ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προσπάθεια λαφυραγώγησης αριστερών, αγωνιστικών ψήφων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης της επικαιρότητας παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha News» και στον δημοσιογράφο Κ. Παρά. Αποσπάσματα της συνέντευξης δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Η Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τις προτάσεις Λαλιώτη για συνεργασία με αποδέκτη την Αριστερά, αλλά και το σχετικό άνοιγμα που επιχειρεί η ΝΔ. Επ' αυτού τόνισε: «Κατά τη γνώμη μας και πρόταση υπάρχει και πρόθεση υπάρχει και από τα δύο κόμματα. Είναι φανερή η πρόθεσή τους να λαφυραγωγήσουν, να το πω έτσι, αριστερούς, προοδευτικούς, αγωνιστικούς ψήφους, για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, ο ένας να κρατήσει την κυβερνητική εξουσία, ο άλλος να την ανακτήσει και σε τελευταία ανάλυση να προχωρήσουν σ' αυτό το διπολικό πολιτικό σύστημα, το οποίο θα είναι ας πούμε μιας μορφής δικομματισμός. Και το κυριότερο είναι να μην υπάρχουν φωνές αντίστασης, πάλης και διαμαρτυρίας που να παίρνουν οργανωμένη μορφή και δράση».

«Το σύστημα το οποίο ζούμε», συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα «η πολιτική που ακολουθείται απέναντι στο λαό, δεν παθαίνει τίποτα, μάλλον υποβοηθιέται από την αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο πόλους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι μια αντιπαράθεση ανώδυνη και βοηθητική, για να περνάει η συναίνεση και αυτή η πολιτική και επομένως από την πλευρά τους πολύ καλά σκέφτονται, για το πώς δε θα επιτρέψουν να υπάρχουν απεγκλωβισμοί και απαγκιστρώσεις και από τα δύο κόμματα. Και για να το ξεκαθαρίζω, εμείς δε μιλάμε για απαγκίστρωση απλώς από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, αλλά και από την ουσία της πολιτικής τους».

Σε ερώτηση, γιατί το ΚΚΕ αρνείται το διάλογο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Αν είχαμε να κάνουμε με ένα νέο πολιτικό κόμμα, με έναν νέο πολιτικό φορέα, που ενδεχομένως θα είχε κάποιες θέσεις που ίσως δεν είχαμε εμείς καθαρό τι ακριβώς λέει, δε θα αρνιόμασταν να κάνουμε διάλογο. Αλλά μιλάμε τώρα για ένα κόμμα κυβερνητικό. Δηλαδή, τι σημασία έχει τι γράφει κανείς στα χαρτιά του, σε τελευταία ανάλυση, όταν έχουμε την καθημερινή πολιτική του. Να ξεκινήσουμε ένα διάλογο, αγνοώντας μια ολόκληρη πραγματικότητα;».

Σ' αυτό το σημείο και έπειτα από παρέμβαση του δημοσιογράφου και το σχόλιό του πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα εμπιστοσύνης, η Αλέκα Παπαρήγα διευκρίνισε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα εμπιστοσύνης, όσον αφορά την πολιτική υπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, να το πω έτσι. Το ίδιο και η ΝΔ».

Ακολούθως, απαντώντας στο σχόλιο πως το ΚΚΕ παλιότερα συνεργάστηκε με τη ΝΔ, υπογράμμισε: «Αν θα δείτε όλη την ιστορία του ΚΚΕ, της Ελλάδας, υπήρχαν συγκεκριμένες στιγμές που μπορεί να υπήρξε μια σύμπτωση ή ακόμα και συνεργασία ανάμεσα στο ΚΚΕ και σε αστικά κόμματα, εντελώς της στιγμής, όχι σε προγραμματική βάση. Για κάποιο άλφα ή βήτα γεγονός. Εδώ δε μιλάμε για κάτι τέτοιο, δεν έχουμε κάποιες έκτακτες ανάγκες, για να προκύψει μια τέτοια συζήτηση. Πολύ περισσότερο που ο λόγος γίνεται για μια προγραμματικού χαρακτήρα συνεργασία, συγκυβέρνησης ή στήριξης μιας κυβέρνησης, είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα».

Εκδήλωση σήψης ο τζόγος

Αναφορικά με τον παράνομο τζόγο και το κλίμα, που έχει δημιουργηθεί με τις υπόνοιες εμπλοκής πολιτικών προσώπων, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε: «Καταρχήν το ΚΚΕ από ιδεολογία και από το γεγονός ότι πάντα βλέπει τα πράγματα να διαμορφώνονται με την ανθρώπινη δράση, είναι ξένο προς τη λογική του τζόγου γενικά, τη λογική του κερδίζω τη ζωή μου τζογάροντας. Παρότι υπάρχουν ορισμένοι, οι οποίοι προσωρινά μπορεί να απολαύσουν κάποια κέρδη, μέσω αυτού. Είμαστε αντίθετοι με τη φιλοσοφία αυτή. Τώρα, πέρα απ' αυτό, είναι γεγονός ότι τα φρουτάκια, ο νόμιμος κι ο παράνομος τζόγος, είναι μία από τις εκδηλώσεις σήψης, θα έλεγα, και διαφθοράς. Και δεν το λέω με την ηθικίστικη έννοια, αλλά με την έννοια ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που επιπροσθέτως πέρα από το ότι διαβρώνει συνειδήσεις, καταστρέφει».

Αναφερόμενη στην πρόταση του ΚΚΕ τόνισε κατηγορηματικά πως αυτή είναι «να καταργηθούν όλα» και συμπλήρωσε: «Αυτή ήταν η θέση μας από την αρχή. Γιατί άντε τώρα, υπάρχει ένα μαγαζί, πώς μπορεί να ξέρεις εσύ αν μπαίνει ο τάδε μοχλός και το μετατρέπει σε παράνομο παιχνίδι... Θέλω όμως να πω, δεν είναι εύκολο, πάρτε την περίπτωση των βουλευτών... Ο βουλευτής τι είναι; Αστυνομικός; Να πάει να κάνει έλεγχο στα μαγαζιά της γειτονιάς του; Αλλο πράγμα αν έχεις συγκεκριμένες καταγγελίες, εκεί βεβαίως οφείλεις να αντιδράσεις ο καθένας με τον τρόπο που νομίζει».

Και συνεχίζοντας τόνισε: «Οταν αποφασίζονται τυχερά παιχνίδια και μάλιστα οι άδειες ανατίθονται στους δήμους, τα πράγματα μπερδεύονται και το όριο ανάμεσα στο νόμιμο και το παράνομο συσκοτίζεται. Επομένως, νομίζω ότι ευθύνη υπάρχει πριν από όλα στις πολιτικές αποφάσεις, όπου πια εδώ πρέπει να αντιδράσεις, να πεις όχι, και στο επίπεδο του κοινοβουλίου και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και επιπλέον έχει σημασία να υπάρχει ένας κοινωνικός πόλεμος και στις λογικές και στις πρακτικές του τζόγου».

Ερωτώμενη για τη φωτογραφία που απεικονίζει τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη να κάθεται στο γραφείο του Γ. Τεκτερίδη, ο οποίος εμπλέκεται σε δραστηριότητες παράνομου τζόγου, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Από μόνη της μια φωτογραφία ή χειραψία, αν δεν έχω τίποτα άλλο, δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο συνενοχής. Αν όμως υπάρχουν στοιχεία, που εγώ δεν τα ξέρω, όχι απλά για ολιγωρία ή αδιαφορία, αλλά ανοχής ή διαπλοκής, βεβαίως τότε υπάρχει πρόβλημα. Εγώ και ο καθένας περιμένει να δει αν αυτό το πράγμα είχε ένα μεγαλύτερο υπόβαθρο ή απλώς υπάρχει μια άγνοια ή υποτίμηση».

Καταλήγοντας και ερωτώμενη για τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου, χτες, ο οποίος συνέστησε να προσέχουν όλοι τις κινήσεις τους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε: «Αυτό ισχύει για όλα τα δημόσια πρόσωπα και στη μικροκοινωνία ισχύει και για τον απλό άνθρωπο. Ομως όταν ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου, το να μιλάμε για προσοχή είναι σαν αυτό που γίνεται, το να διακινούνται τα ναρκωτικά από τους εμπόρους έξω από τα σχολεία και να λέμε να προσέξει η μαμά και ο μπαμπάς να μην πάρει το παιδί τους ναρκωτικά.

Αυτό το να προσέχουμε είναι γενικό. Εγώ να συμφωνήσω, κι αν θέλετε ο καθένας ζώντας σε μια ζούγκλα πρέπει να είναι σε μια συνεχή επαγρύπνηση, όμως αν πάμε να το λύσουμε στο προσωπικό επίπεδο, χωρίς να θέλω να καταργήσω την προσωπική ευθύνη, δε θα βρούμε άκρη. Πρέπει να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες, αυτά όλα πρέπει να καταργηθούν και για τους ενήλικες και τους ανήλικους. Θα μου πείτε είναι θέμα προσωπικής επιλογής, βλέπετε όμως αυτή η προσωπική επιλογή δεν αναπτύσσεται έτσι όπως το λέμε εμείς ελεύθερα, κατευθυνόμενη προσωπική επιλογή έχουμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις».

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Η ΚΟ Λαυρίου του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση, αύριο Παρασκευή 22/2, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου, με θέμα την ανάλυση των θέσεων του Κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

- Η ΚΟ Λουτρακίου του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση αύριο Παρασκευή, στις 6μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λουτρακίου, με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

- Η ΚΟΒ Γιαννιτσών του ΚΚΕ πραγματοποιεί τη συνεστίασή της, το Σάββατο 23/2, στο κέντρο «Αίνιγμα» στα Γιαννιτσά, προς τιμήν των 84 χρόνων του Κόμματος.

- H Κομματική Οργάνωση Αλεξάνδρειας Ημαθίας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο οικογενειακό κέντρο «Κάστρο» στην Αλεξάνδρεια, το Σάββατο 23 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις Πετραλώνων - Θησείου του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση στις 25/2, στο κέντρο «Κονάκι» (Ηρακλείδων 78 και Πειραιώς), στις 6.30 μ.μ., με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή, 3 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «Φίλιππος» στη Λιβαδειά, με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Η εισηγητική ομιλία θα γίνει από τον Παναγιώτη Αρβανίτη, μέλος του ΝΓ της ΝΕ και δημοτικό σύμβουλο Λιβαδειάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ