ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίωξη στα χνάρια της Κάρλα Ντελ Πόντε

Επτά πολίτες από τη Θεσσαλονίκη και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, που ζητείται η άρση της ασυλίας του, διώκονται, γιατί στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του 1999 αντιστάθηκαν στη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμένων

Στο πνεύμα του λεγόμενου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ενός δικαστηρίου σκοπιμότητας των ιμπεριαλιστών, που δικάζει τον πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς για «εγκλήματα πολέμου», στην ουσία τον γιουγκοσλαβικό λαό, γιατί αντιστάθηκε στη «νέα τάξη», κινούνται και οι ελληνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές, προφανώς με την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης. Κινούν τις διαδικασίες άσκησης ποινικής δίωξης σε όσους, στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, αντιστάθηκαν, διαπράττοντας το «έγκλημα» της παρεμπόδισης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων να διέλθουν από την Ελλάδα με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» και της «διακεκριμένης φθοράς».

Στα πλαίσια αυτά διαβιβάστηκε, τις προηγούμενες μέρες, στον πρόεδρο της Βουλής, μέσω του υπουργού Δημόσιας Τάξης, έγγραφο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Κιλκίς Αναστασίας Τζώρτζη, με το οποία ζητάει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Αγγελου Τζέκη. Το αίτημα αυτό υποβάλλεται, προκειμένου να καταστεί δυνατή η δίωξή του βουλευτή του ΚΚΕ, μαζί με επτά ακόμα πολίτες από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατηγορούνται για τη διάπραξη των παραπάνω «εγκλημάτων», επειδή στις 15 Απρίλη 1999 εμπόδισαν μαζί με εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης Ευζώνων.

Στο έγγραφο της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κιλκίς γίνεται αναφορά στην προανακριτική δικογραφία κατά του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη, «κατηγορούμενου για παρακώλυση συγκοινωνιών με πρόθεση, αδίκημα το οποίο φέρεται ότι τελέστηκε στο 532ο χιλιόμετρο της ΝΕΟ Αθηνών Ευζώνων, την 15-4-1999, συνιστάμενο στο ότι από κοινού με τους Νικόλαο Νεδόπουλο, Γεώργιο Μακρίδη, Ηλία Μανουσαρίδη, Κωνσταντίνο Σεϊτανίδη και Βασίλειο Τζίκα, με πρόθεση να παρακωλύσουν τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία, τοποθετώντας κάθετα επί του οδοστρώματος της ανωτέρω οδού, στο ρεύμα πορείας προς Ευζώνους το υπ' αρίθμ. κυκλοφορίας ΝΒΑ 7167 ΙΧΕ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας της συζύγου του Ολγας Καρακώστα ο προαναφερόμενος Αγγελος Τζέκης και τα υπ' αρίθμ ΝΑΡ 8632, ΡΙΑ 4669, ΝΕΕ 7770, ΝΒΧ 4621 και ΝΑΡ 7715 αυτοκίνητα αντιστοίχως οι λοιποί διακόπτοντας την κυκλοφορία στην εν λόγω οδό από ώρα 16.15 έως 21.45 της ως άνω ημεροχρονολογίας». Και αφού επισημαίνεται ότι «ως προς τον συγκεκριμένο Αγγελο Τζέκη, για τον οποίο χωρίστηκε η δικογραφία, εκκρεμεί στην προανάκριση», ζητείται η «παροχή ή μη άδειας της Βουλής για τη δίωξη του προαναφερόμενου βουλευτή κατά το άρθρο 62 του Συντάγματος».

Στην «αναφορά εγκλήματος» του Αστυνομικού Τμήματος Πολυκάστρου Κιλκίς προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κιλκίς, όπου στους «δράστες» εκτός από τους προαναφερόμενους περιλαμβάνεται και η Μαρία Γκόρδιου, περιγράφεται το «έγκλημα» της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», σε συνδυασμό με «διακεκριμένη περίπτωση φθοράς». Ως «αιτία του εγκλήματος» αναφέρεται: «Διαμαρτυρία για διέλευση από Ελληνικό έδαφος ΝΑΤΟικών Στρατιωτικών Δυνάμεων».

Ακολουθεί η «συνοπτική περιγραφή τρόπου τέλεσης εγκλήματος». Αφού περιγράφονται τα οχήματα σημειώνεται: «Τοποθέτησαν ανωτέρω οχήματά τους κάθετα επί του οδοστρώματος και μαζί με 50 περίπου άτομα - διαδηλωτές απέκλεισαν ρεύμα προς Ευζώνους με αποτέλεσμα να ακινητοποιήσουν φάλαγγα 16 στρατιωτικών οχημάτων Γαλλικής δύναμης ΝΑΤΟ που προοριζόταν για FYROM, προερχόμενη από Λιμένα Θεσσαλονίκης». Και η περιγραφή συνεχίζεται: «Περί ώρα 20.00 και αφού είχε ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των διαθεσίμων Αστυνομικών δυνάμεων της Α.Δ. Κιλκίς πραγματοποιήθηκε επέμβαση της Υπηρεσίας μας για απεγκλωβισμό ανωτέρω Στρατιωτικών οχημάτων, κατά την οποία 200 περίπου διαδηλωτές που εν τω μεταξύ είχαν συρρεύσει στο σημείο προερχόμενοι από Θεσσαλονίκη, επιτέθηκαν εναντίον του πρώτου ΝΑΤΟικού φορτηγού οχήματος μετά ρυμουλκούμενου (κοντέινερ), επί του οποίου ανέγραψαν με σπρέι διάφορα αντιΝΑΤΟικά συνθήματα και όταν ο οδηγός του επιχείρησε αναστροφή ομάδα διαδηλωτών αγνώστων στοιχείων έθραυσε εμπρόσθιο υαλοπίνακα οχήματος. Στη συνέχεια και αφού επιτεύχθηκε με δεύτερη επέμβαση από την Αστυνομική Δύναμη η απώθηση των διαδηλωτών, περί ώρα 21.00 με αίτημα του επικεφαλής Αξιωματικού των Γαλλικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων - ζητήθηκε η επιστροφή της φάλαγγας στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με εντολή που έλαβε από Ανωτέρους του μέσω κινητού τηλεφώνου, πράγμα που επιτεύχτηκε μετά από τρίτη επέμβαση των παρευρισκομένων Αστυνομικών δυνάμεων της Α.Δ. Κιλκίς. Ανωτέρω δράστες - διαδηλωτές αριθμός των οποίων υπερέβη τελικά τους 1.000 απελευθέρωσαν οδόστρωμα περί ώρα 21.45 και αποχώρησαν με προορισμό Θεσσαλονίκης».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΚΕ
Για τη δουλιά στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό κίνημα

Η δουλιά των κομμουνιστών στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα είναι το θέμα της διήμερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ, η οποία αρχίζει σήμερα στην αίθουσα Συνεδρίων της έδρας της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Η συνδιάσκεψη πραγματοποιείται σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του τελευταίου (16ου) Συνεδρίου και συμμετέχουν σ' αυτή -σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΚΕ - τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, όπως και στελέχη του Κόμματος απ' όλες τις ΚΟ της χώρας, όπως και απ' αυτές του εξωτερικού. Η διήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη αποτελεί την κορύφωση της συζήτησης, που προηγήθηκε σε όλες τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης και στα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος, στη βάση σχετικών θέσεων της ΚΕ.

Σύμφωνα, με όσα σημείωσε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του, την περασμένη Κυριακή στο «Ριζοσπάστη», η πανελλαδική συνδιάσκεψη έρχεται να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες ανάγκες. Τέτοιες είναι η παραπέρα εξειδίκευση της πολιτικής του Κόμματος για την εργατική τάξη, η επεξεργασία θέσεων και στόχων πάλης, που αφορούν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων γενικότερα, σε μια περίοδο που αφαιρούνται λόγω της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου, σημαντικές κατακτήσεις. «Η συζήτηση, σημείωνε ο Κ. Παρασκευάς, αφορά την αναζήτηση του αποτελεσματικότερου τρόπου δράσης του Κόμματος, ώστε να δώσει αποφασιστική βοήθεια στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, να διευρύνει αυτό τον αγώνα για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Να ξεπεράσει εμπόδια που βάζει σήμερα ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων και η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στα ηγετικά όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, με ευθύνη των πλειοψηφιών τους. Να συμβάλλει θετικά μαζί με άλλους αγωνιστές και συμμάχους του στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ, στην ευρύτερη και πιο ισχυρή συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Να επεξεργαστεί την τακτική και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, που παρεμποδίζουν τη συμμετοχή και οργάνωση των εργαζομένων, των ανέργων, των αλλοδαπών, στα σωματεία, τη δημοκρατική λειτουργία τους.

Να πάρει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να ανέβει η ιδεολογική και πολιτική επιρροή του μέσα στους εργαζόμενους. Να συμβάλλει ώστε να γίνουν αποφασιστικά βήματα για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου».

Τιμούμε τον Κόκκινο Στρατό

Επέτειος ίδρυσης του Κόκκινου Στρατού, του λαϊκοεπαναστατικού στρατού που συγκροτήθηκε από την πρώτη στον κόσμο εργατική εξουσία στη Σοβιετική τότε Ρωσία μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Η σημερινή επέτειος είναι μια από τις πιο σημαντικές, για την παγκόσμια εργατική τάξη, και για την επαναστατική δράση. Γιατί όμως η 23η Φεβρουαρίου γιορτάζεται ως η ημέρα του Κόκκινου Στρατού αν και στην πραγματικότητα ο Κόκκινος Στρατός είχε δημιουργηθεί νωρίτερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία; Στις 23 Φεβρουαρίου του 1918, ο λαός και ο στρατός του νεοσύστατου κράτους των σοβιέτ, ανταποκρινόμενος στην έκκληση της ηγεσίας του, με μια πρωτοφανή κινητοποίηση, με αγώνα μέχρι εσχάτων, με μοναδική θέληση και αυτοθυσία, ματαίωσε τα σχέδια του γερμανικού ιμπεριαλισμού για κατάληψη της Πετρούπολης, σώζοντας έτσι όχι μόνο την πρωτεύουσα της χώρας, αλλά μαζί μ' αυτήν τη σοσιαλιστική του πατρίδα και τη Σοβιετική Εξουσία.

Τιμώντας τη μέρα του Κόκκινου Στρατού, τιμούμε τα εκατομμύρια των μαχητών που πέρασαν από τις τάξεις του, προσφέροντας τη ζωή τους για πανανθρώπινα ιδανικά, τιμώντας τις στρατιές της επανάστασης που σκόρπισαν την ελπίδα και τη βεβαιότητα τής κοινωνικής αλλαγής σ' ολόκληρο τον κόσμο. Τιμούμε το στρατό που χάρισε στην ανθρωπότητα τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη, αλλά και που η συμβολή του στην παγκόσμια ειρήνη ως δύναμη στήριξης του σοσιαλιστικού συστήματος, φαίνεται σήμερα, που ξεσπούν άδικοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι ακόμη περισσότερο ότι είναι ανεκτίμητη. Γιατί ο Κόκκινος Στρατός ήταν συνυφασμένος με τη Σοβιετική Ενωση και το σοσιαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ