ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Επιχειρηματικός παράδεισος η Ελλάδα

Κάλεσε τους ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν «τώρα» τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, εξηγώντας πως «οι ευκαιρίες δε θα διαρκέσουν για πάντα»

Τον τίτλο του «κράχτη» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα διεκδικεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, με όσα είπε προχτές στη Γερμανία. Μιλώντας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φραγκφούρτης, όπου βρισκόταν την προηγούμενη Δευτέρα, ο υπουργός έκανε στην ουσία «στριπτίζ» μπροστά στο ακροατήριο εμποροβιομηχάνων και άλλων επιχειρηματιών της Γερμανίας. «Επενδύστε τώρα στην Ελλάδα. Οι ευκαιρίες δε θα διαρκέσουν για πάντα», ανέφερε προκλητικά στα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φραγκφούρτης.

Με απλά λόγια και χωρίς περιστροφές, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ζήτησε από τους Γερμανούς επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν το σημερινό ευνοϊκό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους επιχειρηματίες, με τη θεσμοθέτηση μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας διαφήμισε στους εκπροσώπους του γερμανικού κεφαλαίου και τα νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα (με νομοσχέδια και άλλες ρυθμίσεις) που προωθεί η κυβέρνηση, όπως:

  • Τα πρόσθετα προνόμια (επιχορηγήσεις κλπ.) για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
  • Τα μικρά και μεγάλα έργα που θα ανατεθούν σε ιδιώτες για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
  • Την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση, με την οποία θα μειωθούν κι άλλο οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων.
  • Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που - όπως είπε - «θα ξεκινήσει σύντομα».

Ο Ν. Χριστοδουλάκης δεν παρέλειψε να υποδείξει στους Γερμανούς επιχειρηματίες και τους τομείς στους οποίους τους συμφέρει να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά, τους παρότρυνε να επενδύσουν στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, στην αγορά ενέργειας, στον τουριστικό τομέα, τις νέες τεχνολογίες και στις προς ιδιωτικοποίηση εταιρίες ΕΛΤΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικά Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν παρέλειψε τέλος να επισημάνει το «γεωγραφικό πλεονέκτημα» της Ελλάδας, σαν πηγή... διείσδυσης στη βαλκανική και παρευξείνια αγορά.

Απονέμοντας εύσημα στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και την πλήρη προσαρμογή της στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Φραγκφούρτης είπε πως «η ελληνική οικονομία αξίζει συγχαρητηρίων για τη μεγάλη πρόοδο που σημείωσε τα τελευταία χρόνια και που την οδήγησε στην ΟΝΕ». Επίσης, ο Heydebreck, μέλος του ΔΣ της Deutsche Bank, επισήμανε το ενδιαφέρον της τράπεζας για τη συμμετοχή της, μέσω και του στρατηγικού της εταίρου (δηλαδή της τράπεζας EFG Eurobankn του Λάτση), στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής στην Ελλάδα, καθώς και στην εκμετάλλευση ευκαιριών στις αγορές που απελευθερώνονται (ενέργεια κλπ.). Οπως έγινε γνωστό, τομέα ενδιαφέροντος για την Deutsche Bank αποτελούν και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και... στις αρνητικές συνέπειες που ενδέχεται να υπάρξουν, εάν δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πάση θυσία στο «σφυρί» με τις θυγατρικές της

Την πάση θυσία ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας θέλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει νέα σοβαρά προβλήματα στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η ΑΤΕ θα πρέπει να απεμπλακεί από τις 15 περίπου θυγατρικές της εταιρίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ΑΓΝΟ, η ΜΕΒΓΑΛ, η ΣΕΚΑΠ, η ΔΩΔΩΝΗ και άλλες συνεταιριστικές εταιρίες οι οποίες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο σε περιφερειακό και ορισμένες, όπως η ΣΕΚΑΠ, σε εθνικό επίπεδο. Η απόφαση της κυβέρνησης για τις θυγατρικές της ΑΤΕ βάζει σε περιπέτειες τους εργαζόμενους σ' αυτές (το μέλλον τους προβάλλει άδηλο) και αναμένεται να δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα και στην αγροτική περιφέρεια, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία μαρασμού.

Η ΑΤΕ και οι θυγατρικές της, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που είχαν χτες οι υπουργοί και υφυπουργοί Οικονομίας και Γεωργίας Ν. Χριστοδουλάκης, Γ. Δρυς, Β. Αργύρης και Γ. Φλωρίδης και του διοικητή της ΑΤΕ Π. Λάμπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, και στη νέα (4η στη σειρά) σύσκεψη, εξετάστηκαν οι εξής τρεις διαδοχικές επιλογές εκποίησης των θυγατρικών της ΑΤΕ. Την πώλησή τους σε ιδιώτες ή την εκχώρησή τους στους αγροτικούς συνεταιρισμούς (αν υπάρξει μειωμένο ενδιαφέρον από τους ιδιώτες) με δέλεαρ την πώληση των μετοχών με έκπτωση. Η τρίτη λύση, προβλέπει -στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί και η δεύτερη- την «κρατικοποίησή» τους. Δηλαδή την εξαγορά τους -πιθανότατα από τη ΔΕΚΑ- η οποία στη συνέχεια θα επιχειρήσει να τις πωλήσει, ξεκινώντας από τις πιο δυναμικές.

Αν ο κύκλος αυτός ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΒΑ
Απεμπλέκεται ο Σκαραμαγκάς

Την απεμπλοκή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την ΕΤΒΑ, προκειμένου η τελευταία να περάσει οριστικά στην Τράπεζα Πειραιώς, φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση. Κι αυτό, γιατί όπως διαφαίνεται η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί τουλάχιστον στο επόμενο εξάμηνο.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, απορρέει τόσο από την «ανάγκη» να επιδειχτεί έργο στον τομέα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας όσο και τις πιέσεις που δέχεται να παραδώσει την ΕΤΒΑ γρηγορότερα στον Ομιλο Σάλλα από ό,τι προβλέπουν οι διαδικασίες, αφού βασική προϋπόθεση για την οριστική μεταβίβαση των μετοχών της ΕΤΒΑ, ήταν η ολοκλήρωση της πώληση του Σκαραμαγκά. Η απεμπλοκή του Σκαραμαγκά από την ΕΤΒΑ, δε σημαίνει ότι αναβάλλεται το ξεπούλημα, αφού οι διαδικασίες θα συνεχιστούν κανονικά. Ωστόσο, όμως, κατά την κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρατείνεται η παράδοση της ΕΤΒΑ, γι' αυτό τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δηλαδή το 51% που κατέχει η ΕΤΒΑ σ' αυτά, θα περιέλθουν προσωρινώς και για όσο διάστημα απαιτηθεί για την ιδιωτικοποίησή τους, στην ιδιοκτησία κάποιου άλλου φορέα του Δημοσίου.

Η νέα εξέλιξη στην ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ, αν και ήταν στα... εναλλακτικά σχέδια της κυβέρνησης, τέθηκε σε εφαρμογή μετά από τη σιωπηρή παράταση, που πήρε η υπόθεση των ναυπηγείων, αφού η γερμανική κοινοπραξία HDW/FS, αξιώνει υπέρμετρες απαιτήσεις, που η κυβέρνηση... δυσκολεύεται να τις ικανοποιήσει.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

-Ποια είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, για να αναγνωριστούν από την εφορία διάφορες δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα;

Για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές: α) Διπλότυπη απόδειξη της κλινικής, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης και β) Βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής για το χρόνο νοσηλείας του ασθενή και το ποσό των εξόδων αναλυτικά κατά είδος.

Για νοσήλια σε κρατικά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα: α) Διπλότυπη απόδειξη είσπραξης του νοσηλευτικού ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης β) βεβαίωση του διευθυντή για το χρόνο νοσηλείας και το ποσό των εξόδων αναλυτικά κατά είδος. Οταν στην απόδειξη είσπραξης αναγράφεται ο χρόνος νοσηλείας και τα έξοδα κατά είδος, δεν απαιτείται η βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής.

Για την απασχόληση νοσοκόμου: α) Βεβαίωση του θεράποντα ιατρού για το είδος και τη διάρκεια της νοσηλείας, καθώς και για την ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου. β) Απόδειξη είσπραξης της αμοιβής από το νοσοκόμο.

Για την περίθαλψη ηλικιωμένων: Αντίστοιχα με τα παραπάνω παραστατικά, δηλαδή, ιατρική βεβαίωση και η απόδειξη είσπραξης από την επιχείρηση.

Για την αγορά και τοποθέτηση οργάνων στο σώμα του ασθενή: Εφόσον αποτελούν μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά (βεβαίωση γιατρού και διπλότυπο της κλινικής), ενώ σε περίπτωση που τα όργανα ή τεχνητά μέλη προμηθεύτηκαν από το ελεύθερο εμπόριο επισυνάπτεται η απόδειξη λιανικής πώλησης.

Για γυαλιά όρασης, φακούς επαφής και ακουστικά βαρηκοΐας: Βεβαίωση ιατρού και απόδειξη αγοράς.

Για περίθαλψη αναπήρων παιδιών χρειάζονται επίσης η απόδειξη και η βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής από την οποία να προκύπτει ότι το τέκνο του φορολογούμενου πάσχει από ανίατο νόσημα, είναι τυφλό ή κωφάλαλο ή έχει διανοητική καθυστέρηση καθώς και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα τέκνα έχουν ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 600.000 δρχ.

Για νοσήλια που καταβλήθηκαν στο εξωτερικό απαιτείται η θεώρηση των παραστατικών από τον Ελληνα πρόξενο και η επίσημη μετάφρασή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ