ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
Σελ. /40
Νυχτερινές «συναντήσεις»

Πετρολούκας Χαλκιάς
Πετρολούκας Χαλκιάς
«Μνήμη Μικράς Ασίας 1922-2002» τιτλοφορείται η μελωδική «διαδρομή» της Δόμνας Σαμίου, σήμερα, στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 010 92.70.628), με αφιέρωμα στις γυναικείες φωνές. Θα ερμηνεύσει μικρασιάτικα τραγούδια, με αφορμή τα 80χρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και τραγούδια της Αποκριάς. Μαζί της οι: Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά).

  • Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γιάννης Βασιλόπουλος εμφανίζεται σήμερα και αύριο (10 μ.μ.), στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια, 010 77.77.427). Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Ανδρέας Τσεκούρας.
  • Με αφορμή το δίσκο «Πατήματα» με πωγωνίσια τραγούδια, ο Χρήστος Τζιτζιμίκας (τραγούδι) και ο Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), μαζί ομάδα μουσικών, εμφανίζονται από σήμερα (10 μ.μ.) μέχρι την Κυριακή, στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 4-6, Ψυρρή, τηλ. 010-32.55.359). Μαζί με το υλικό του δίσκου θα παρουσιάσουν τραγούδια διαφόρων περιοχών της Ηπείρου και της ευρύτερης μουσικής παράδοσης της Πίνδου και αυτοσχεδιασμούς.
  • Ο Βασίλης Λέκκας σήμερα (10.30 μ.μ.) και αύριο, «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, τηλ. 010 26.10.444), παρουσιάζει τραγούδια από όλους τους δίσκους του και τον τελευταίο «Μέσ' τη νύχτα».
  • Λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού στις παραστάσεις των Θάνου Μικρούτσικου και Χρήστου Θηβαίου στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος, τηλ. 010 92.26.975) παρατείνεται το πρόγραμμά τους «Μέρες Αδέσποτες». Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη (10.30μ.μ.).
  • Ρεμπέτικα και λαϊκά από τον Μπάμπη Γκολέ, σήμερα και αύριο (11μ.μ.), στο χώρο «Λόλης» (Δεληγιάννη 5, Καλλιθέα). Νωρίτερα, στις 9.30μ.μ., στο χώρο φιλοξενείται η παράσταση «Λυκαβηττός Δραπέτης» του Νίκου Καλογερόπουλου (κείμενα, σκηνοθεσία, ερμηνεία).
  • Ο Μανώλης Φάμελλος τραγουδά αύριο (11μ.μ.), στον «Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης). Συμμετέχει ο Στάθης Δρογώσης («Τα Φώτα που σβήνουν»).
Θεάτρου... συνέχεια
«Κεκλεισμένων των θυρών» στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας
«Κεκλεισμένων των θυρών» στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας
  • Το έργο του Ζ. Π. Σαρτρ «Κεκλεισμένων των θυρών» παρουσιάζει στη Β' Σκηνή το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», σε σκηνοθεσία Σοφοκλή Πέππα, μετάφραση Γρηγόρη Γρηγορίου, σκηνικά - κοστούμια Αγγελου Αγγελή και μουσική επιμέλεια και σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου. Παίζουν: Σμαράγδα Σμυρναίου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Πρωτόπαπα και Γιώργος Βελέντζας. «Ηθοποιοκεντρικό» χαρακτηρίζει το έργο ο Σοφοκλής Πέππας. «Πρόκειται για έργο που δίνει αφορμές για φιλοσοφική συζήτηση. Είναι όμως και σφριγηλό, έξυπνο, αριστοτεχνικό και γρήγορα έγινε κλασικό. Ο Σαρτρ μελετά τα κοινωνικά ανακλαστικά και τις αντοχές του ανθρώπου, με σαρκασμό αλλά και με συμπάθεια και τρυφερότητα. Στηρίζεται απολύτως στην τέχνη των ηθοποιών, από τους οποίους έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ετσι δουλέψαμε την παράσταση, χωρίς αισθητικές προκαταλήψεις, αλλά μόνο με τη λειτουργία των ηθοποιών».
  • Πρεμιέρα, σήμερα στο θέατρο της «Ανοιξης» με το έργο «Τίνα Μπράντον Τίνα» (παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και της ομάδας «Πρόσωπα»). Το έργο βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στη Νεμπράσκα, το 1993 και τάραξε την αμερικάνικη επαρχία. Πρόκειται για την τραγική ιστορία της Τίνα Μπράντον, που αναζητώντας την ταυτότητά της, θέλει να ζήσει κόντρα στο κατεστημένο και την «τακτοποιημένη» ζωή. Το κείμενο είναι της ομάδας, η σκηνοθεσία του Νίκου Καραγεώργου, τα σκηνικά - κοστούμια της Χριστίνας Κωστέα. Παίζουν: Βάνα Πεφάνη, Αιμίλιος Χειλάκης, Στέλιος Γεράνης, Ανέτα Κορτσαρίδου, Κατερίνα Νικολοπούλου, Κατερίνα Τσάβαλου.
  • Πρεμιέρα, σήμερα και στο «Χώρα» με τα «μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων» του John Hodge, σε μετάφραση Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, δραματουργική επεξεργασία Νίκου Καραγεώργου - Χριστόφορου Παπακαλιάτη, σκηνοθεσία Νίκου Καραγεώργου, σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κωστέα. Παίζουν: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σμαράγδα Καρύδη, Γιώργος Λιάντος, Βάλια Πάτσιου, Στράτος Παυλίδης, Γιώργος Κατινάς. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό παραμύθι, για «ψυχολογικό θρίλερ με θέμα ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα και ήρωες τρία "παιδιά" με μια βαλίτσα».
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Αυγή Παπάκου - Λάγου: «Ανδρόνικος Α` Κομνηνός, ο "Φιλόλαος"»
  • Απόστολος Χαρίσης: «Θρησκεία και πολιτική στην Ελλάδα»
  • Αλέκος Παπαγεωργίου: «Εμπειρίες ένοπλων αγώνων»
  • Γιοκόντα Μπέλι: «Η γυναίκα φωλιά»
  • Βασίλης Φυτσιλής: «Διακριτικά»
  • Μαρίνα Αντωνίου: «Χαμένες ευκαιρίες»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Με την ταινία του Νικίτα Μιχαλκόφ «Τα μηχανικά πιάνα» ξεκινά τη Δευτέρα (7.30μμ) στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης), ο «Β` Κύκλος Κινηματογραφικών Προβολών». Προλογίζει η Πέμη Ζούνη.

Τη Δευτέρα (5.30μμ) στην Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Τριπόδων 28, Πλάκα), θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Η Πλάκα είκοσι χρόνια μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις: Απολογισμός. Τι πέτυχε, τι απέτυχε και τι πρέπει να γίνει». Θα μιλήσουν φορείς της περιοχής και μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας, οι Δ. Α. Ζήβας, Ι. Καλαντίδης, Ι. Μιχαήλ κ.ά.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εως την Κυριακή στο Ζάππειο φιλοξενείται η έκθεση «Ο χρόνος στην τέχνη», που διοργανώνει το «Σωματείο Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Εργων Τέχνης». Τριάντα πέντε εκθέτες θα παρουσιάσουν αντικείμενα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα, ασημικά κ.ά. Στο πλαίσιο της έκθεσης, αύριο (11.30πμ), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Ιδιωτικές συλλογές και η εξέλιξή τους σε μουσεία». Θα μιλήσουν οι: Μαρία Μινώτου - Λαδά, Ιωάννα Παπαντωνίου, Νικήτας Σταυρινάκης, Μάνος Στεφανίδης.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Τη «Θριαμβευτική επιστροφή» του πρωτοεμφανιζόμενου στην Ελλάδα Βέλγου Σερζ Κριμπίς, παρουσιάζουν στο Θέατρο «Αθηνά» οι Γιώργος Μοσχίδης και Αντώνης Καφετζόπουλος, σε σκηνοθεσία - μετάφραση Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά - κοστούμια Απόστολου Βέττα, μουσική επιμέλεια Γιάννη Νενέ, φωτισμούς Φίλιππου Κουτσαφτή. Ενας πατέρας και ο γιος του συναντιούνται σε μία οριακή στιγμή της ζωής τους. Ο πατέρας, συνταξιούχος ηθοποιός, ο γιος άνεργος, ενώ η γυναίκα του τον εγκατέλειψε παίρνοντας και τα δύο τους παιδιά. Πατέρας και γιος θα «ξανασυναντηθούν» και με την αγάπη θα αλληλοστηριχτούν και θα συνυπάρξουν.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μια αξιόλογη στιχουργικά και μουσικά πρόταση αποτελεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος του κιθαρίστα - συνθέτη Χριστόφορου Κροκίδη «Ο Φύλακας των σκουπιδιών», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη ΜΙΝΟΣ - ΕΜΙ. Μια πρώτη, «ζωντανή» γεύση αυτών των τραγουδιών - καρπό της συνεργασίας του με τον Απόστολο Μπουλασίκη (στίχοι) - θα προσφέρει ο Χρ. Κροκίδης με τη μουσική του συντροφιά, σήμερα (11 μ.μ.) και αύριο, στο «Καφεθέατρο» (Κορδιγκτώνος 2, τηλ. 0108235467). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ελληνικά και ξένα ροκ τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουν «απογειωθεί» με την ερμηνεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Το μελωδικό διήμερο, όπως κι εκείνο που θα γίνει στις 8-9/3, πραγματοποιείται με τη συνεργασία της «Πολιτιστικής Παρέμβασης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ