ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κοιλάδες θανάτου

Αντάρτες των FARC ελέγχουν έναν δρόμο

Associated Press

Αντάρτες των FARC ελέγχουν έναν δρόμο
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

«Δε διαπραγματευόμαστε». Αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί τελευταία η κυβέρνηση του Αντρές Παστράνα μετά την απόφασή της να τερματίσει οριστικά τις ειρηνευτικές συνομιλίες και συνάμα η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο χάος της σύρραξης.

Η νέα άρνηση αφορά στην ανταλλαγή κρατουμένων-μελών των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP) με κρατούμενους που βρίσκονται στα χέρια των FARC-EP και ειδικότερα της προεδρικής υποψήφιας Ινγκριντ Μπετανκούρτ, που απήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις είναι πολλές και σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το βρετανικό BBC, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας προσπαθούν να εισχωρήσουν ακόμη βαθύτερα στην πρώην αποστρατικοποιημένη ζώνη, με μάχες εννοείται. Μιλώντας στο ράδιο «Καρακόλ» ο εκπρόσωπος του στρατού, Χόρχε Φλόρες, τόνισε ότι ο στρατός μόλις χτες τα ξημερώματα κατόρθωσε να φτάσει στην πόλη Λα Μακαρένα, ενώ οι FARC-EP υποχώρησαν προς τη ζούγκλα. Συνολικά δεκάδες είναι μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους. Ανάμεσά τους και οι δύο άντρες της προσωπικής φρουράς του δημάρχου της πόλης Πουέρτο Ρίκο, Βάλτερ Κάστρο, μετά από επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποίησαν οι FARC-EP. Ο ίδιος ο Κάστρο δεν τραυματίστηκε.

Αντιθέτως, ο γγ της Ενωσης Εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα, Χιλμπέρτο Τόρες, εξαφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας. Αντιδρώντας το συνδικάτο, που για την απαγωγή κατηγόρησε τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, κήρυξε απεργία. Αποτέλεσμα ήταν χτες να διακοπεί η λειτουργία δύο διυλιστηρίων της υπό κρατική ιδιοκτησία «Empresa Colombiana de Petroleos» ή «Ecopetrol», και να μειωθεί η συνολική παραγωγή κατά 25-30%.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι δολιοφθορές. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη της επαρχίας Κουντιναμάρκα, οι FARC-ΕΡ ανατίναξαν γέφυρα περίπου 50 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Μπογκοτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, 56 πόλεις στην Κολομβία παραμένουν στο σκοτάδι, 50 χωρίς τηλέφωνο, μετά από επιθέσεις σε πυλώνες της κρατικής ηλεκτρικής και τηλεφωνικής εταιρίας.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, εξέφρασε χτες για άλλη μία φορά την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση του Αντρές Παστράνα, λέγοντας επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν νομικούς και συνταγματικούς περιορισμούς αλλά προσπαθούν να ορίσουν «πού μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι και το πώς», αναφερόμενος στην έκκληση του Κολομβιανού Προέδρου να άρουν τους περιορισμούς ως προς τη στρατιωτική βοήθεια, στο πλαίσιο του «Σχεδίου Κολομβία», για να κάνουν χρήση των ελικοπτέρων, των μαχητικών και των υπολοίπων στρατιωτικών υλικών κατά των ανταρτών.


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Δυο ξένοι στην ίδια πόλη»

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

27 Φλεβάρη 1989. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας ξεχύθηκαν στους δρόμους όλων των πόλεων, διαμαρτυρόμενοι και εξεγειρόμενοι κατά της οικονομικής πολιτικής του τότε Προέδρου Κάρλος Αντρές Πέρες, που σήμανε και την αύξηση της τιμής της βενζίνης και δεκάδων άλλων καταναλωτικών αγαθών, ως μέτρων της πολιτικής πολύ αυστηρής λιτότητας. Η «εξέγερση για το ψωμί» πνίγηκε σε ένα ποτάμι αίματος, καθώς ο στρατός, που κλήθηκε για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, σφαγίασε εκατοντάδες.

«Ηταν η αρχή για κάτι που είχαμε ανάγκη. Τώρα αυτή η αλλαγή πραγματοποιείται και υπάρχει ένας άνθρωπος που ηγείται: Ο Ούγκο Τσάβες», θα τονίσει μία «ανώνυμη», ανάμεσα στους χιλιάδες που πήραν μέρος χθες στη διαδήλωση τιμής και μνήμης για τη μέρα αυτή. Μία διαδήλωση που διοργανώθηκε από τον «Πατριωτικό Πόλο», που βρίσκεται στην κυβέρνηση και έγινε αφορμή για μία αντιδιαδήλωση εκ μέρους της «αντιπολίτευσης». Της αντιπολίτευσης, που περιλαμβάνει στρατιωτικούς, που κινούνται, μάλιστα, με σκοπό τη βίαιη ανατροπή του Τσάβες, μέρος της μέσης και της ανωτέρας τάξης, της Καθολικής Εκκλησίας και ορισμένων συνδικαλιστικών Ενώσεων.

Ενώ, λοιπόν, η διαδήλωση που διοργανώθηκε από τον «Πατριωτικό Πόλο», διασχίζοντας μέρος της πρωτεύουσας Καράκας, κατέληξε στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Μιραφλόρες, η αντιδιαδήλωση των μαυροφορεμένων - καθώς ασκούσαν με αυτόν τον τρόπο κριτική στον Τσάβες και τον «Πατριωτικό Πόλο» που διάλεξε να «εορτάσει» τη μέρα αυτή που ο στρατός σφαγίασε τους αθώους - είχε παράλληλη διαδρομή καταλήγοντας λίγα τετράγωνα μακρύτερα, στο Κοινοβούλιο. Η αστυνομία και η εθνοφρουρά που είχε αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, σε κάθε γωνία και πλατεία, απλά παρατηρούσε τα γεγονότα, μην επιτρέποντας στις δύο αυτές διαδηλώσεις να διασταυρώσουν τους δρόμους τους. Μαζί με τους «πένθιμους» αντιδιαδηλωτές, και οι επιχειρηματίες που διαμαρτύρονταν για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλα από την αγροτική μεταρρύθμιση, τον έλεγχο στις επενδύσεις κ.ά.

Οι δύο αυτές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα δύο μέρες μετά την «παραίνεση» και τέταρτου αξιωματικού, του αντιπτεράρχου Ρομάν Γκόμες Ρουίς, προς τον Τσάβες να παραιτηθεί. Μέχρι στιγμής, οι εναγώνιες προσπάθειες ορισμένων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών να υποκινήσουν «σκοτεινές διαδικασίες» έχουν πέσει στο κενό. Ο ίδιος ο Τσάβες, σε χθεσινές του δηλώσεις, τόνισε: «Δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε πως έχουν γίνει προσπάθειες προσέγγισης εκ μέρους αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας για να βολιδοσκοπήσουν τη θέληση των ΗΠΑ να στηρίξουν ένα πραξικόπημα, ωστόσο η απάντηση ήταν ένα «ηχηρό όχι» μέχρι το πέρας της θητείας του Τσάβες, το 2007. Χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, με αφορμή τις εξελίξεις, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οσοι επιθυμούν αλλαγή, πολιτική αλλαγή, πρέπει να τη διεκδικήσουν εντός των δημοκρατικών και συνταγματικών πλαισίων». Πάντως, ο Φλέισερ επιβεβαίωσε τη δυσφορία των ΗΠΑ προς τον Τσάβες, με αφορμή τις δηλώσεις του για τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν ή για τις επισκέψεις του σε Κούβα, Λιβύη και Ιράκ (όπως είχε τονίσει ο ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ), λέγοντας, όμως, ότι οι «ΗΠΑ δεν επιλέγουν τη σύγκρουση με τον Τσάβες».


ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
Λόγος περί στρατοδικείων και προπαγάνδας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σάλος μέγας έχει προκληθεί τόσο εντός των τειχών των ΗΠΑ όσο και εκτός για πολλές αποφάσεις που έχει λάβει εσχάτως η αμερικανική κυβέρνηση. Δύο ζητήματα φαίνονται να λύνονται... μέχρι νεοτέρας.

Καταρχήν, η δημιουργία «Γραφείου Στρατηγικής Επιρροής» του Πενταγώνου που είχε ως αποστολή την παραπληροφόρηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αναστέλλεται όπως δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ. Σχολιάζοντας την απόφασή του, ο Ράμσφελντ δήλωσε ότι εξαιτίας των επικριτικών δημοσιευμάτων, πολλά από τα οποία χαρακτήρισε αναληθή, η υπηρεσία κατέστη τόσο αναποτελεσματική ώστε ήταν απαραίτητη η διακοπή της λειτουργίας της.

Επίσης, ο Ράμσφελντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι το Πεντάγωνο θα είναι έτοιμο σύντομα να προσαγάγει σε στρατοδικεία τους κρατούμενους που κατηγορούνται για υποθέσεις τρομοκρατίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι μένει να εξεταστεί η παρούσα κατάσταση από τους ανακριτές του στρατού, του FBI και της CIA ώστε να αποφασιστεί ποιοι από τους ισλαμιστές που κρατούνται θα προσαχθούν στα δικαστήρια. Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση αυτή αφορά και τους κρατουμένους στο Γκουαντανάμο, αλλά θεωρείται μάλλον δύσκολο να προσαχθούν και οι 500 και εάν αυτό γίνει θα άφορά μικρό αριθμό εκ των κρατουμένων.

Τέλος, έγκριση για την αύξηση των κονδυλίων, που ήδη ανέρχονται σε τρία δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα - τα οποία διατίθενται για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και για την εσωτερική ασφάλεια και την άμυνα του έθνους, σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο ο Λευκός Οίκος, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Πενταγώνου, το συνολικό κονδύλι ενδέχεται να φτάσει και τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια έως τον Οκτώβρη. Η τελική απόφαση πάντως θα είναι του Αμερικανού Προέδρου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ