ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σημαίνει συνεργασία στην αντιλαϊκή πολιτική

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «Αγγελιοφόρο» της Κυριακής

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» και στον Ιωνα Τσώχο παραχώρησε προχθές η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από την οποία ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα.

Σε ερώτηση για το αν προοιωνίζονται εξελίξεις στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και προς ποια κατεύθυνση, με αφορμή την επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τις δηλώσεις Πάγκαλου περί ακυβερνησίας, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Τα περί ακυβερνησίας είναι επιχειρήματα ανυπόστατα και λέγονται προς δημιουργία εντυπώσεων. Οταν κάποιος, άτομο ή κόμμα, συμφωνεί με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα θέλει να παραστήσει και τον αντιπολιτευόμενο, τότε εφευρίσκει διάφορα, όπως η ακυβερνησία, ή ότι δεν υπάρχει κράτος, ή ότι ο πρωθυπουργός είναι μακριά από τον κόσμο, και άλλα παρόμοια...

Καμιά ακυβερνησία! Η κυβέρνηση λειτουργεί, αλλά αυτό γίνεται σε βάρος του λαού. Λειτουργεί πολύ καλά για τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλεμπόρους.

Τίποτα δεν αποκλείει, σε μια πορεία, να υπάρξουν προσπάθειες μεταμφίεσης του πολιτικού συστήματος, για να απορροφηθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια, δηλαδή για να κοροϊδέψουν το λαό. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι, στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό να μπει ο λαός και να ρυθμίσει ο ίδιος την κατεύθυνση των εξελίξεων για δικό του λογαριασμό. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

Αναφορικά με τη «διαρκή, ευθεία ή πλάγια αμφισβήτηση του Κ. Σημίτη και την υπερπροβολή του Γιώργου Παπανδρέου ως επόμενου ηγέτη του "κινήματος"» και για το αν θεωρεί ότι για κάποιους ο σημερινός πρωθυπουργός κατέστη πλέον «αναλώσιμος», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Εκείνη που πρέπει να καταστεί αναλώσιμη είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η οποία γίνεται ισχυρή, επειδή στηρίζεται, ως προς την κατεύθυνση και από τη ΝΔ και άλλους. Εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι να εγκαταλείψουν τώρα αυτά τα κόμματα οι ψηφοφόροι που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα. Να τα εγκαταλείψουν και να συμπαραταχτούν με τους κομμουνιστές στη δράση. Αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολεί και όχι το τι γίνεται ή δε γίνεται στις κορυφές αυτών των κομμάτων. Είπαμε: Ο λαός να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων».

Για τις δημοτικές εκλογές η Αλέκα Παπαρήγα κλήθηκε να σχολιάσει την τακτική του ΠΑΣΟΚ το οποίο «τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στα κόμματα της Αριστεράς και επιμένει παρά τις κατ' αρχήν αρνήσεις των ηγεσιών ΚΚΕ, ΣΥΝ κλπ.».

Απαντώντας υπογράμμισε ότι: «Χρησιμοποιείται ως πλυντήριο της πολιτικής του, που είναι βαθύτατα αντιλαϊκή. Εμείς, λοιπόν, δε θα δώσουμε στο ΠΑΣΟΚ συγχωροχάρτι. Πιστεύουμε απόλυτα, ότι κάτι τέτοιο θα ζημίωνε πολύ τα λαϊκά συμφέροντα. Σε ποια βάση να γίνει συνεργασία; Το ΚΚΕ υποστηρίζει, ότι ο λαός πρέπει να εκλέξει νομάρχες και δημάρχους αγωνιστές, που θα συγκρούονται με την πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, με τις αποφάσεις της ΕΕ, που εφαρμόζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο λαός πληρώνει το μάρμαρο. Το ΠΑΣΟΚ απ' την πλευρά του θέλει (το απέδειξε) οι νομάρχες και οι δήμαρχοι να στηρίζουν και να εφαρμόζουν αυτή την πολιτική. Αρα, χάσμα...».

Ειδικά για το Δήμο Θεσσαλονίκης, η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε αν το ΚΚΕ έχει πρόβλημα με το ότι «αρκετοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ επιθυμούν στήριξη του Αγάπιου Σαχίνη, που προέρχεται από το ΚΚΕ. Αλλά και ο ίδιος δείχνει να επιδιώκει συνεργασία, μεταξύ άλλων, και με το ΠΑΣΟΚ».

Η Αλέκα Παπαρήγα ήταν κατηγορηματική, τονίζοντας επ' αυτού: «Κανείς και πουθενά δεν επιδιώκει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό σημαίνει δέσμευση σε αντιλαϊκή πολιτική. Είναι άλλο πράγμα να επιδιώκεις (αυτό το κάνουμε παντού) συνεργασία με ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ ή του ΣΥΝ ή άλλους, στη βάση ενός προγράμματος αντίθεσης και σύγκρουσης με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας σε βάρος των εργαζομένων, της εμπορευματοποίησης της υγείας και της πρόνοιας κλπ. Δηλαδή με ανθρώπους, που μπορεί να μη συμφωνούν με τις συνολικές θέσεις του ΚΚΕ στην Αυτοδιοίκηση, όμως συμπίπτουμε σε μια σειρά θέματα. Με ανθρώπους που διαχωρίζονται και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό γίνεται και στη Θεσσαλονίκη. Λοιπόν, κανένα πρόβλημα...».

Τέλος, καλούμενη να σχολιάσει την τακτική του ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος ήταν επίσης κατηγορηματική, διευκρινίζοντας:

«Μα το έχουμε ανακοινώσει εδώ και πολύ καιρό: Η αντίθεσή μας στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζεται μόνο στον πρώτο γύρο, αλλά και στο δεύτερο. Είμαστε συνεπείς. Δεν μπορεί να λες μαύρο στον πρώτο και κάτι άλλο διαφορετικό στο δεύτερο. Στον β' γύρο των εκλογών, εκεί όπου δε θα συμμετέχουν συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ, εμείς θα καλέσουμε το λαό να καταψηφίσει και τους δύο. Και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και όσους έχουν συμμαχήσει μαζί τους. Λευκό, άκυρο ή με κάθε άλλον τρόπο. Και το κάνουμε αυτό, παρότι γνωρίζουμε ότι έχει κόστος».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Επείγονται για «αριστερά» σωσίβια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, μέσω του ειδικευμένου σε αυτά τα θέματα Κ. Λαλιώτη, αποφάσισαν να βάλουν στο «φουλ» τις μηχανές της εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα να επιδοθούν συντονισμένα στην αναζήτηση σωσιβίων για τη διατήρηση της προνομιούχου καρέκλας που τους εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στην κουτάλα της εξουσίας. Το έργο είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που παίζεται από το ΠΑΣΟΚ σε κάθε προεκλογική περίοδο και έχει καταχωρηθεί στο ημερολόγιο της πολιτικής φαιδρότητας με τον τίτλο: «Πρόταση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά»... Βέβαια, αυτή τη φορά τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ είναι τόσο δύσκολα, ώστε, ενόψει των δημοτικών εκλογών, ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος έκανε ένα βήμα περισσότερο και διεύρυνε το θεματολόγιο της δημαγωγίας, κάνοντας λόγο ακόμα και για «συγκυβέρνηση» των «δυνάμεων της κεντροαριστεράς».

Συγκεκριμένα με συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Κ. Λαλιώτης, στο όνομα της «ανάγκης» να υπάρξει το συντομότερο μεταμφίεση του δικομματισμού σε «διπολισμό», υποστήριξε ότι «έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες στην Ελλάδα, οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς (...) να βρουν κοινό βηματισμό και να συμπορευτούν (...) σε μια υπεύθυνη πολυκομματική διακυβέρνηση». Αφού, δε,... διαβεβαίωσε ότι «είναι ειλικρινής» και πως η «πρότασή του» δεν είναι «εποχικής σκοπιμότητας για να παγιδεύσει και να εγκλωβίσει στο ΠΑΣΟΚ την Αριστερά», έσπευσε να εξηγήσει ότι η «λυτρωτική λύση» του είναι αντίστοιχη των «κεντροαριστερών» συνευρέσεων σε Γαλλία, Γερμανία και παλιότερα σε Ιταλία. Για τον Κ. Λαλιώτη, όπως διευκρίνισε, το «κεντροαριστερό» πρότυπό του κινείται «κατά το πρότυπο των ευρωπαϊκών χωρών»...

Το χαρτί των «αριστερών άλλοθι» για το ΠΑΣΟΚ δε διακινείται μόνο από τον Κ. Λαλιώτη, αφού σε αντίστοιχες με τις δικές του δηλώσεις επιδόθηκαν το Σαββατοκύριακο και υπουργοί, όπως ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο Ε. Βενιζέλος, ο Α. Τσοχατζόπουλος, αλλά και συνεργάτες του Κ. Σημίτη, όπως ο Γ. Πανταγιάς. Οσο για τον Χρ. Παπουτσή, ασπάστηκε τα περί «κεντροαριστερών» συνεργασιών στον πρώτο και το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και συμπεριέλαβε τις θέσεις περί συνεργασίας «όμορων πολιτικών χώρων», όπως είπε, στα στοιχεία του «σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού»...

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, φρόντισε χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας να επιβεβαιώσει ότι τα κόλπα της «κεντροαριστερής» εξαπάτησης του λαού έχουν τη σφραγίδα του Μαξίμου. Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού χαρακτήρισε «σημαντικές» τις αναφορές του Κ. Λαλιώτη, έσπευσε να ταχθεί υπέρ ενός «διαλόγου στρατηγικού χαρακτήρα με τις πολιτικές δυνάμεις του χώρου της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς», κάνοντας κι αυτός αναφορά σε «συγκλίσεις, συμφωνίες και προγραμματικές κοινές δεσμεύσεις» για «να οδηγηθούμε - όπως είπε - και σε μια ευρύτερη προγραμματική σύγκλιση, σε ένα πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού και θα καταλήξει σε μια πολιτική συνεργασία»...

Αναφερθείς, δε, στην «επιφυλακτικότητα» που εκδηλώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΝ, ο Χρ. Πρωτόπαππας την προσπέρασε με ιδιαίτερη ευκολία, λέγοντας «κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε προς το μέλλον»... Μάλιστα ερωτηθείς για την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την απλή αναλογική, απάντησε: «Δε θεωρώ ότι αυτό πρέπει να τίθεται ως προαπαιτούμενο» και σαν έτοιμος από καιρό υποσχέθηκε ότι «όταν έρθει η ώρα του και όταν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, έχουμε πει πως θα αποτελέσει ένα στοιχείο διαλόγου». Βέβαια, ο ο Χρ. Πρωτόπαππας δεν απέφυγε να συμπληρώσει ότι σε αυτή τη φάση «η πρόταση του κ. Λαλιώτη κάνει λόγο για κοινή κάθοδο, διότι ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να αλλάξει για τις εκλογές του 2004 (...) και με αυτή την έννοια, ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε σε κοινή κάθοδο που θα δώσει ισχυρές κυβερνήσεις»...

Νέα δήλωση Σκανδαλίδη για εκλογικό νόμο

Την άρνηση ουσιαστικά της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την απλή αναλογική, επανέλαβε χτες σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, δίνοντας παράλληλα το στίγμα των σχεδίων της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο. Συγκεκριμένα, ο Κ. Σκανδαλίδης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε: «Σκοπεύουμε σε έναν εκλογικό νόμο που θα είναι πιο αναλογικός και ταυτόχρονα θα διευκολύνει ή θα δημιουργεί ένα καινούριο πλαίσιο σχέσεων ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ