ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χρειάζεται λαϊκή αγωνιστική επαγρύπνηση και παρέμβαση

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, στην κινδυνολογία και τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο φόντο της σύγκρουσης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, σημειώνει τα παρακάτω:

«Οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη περί κινδύνων πολιτικής εκτροπής και οι αλληλοκατηγορίες με τη ΝΔ, στο φόντο της σύγκρουσης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, αναδείχνουν ότι: Μόνον ο λαϊκός παράγοντας, με την πάλη του, είναι εκείνος που μπορεί να εγγυηθεί, να κατακτήσει τα δημοκρατικά και κοινωνικά του δικαιώματα και ν' ανοίξει το δρόμο για εξελίξεις σε όφελός του. Το ΠΑΣΟΚ γέμισε την Ελλάδα με δίκες αγροτών, μαθητών, αγωνιστών της αντιπολεμικής πάλης. Μαζί με τη ΝΔ ψήφισε τον «τρομονόμο», συμπαρατάσσονται και συνεισφέρουν στον πόλεμο των ΗΠΑ - ΕΕ κατά των λαών, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφώνησαν και υπερψήφισαν στην ΕΕ τα νέα μέτρα κατά των δικαιωμάτων και ελευθεριών, τη Σένγκεν κ.ά. Η πολιτική τους στρέφεται απευθείας και βάναυσα κατά του λαού, σε όλους τους τομείς, και εδραιώνει τη σταθερότητα των κερδών της πλουτοκρατίας.

Η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ γίνεται για το ποιος από τους δύο θα διαχειρίζεται την αντιλαϊκή πολιτική, στην οποία συμπίπτουν. Δεν αντιδικούν για τα δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια, στην ανθρώπινη διαβίωση. Αντιμάχονται ο ένας τον άλλον για τον εγκλωβισμό του λαού. Την όξυνση στον αστικό χώρο πυροδοτεί και η ανελέητη σύγκρουση οικονομικών - επιχειρηματικών συμφερόντων, ντόπιων και ξένων, για το μεγάλο φαγοπότι από το Γ' ΚΠΣ, τα δημόσια έργα, τους ολυμπιακούς αγώνες και άλλες διεκδικήσεις.

Το νέο εκλογικό σύστημα που μαγειρεύεται από το ΠΑΣΟΚ, γνωστό ως γερμανικό, είναι βαθύτατα αντιλαϊκό, είναι κυριολεκτικά πλειοψηφικό. Σχεδιάζει να τσιμεντάρει τον δικομματισμό και το διπολισμό, να εκβιάσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις κινδυνολογώντας για την κοινοβουλευτική τους επιβίωση! Αποτελεί μονόδρομο η πάλη για την εξουδετέρωσή του. Μόνο αποδεκτό εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική. Η διεκδίκησή του δεν αφορά μόνο πολιτικές δυνάμεις, αλλά και το μαζικό κίνημα.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αποκρούσουν τον αποπροσανατολισμό, που έτσι ή αλλιώς υπάρχει, να μην ξεγελαστούν από τις προσπάθειες κεντροαριστερής, κεντροδεξιάς ή άλλης μεταμφίεσης του αντιδραστικού πολιτικού συστήματος. Να συσπειρωθούν με τους κομμουνιστές, να δυναμώσουν την ταξική πάλη, να συμβάλλουν στη δημιουργία του μετώπου του λαού που θα το φέρει στο προσκήνιο. Οσο οι εξελίξεις δε θα καθορίζονται από τον ίδιο, θα υφίσταται τις συνέπειες. Χρειάζεται λαϊκή αγωνιστική επαγρύπνηση και παρέμβαση».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ν' απαντήσει ο πρωθυπουργός για το Ναύσταθμο

Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό, για τις επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση του τομέα των επισκευών του Πολεμικού Ναυτικού

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί στα πλαίσια της «ώρας του πρωθυπουργού», κατέθεσε χθες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, με θέμα τις επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Στόλου από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του τομέα των επισκευών του Πολεμικού Ναυτικού που προωθεί η κυβέρνηση στους ναύσταθμους Σαλαμίνας και Σούδας. Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Φλεβάρη η Αλ. Παπαρήγα είχε επισκεφθεί το Ναύσταθμο Σαλαμίνας και συζήτησε για την κατάσταση με τη Διοίκηση και το προσωπικό του Ναύσταθμου.

Η Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:

«Δραματικές επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Στόλου έχει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του τομέα επισκευών του Πολεμικού Ναυτικού που προωθεί με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση. Ετσι, περιορίζεται δραστικά το έμπειρο και χαμηλά αμειβόμενο πολιτικό προσωπικό των Ναυστάθμων της Σαλαμίνας και της Σούδας, αφού δε γίνονται προσλήψεις προκειμένου να αντικατασταθούν όσοι συνταξιοδοτούνται, με αποτέλεσμα να ανατίθενται σε ιδιώτες εργολάβους οι επισκευαστικές εργασίες του Στόλου. Με τον τρόπο αυτό από τη μια πλευρά εξαφανίζεται η εμπειρία δεκάδων ετών που είχε κατακτηθεί από το μόνιμα απασχολούμενο εργατοτεχνικό προσωπικό και προωθείται η ιδιωτικοποίηση ολοένα και περισσότερων τομέων των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την άλλη σημειώνονται ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Στόλου, αφού οι ιδιώτες εργολάβοι κινούνται βέβαια με βάση το κέρδος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και επιπλέον δε διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία, ενώ ο έλεγχος από πλευράς των υπευθύνων του Πολεμικού Ναυτικού θα γίνει δύσκολος έως αδύνατος.

Πρόκειται για σοβαρότατο πρόβλημα που σχετίζεται με την ασφάλεια της χώρας και η κυβέρνηση με την πρακτική της αναλαμβάνει σοβαρότατες ευθύνες. Πολύ περισσότερο μάλιστα που αυτή η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων υλοποιείται σε ολοένα και πιο πολλούς τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να σταματήσει η πορεία προς την ιδιωτικοποίηση των δύο Ναυστάθμων, να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις από τη σκοπιά της υποδομής και του εξοπλισμού, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και να βελτιωθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές του προσωπικού;».

Ευχαριστίες της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στον κ. Χάρη Ταντανάση, ο οποίος πρόσφερε στην Οργάνωση την αξιόλογη βιβλιοθήκη του πατέρα του, Αθανασίου Ταντανάση, τιμώντας τη μνήμη του.

Στη διημερίδα του ΕΣΡ

Στη διημερίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που αρχίζει σήμερα Τετάρτη, στο Ζάππειο Μέγαρο, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η εκδήλωση του ΕΣΡ έχει θέμα «την αναβάθμιση των δελτίων ειδήσεων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών» και θα αρχίσει στις 10 π.μ. Θα μιλήσουν εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων των ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ