεί σε συνέταιρο της κυβέρνησης στον τομέα του φυσικού αερίου, φτάνοντας στο σημείο, να ελέγχει σχεδόν το 1/2 των ποσοτήτων του φυσικού αερίου, που με βάση τις διακρατικές συμφωνίες Ρωσίας - Ελλάδας, κατευθύνονται στη χώρα μας.

Δηκτικός για την αργοπορία της κυβέρνησης, αλλά αισιόδοξος για την πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εμφανίστηκε ο Δ. Κοπελούζος. Επισήμανε πως τον επόμενο μήνα θα έχουμε θετικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, (σ.σ. προφανώς θα έχει τις ανάλογες διαβεβαιώσεις) και απαίτησε τον άμεσο καθορισμό της τιμής του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, τον καθορισμό των τελών διέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας από το ΔΕΣΜΗΕ, το λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, την αλλαγή του Ν. 2773/99, ώστε η απελευθέρωση να αφορά και τους οικιακούς καταναλωτές, και,... έναν πελάτη που θα αγοράζει την παραγόμενη ιδιωτική ενέργεια!

Ο καλύτερος βέβαια πελάτης είναι για τους ιδιώτες μελλοντικούς ηλεκτροπαραγωγούς το ελληνικό δημόσιο, ή η ΔΕΗ. Αυτή η αξίωση το τελευταίο διάστημα τίθεται μετ' επιτάσεως από τους υποψήφιους ηλεκτροπαραγωγούς, που επιζητούν και οι όροι της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα και να αυξηθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να έχουν εξασφαλισμένη την πώληση της παραγόμενης ενέργειας!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενδίδει στις αξιώσεις των εταιριών πετρελαίου

Ανακοίνωση- καταγγελία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών

Για αποδοχή πιέσεων «από διάφορα κέντρα» που την οδηγούν στη συνεχή μετατροπή του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για την αγορά καυσίμων σε βάρος των βενζινοπωλών, καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Κυριακή με αντικείμενο το σχετικό νομοσχέδιο. Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι ο κλάδος απορρίπτει τη θέσπιση της πρόσβασης των βενζινοπωλών στα διυλιστήρια μόνο μέσω συνεταιρισμών και ζητάει τη νομοθετική κατοχύρωση της υπουργικής απόφασης που καθορίζει το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων. Η ΟΒΕ δηλώνει ότι ο κλάδος δε θα δεχτεί ένα νόμο που στην πράξη θα τον οδηγήσει σε διάλυση και θα θέσει τους πρατηριούχους σε ομηρία από τις εταιρίες.

Ακριβότερα τα οικοδομικά υλικά

Αύξηση 0,2% κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) τον περασμένο μήνα Γενάρη (σύγκριση Γενάρη 2002 με Δεκέμβρη 2001), στις τιμές των οικοδομικών υλικών. Από τους επιμέρους δείκτες αύξησης του τιμαρίθμου οικοδομικών υλικών, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στην εξεταζόμενη περίοδο, καταγράφηκαν στα τεχνητά πετρώδη υλικά (τσιμεντόλιθοι) που έφτασαν το 4,3%. Αυτές, βέβαια, είναι οι επίσημες ανατιμήσεις, που καταγράφει η ΕΣΥΕ, οι οποίες - συνήθως - είναι μικρότερες από τις πραγματικές αυξήσεις τιμών που παρατηρούνται στην αγορά.

Στο δωδεκάμηνο Γενάρης 2001 - Γενάρης 2002, η επίσημη αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών που κατέγραψε η ΕΣΥΕ, ήταν 2,6%



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ