ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενεργοποιούν τη βιομηχανία ψεύδους!

Προπαγάνδα και ψυχολογικός πόλεμος και ψεύδη, είναι τα «νέα όπλα», σχετικός όρος φυσικά, που θέτουν υπό την υπηρεσία τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να είναι νικηφόρος ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»

O Ντ. Ράμσφελντ θεωρείται από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της; «Επιτροπής Στρατηγικής Επιρροής»

Associated Press

O Ντ. Ράμσφελντ θεωρείται από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της; «Επιτροπής Στρατηγικής Επιρροής»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Το Πεντάγωνο επεξεργάζεται σχέδιο για διαρροή ειδήσεων, πιθανώς ακόμη ψευδών, προς τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως μέρος των νέων προσπαθειών να επηρεαστεί η διεθνής κοινή γνώμη, αλλά και η διαμόρφωση της πολιτικής ξένων κυβερνήσεων, τόσο φιλικών όσο και εχθρικών».

Η αποκάλυψη αυτή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού προπαγάνδας ως κύριου συστατικού του ψυχολογικού πολέμου κοσμεί το χθεσινό πρωτοσέλιδο, όχι κάποιας εφημερίδας που ασκεί κριτική στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά των «έγκριτων» New York Times, που οι σχέσεις του με τους κονσέσιους της εξουσίας στις ΗΠΑ, αλλά και τον ίδιο το Λευκό Οίκο, πολλές φορές την κατατάσσει στο ρόλο του εκπροσώπου Τύπου της αμερικανικής κυβέρνησης. Συνεπώς, η είδηση δεν είναι ότι υφίσταται και είναι έτοιμο προς εφαρμογή το σχετικό πρόγραμμα, αλλά ότι η αποκάλυψη γίνεται μέσα από τις σελίδες των New York Times.

«Παράνομο»

Πάντως, το σχέδιο, σύμφωνα πάντα με τους New York Times, δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς συναντά τον σκεπτικισμό ορισμένων αξιωματούχων του Πενταγώνου, οι οποίοι δε διστάζουν να σημειώσουν τον κίνδυνο, ότι η πληροφόρηση από το υπουργείο Αμυνας να χάσει την αξιοπιστία της, αλλά και υπό το πρίσμα ότι η αποστολή της είναι τόσο ευρύτατη αλλά και παράνομη.

Παράλληλα, κριτική που ασκείται εντός της κυβέρνησης κάνει λόγο για σπορά ψευδών ειδήσεων διά μέσου μεγάλων και έγκυρων ειδησεογραφικών πρακτορείων, όπως το Reuters και Agence France-Presse, σπορά που να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς θα αναμεταδοθεί ακόμη και στην αμερικανική επικράτεια. Ενέργεια, δηλαδή προπαγάνδα, που απαγορεύεται αυστηρότατα τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα μέσα της δεκαετίας '70, ανάλογες ψευδείς ειδήσεις, που εντέχνως διέρρευσαν στο διεθνή Τύπο, επέστρεψαν εντός των τειχών των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα «τραγικό» για την αμερικανική κυβέρνηση.

Επίσης, θεωρείται μάλλον ως δεδομένο ότι κυβερνήσεις, και κυρίως από χώρες σύμμαχες των ΗΠΑ, θα αντιδράσουν μάλλον βίαια σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκ μέρους των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να επηρεάσουν τα ΜΜΕ εντός της επικράτειάς τους.

Γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδος

Η «παραγωγή ψευδών και κατευθυνόμενων ειδήσεων», πάντως, είναι πολύ γνωστή στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες, στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου, έχουν αρκετές φορές επιστρατεύσει τέτοια μέσα, για να πείσουν για το σωστό των επιλογών τους. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η ρίψη φυλλαδίων, αλλά και φακέλων με χρήματα, στο Αφγανιστάν, ενόσω οι Ταλιμπάν κρατούσαν τα σκήπτρα της εξουσίας, ακόμη και πολύ πρόσφατα με τη ρίψη φωτογραφιών του Αμερικανού Προέδρου αλλά και αμερικανικών τραπεζογραμματίων! `Η παλαιότερα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 όταν το Στρατηγείο Ψυχολογικών Επιχειρήσεων με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα υπέθαλψε στη Νικαράγουα την κυβέρνηση «Σαντινίστας». Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 επίσης, το ίδιο γραφείο είχε επιδοθεί στην προπαγάνδα της αποδοχής των αμερικανικών «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων στα Βαλκάνια.

Εντούτοις, το πρόσφατα ιδρυθέν από την κυβέρνηση Γραφείο Στρατηγικής Επιρροής, προτείνει την επέκταση της προπαγάνδας σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, αλλά ακόμα και της Δυτικής Ευρώπης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι τελευταίες είναι πιο φιλικά διακείμενες στα αμερικανικά σχέδια, και ουσιαστικά προτείνει να υποκαταστήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ασχολούνται με την προπαγάνδα. Σημειώνεται ότι το μικρό σε αριθμό, αλλά χρηματοδοτούμενο παχυλότατα, Γραφείο Στρατηγικής και Προπαγάνδας, ιδρύθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, υπό το πρίσμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χάσει σημαντικό έδαφος της κοινής γνώμης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ειδικά στο ισλαμικό κόσμο.

Μάλιστα, ως μέρος των προσπαθειών να αντιμετωπίσουν τη ρητορική των Ταλιμπάν, του Οσάμα μπιν Λάντεν και των οπαδών τους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήδη έχει προσλάβει ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας, προκειμένου να διευθύνει το γραφείο δημοσίων σχέσεων, ενώ και ο Λευκός Οίκος έχει δημιουργήσει ένα «πολεμικό συμβούλιο», που χειρίζεται τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις προς την εγχώρια και τη διεθνή κοινή γνώμη.

«Μαύρη προπαγάνδα»

Πάντως, σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το σχέδιο, ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, που είναι ένθερμος υποστηρικτής της νέας υπηρεσίας του Πενταγώνου, δεν έχει ακόμα εγκρίνει το σχέδιο, καθώς περιμένει την εισήγηση των νομικών υπό τον ανώτατο νομικό σύμβουλο του Πενταγώνου, Ουίλιαμ Τζ. Χέινς. Μέχρι στιγμής, ελάχιστες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές όσον αφορά το σχέδιο, αλλά και τη δράση του Γραφείου Στρατηγικής επιρροής, με επικεφαλής τον πτέραρχο Σάιμον Π. Γόρντεν.

Το νεοϊδρυθέν γραφείο «ρυθμίζει όλα τα αναγκαία εργαλεία στο πλαίσιο του υπουργείου Αμύνης, προκειμένου να επηρεάσει τη διεθνή κοινή γνώμη», θα δηλώσει ο πρώην συνταγματάρχης και αξιωματούχος των ψυχολογικών επιχειρήσεων Τόμας Α. Τάιμς, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τους New York Times και θα συμπληρώσει ότι «το υπουργείο Αμύνης παραδοσιακά δεν ασχολείται με την προπαγάνδα».

Πάντως, μία εκ των προτάσεων του Γραφείου Στρατηγικής Επιρροής, είναι η διαρροή ειδήσεων διά μέσου των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων που δεν έχουν καμία όμως σχέση ή διασυνδέσεις με το Πεντάγωνο, θα δηλώσουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Προκειμένου να χαίρουν της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας, όροι συνοδευτικοί για ορισμένα όμως και μόνο ΜΜΕ, που δείχνουν να υπηρετούν απόλυτα τα σχέδια...

Επίσης, ο πτέραρχος Γόρντεν οραματίζεται μία μεγάλης κλίμακας καμπάνια, που θα κινείται από τη «μαύρη καμπάνια», που θα χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση και άλλες μυστικές ενέργειες, στη «λευκή καμπάνια», που θα βασίζεται σε αληθινές ή αληθοφανείς ανακοινώσεις Τύπου και δηλώσεις. Παράλληλα, θα υπάρχουν και οι «διαρροές», όπως προβλέπει το σχέδιο, θα γίνονται τόσο στα διεθνή ΜΜΕ, όσο και το διαδίκτυο, και θα αφορούν πληροφορίες από τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και σχετικά με τις αποφάσεις του Πενταγώνου. Πληροφορίες θα διαρρέουν και πηγές που δε θα έχουν εμφανείς δεσμούς με το Πεντάγωνο, ενώ προβλέπονται αποστολές «υλικού» μέσω e-mail, το οποίο θα προβάλλει τις απόψεις των ΗΠΑ και θα αποστέλλονται σε δημοσιογράφους, ηγέτες κοινωνικών κινημάτων, αλλά και ξένους ηγέτες. Φυσικά, αυτά τα μηνύματα δε θα φαίνεται ότι προέρχονται από το Πεντάγωνο.

Για την αρωγή του «έργου της παραγωγής ψεύδους» ήδη η κυβέρνηση Μπους έχει προσλάβει την εταιρία Rendon Group, μία διεθνή συμβουλευτική εταιρία που ιδρύθηκε από τον Γ. Ρέντον Τζ., πρώην σύμβουλο του πρώην Προέδρου Τζίμι Κάρτερ. Εταιρία που έχει ήδη αναλάβει υποθέσεις για τη CIA, τη βασιλική οικογένεια του Κουβέιτ αλλά και το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο, την εξ Αμερικής υποστηριζόμενη και ορμώμενη ιρακινή αντιπολίτευση.

Τέλος, σύμφωνα με τους New York Times, το Γραφείο Στρατηγικής Επιρροής θα επιβλέπει τις ιδιωτικές εταιρίες στο εξωτερικό, οι οποίες θα έχουν προσληφθεί για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων πληροφόρησης και θα αξιολογούν την αποτελεσματικότητά τους κάνοντας χρήση των ανάλογων τεχνικών που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στις πολιτικές καμπάνιες, περιλαμβανομένων επιστημονικών σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης και των ειδικών κοινωνικών ομάδων.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Προπαγανδιστικό βίντεο με αποκεφαλισμό στρατιώτη

ΜΑΝΙΛΑ - ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ.-

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, μιμούμενη τις πρακτικές της αμερικανικής προπαγανδιστικής μηχανής, αποδέσμευσε χθες ένα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς στρατιωτών από μαχητές της Αμπού Σαγιάφ με μασέτες, που έκανε το γύρο του κόσμου διαμέσου των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Στόχος: Να μειωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα (!) και να καταδειχτεί το πόσο «απάνθρωπη» είναι η τρομοκρατική οργάνωση που φέρεται να διατηρεί δεσμούς με την Αλ-Κάιντα (και στο παρελθόν με τη CIA, αν και αυτό μάλλον δε βολεύει και πολύ να το θυμίζουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία).

Χθες στο μεταξύ διεξάγονταν μάχες ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους αντάρτες στο νησί Μπασιλάν, όπου βρίσκονται και οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, που εκτελούν «εκπαιδευτική αποστολή». Δύο κομάντος του ναυτικού τραυματίστηκαν. Η επίσημη εκδοχή είναι πως οι Αμερικανοί «δε μετείχαν» στις επιχειρήσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ