ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΦΠΑ
Η κυβέρνηση εμμένει στην εξόντωση των ΕΒΕ

Ανοιχτός εμπαιγμός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που γίνονται έρμαια των εκάστοτε διαθέσεων της κυβέρνησης

Παρά τη γενική κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει η επιλεκτική σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εφαρμογή του «αντικειμενικού» συστήματος προσδιορισμού για τον ΦΠΑ, αλλά και για το εισόδημα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δηλώνει αποφασισμένη να μην παρεκκλίνει ούτε κατά κεραία από τις αρχικές αποφάσεις της.

Το «αδιέξοδο» και η πλήρης διάσταση απόψεων με τους εκπροσώπους των ΕΒΕ διαπιστώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη του υφυπουργού Απ. Φωτιάδη και των εκπροσώπων της ΓΣΕΒΕΕ της ΕΣΕΕ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Η κυβερνητική εμμονή, όπως ήταν επόμενο, πυροδότησε νέες αντιδράσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός προκύπτει ανάγλυφα από τις χτεσινές δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος επανέλαβε για μια ακόμη φορά την άποψη της κυβέρνησης (που δε στοιχειοθετείται), ότι η δήλωση για τον τεκμαρτό και αναδρομικό, για την τριετία 1999-2001, ΦΠΑ, είναι «προαιρετική» και πως η υποβολή δήλωσης θα οδηγήσει «σε ουσιαστική περαίωση» τις υποθέσεις αυτές. Στην πραγματικότητα η υποβολή δήλωσης ΦΠΑ από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αποτελεί πρόκριμα για επέκταση του τεκμαρτού συστήματος και πάνω στα εισοδήματα της τριετίας, όπως προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχεδίου για την «επιχειρηματικότητα» που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Ο κυβερνητικός εμπαιγμός φανερώνεται, επίσης, και από το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας απέφυγε να πει οτιδήποτε για συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα, ακόμη και στην περίπτωση υποβολής δήλωσης για τεκμαρτό ΦΠΑ και με βάση παλαιότερη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (1168 - Ιούλης 2001) οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι δυνατό να βρεθούν αντιμέτωπες και με πρόσθετους φορολογικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ν. Χριστοδουλάκη, οι επιχειρήσεις που θα διαπιστώσουν μεγάλες και εις βάρος τους αποκλίσεις μεταξύ τεκμαρτού ΦΠΑ και του ΦΠΑ που απέδωσαν στην Εφορία μπορούν να προσφύγουν στα Ελεγκτικά Κέντρα. Η υπουργική δήλωση αποτελεί μια έμμεση ομολογία ότι οι «προσδιοριστικοί παράγοντες» που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών για τον προσδιορισμό του ΦΠΑ είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μεγάλες αναντιστοιχίες με τα πραγματικά μεγέθη, ενώ με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες γίνονται έρμαια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και των εκάστοτε διαθέσεων της πολιτικής ηγεσίας. Η ουσία του ζητήματος, πέρα από τις κυβερνητικές αλχημείες και εξαγγελίες, βρίσκεται στην εφαρμογή και επέκταση του κατάφωρα άδικου «αντικειμενικού» συστήματος πάνω στο φόρο και στο εισόδημα των επιτηδευματιών και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θεσμοθετεί φοροελαφρύνσεις εκατοντάδων δισ. δραχμών για το μεγάλο κεφάλαιο. Το υπουργείο Οικονομικών σε μια ακόμη προσπάθεια συσκότισης και αποπροσανατολισμού βαφτίζει το «κρέας-ψάρι» και αναφέρει ότι «οι προσδιοριστικοί παράγοντες» για την επιβολή πρόσθετου ΦΠΑ βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία της επιχείρησης και όχι τεκμαρτά. Πρόκειται για ένα ακόμη ψέμα, καθώς πάνω στα στοιχεία που υποχρεώνεται να δηλώσει η κάθε επιχείρηση θα εφαρμοστεί ο Μοναδικός Συντελεστής Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ), ο οποίος είναι ο κατ' εξοχήν τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού.

Η πλήρης ρήξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επαγγελματοβιοτέχνες προκύπτει και από τις δηλώσεις των διοικήσεων των ΕΒΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Μότσος είπε ότι δεν απομένει παρά «να αντιδράσουμε πανελλαδικά» καθώς προσπάθεια «να βρούμε κοινή γραμμή απέβη άκαρπη» και ότι η «συγκεκριμένη συνάφεια σημαίνει πρόσθετη φορολογία». Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χ. Φώλιας διαπίστωσε πλήρη αντίθεση των κυβερνητικών μέτρων με «τα κοινοτικά δεδομένα», ζητώντας το κλείσιμο όλων των φορολογικών υποθέσεων μέχρι το έτος 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ