ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
«Θα μας βρουν αντιμέτωπους»

Από το χτεσινό διάβημα στο υπουργείο Εργασίας
Από το χτεσινό διάβημα στο υπουργείο Εργασίας
Την αδιαπραγμάτευτη προσήλωση της κυβέρνησης στον «κοινωνικό διάλογο» ώστε να έχει συνενόχους στην επιχείρηση διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, επανέλαβε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας στους συνδικαλιστές σωματείων και συνδικάτων της Αθήνας που πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας. Οι τελευταίοι όμως, από την πλευρά τους έκαναν σαφές στον υφυπουργό ότι όχι μόνο θα τους βρει αντιμέτωπους σε όποια μέτρα αφαίρεσης κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά θα απαιτήσουν και διεύρυνση ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Την πρωτοβουλία της χτεσινής κινητοποίησης είχε το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και συμμετείχαν συνδικαλιστές από πολλά σωματεία και Συνδικάτα της Αθήνας, όπως Κλωστοϋφαντουργών, εμποροϋπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων, λιθογράφων, ΟΤΑ, φαρμάκου, επισιτισμού - τουρισμού κ.ά., ενώ τη συμπαράστασή τους δήλωσαν στελέχη του ΠΑΜΕ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αθήνας.

Ενδεικτικό πάντως για το πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση τη χτεσινή κινητοποίηση ήταν το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές έπρεπε να αποκλείσουν την οδό Πειραιώς για να τους συναντήσει ο υφυπουργός, καθώς περίμεναν πάνω από μισή ώρα έξω από το υπουργείο. Βέβαια, ο ίδιος ο υφυπουργός υποστήριξε ότι δε γνώριζε πως ήταν εκεί, αν και είχαν συγκεντρωθεί πριν από τη μία το μεσημέρι. Οι πάντα καλά ενημερωμένοι όμως άντρες της Αστυνομίας βρίσκονταν παραταγμένοι στο υπουργείο από τις 12.30 το μεσημέρι!

Στη συνάντηση που είχαν τελικά με τον υφυπουργό οι συνδικαλιστές, του μετέφεραν την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων για τα μέτρα κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, αντίθετα θα απαιτήσουμε τη διεύρυνσή τους» σημείωσαν. Παράλληλα, κατήγγειλαν τον «κοινωνικό διάλογο» που ετοιμάζεται και τόνισαν ότι δεν εξουσιοδοτούν κανένα συνδικαλιστικό όργανο να συζητά για το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι.

Ο υπουργός από την άλλη, αναλώθηκε στην υπεράσπιση του «κοινωνικού διαλόγου», ο οποίος είπε θα ξεκινήσει στα τέλη του Μάρτη με συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης που δε θα είναι τελεσίδικες. Οσον αφορά τις κυβερνητικές προτάσεις, σημείωσε ότι θα διαμορφώνουν ένα δημόσιο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, ανταποδοτικό, οικονομικά επαρκές που θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ταυτόχρονα και προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει, ανέφερε ότι όποιες αποφάσεις παρθούν θα έχουν χρονικό ορίζοντα μετά το 2008 και ότι η κυβέρνηση θα εγγυηθεί κατώτερα όρια συντάξεων...

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΑ
Πάλη για τη σύμβαση

Σε προσπάθεια κατάργησης της υπογραφής ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των υπαλλήλων των συμβολαιογραφείων, προχωρούν οι σύλλογοι των εργοδοτών, καθώς αρνούνται να προσέλθουν στις διαπραγματευτικές συναντήσεις για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2001. Ο Σύλλογος εργαζομένων της Αθήνας, αποφάσισε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με διάφορες μορφές ακόμα και απεργίες. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται σύσκεψη στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων με τη συμμετοχή των συλλόγων των εργαζομένων στα συμβολαιογραφεία. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας στη συμπλήρωση του Ν. 1876/90 ώστε οι σχετικές διατάξεις, που αφορούν τις συμβάσεις των Τραπεζών και εργαζομένων στις τράπεζες και είναι υποχρεωτικές να εφαρμοστούν αναλογικά και για τη ΣΣΕ των υπαλλήλων στα συμβολαιογραφεία.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους υπάρχει έντονο αγωνιστικό κλίμα και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπογραφή της σύμβασης. Η Σταυρούλα, υπάλληλος, υποστήριξε ότι μόνο μέσα από τις κινητοποιήσεις μπορούν οι εργαζόμενοι να κερδίσουν, ο ίδιος και ο Β. Κακαργιάς. Η Αλεξάνδρα Παπαχαραλάμπους μας είπε ότι δουλεύει 22 χρόνια, έχει ένα παιδί και ο μισθός της είναι 250.000 δραχμές. Η Ρένα με 21 χρόνια δουλιάς και δυο παιδιά παίρνει 233.000 και η Αννα με 26 χρόνια στο επάγγελμα παίρνει 270.000 δραχμές.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Εξορμήσεις παντού για τα συλλαλητήρια

Ακούραστοι, «αλωνίζουν» τους χώρους οι συνταξιούχοι για την καλύτερη οργάνωση της συγκέντρωσης της Τρίτης 26 Φλεβάρη, στην πλατεία Κάνιγγος. Με προκηρύξεις, αφίσες και άλλο έντυπο υλικό έχουν ξεχυθεί σε όλους τους χώρους, από τα ΚΑΠΗ μέχρι τα ΙΚΑ. Σήμερα μάλιστα, θα πάνε και στις Τράπεζες όπου γίνεται η πληρωμή των συντάξεων. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στις άλλες πόλεις που οργανώνονται συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις, στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και τη Λάρισα. Παντού η ίδια απαίτηση: Αυξήσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες της ζωής και όχι με βάση τον επίσημο κάλπικο πληθωρισμό. ΟΧΙ στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυξημένη κρατική επιχορήγηση των Ταμείων και να δώσει ό,τι χρωστάει η κυβέρνηση. ΟΧΙ τ' αποθεματικά στον τζόγο.

Στις συζητήσεις με συναδέλφους τους, καλούν να διαδηλώσουν ενάντια στον εμπαιγμό και στην κοροϊδία της κυβέρνησης, για την αύξηση των 70-160 δρχ την ημέρα που έδωσε στις συντάξεις. Στην απαξιωτική πολιτική της κυβέρνησης στα χρόνια σοβαρά οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα. Να διαδηλώσουν ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό ανθρώπων, με προσφορά στη χώρα, ανθρώπων που με τη δουλιά τους και την υπερεκμετάλλευση τους από τους εργοδότες παρήγαγαν, τον πλούτο που καρπώνονται λίγοι.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο «Αλεξάνδρα»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην αυλή του μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα» οργανώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου τη Δευτέρα, ώρα 10 πμ, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη, αυξήσεις και αναδρομικά απ' το Γενάρη.

Επίσης το σωματείο διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μη γίνει καμιά ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δημόσιου νοσοκομείου, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών να λειτουργήσουν με μόνιμο προσωπικό και η ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου να γίνει με δωρεάν τακτικά απογευματινά ιατρεία,

Ωστόσο όμως το σωματείο δεν παίρνει και κάποιες πρωτοβουλίες για να σταματήσει το απογευματινό χαράτσι για τους ασθενείς καθώς και η εμπορευματοποίηση που προωθείται με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ