ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Το ΥΕΝ καλύπτει εφοπλιστικά εγκλήματα

Την άμεση παρέμβαση των δικαστικών αρχών, για να αποτραπούν νέα εγκλήματα σε βάρος ναυτεργατών από την εφοπλιστική ασυδοσία και το «ελευθέρας» που τους παρέχει το υπουργείο ναυτιλίας, ζητά η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).

Η Ενωση κατέθεσε χτες το πρωί έγγραφο στην εισαγγελία Εφετών και την εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά για δύο περιπτώσεις πλοίων το τσιμεντάδικο «ΘΗΣΕΥΣ» που αποτελεί ένα ακόμα σαπιοκάραβο της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, όπως ήταν και το «ΔΥΣΤΟΣ» που έπνιξε τους 20 ανθρώπους και το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΣΑΟΣ ΙΙ».

Σε ό,τι αφορά το πρώτο πλοίο, στις 22 Αυγούστου 2001 η ΠΕΜΕΝ με επιστολή προς το ΥΕΝ και τους προϊσταμένους της Εισαγγελίας, του Αρείου Πάγου και του Πειραιά είχε καταγγείλει ότι στο «ΘΗΣΕΥΣ», το οποίο εκείνη την περίοδο βρισκόταν στις Μαδέρες Πορτογαλίας, «διαπιστώθηκε εισροή υδάτων θαλασσέρματος στα αμπάρια φορτίου νο3 και νο4». Ακόμα ανέγραφε ότι το πλοίο αυτό δεν είναι μόνο υπερήλικο (28 ετών), αλλά και υποσυντήρητο, όμως ο Ελληνικός Νηογνώμονας το χαρακτήριζε αξιόπλοο. Οπως άλλωστε - να συμπληρώσουμε - έκανε με το «ΔΥΣΤΟΣ», το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» το οποίο έπνιξε 24 ναυτεργάτες, το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και πάει λέγοντας... Η ΠΕΜΕΝ είχε απαιτήσει από τους αρμοδίους να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπλοΐα του πλοίου, να οριστεί πραγματογνώμονας και με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΕΜΕΝ, να γίνουν παχυμετρήσεις ελασμάτων για να αντικατασταθούν τα φθαρμένα.

Για το «ΣΑΟΣ ΙΙ» η Ενωση είχε αποστείλει ανάλογο έγγραφο στις 3 του Αυγούστου με το οποίο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το ΥΕΝ είχε επεκτείνει τα δρομολόγια του πλοίου από 80 σε 180 μίλια, χωρίς να αυξήσει και την οργανική του σύνθεση, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να βρίσκεται στο πόδι 16 ώρες, ενώ το ίδιο το πλοίο και τα μηχανήματά του ήταν υποσυντήρητα.

Το ΥΕΝ «εδέησε» τελικά να απαντήσει σχετικά στις 30 του Γενάρη, για να πει ότι ύστερα από έλεγχο της Επιτροπής Ελέγχου Επιθεωρήσεων διαπιστώθηκε ότι ο χαρακτηρισμός «σαπιοκάραβο» για το «ΘΗΣΕΥΣ» «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»! Χαρακτηρίζει δε συνολικά τις καταγγελίες ως «γενικότητες». Ενώ για το «ΣΑΟΣ ΙΙ» η Επιτροπή «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οργανική σύνθεση ήταν σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις»!

Η Ενωση με το έγγραφό της προς την εισαγγελία απαιτεί να δοθούν σαφείς απαντήσεις στα εξής: Πότε και ποια μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και σε ποιο λιμάνι έλεγξαν το τσιμεντάδικο. Γιατί απορρίφθηκε από ΥΕΝ, Επιτροπή και Ελληνικό Νηογνώμονα η πρόταση της ΠΕΜΕΝ να συμμετέχει εκπρόσωπός της στον έλεγχο. Αν ελέγχθηκε το πάχος των ελασμάτων του πλοίου, πότε και ποια ακτοπλοϊκά πλοία έλεγξε έστω και δειγματοληπτικά αυτή η Επιτροπή. Οσο για το «ΣΑΟΣ ΙΙ» απαιτεί να γνωστοποιηθούν τα παραστατικά στοιχεία και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι νόμιμη η σύνθεσή του. Επισημαίνει ακόμα ότι αν και διευθυντικά στελέχη του Ε. Νηογνώμονα έχουν καταδικαστεί για τα ναυάγια «ΔΥΣΤΟΣ» και «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», κυβέρνηση και υπουργός επιβράβευσαν από πάνω αυτές τις «εγκληματικές υπηρεσίες με την πρόσφατη διμερή συμφωνία που έγινε μεταξύ του ΥΕΝ και του Ελληνικού Νηογνώμονα» για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των ελληνικών πλοίων για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Με το έγγραφό της η Ενωση απαιτεί την τιμωρία των υπευθύνων, την ανάκληση της συμφωνίας με τον ΕΝ, ο έλεγχος και πιστοποίηση των πλοίων να γίνεται από τις δημόσιες υπηρεσίες, τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων για τον οποίο διεκδικούν να ενισχυθεί με εξοπλισμό και προσωπικό. Λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ετσι θα στείλουν αντιπροσώπους σε ΠΝΟ και ΓΣΕΕ!

Ενα όργιο νοθείας σε εξέλιξη με πλήρη κυβερνητική και εφοπλιστική κάλυψη

Την άμεση και επιτακτική ανάγκη για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος αναδεικνύουν τα όσα εξωφρενικά διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στις Ενώσεις Ασυρματιστών (ΠΕΡΡΑΕΝ) και Ηλεκτρολόγων, οι οποίες προετοιμάζονται για εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων. Χτες οι «φωστήρες» της ΠΑΣΚΕ που βρίσκονται στο προεδρείο της ΠΕΡΡΑΕΝ, κλιμακώνοντας τις πραξικοπηματικές τους ενέργειες, επιχείρησαν να αφαιρέσουν με το «έτσι θέλω» το δικαίωμα από τον αγωνιστικό συνδυασμό «Δημοκρατική Αγωνιστική Συμπαράταξη Ασυρματιστών» (ΔΑΣΑΕΝ) να καταθέσει υποψηφιότητα! Συγκεκριμένα, ο γραμματέας της Ενωσης, Η. Τραγέας, «αποφάνθηκε», υποκαθιστώντας αυθαίρετα και την Εφορευτική Επιτροπή, ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της παράταξης δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι επειδή... «εγώ - όπως είπε - δεν τους ξέρω», αν και πρόκειται για μέλη της Ενωσης! Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να απαιτήσει να δει τα φυλλάδια υποψηφίων του συνδυασμού οι οποίοι είναι... μπαρκαρισμένοι!

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣΑΕΝ, εξουσιοδοτημένοι νόμιμα από τους συναδέλφους τους που «κατεβαίνουν» με αυτόν τον συνδυασμό, αναγκάστηκαν χτες αργά το μεσημέρι να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις υποψηφιότητας με δικαστικό επιμελητή, όμως και πάλι δεν έγιναν δεκτές από τον Η. Τραγέα, με αποτέλεσμα αυτές να αναρτηθούν τελικά από τον δικαστικό επιμελητή στον πίνακα ανακοινώσεων του σωματείου! Βέβαια όλη η εκλογική διαδικασία είναι μία παρωδία. Αρκεί να σημειωθεί ότι χτες, αν και ήταν τελευταία μέρα για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, η Εφορευτική Επιτροπή ήταν απούσα! Η τύχη του συνδυασμού θα κριθεί σήμερα οπότε και θα γίνει από την... Εφορευτική η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων.

Στο μεταξύ, χτες, αντιπροσωπεία από τον «Ενωτικό Αγωνιστικό Συνδυασμό» των ηλεκτρολόγων έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Πειραιά, όπου και κατέθεσε ένσταση για την κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού στην οποία επιδόθηκε η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Ηλεκτρολόγων. Συγκεκριμένα, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που έγινε την περασμένη Κυριακή εφάρμοσε αυθαίρετα το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα για την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής, όταν το καταστατικό ορίζει ρητά ότι όλα τα όργανα του σωματείου θα εκλέγονται με την απλή αναλογική.


ΕΣΗΕΑ
Αντίθετη η πλειοψηφία στο συντονισμό του αγώνα

Με θέμα τον καθορισμό κοινής απεργιακής κινητοποίησης μέσα στη μεθεπόμενη βδομάδα συνεδριάζει σήμερα στις 11 π.μ. η Διασωματειακή Επιτροπή των Ενώσεων Εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, όμως το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που συνεδρίασε χτες το απόγευμα, αποφάσισε - κατά πλειοψηφία - ότι «δεν είναι ώριμο» να αποφασίσει για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η απόφαση αυτή του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ουσιαστικά τορπιλίζει την προσπάθεια για τον αγωνιστικό συντονισμό όλων των Ενώσεων. Και μάλιστα τη στιγμή που, σε ό,τι αφορά την ΕΣΗΕΑ, υπάρχει σαφής άρνηση τόσο από τους ιδιοκτήτες των εφημερίδων, όσο και από τη διοίκηση της ΕΡΤ αλλά και τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, να αποδεχτούν ΣΣΕ που να ικανοποιούν τους δημοσιογράφους.

Χτες έγινε συνάντηση αντιπροσωπειών της ΕΣΗΕΑ και της ΕΙΗΕΑ αλλά η συζήτηση κατέληξε σε αδιέξοδο, καθώς οι εργοδότες αρνήθηκαν τη συζήτηση για το σύνολο των αιτημάτων. Το μόνο που είπαν είναι ότι συζητούν για μια αύξηση των μισθών «κάτι παραπάνω από αυτό που θα συμφωνήσει η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ»! Επίσης, οι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών (ΕΙΡΑ) επιμένουν σε ένα σχέδιο ΣΣΕ που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτό, η διοίκηση της ΕΡΤ αρνείται ουσιαστικά να συζητήσει την «εξομοίωση», ενώ οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών δεν μπαίνουν καν στον κόπο να απαντήσουν στις επανειλημμένες προσκλήσεις της ΕΣΗΕΑ για διάλογο.

Μετά από τη χτεσινή συνάντηση με τους εκδότες, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ συγκάλεσε χτες το απόγευμα το ΔΣ σε έκτακτη συνεδρίαση. Πρότεινε η ΕΣΗΕΑ να αποφασίσει και να εισηγηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Διασωματειακής 24ωρη απεργία μαζί με όλες τις άλλες Ενώσεις και σε όλα τα ΜΜΕ για την επόμενη βδομάδα. Ομως από μέλη του ΔΣ όλων σχεδόν των παρατάξεων, τα οποία όμως συγκροτούσαν πλειοψηφία, αντιτάχτηκαν τα περί «μη ωριμότητας για απόφαση». Σε πρόταση του προέδρου να ζητήσει η ΕΣΗΕΑ αναβολή μιας ημέρας της Διασωματειακής, αντέτειναν ότι «πρέπει να πάμε στη συνεδρίαση» και να «συζητήσουμε εφ' όλης της ύλης».

Ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» επέμενε στην ανάγκη να ληφθεί απόφαση για την κοινή απεργία και με αυτήν να συμμετάσχει στη Διασωματειακή η ΕΣΗΕΑ, ώστε να γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα για τη συντονισμένη και ενωμένη διεκδίκηση από όλες τις Ενώσεις, τη μόνη ικανή να έχει θετικά αποτελέσματα για όλους τους εργαζόμενους.

Η χτεσινή απόφαση προκάλεσε και εσωτερικό πρόβλημα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, καθώς ο Αρ. Μανωλάκος έθεσε πρόβλημα αδυναμίας του να «μεταφέρει» τέτοια απόφαση στη σημερινή Διασωματειακή.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 13 του Φλεβάρη η Διασωματειακή Επιτροπή κατέληξε σε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων (απόκρουση απολύσεων, νέες ικανοποιητικές ΣΣΕ, παρέμβαση στο θέμα της ενημέρωσης, υπεράσπιση και βελτίωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων κλπ.) και συμφώνησε να ξανασυγκληθεί σήμερα με θέμα την κοινή απεργιακή κινητοποίηση μέσα στην επόμενη βδομάδα, για την οποία έχουν δεσμευτεί όλες οι Ενώσεις.

Στη Διασωματειακή συμμετέχει το σύνολο των Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ, εκτός από την Ενωση Τεχνικών Ημερήσιου Περιοδικού Τύπου Αθήνας (ΕΤΗΠΤΑ) η οποία έσπευσε μάλιστα τις προηγούμενες μέρες να υπογράψει με τους εκδότες ΣΣΕ για το 2002.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ