ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές»

Ο Β. Μπούτας παρουσίασε χτες, σε συγκέντρωση φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, τα σύγχρονα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και αυτά που προκαλεί στη μικρομεσαία αγροτιά η εφαρμογή της ΚΑΠ και της «Ατζέντας 2000»

Eurokinissi

«Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Με αυτό το σύνθημα, υποδέχτηκαν στο βήμα τον Βαγγέλη Μπούτα οι φοιτητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Από το Πανεπιστήμιο, απ' όπου καθημερινά βγαίνουν νέοι επιστήμονες για να προστεθούν με τη σειρά τους στις στρατιές των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων που στενάζουν κάτω από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, εκφράστηκε η απόφαση των φοιτητών να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις επιλογές που συνθλίβουν τα δικαιώματά τους, στο πλάι της αγροτιάς και των εργαζομένων. Από τον ίδιο χώρο, όπου ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Β. Μπούτας, δήλωσε πως ο αγώνας των αγροτών θα συνεχιστεί κάτω από το σαφές διεκδικητικό πλαίσιο που παλεύει να ανατρέψει την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και ενημέρωσε τους φοιτητές πως οι ομοσπονδίες που είναι ενταγμένες στην ΠΑΣΥ παίρνουν πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στους νομούς, με την κινητοποίηση και αγροτικών μηχανημάτων.

Ο Ανδρέας Κωστίκας, εκπρόσωπος της ΠΚΣ, ανοίγοντας την εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι φοιτητές παλεύουν για μια πολιτική, που «στο επίκεντρό της θα έχει τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοπρεπή διαβίωση στον τόπο του».

Ο Βαγγέλης Μπούτας περιέγραψε τις επιπτώσεις στη μικρομεσαία αγροτιά από την εφαρμογή της ΚΑΠ και της «Ατζέντας 2000», τη χρησιμοποίηση των συνεταιρισμών ως κυματοθραύστη των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι επιλογές της αντιαγροτικής πολιτικής, την κατάργηση των Οργανισμών Βάμβακος, Καπνού κλπ., την αλλαγή στο Ασφαλιστικό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο «καπιταλιστικοποίησης της γεωργίας», μέσα από τη δημιουργία νέων τσιφλικάδων. Σημείωσε τον κίνδυνο να χάσουν οι αγρότες τη γη τους, μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, στην οποία είναι υπερχρεωμένη η πλειοψηφία των αγροτικών νοικοκυριών. Και κατέληξε, παρουσιάζοντας την προοπτική διάσωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς και ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας.

Την πρόταση του παραγωγικού συνεταιρισμού, «δηλαδή κοινή παραγωγή, κοινή επεξεργασία, κοινή μεταποίηση, κοινή διάθεση, απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που ξεκληρίζει τους αγρότες και οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων».

Τόνισε την ανάγκη «να αναπτυχθεί ένα κίνημα ανεξάρτητα από κόμματα, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχο, που θα αμφισβητεί και θα παλεύει για να αλλάξει την ΚΑΠ. Να ανατρέψει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων».

Απαντώντας σε ερώτηση για το συλλαλητήριο που αποφασίστηκε να γίνει στην Αθήνα, σχολίασε: «Αυτοί οι οποίοι απείχαν από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, πήραν υπό την προστασία τους το συλλαλητήριο στην Αθήνα. Και μιλάω για τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, όπως η ΣΥΔΑΣΕ. Δέκα χρόνια τώρα, είναι απόντες και πολέμιοι των κινητοποιήσεων, είναι οι βασικοί συνομιλητές του υπουργείου Γεωργίας, που στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης στην πολιτική που εφαρμόζεται».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εργάτες - αγρότες, μαζί για τους συνεταιρισμούς

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη

Οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις του Νομού Θεσσαλονίκης με τη μεγάλη τους και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση χτες το πρωί κατήγγειλαν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και την απόφασή της μέσω της ΑΤΕ να ξεπουληθούν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις μαζί και ό,τι αποκτήθηκε με τον ιδρώτα των εργαζομένων εδώ και 50 περίπου χρόνια.

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στο ΕΚΘ και στη συνέχεια, αφού άκουσαν τους ομιλητές, πορεύτηκαν προς το κεντρικό υποκατάστημα της ΑΤΕ στην οδό Αριστοτέλους, το οποίο και απέκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα περίπου. Κατόπιν έκαναν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στην είσοδο του οποίου παρέμειναν μέχρι να επιστρέψει η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργού, στον οποίο επέδωσε ψήφισμα. Επίσης έξω από το υπουργείο στην οδό Αγίου Δημητρίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας οι απεργοί της ΑΓΝΟ παρέταξαν φορτηγά αυτοκίνητα της επιχείρησης.

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση ανέφεραν ότι η αντισυνεταιριστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα:

  • Πάνω από 4.000 εργαζόμενοι στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις να μη λαμβάνουν τα δεδουλευμένα έως και 28 μηνών.
  • Τα χρέη των ΑΣΟ στα ασφαλιστικά ταμεία ΤΑΥΣΟ και ΙΚΑ να είναι δισεκατομμύρια, ενώ δεκάδες δισ. είναι τα χρέη και οι υποχρεώσεις τους στην ΑΤΕ.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΑΓΝΟ Φ. Γεωργουδάκης κάλεσε τους συναδέλφους του «να συνεχίσουν να βαδίζουν το δρόμο του συντονισμού και της ενότητας και σ' αυτή την προσπάθειά τους να αποκαλύπτουν όσους μπαίνουν εμπόδιο. Αυτούς, όπως εξήγησε, που για 10 χρόνια κρατούσαν τον κλάδο στο γύψο και καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και την επανάπαυση».

«Η σημερινή μας κινητοποίηση πρέπει να στείλει μήνυμα βροντερό σε πολλούς αποδέκτες, συνέχισε. Στην κυβέρνηση συνολικά, στα υπουργεία Γεωργίας, Οικονομικών, Εργασίας, στην αντιπολίτευση, στη συμβιβασμένη συνδικαλιστική μας ηγεσία της ΟΣΕΓΟ. Μήνυμα που θα λέει ότι οι εργαζόμενοι των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων θα οργανώσουν, θα κλιμακώσουν την πάλη τους μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη δουλιά, στη σύνταξη, στα δικαιώματα, στις κατακτήσεις».

Επίσης ο Φ. Γεωργουδάκης κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους, «τους φυσικούς μας συμμάχους», όπως τους χαρακτήρισε, να συμπαραταχτούνε όλοι μαζί για την υπεράσπιση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, των επιχειρήσεών τους, της περιουσίας τους, σ' ένα κοινό μέτωπο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Η πρόεδρος της Ενωσης Λαγκαδά Στέλλα Καραγκόλη σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στην Ενωση είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες, ενώ οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία δεν καταβάλλονται τα δύο τελευταία χρόνια.

«Ζούμε με την αβεβαιότητα. Το πρόβλημα των συνεταιριστικών οργανώσεων και το πρόβλημα του αγροτικού κόσμου θα πρέπει να φανεί ξεκάθαρα σ' όλη την κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης Θ. Κατσιμένης.

Χαιρέτισαν ακόμη τους συγκεντρωμένους ο ΓΓ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Ηλίας Περπερίδης.

Στην Ξάνθη

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο κέντρο της Ξάνθης και οι εργαζόμενοι στα συνεταιριστικά εργοστάσια της Θράκης, που συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου τους. Μαζί τους συμπαρατάχτηκαν και οι αγρότες της περιοχής που έφθασαν με τα τρακτέρ τους στην πόλη, ενώ συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Χαιρετίζοντας τους απεργούς από πλευράς της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ ο Δ. Μπεμπέκης κατήγγειλε τη βαθιά αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αναδεικνύοντας τις πραγματικές γενεσιουργούς αιτίες για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις.

Μετά τη συγκέντρωση οι απεργοί και οι αγρότες κατευθύνθηκαν με τα αυτοκίνητα στη γέφυρα του Νέστου, την οποία απέκλεισαν, διακόπτοντας με τον τρόπο αυτό για μια ώρα περίπου την κυκλοφορία στο δρόμο Καβάλας - Αλεξανδρούπολης.

Επίσης οι εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ορεστιάδα πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία στα πλαίσια της κινητοποίησης του κλάδου.

Με τα ψηφίσματά τους οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις ζητούν να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ, να ενισχυθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας των εργοστασίων, να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ξανά... καθυστερημένες πρόωρες

Πρόωρες συντάξεις «μοίρασε» χτες για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, συνεχίζοντας να τις επιδεικνύει ως υποτιθέμενη φιλοαγροτική πολιτική.

Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς ανακοίνωσε χτες το αυτονόητο: Οτι η κυβέρνηση εξασφάλισε πίστωση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 141 εκατ. ευρώ (48 δισ. δρχ. περίπου) για τη συνέχιση της καταβολής των πρόωρων συντάξεων κατά το τρέχον έτος. Ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα 2.634 δικαιούχοι. Μόνο που όμως η κυβέρνηση ούτε τις ίδιες της τις εξαγγελίες δεν υλοποιεί. Το πρόγραμμα υποτίθεται πως ξεκίνησε από το 2000 - λήγει το 2006 - και ο πρωθυπουργός είχε αρχικά εξαγγείλει ότι κάθε χρόνο θα εντάσσονται 8.000 αγρότες και στη συνέχεια ο Γ. Ανωμερίτης τους κατέβασε στις 7.000. Και έρχεται τώρα ο Γ. Δρυς το 2002, ενώ θα έπρεπε να είχαν ήδη ενταχθεί τουλάχιστον 14.000 αγρότες, για να πει πως πρόκειται να ενταχθούν 2.634. Με βάση τις όσες εξαγγελίες προηγήθηκαν, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ περήφανη γι' αυτό...

Η ουσία όμως είναι και σε αυτό το θέμα αποδεικνύεται το μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας, που προεκλογικά χρησιμοποιεί ως μέγιστη παροχή προς τους αγρότες τις πρόωρες συντάξεις και στη συνέχεια δεν υλοποιεί ούτε τις «ρουσφετολογικές» υποσχέσεις της. Το πιο βασικό όμως είναι ότι προγράμματα σαν και τις πρόωρες συντάξεις, σε καμία περίπτωση δε συμβάλουν στην ανάπτυξη της γεωργίας και αύξηση του εισοδήματος των αγροτών. Καθιερώθηκαν μόνο και μόνο για να συρρικνώσουν τον αριθμό των ενεργών αγροτών και κατ' επέκταση της αγροτικής παραγωγής. Και μη μας πει η κυβέρνηση ότι δεν προχωρά όπως σχεδίασε το πρόγραμμα των πρόωρων συντάξεων, για να μη συμβάλει στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ