ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Σύνθημα υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων

Σύνθημα περαιτέρω κλιμάκωσης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων ώστε όλα τα έργα να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να προλάβει η κυβέρνηση το μεγάλο... εθνικό στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων, έδωσε για άλλη μια φορά χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής.

Οπως δήλωσε ο Τηλ. Χυτήρης, ο πρωθυπουργός δήλωσε στα μέλη της επιτροπής ότι επισκέφτηκε πολλά εργοτάξια Ολυμπιακών έργων, πιστοποίησε την πρόοδο και διαβεβαίωσε ότι θα είμαστε έτοιμοι στον προβλεπόμενο χρόνο. «Δε χρειάζεται, όμως, καμία επανάπαυση, αλλά το αντίθετο. Δουλιά και αισιοδοξία. Η δουλιά μας αυτή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι μια εθνική υπόθεση». Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή κατά την οποία οι εργαζόμενοι στο Ολυμπιακό Χωριό μετρούν απώλειες και τα ατυχήματα αποτελούν πλέον ρουτίνα.

Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν αυτό της φιλοξενίας και της ασφάλειας. Οσον αφορά στο δεύτερο ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, μετέφεραν την εμπειρία τους από το Σολτ Λέικ Σίτι. Εκεί όπου απαγορεύτηκαν ακόμα και οι πτήσεις επιβατηγών αεροπλάνων, εκεί όπου πετούσαν πάνω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις μαχητικά αεροσκάφη, εκεί όπου σε απόσταση 100 μέτρων γίνονταν δεκάδες έλεγχοι. Μοντέλο που αναμένεται να υλοποιηθεί και στην Αθήνα. Μάλιστα, όπως μετέφερε ο Τηλ. Χυτήρης, οποιαδήποτε δυσκολία εμφανίστηκε αντιμετωπίστηκε από τον Τύπο με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, χωρίς να γίνεται αναφορά ή να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση υποδεικνύει στους δημοσιογράφους το νόμο της σιωπής για όσα... κηλιδώνουν την Ολυμπιακή αισθητική.

Κατά τα άλλα, αποφασίστηκε η επέκταση πολλών ξενοδοχειακών μονάδων της Αττικής - με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον - ώστε να υπάρξει επάρκεια κλινών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν επιπλέον 1.200-2.000 κλίνες που θα φιλοξενήσουν μόνο τα μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας, χωρίς να κατασκευαστούν νέα ξενοδοχεία. Οπως φαίνεται, σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον, οι μεγαλοξενοδόχοι κέρδισαν στη μάχη συμφερόντων που εξελισσόταν το τελευταίο διάστημα. Σχετικά με το θέμα της φιλοξενίας ο Τηλ. Χυτήρης έκανε λόγο για μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπει την ενοικίαση δωματίων σε επισκέπτες, προαναγγέλλοντας ειδική τροπολογία που θα κατατεθεί για τη βραχυχρόνια μίσθωση.

  • Στη διάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων θα τεθούν όλοι οι δήμοι, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με την Γ. Αγγελοπούλου. Ο ίδιος σημείωσε πως «θα γίνει μέχρι κεραίας» ό,τι προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της Οργανωτικής Επιτροπής. Συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, που θα κατατεθεί την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή, περιλαμβάνει θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και αντιμετώπισης της κακοκαιρίας στη διάρκειά τους, για τα οποία υπεύθυνο θα είναι το κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Χορός γυναικών στη Λάρισα

Τον ετήσιο αποκριάτικο χορό της διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη, 5 του Μάρτη, η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Βερσαλίες».

Ολομέλεια της «Συμπαράταξης»

Ολομέλεια πραγματοποιεί η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» την ερχόμενη Δευτέρα 4 του Μάρτη και ώρα 6 το απόγευμα στην αίθουσα Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας (Σίνα 16). Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια είναι δύο: Ο απολογισμός δράσης του 2001 και ο προγραμματισμός για το 2002, ενόψει μάλιστα και των δημοτικών εκλογών.

«Λουκέτο» στη Μεταμόρφωση

Γενική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη ο δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι μαζικοί φορείς της Μεταμόρφωσης, διαμαρτυρόμενοι για τη μη κατασκευή σταθμού του προαστιακού σιδηροδρόμου στην πόλη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στη διασταύρωση των οδών Τατοΐου, Γ. Παπανδρέου και Μπιζανίου. Οπως σημειώνουν δήμος και μαζικοί φορείς σε ανακοίνωσή τους, η κατασκευή του σταθμού προβλεπόταν στους αρχικούς σχεδιασμούς της Αττικής Οδού και στη συνέχεια καταργήθηκε.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ανακήρυξη υποψήφιου δημάρχου

Εκδήλωση ανακήρυξης του επικεφαλής του ψηφοδελτίου της και υποψήφιου δημάρχου, που θα στηρίξει στις ερχόμενες εκλογές για το Δήμο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, διοργανώνει η «Δημοτική Κίνηση Νέας Ιωνίας» την ερχόμενη Δευτέρα, 4 του Μάρτη. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Νέας Ιωνίας.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της «Δημοτικής Κίνησης» καλεί τους δημότες «σε πλατιά συμπαράταξη λαϊκών και αγωνιστικών δυνάμεων, ώστε η Νέα Ιωνία να ξαναβρεί τον εαυτό της, των αγωνιστικών παραδόσεων, των διεκδικητικών αγώνων και δημιουργικών επιδόσεων, των προοδευτικών αντιλήψεων και πολιτιστικών παρεμβάσεων».

Νέο Καταστατικό της ΠΟΕ ΟΤΑ

Με την ψήφιση του νέου Καταστατικού ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του 31ου Οργανωτικού και Καταστατικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ). Κατά πλειοψηφία και με την αρνητική ψήφο των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, αποφασίστηκε να εγγράφονται στα πρωτοβάθμια σωματεία των ΟΤΑ όλοι οι εργαζόμενοι στους δήμους, στα Νομικά Δημοτικά Πρόσωπα, στους Συνδέσμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας. Πρόκειται για μια απόφαση που συμβάλλει στην οργανωτική ενότητα των εργαζομένων, την οποία η ΠΑΣΚΕ απέρριψε.

Κατά τα αλλά, αποφασίστηκε το τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας να γίνεται κάθε τρία χρόνια και κάθε ενάμιση χρόνο το εκλογοαπολογιστικό.

Στο Πεκίνο αντιπροσωπεία του Δήμου Αθήνας

Συνάντηση με τον δήμαρχο του Πεκίνου, Λίου Κι, είχε χθες ο δήμαρχος της Αθήνας Δ. Αβραμόπουλος, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην κινεζική πρωτεύουσα. Οι δύο δήμαρχοι υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, που σαν στόχο θέτει την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων στον οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό τομέα, αλλά και σε θέματα που αφορούν στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και του 2008. Την αντιπροσωπεία πλαισιώνουν η αντιδήμαρχος Αγγ. Κανελλοπούλου, καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και ο Στ. Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απεργούν οι εργαζόμενοι αύριο

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής, διαμαρτυρόμενος για την κυβερνητική πολιτική και τις επιπτώσεις της στις εργασιακές, ασφαλιστικές, οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις όλων των εργαζομένων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 9.30 το πρωί στο κτίριο της Περιφέρειας (Ευαγγελιστρίας 2) και θα πορευτούν προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Ανάμεσα σε άλλα, οι εργαζόμενοι ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών: Να καλυφθούν με προσωπικό όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και να εξοπλιστούν μηχανολογικά. Να σταματήσει η εκχώρηση δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων του δημοσίου τομέα σε ιδιώτες. Να υπάρχει ενιαία μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια και στο δημόσιο τομέα.

Επίσης, ζητούν και δηλώνουν πως θα αγωνιστούν με όλους τους εργαζόμενους για: Δημόσια και κοινωνική ασφάλεια. Δωρεάν και δημόσια υγεία. Να μη συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα. Πλήρη και σταθερή απασχόληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ