ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Νέα εξαίρεση μάρτυρα, αυτή τη φορά, «λόγω αδιαθεσίας»...

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς ξεσκεπάζοντας τις σκευωρίες στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς ξεσκεπάζοντας τις σκευωρίες στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο
ΧΑΓΗ.-

Δεν «άντεξε» δεύτερο 24ωρο γελοιοποίησής του απ' τις καίριες ερωτήσεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο Κοσσοβάρος Αλβανός μάρτυρας κατηγορίας, Αγκίμ Ζεκίρι, που κλήθηκε απ' τους εισαγγελείς του δικαστηρίου να καταθέσει με την ιδιότητα του «θύματος σερβικών ωμοτήτων» στο Κοσσυφοπέδιο... Ο 49χρονος Κοσσοβάρος αγρότης επικαλέστηκε «αδιαθεσία και προβλήματα υγείας» και ζήτησε ο ίδιος την εξαίρεσή του απ' το δικαστήριο... Οι δικαστές, με προεδρεύοντα το Βρετανό Ρίτσαρντ Μέι, έσπευσαν να δείξουν... κατανόηση στο αίτημα του μάρτυρα, ο οποίος - μετά από την προχτεσινή αοριστολογική κατάθεσή του - προτίμησε, όπως διαφάνηκε, να αποφύγει τη συνέχιση της εξέτασής του απ' τον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

«Δεν είμαι σε θέση...»

«Δεν αισθάνομαι καθόλου καλά, πρόεδρε... Δεν είμαι διόλου σε θέση να συζητήσω» είπε ο Ζεκίρι, επικαλούμενος προβλήματα υγείας, που, όπως είπε, του εκδηλώθηκαν μετά «τον άγριο ξυλοδαρμό του, σχεδόν μέχρι θανάτου, απ' τις σερβικές δυνάμεις το 1999»... Ο Ζεκίρι, πάντως, δεν είχε δείξει το παραμικρό πρόβλημα υγείας προχτές, όταν κατέθετε επί ώρες πώς οι σερβικές δυνάμεις έκαψαν το χωριό του, ένα 24ωρο μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του '99, σκοτώνοντας 16 μέλη της οικογένειάς του...

Η σπουδή του προεδρεύοντος του δικαστηρίου, Ρίτσαρντ Μέι, να κατανοήσει το πρόβλημα του Ζεκίρι, αφού προηγουμένως κάλεσε το δικαστήριο να εκτιμήσει την κατάθεση του μάρτυρα με δεδομένο το γεγονός πως δεν ολοκληρώθηκε η εξέτασή του απ' τον Μιλόσεβιτς, προκάλεσε, αν μη τι άλλο, την οργή του τελευταίου, που κατήγγειλε πως η απομάκρυνση του συγκεκριμένου μάρτυρα δεν είναι παρά ένα μέρος της εναντίον του δικαστικής συνωμοσίας.

«Είναι ανεπίτρεπτο να επιτρέπετε στο Ζεκίρι να φύγει προτού ολοκληρώσω την εξέτασή του, ιδιαίτερα μετά από όλα αυτά τα ψέματα που είπε στο δικαστήριο» τόνισε ο Μιλόσεβιτς, κατηγορώντας επιπλέον τους διερμηνείς του δικαστηρίου για «ελεύθερη έως και εσφαλμένη απόδοση» τμημάτων της κατάθεσης.

Ο Φεχίμ Ελσχάνι

Μετά το Ζεκίρι, χτες, κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ένας ακόμη Κοσσοβάρος Αλβανός αγρότης, ηλικίας 67 χρόνων. Ο Φεχίμ Ελσχάνι άρχισε την κατάθεσή του λέγοντας πως ο σκοπός των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο ήταν «σαφής απ' την αρχή: να διαπράξουν γενοκτονία, να εξολοθρεύσουν τον αλβανικό πληθυσμό»...

Διηγήθηκε στο δικαστήριο πώς σερβικές δυνάμεις μπήκαν στο χωριό του και το πυρπόλησαν. Πώς περικύκλωσαν 20.000 χωρικούς από χωριά του νότιου Κοσσυφοπεδίου, πώς βομβάρδιζαν τους πρόσφυγες «εν τω μέσω της νυκτός», πώς κατόπιν εκβιασμών αποσπούσαν τεράστια χρηματικά ποσά απ' όσους Κοσσοβάρους Αλβανούς ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους (απέφυγε επιμελώς να πει πως οι πρόσφυγες έφευγαν λόγω των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών)...

Ο Ελσχάνι δεν παρέλειψε να επιρρίψει άμεσα τις ευθύνες στο Μιλόσεβιτς (όπως άλλωστε επιθυμεί και το δικαστήριο) για ό,τι κατηγορία περί «σερβικών ωμοτήτων» εξαπέλυσε...

«Εσύ έκαψες τρεις ηλικιωμένες... Είναι απίστευτο το τι έκανες» είπε ο Ελσχάνι(!).

Σ' εκείνο το σημείο, «για πρώτη φορά», όπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Σέρβος δικηγόρος Μπράνισλαβ Ταπούσκοβιτς, ένας απ' τους τρεις δικηγόρους «φίλους του δικαστηρίου» (έχουν διοριστεί απ' το ΔΠΔ επειδή ο Μιλόσεβιτς αρνείται να δεχτεί υπεράσπιση, αφού δεν αναγνωρίζει το παράνομο δικαστήριο) σηκώθηκε ρωτώντας το μάρτυρα κατηγορίας ποιες ήταν οι σχέσεις της οικογένειάς του με τους Αλβανούς αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ. Ο Ελσχάνι δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί πως ο γιος του ήταν υποστηριχτής και μέλος του ΟΥΤΣΕΚΑ, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος πάντως δεν είχε «καμία σχέση με τους αντάρτες».

Η ακροαματική διαδικασία διεκόπη για να συνεχιστεί το πρωί της Δευτέρας.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Νέα «μεσολαβητική» επίσκεψη Σολάνα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Πότε ακριβώς θα κοπούν οι δεσμοί ανάμεσα σε Μαυροβούνιο και Σερβία; Η κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα, πάντως, δεν ξεχνά να υπενθυμίζει με κάθε αφορμή πως είναι έτοιμη για... «ανεξαρτησία», μολονότι η λεγόμενη «μεσολαβητική παρέμβαση» της ΕΕ - διά μέσω του ύπατου εκπροσώπου για ΚΕΠΑ, Χαβιέ Σολάνα, παραμένει σε «εξέλιξη»... Στο πλαίσιο αυτής της «μεσολάβησης», ο Σολάνα μετέβη, για μία ακόμη φορά, χτες βράδυ στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και το Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, το Βελιγράδι και η Ποντγκόριτσα καλούνται να αποφασίσουν επί ενός σχεδίου της ΕΕ, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τον ακόλουθο «συμβιβασμό»: παροχή επιπλέον στοιχείων αυτονομίας (άγνωστο ποια ακριβώς προτείνονται) στο Μαυροβούνιο και παραμονή των δύο εταίρων σε ένα ενιαίο κράτος με «χαλαρότερους», απ' τους ισχύοντες, δεσμούς..

Επεισόδια στο Κόσσοβο

Σέρβοι διαδηλωτές λιθοβόλησαν χτες αστυνομικούς της δύναμης του ΟΗΕ και στρατιώτες της δύναμης του ΝΑΤΟ μετά τις συλλήψεις δύο νεαρών ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για το θάνατο ενός Αλβανού το Φλεβάρη του 2000 από ρίψη χειροβομβίδας.

Οι ταραχές ξέσπασαν μετά την αιφνιδιαστική έφοδο των αστυνομικών της δύναμης του ΟΗΕ σε τρία διαμερίσματα Σέρβων σε προάστιο του σερβικού τομέα της διχοτομημένης πόλης, Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα. Μετά την έφοδο, οι Σέρβοι κάτοικοι παρακείμενων περιοχών διαμαρτυρήθηκαν, ενώ ορισμένοι εξ αυτών λιθοβόλησαν αστυνομικούς. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένας αστυνομικός του ΟΗΕ τραυματίστηκε ελαφρά και δύο οχήματα του ΟΗΕ υπέστησαν ζημιές.

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΠΕΤΑ, οι συλληφθέντες ύποπτοι είναι ο 21χρονος Στέφαν Ζίγκιτς και ο 18χρονος Σεργκέι Ζαπόροζατς.

ΡΩΣΙΑ
Συγκέντρωση υπογραφών υπέρ του Μιλόσεβιτς

Υπογραφές υπέρ της υπεράσπισης του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συγκεντρώνουν οι φοιτητές της Σχολής Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Αλτάι. Οι οργανωτές της κινητοποίησης «Βάλε την υπογραφή κατά του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση του Μιλόσεβιτς» είναι τα νεαρά μέλη του περιφερειακού Παραρτήματος Αλτάι της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας. Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται εντατικά, έχοντας την υποστήριξη πολλών φοιτητών, των εργαζομένων του εν λόγω Πανεπιστημίου, καθώς και των τοπικών ΜΜΕ. Οι υπογραφές θα σταλούν στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με σκοπό «να παρέμβει στη δικαστική διαδικασία υπέρ του Μιλόσεβιτς».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
«Να απελευθερωθεί ο Σλ. Μιλόσεβιτς»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) με χτεσινή ανακοίνωσή της «καταγγέλλει τη στημένη "δίκη" του Σέρβου τ. Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς, η οποία καταρρακώνει κάθε έννοια απονομής δικαιοσύνης και μάλιστα στο διεθνή χώρο, από ένα "δικαστήριο" που κάθε άλλο παρά εκφράζει - με τη σύσταση και τις επιλογές του - διαδικασίες διεθνούς ποινικού δικαίου. Το λεγόμενο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τη Γιουγκοσλαβία συγκροτήθηκε αποκλειστικά και μόνο για εξυπηρέτηση της επιθετικότητας του διεθνούς ιμπεριαλισμού, στην προπαγανδιστική επιδίωξή του, να μεταφορτώνει - σε τρίτους - τις εγκληματικές ευθύνες του...

Σε ένα διεθνές ποινικό δικαστήριο έπρεπε να καθίσουν πρώτοι στο εδώλιο οι ιμπεριαλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι... Η ελληνική κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες γι' αυτές τις εξελίξεις» (...).

Η ΠΟΛ «αξιώνει την άμεση απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τη διάλυση του ψευτοδικαστηρίου της Χάγης (και) την παραπομπή σε διεθνές δικαστήριο των υπηρετών του ιμπεριαλισμού για τα εγκλήματά τους, τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ