ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νεκρός για το «2004»!

Σκοτώθηκε κι άλλος εργάτης στα Γιαννιτσά

Φρικτό θάνατο βρήκε ο 45χρονος εργάτης Αθανάσιος Παπαγιώργης, στο παλιό κτίριο της «Ανατόλια» στη Ν. Ιωνία, όπου γίνονται εργασίες, προκειμένου να γίνει η μετεγκατάσταση του «Αθήνα 2004». Στις 8.15 μ.μ., χθες το βράδυ, σιδερένια συρόμενη πόρτα τον καταπλάκωσε, τραυματίζοντάς τον θανατηφόρα στο κεφάλι. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Επίσης χτες το μεσημέρι, στην Ελληνική Υφαντουργία στα Γιαννιτσά, οικοδόμος από τη Μάνδαλο Γιαννιτσών τραυματίστηκε, όταν κατά τη διάρκεια κατασκευής δεξαμενής υποχώρησε το χώμα. Ο οικοδόμος παρασύρθηκε από μπετονιέρα και έπεσε μέσα στη δεξαμενή βάθους τριών μέτρων. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου και υπέκυψε.

Τα στοιχεία του οικοδόμου δεν έγιναν γνωστά μέχρι αργά χθες το βράδυ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
Λήξη με δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα

Δ. Αγκαβανάκης: «Οι συμβασιούχοι γιατροί παραμένουν πολιτικά όμηροι»

Εγκλωβισμένη στη λογική του διαλόγου και υποκύπτοντας στον πυροσβεστικό ρόλο της ΑΔΕΔΥ, η Ολομέλεια της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) αποφάσισε χτες ομόφωνα και εισηγήθηκε στην ΑΔΕΔΥ την αναστολή της απεργίας τη Δευτέρα. Η ΑΔΕΔΥ είχε καλύψει τις κινητοποιήσεις της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ με τετραήμερη απεργία μετά την προσφυγή του ΙΚΑ στα δικαστήρια που έκριναν την απεργία των γιατρών παράνομη και καταχρηστική.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ σε έγγραφό της προς την ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Η Ολομέλεια θέλοντας να ενισχύσει την παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ για έναρξη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ υπουργείου Εργασίας και του κλάδου μας, συμμεριζόμενη την αναστάτωση στην περίθαλψη των 5,5 εκατ. ασφαλισμένων του ΙΚΑ δέχεται την πρόταση της ΑΔΕΔΥ, με την ελπίδα ότι οι αρμόδιοι θα προσέλθουν στο διάλογο αυτό με σαφείς προτάσεις και προθέσεις επίλυσης των βασικών μας αιτημάτων. Διαφορετικά επωμίζονται ακέραια την ευθύνη για την αναπόφευκτη νέα προσεχή αγωνιστική επάνοδο του κλάδου μας, αν και τώρα δεν επιλυθούν τα αιτήματά μας».

Η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της για την αναστολή της απεργίας, σημειώνει ότι «στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα προχωρήσει σε νέες πρωτοβουλίες έτσι ώστε άμεσα να γίνουν πραγματικότητα αυτά που σε ένα γενικό πλαίσιο συμφωνήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας».

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στο «Ρ»: «Η αναστολή των κινητοποιήσεων των γιατρών είναι η φυσική κατάληξη του συμβιβασμού που δέχτηκαν οι ηγεσίες σε ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες στην ουσία ξεπούλησαν τον αγώνα των γιατρών. Οι υποσχέσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας δε λύνουν το βασικό τους αίτημα που είναι το εργασιακό τους καθεστώς. Οι συμβασιούχοι γιατροί παραμένουν πολιτικοί όμηροι, ενώ είναι και εγκατελειμμένοι από τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες. Για το λόγο αυτό πρέπει οι ίδιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες από τα κάτω, να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα και να διεκδικήσουν επίλυση των αιτημάτων τους, ξεπερνώντας συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».

Ενταξη στις «μεγάλες ανατροπές»

Πάντως η όλη εξέλιξη φαίνεται να έχει σχέση με την επιλογή του τρόπου - και χωρίς να αλλάζει την ουσία - για την προώθηση των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ηδη έχει γραφτεί στον Τύπο («Παρόν» 17.2.2002) ότι με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη δε θα προχωρήσουν οι νέες αλλαγές στην υγεία. Υπέρ αυτής της άποψης δείχνει να συνηγορεί και το γεγονός ότι χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος για πρώτη φορά σε δημόσια ομιλία του δεν έκανε ούτε μια αναφορά στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, το οποίο σε κάθε παρουσίαση των σχεδιασμών της κυβέρνησης το παρουσίαζε ως καρδιά της μεταρρύθμισης.

Ετσι μιλώντας χτες στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα: «Η σύγχρονη διάσταση των εξελίξεων στον κλάδο της υγείας», ο Αλ. Παπαδόπουλος αφού έκανε μια συνόψιση των παρεμβάσεων, περιορίστηκε να πει γενικώς ότι «τα υπόλοιπα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης».

Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις πληροφορίες για τις συμφωνίες που έγιναν για την ΠΦΥ, προκρίθηκε η αντιμετώπιση των γιατρών στα πλαίσια του ΙΚΑ, το οποίο στη συνέχεια θα ενταχθεί στο σύστημα της ΠΦΥ. Αντίθετα η άποψη του Αλ. Παπαδόπουλου ήταν ότι ξεκινάμε με ό,τι έχουμε υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

Πάντως όποια λύση κι αν δρομολογηθεί, θα κυριαρχούν τα στοιχεία της αγοράς, κάτι που αξίωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Μίλερ.

Μιλώντας στο Επιμελητήριο ο Τ. Μίλερ αφού αποτίμησε την ελληνική αγορά υγείας σε δύο δισ. δολάρια, είπε: «Δυστυχώς, όμως παρατηρούνται προβλήματα από την έλλειψη κανονισμών, ελέγχου της αγοράς, κοστολόγησης φαρμάκων και ιατρικών πράξεων, καθώς και ταχείας αποδοχής καινοτόμων λύσεων».

Πάντως ο Αλ. Παπαδόπουλος ικανοποίησε την αξίωση του Αμερικανού πρέσβη λέγοντας: «Οι μεγάλες τομές και οι μεγάλες ανατροπές του υγειονομικού συστήματος» πρέπει να γίνουν στους τομείς της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των πόρων υγείας, της αναβάθμισης της ποιότητας, της αποτελεσματικής διοίκησης, της συνεχή αξιολόγησης και των αυστηρών ελέγχων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΧΙΟΥ
Μετακινήσεις νοσηλευτριών λόγω ελλείψεων

Τα πρώτα δείγματα της χρήσης των υπερεξουσιών από τους προέδρους των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) και των Διοικητών των νοσοκομείων για την επιβολή περικοπών εμφανίστηκαν στην Κόρινθο και στη Χίο.

Συλλαλητήριο στην Κόρινθο

Ο διοικητής του νοσοκομείου Κορίνθου Β. Δημόπουλος απογυμνώνει τα Κέντρα Υγείας του νομού (Γκούρας, Κιάτου, Ισθμίας και Χιλιομοδίου) από προσωπικό -που είναι ήδη ελλειμματικό- προκειμένου να στελεχώσει τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Την ανάγκη να μπει φρένο στη συνεχιζόμενη απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορινθίας και καλεί σε συλλαλητήριο την Τρίτη 26 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στα Περιβολάκια.

Με αυτό τον τρόπο τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών «απαξιώνει τα Κέντρα Υγείας εξαντλεί το εναπομένον προσωπικό» και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να «οδηγηθούν οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών ως πελάτες στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία του νοσοκομείου».

Στη Χίο

Την απόφαση για τη μετακίνηση και αλλαγή καθηκόντων δέκα εργαζομένων του νοσοκομείου Χίου και του Κέντρου Υγείας Πυργίου πήρε ο πρόεδρος ΠεΣΥ Αιγαίου Κ. Στεργιόπουλος.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, εργαζόμενοι με καθήκοντα που είχαν άμεση σχέση με τη φροντίδα των ασθενών (βοηθοί θαλάμων κ.α) μετατρέπονται σε διοικητικούς υπάλληλους, ενώ κάποιοι μετακινούνται.

Το γεγονός καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Χίου σημειώνοντας ότι «η κάλυψη θέσεων και αναγκών τόσο σε επίπεδο προσλήψεων, όσο και σε επίπεδο αποσπάσεων, μετατάξεων και μετακινήσεων γίνεται επί τη βάσει πελατειακών, πολιτικών, μικροκομματικών και διαπροσωπικών σχέσεων με επίπτωση στην ίδια την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου».

Ανεξάρτητα πάντως, από τα κίνητρα για τις συγκεκριμένες μετακινήσεις, τέτοιου είδους αποφάσεις ανοίγουν το δρόμο για την αλλαγή, κατά το δοκούν του κάθε προέδρου ΠεΣΥ ή μάνατζερ, των εργασιακών σχέσεων.

Δεν πήραν απαντήσεις

Χωρίς απαντήσεις στα βασικά αιτήματά τους έμειναν και χτες οι Εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» που πραγματοποίησαν μαζική παράσταση στο διοικητή του Νοσοκομείου Π. Αλεξόπουλο.

Ο διοικητής του νοσοκομείου υποσχέθηκε την αντιμετώπιση ορισμένων επιμέρους θεμάτων αλλά δεν απάντησε στα αιτήματα όπως οι προσλήψεις προσωπικού, την καταβολή των δεδουλευμένων, τη χορήγηση ενός μισθολογικού κλιμακίου, για τα οποία παρέπεμψε στο υπουργείο Υγείας.

Ετσι οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και την ερχόμενη Τετάρτη θα κάνουν τρίωρη στάση εργασίας.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Απεργία και συλλαλητήριο για το νοσοκομείο

Σε 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο μαζί με όλους τους φορείς προχωρούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ζακύνθου την Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002. Παράλληλα, θα γίνει συνάντηση με τη συμμετοχή και της Επιτροπής Αγώνα των φορέων του νησιού, στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Χάρη Σοφιανό, για την προώθηση των αιτημάτων τους και την απαίτηση λύσεων, που ταλανίζουν εδώ και χρόνια το νοσοκομείο του νησιού.

Τα παραπάνω αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου χτες το μεσημέρι μετά τη γενική συνέλευση και σημειώνουν ότι παρά την πρόσληψη - στο αμέσως επόμενο διάστημα, δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ - 11 νοσοκόμων που εκκρεμούσαν δύο χρόνια περίπου, θα καλυφθεί ένα μικρό μέρος των πολλών και σοβαρών προβλημάτων του νοσοκομείου.

Η Επιτροπή ζητά την πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων, την έγκριση νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και την ένταξη των νέων αναπτυγμένων νοσηλευτικών κλινών στον Οργανισμό με έγκριση του αντίστοιχου προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ