ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Πανελλαδική σύσκεψη, για ένταση των αγώνων

Παναγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, την ερχόμενη Τετάρτη, στην Καρδίτσα

Σε πανελλαδική παναγροτική σύσκεψη, την ερχόμενη Κυριακή, 3 Μάρτη, στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο» της Λάρισας, προσκαλεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Στη σύσκεψη, στην οποία προσκαλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Συντονιστικών Επιτροπών από διάφορες περιοχές της χώρας, θα συζητηθεί το πλαίσιο δράσης για τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και θα ληφθούν αποφάσεις για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας προτείνει να γιορταστεί η επέτειος της εξέγερσης του Κιλελέρ στις 31 Μάρτη με τη διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Η πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΛ να προσκαλέσει σε πανελλαδική αγροτική σύσκεψη, εντάσσεται στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που παίρνει το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα για τη συνέχιση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στα ίδια πλαίσια, εντάσσεται και η απόφαση για τη διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Μάρτη, στην πόλη της Καρδίτσας, ενώ αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν και στα Τρίκαλα και αναμένεται ν' αποφασιστούν και σε άλλες περιοχές.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν διακηρύξει την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι όπως εκφράζεται και υλοποιείται μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των κατευθύνσεων της «Ατζέντας 2000». Διότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι αυτή η πολιτική που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, οδηγώντας χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά στο «ξεκλήρισμα».

ΧΑΡΑΤΣΙ «ΚΑΡΑΜΙΧΑ»
Να αντιδράσουν αγρότες και συνεταιριστές

Δήλωση του Στ. Σκοπελίτη, βουλευτή του ΚΚΕ και αντιπροσώπου της ΕΑΣΛ στην ΠΑΣΕΓΕΣ

Κάλεσμα σε αγρότες και συνεταιριστές να αντιδράσουν και να καταγγείλουν την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της πρασινογάλαζης διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ να επιβάλει χαράτσι στις αιτήσεις ΟΣΔΕ για την καταβολή επιδοτήσεων, απευθύνει ο Σταύρος Σκοπελίτης βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόσωπος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου (ΕΑΣΛ) στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο Σταύρος Σκοπελίτης σε σχετική δήλωσή του καταγγέλλει τη μεθόδευση της διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αναφέροντας τα παρακάτω:

«Η "πρασινογάλαζη" διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ -και λέμε "πρασινογάλαζη" γιατί τη συγκροτούν σε αγαστή συνεργασία συνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ-, όχι μόνο με τη στάση τους, πριμοδοτώντας την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και με αποφάσεις της επιτείνει τα οικονομικά προβλήματα των αγροτών μας.

Μια τέτοια απόφαση είναι και αυτή που πάρθηκε στις 26/2 και που επιβάλλει βαριά τέλη στους αγροτοκτηνοτρόφους, προκειμένου αυτοί να πάρουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται.

Τα τέλη αυτά, που ξεκινούν από τις 5.111 δρχ. και φτάνουν έως και τις 80.076 (χωρίς το ΦΠΑ), ανάλογα με τα στρέμματα ή τα ζώα που δηλώνει ο κάθε αγροτοκτηνοτρόφος, για να επιδοτηθεί, αποτελούν ένα νέο χαράτσι, που θα εισπράττει η ΠΑΣΕΓΕΣ, παρότι στον κοινοτικό και τον κρατικό προϋπολογισμό, προβλέποντας κονδύλια για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών, δηλαδή των εξόδων που απαιτούνται για αυτή τη δουλιά».

Καταλήγοντας ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε: «Καταγγέλλω την απόφαση αυτή της ΠΑΣΕΓΕΣ που πάρθηκε, όπως ισχυρίζεται, με τη σύμφωνη γνώμη των Ενώσεων (και της ΕΑΣΛ) και καλώ τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού μας να απαιτήσουν τη μη εφαρμογή της. Καλώ ιδιαίτερα τους αντιπροσώπους της Ενωσης Συνεταιρισμών να αντιδράσουν και να την καταγγείλουν σαν αυθαίρετη και παράνομη».

Πάντως, το παράνομο αυτό χαράτσωμα, αν γίνει πράξη, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους αγροτοκτηνοτρόφους με περισσότερα από 10 δισ. δραχμές για το 2002. Αυτό, βέβαια, ουδόλως προβληματίζει τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και ετοιμάζεται να τ' «αρπάξει» από τους αγροτοκτηνοτρόφους, διαδίδοντας πως από το υπουργείο Γεωργίας τής γνωστοποιήθηκε ότι δε θα δοθεί επιχορήγηση για το ΟΣΔΕ. Ετσι βρέθηκε αμέσως η εύκολη λύση... Ομως οι αγροτοκτηνοτρόφοι δε φταίνε σε τίποτα κι ούτε υποχρεούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα» άλλων. Να τα πληρώσουν αυτοί που φταίνε!

Αθωώθηκαν αγρότες συνδικαλιστές

Αθωώθηκαν από το Εφετείο Θεσσαλονίκης οι αγρότες συνδικαλιστές Τάσος Πασχαλούδης και Κώστας Ανεστίδης, για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 1996. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αγροτοσυνδικαλιστές είχαν αθωωθεί πρωτόδικα, όμως ο εισαγγελέας Οδ. Τσομπαρτζόγλου άσκησε στη συνέχεια έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης. Στη δίκη στο πρωτοδικείο είχαν προκαλέσει αίσθηση τα όσα είχε υποστηρίξει ο παραπάνω εισαγγελέας για τους αγροτικούς αγώνες («οι αγρότες κόψανε την Ελλάδα στα δύο» κλπ.).

Μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου ο Τάσος Πασχαλούδης δήλωσε ότι η δίωξη ήταν άδικη και τα δικαστήρια δεν μπορούν να κάμψουν το φρόνημα των αγροτών. «Οι αγρότες δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Τα προβλήματα ήταν αυτά που μας έβγαλαν στους δρόμους και τα ίδια προβλήματα, που παραμένουν άλυτα, θα μας ξαναφέρουν στους ίδιους δρόμους», σημείωσε ο Τάσος Πασχαλούδης.

ΔΕΗ
Κόβει το ρεύμα στους αγρότες

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών του Νομού Λάρισας, η ΔΕΗ εξακολουθεί να προχωρά σε διακοπές παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στις πομώνες, δημιουργώντας ένα επιπλέον, μεγάλο πρόβλημα σε εκατοντάδες αγρότες του νομού που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους προς την επιχείρηση.

Το ποσό που οφείλουν οι αγρότες του Νομού Λάρισας στη ΔΕΗ από την περσινή αρδευτική περίοδο ανέρχεται στο 1,3 δισεκατομμύρια δραχμές και, βεβαίως, για την οικονομική αδυναμία τους να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους ευθύνεται η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Μάλιστα, οι διακοπές ρεύματος γίνονται σε μια περίοδο που τα προβλήματα των αγροτών οξύνονται και πολλαπλασιάζονται, καθώς πολλοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για την πώληση της περσινής σοδειάς και πολλά αγροτικά νοικοκυριά έχουν ν' αντιμετωπίσουν τις τραγικές συνέπειες από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας που κατέστρεψε τεράστιες εκτάσεις αγροτικών καλλιεργειών. Επίσης, στο νομό εκκρεμούν ακόμα αποζημιώσεις για την ξηρασία του καλοκαιριού και «τρέχουν» μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως π.χ. η παρακράτηση από την ΑΤΕ των οφειλών των αγροτών από την πληρωμή του βαμβακιού.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, όμως, παρ' όλα αυτά συνεχίζει να κόβει το ρεύμα στις γεωτρήσεις. Και όσον αφορά στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι δεν της «καίγεται καρφί» και γι' αυτό το πρόβλημα.

Με ανακοίνωσή τους, που απέστειλαν στο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι 4 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας ζητούν να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος και να παγώσουν όλα τα χρέη των αγροτών προς τη ΔΕΗ.

Χυλο-Πίττα

Να «μοιραστεί» με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ τη δόξα του συλλαλητηρίου που πρόκειται να γίνει στις 5 Μάρτη στην Αθήνα από τη ΣΥΔΑΣΕ, επιδίωξε ο πρόεδρος της «γαλάζιας» Συνομοσπονδίας.

Δε γνωρίζουμε αν ο Γ. Πίττας επικαλέστηκε της ιδιότητα του προέδρου της ΣΥΔΑΣΕ ή του Α` αντιπροέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, για να ζητήσει και τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Τζ. Καραμίχα στο επικείμενο συλλαλητήριο. Το σίγουρο είναι, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, ότι στην πρόταση Πίττα, που έγινε προχτές στην Κηφισίας 16, για συμμετοχή της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Καραμίχα στο συλλαλητήριο της Αθήνας, η απάντηση ήταν ένα ψυχρό «όχι». Προφανώς ο Γ. Πίττας νόμισε, μετά το κυβερνητικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν από κοινού ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ στη Θεσσαλονίκη στις 19/11/2001, ότι ο Καραμίχας άλλαξε συνήθειες... Πάντως, τα όνειρα του Γ. Πίττα να μετατρέψει το αναγγελλόμενο ως πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα σε «φιέστα» της ΣΥΔΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ έμειναν στη μέση. Αλλά δεν πρέπει να το φέρει και βαρέως... Το συλλαλητήριο ανήκει στη ΣΥΔΑΣΕ και θα έχει και ανακοίνωση συμπαράστασης της ΠΑΣΕΓΕΣ. Μένει να έρθουν και οι αγρότες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ