ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
1981: Ενα πραξικόπημα που δεν έγινε ποτέ...

Ο αντισυνταγματάρχης Τεχέρο στο βήμα της ισπανικής Βουλής με το πιστόλι στο χέρι. Οι βουλευτές προσπαθούν να καλυφθούν κάτω από τα έδρανα, καθώς οι πολιτοφύλακες πυροβολούν στον αέρα
Ο αντισυνταγματάρχης Τεχέρο στο βήμα της ισπανικής Βουλής με το πιστόλι στο χέρι. Οι βουλευτές προσπαθούν να καλυφθούν κάτω από τα έδρανα, καθώς οι πολιτοφύλακες πυροβολούν στον αέρα
Στις 6.20 το απόγευμα της 23ης του Φλεβάρη 1981, μέσα στην κατάμεστη από βουλευτές και δημοσιογράφους αίθουσα της ισπανικής Βουλής, στο κέντρο της Μαδρίτης, ο αντισυνταγματάρχης της Πολιτοφυλακής Αντόνιο Τεχέρο ανεβαίνει στο βήμα και κολλά το περίστροφό του στον κρόταφο του προέδρου του Κοινοβουλίου. Ο Τεχέρο διατάζει τους βουλευτές να πέσουν στο πάτωμα, ενώ οι πολιτοφύλακες πυροβολούν με αυτόματα όπλα στον αέρα. Το συμβάν μεταδίδεται ζωντανά από εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο. Τα γεγονότα κυλούν πλέον με κινηματογραφική ταχύτητα.

Οι άνδρες της Πολιτοφυλακής, μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που βρίσκεται υπό τις διαταγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, συλλαμβάνουν όλους τους πολιτικούς που βρίσκονται στην αίθουσα, μεταξύ τους τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, υπουργούς και πολιτικούς αρχηγούς. Ο Τεχέρο ανακοινώνει ότι σύντομα θα φτάσει στη Βουλή η «αρμόδια στρατιωτική αρχή». Εννοεί τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Κορίν Αρμάδα, που προαλείφεται για αρχηγός της στρατιωτικής χούντας. Μια ώρα αργότερα, στη Βαλένθια, ο άλλος συμπρωταγωνιστής του πραξικοπήματος, ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης, Μίλανς ντελ Μπος, κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο και βγάζει τα τανκς στους δρόμους.

Αμέσως μετά την κατάληψη του Κοινοβουλίου, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη των κορυφαίων στελεχών του στρατού και της δημόσιας διοίκησης, θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο «Διάνα» για την αντιμετώπιση πραξικοπημάτων. Στη 1.15 μετά τα μεσάνυχτα ο Χουάν Κάρλος εμφανίζεται στην τηλεόραση και καλεί το λαό να δείξει ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στο Στέμμα.

Μετά από αυτό, ο Ντελ Μπος αποσύρει τα τανκς από τη Βαλένθια και ανακαλεί τις διαταγές, όμως ο Αρμάδα επιμένει. Σε λίγες ώρες οι πραξικοπηματίες αντιλαμβάνονται ότι είναι πλήρως απομονωμένοι και παραδίδονται.

Μέχρι σήμερα, όλοι υποστήριζαν ότι στην αντιμετώπιση του πραξικοπήματος το σημαντικότερο ρόλο έπαιξε ο βασιλιάς της Ισπανίας. Ομως, ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Το πραξικόπημα που δεν έγινε ποτέ» έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Ο συγγραφέας του, ο απόστρατος συνταγματάρχης Αμαντέο Ινγκλές, επικαλείται τις μαρτυρίες του Ντελ Μπος και του Αρμάδα, μέσα από τη φυλακή, και αποκαλύπτει ότι ο Χουάν Κάρλος ήταν πλήρως ενημερωμένος για την προετοιμασία του πραξικοπήματος και ενθάρρυνε μάλιστα τους δύο στρατηγούς για την πραγματοποίησή του. Σκοπός ήταν, όπως αποκαλύπτεται, να εμφανιστεί ο βασιλιάς ως θεματοφύλακας του δημοκρατικού πολιτεύματος και να εδραιωθεί η μοναρχία που δεχόταν πυρά, τόσο από ορισμένους νοσταλγούς του Φράνκο, όσο και από δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου, την ίδια άποψη υποστηρίζει στα απομνημονεύματά του και ο Τεχέρο.


ΠΡΟΣΩΠΑ

1685 Γεννιέται ο Γεώργιος - Φρειδερίκος Χέντελ. Μεγάλος Γερμανός συνθέτης. Εζησε τα περισσότερα από τα δημιουργικά του χρόνια στο Λονδίνο, έτσι τη φήμη από το έργο του διεκδικούν και οι δύο χώρες, η Γερμανία και η Αγγλία. Περισσότερο, βέβαια, συνδέθηκε με την Ιστορία της Αγγλίας, αφού η διαμονή του εκεί συνέπεσε με μεγάλα γεγονότα. Σε ηλικία 17 χρονών έγινε οργανίστας στην πόλη Χάλε. Αρχισε συνθέτοντας όπερες, οι οποίες παρουσιάστηκαν με επιτυχία στο Αμβούργο και στη συνέχεια στο Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα, μετά από ένα διάστημα, αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα κυρίως για πολιτικούς λόγους, αφού στα έργα του σατίριζε την αριστοκρατία και τις συνήθειές της. Εν τω μεταξύ ως συνθέτης πραγματοποιεί στροφή προς τα ορατόρια. Το ορατόριο «Μεσσίας», το πιο γνωστό έργο του Χέντελ, παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1742 στο Δουβλίνο. Το 1745, στον ένοπλο αγώνα των Αγγλων κατά της παλινόρθωσης της δυναστείας των Στιούαρτ, τα ηρωικά έργα του Χέντελ εμψύχωναν το λαό. Πέθανε το 1759.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1440 Ο Γκούτεμπεργκ παρουσιάζει την εφεύρεσή του: Την τυπογραφία.

1918 Μέρα του Κόκκινου Στρατού (βλ. σελίδα 3 του σημερινού «Ρ»).

1943 Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ) (βλ. σελίδες 8-9 του σημερινού «Ρ»).

1944 Ανατίναξη γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.

1966 Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του ΕΙΡ με δίωρο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει διεθνές δελτίο ειδήσεων, καλλιτεχνικά νέα, ντοκιμαντέρ και παρακολουθείται από χιλιάδες Αθηναίους, οι οποίοι συνωθούνται μπροστά στις προθήκες των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, που εκθέτουν δέκτες τηλεοράσεων.

1966 Νέο πραξικόπημα, το 15ο από το 1949, εκδηλώνεται στη Συρία.

1983 Το μικρό επιβατηγό οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή», της εταιρίας Πολέμη, ναυαγεί μεταξύ Εύβοιας και Ανδρου, λόγω της θαλασσοταραχής και της κακής φόρτωσης των οχημάτων που μεταφέρει. Οι 24 από τους 37 επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάνουν τη ζωή τους, ενώ οι υπόλοιποι περισυλλέγονται από άλλα σκάφη.


Καιρός

Στο βόειο Ιόνιο, στην Ηπειρο, στη δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία προβλέπονται πρόσκαιρες τυπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις ανατολικές νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια βόρειοι μέτριοι, στην υπόλοιπη χώρα νότιοι μέχρι ισχυροί, αλλά τη νύχτα σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικοί μέτριοι και στα νότια πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-14, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6-15, στο Αιγαίο από 10-16 και στη Θεσσαλονίκη από 6-14 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές βροχές, αλλά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι ισχυροί, αλλά από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-15 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ