ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
Σελ. /40
1935: Το αποτυχημένο κίνημα Πλαστήρα - Βενιζέλου

Η ένταση της αστυνομοκρατίας ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης Τσαλδάρη - Κονδύλη. Στη φωτογραφία επίθεση της Αστυνομίας κατά απεργών στην Αθήνα
Η ένταση της αστυνομοκρατίας ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης Τσαλδάρη - Κονδύλη. Στη φωτογραφία επίθεση της Αστυνομίας κατά απεργών στην Αθήνα
Επειτα από την άνοδο του Λαϊκού Κόμματος και των άλλων μοναρχικών δυνάμεων στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Μάρτη του 1933, επιταχύνθηκε η συγκέντρωση των φασιστικών και αντιφασιστικών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα η πάλη ανάμεσα στις δύο μεγάλες αστικές πολιτικές παρατάξεις έπαιρνε όλο και πιο έντονο χαρακτήρα.

Ο μοναρχοφασιστικός συνασπισμός, κατευθύνοντας πάντα το κύριο χτύπημα κατά των κομμουνιστών, άρχισε να παίρνει μέτρα και ενάντια στον αντίπαλο συνασπισμό των Φιλελευθέρων. Η κυβέρνηση Κονδύλη - Τσαλδάρη, μαζί με σειρά νόμους και διατάγματα που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση των αντιβενιζελικών κομμάτων στον κρατικό μηχανισμό και τις Ενοπλες Δυνάμεις, σε βάρος των βενιζελικών και γενικά των αντιμοναρχικών δημόσιων υπαλλήλων και αξιωματικών, δυνάμωσε, με βάση το Ιδιώνυμο, τις διώξεις και ενάντια στους οπαδούς της αστικής αντιμοναρχικής παράταξης. Ολα αυτά αποτελούσαν συστατικό μέρος των σχεδίων παλινόρθωσης της μοναρχίας και μεγάλωναν τον κίνδυνο επιβολής φασιστικού καθεστώτος. Ηδη, από την Ανοιξη του 1934 ο Μεταξάς με τον Κονδύλη, μαζί με τη μερίδα της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, σχεδίαζαν την άμεση εγκαθίδρυση ανοιχτής φασιστικής δικτατορίας. Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος σ' αυτές τις διώξεις είχαν οι κομμουνιστές. Από το Μάρτη του 1933 έως το Μάη του 1934, η Αστυνομία και η Χωροφυλακή δολοφόνησαν 10, τραυμάτισαν 239 και συνέλαβαν 3.500 άτομα. Σχεδόν όλα αυτά τα θύματα ήταν μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ.

Σ' αυτές τις συνθήκες ξέσπασε το βενιζελοπλαστηρικό κίνημα της 1ης Μάρτη του 1935. Το κίνημα άρχισε με την κατάληψη όλου σχεδόν του πολεμικού στόλου (που βρισκόταν στις ναυτικές βάσεις της Σαλαμίνας), καθώς και της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων. Στους κινηματίες προσχώρησαν αμέσως οι μονάδες του στρατού, που έδρευαν στα νησιά, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τσαλδάρη - Κονδύλη, στηριζόμενη στις άλλες στρατιωτικές δυνάμεις και εκμεταλλευόμενη τα στρατιωτικά λάθη των κινηματιών, κατάφερε, έπειτα από δεκαήμερες μάχες, να επιβληθεί. Μετά την ήττα του κινήματος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκατέλειψε τη χώρα και μετέβη στην Ιταλία.

Ενας από τους κύριους πολιτικούς λόγους, που καθόρισαν τη νίκη της κυβέρνησης ήταν η ηθική, πολιτική και υλική βοήθεια που της έδωσαν οι κυβερνήσεις Αγγλίας, Γαλλίας και Γιουγκοσλαβίας.


ΠΡΟΣΩΠΑ

1842 Γεννιέται στο Σκλαβοχώρι της Τήνου ο Νικόλαος Γύζης. Νεοέλληνας ζωγράφος, ένας από τους αξιολογότερους εκπροσώπους της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα. Γόνος φτωχής οικογένειας, πήρε το 1865 υποτροφία για σπουδές ζωγραφικής στο Μόναχο, όπου δεν άργησε να διακριθεί. Το 1872 επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά μετά από διετή παραμονή διαπίστωσε ότι οι τότε συνθήκες δεν ευνοούσαν την καλλιτεχνική δημιουργία και γύρισε στο Μόναχο, όπου ουσιαστικά έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1882, μετά σειρά επιτυχημένων εκθέσεων και τη διεθνή αναγνώριση, εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και τακτικός καθηγητής. Η προσωπικότητα του Γύζη ξεχωρίζει ανάμεσα στη λεγόμενη τριάδα του Μονάχου (Νικηφόρος Λύτρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νικόλαος Γύζης) και δικαιολογημένα ονομάστηκε «πρύτανης των Ελλήνων καλλιτεχνών». Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι «Η δόξα των Ψαρών», «Τ' αρραβωνιάσματα», «Το κρυφό σχολειό».


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1815 Ο Ναπολέων φτάνει στη Γαλλία και κατευθύνεται στο Παρίσι, έχοντας δραπετεύσει από το νησί Ελβα. Είχε εξοριστεί εκεί από τον Απρίλη του 1814.

1896 Ιταλικές δυνάμεις ηττώνται από τους Αιθίοπες στη μάχη της Αντοβα και έτσι διαλύονται οι τελευταίες ελπίδες των Ιταλών για τη δημιουργία μιας ιταλικής αυτοκρατορίας στην Αφρική.

1923 Τίθεται σε εφαρμογή και στην Ελλάδα το νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο. Η 16η Φλεβάρη αριθμήθηκε 1η του Μάρτη.

1938 Η Επιτροπή Αθήνας του Αντιδικτατορικού Μετώπου Νέων οργάνωσε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά του φασισμού, των συλλήψεων και της τρομοκρατίας. Η Ασφάλεια συνέλαβε 500 περίπου άτομα.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός διώχνει τους τελευταίους Γερμανούς από τα εδάφη της Σοβιετικής Ενωσης.

1946 Συνέρχεται στην Αθήνα το 8ο Πανελλαδικό Πανεργατικό Συνέδριο. Μετέχουν 1.800 αντιπρόσωποι. Στην 7μελή Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ εκλέγονται οι Δ. Παπαρήγας, Γ. Δημητρίου, Κ. Θέος, Ν. Αραμπατζής και Ν. Μαστρογιαννάκος.

1959 Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο από την εξορία στα νησιά Σεϊχέλες. Εχουν προηγηθεί οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου.

1966 Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Βένους 3» προσεδαφίζεται στον πλανήτη Αφροδίτη. Είναι το πρώτο διαστημόπλοιο από τη Γη, που επισκέπτεται άλλον πλανήτη.


Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στα ανατολικά και νότια ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-21, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8-23 στα νησιά από 11-26 και στη Θεσσαλονίκη από 6-20 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-22 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ