ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2002
Σελ. /40
Συναίνεση και «επιτεύγματα»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Να θεμελιωθεί ένα πολιτικό μέτωπο υπέρ των μεταρρυθμίσεων» (σ.σ. εννοείται των νεοφιλελεύθερων), ζήτησε ο Ν. Χριστοδουλάκης. «Αν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις επιχειρηθούν μονομερώς, χωρίς τις αναγκαίες συναινέσεις, θα συναντήσουν αντιστάσεις», σημείωσε σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», έχοντας κατά νου προφανώς και το Ασφαλιστικό. Πράγματι, η κυβερνητική πολιτική έχει κάνει θαύματα, οπότε... υπάρχουν απεριόριστα περιθώρια για στήριξή της από ευρύτερα πολιτικά μέτωπα. Αντιγράφουμε από τον χτεσινό Στάθη στην «Ελευθεροτυπία»: «Το μεγάλο ατού (που εμφάνιζαν οι ίματζ μέικερς τον κ. Σημίτη να έχει) ήταν η Οικονομία! Πράγματι! Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Παραοικονομία εν μέσω των χωρών του ΟΟΣΑ! Δεύτερη στην Ανεργία, ανάμεσα στις χώρες της Ενωσης και πρώτη στην ανεργία των νέων! Τελευταία στις δαπάνες για την Υγεία. Τελευταία στις δαπάνες για την Ερευνα. Οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο και αμείβονται λιγότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο. Η χώρα μας διαθέτει τους πιο εξαθλιωμένους συνταξιούχους της Ενωσης -είναι δηλαδή μια χώρα ασεβής και υβριστική προς τους γέροντές της - ό,τι αθλιέστερον, αν εξαιρέσει κανείς την αστοργία προς τα παιδιά της, όπου κι εκεί η χώρα μας πρωτεύει! Είναι τελευταία στις δαπάνες για την Παιδεία». Με τέτοια... επιτεύγματα, απόρροια της εφαρμοζόμενης τα τελευταία χρόνια κυβερνητικής πολιτικής, πώς να μην «τσακιστούμε» όλοι να στηρίξουμε τις -αντιλαϊκές και απάνθρωπες - καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη; Πάντως, στο πολιτικό μέτωπο η κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένη τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΝΔ.

Ποια «πατρίδα» στην Καμπούλ;

Επιβεβαίωσε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας τη συντριβή δύο ελικοπτέρων στο Αφγανιστάν. Η εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε χθες ότι «πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν όταν ελικόπτερο τύπου ΜΗ-47 των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων συνετρίβη στο Αφγανιστάν». Η ίδια πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής κανείς δε γνωρίζει πόσοι είναι οι νεκροί, ενώ νωρίτερα αξιωματούχος του Πενταγώνου έκανε λόγο για έξι νεκρούς και τουλάχιστον δέκα τραυματίες. Το Πεντάγωνο όμως ανακοίνωσε πως και δεύτερο ελικόπτερο ΜΗ-47 χτυπήθηκε προχθές στο Αφγανιστάν, καθώς πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση. Στη συνέχεια το ελικόπτερο κατάφερε να απογειωθεί, όμως ένας στρατιώτης βρέθηκε νεκρός στο έδαφος.

Οι Αμερικανοί μισθοφόροι πέφτουν «υπέρ πατρίδος» στο Αφγανιστάν, έστω και αν πρόκειται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών του πετρελαίου και την αμερικανική ηγεμονία στην κεντρική Ασία. Οι «δικοί μας», όμως, γιατί βρίσκονται εκεί και τι θα γίνει αν έρθουν τα πρώτα φέρετρα;

Οχι «κατά», αλλά...

Κοντά στις 10.000 άνεργοι της Λάρισας κατέθεσαν τα σχετικά δικαιολογητικά προκειμένου να συμμετάσχουν στο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας», που αρχίζει σε λίγο να εφαρμόζεται στο νομό.

Οπως, πολλές φορές, έχει επισημάνει ο «Ρ», με το πρόγραμμα αυτό - προβλέπεται η πρόσληψη 2.000 ανέργων για εργασία 30 μηνών, από εργοδότες που θα χρηματοδοτούνται με 7.000 δραχμές ημερησίως για κάθε προσλαμβανόμενο, καθώς, επίσης, η επιδότηση άλλων 800 για ν' ανοίξουν δική τους επιχείρηση - δεν επιχειρείται η ουσιαστική και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της ανεργίας στη Λάρισα.

Εντούτοις, πάρα πολλοί άνεργοι έσπευσαν να εγγραφούν, ωθούμενοι από τη μεγάλη ανάγκη να εξασφαλίσουν μια δουλιά - έστω μόνο για 30 μήνες και χωρίς να παίρνουν όλα όσα δικαιούνται οι εργαζόμενοι με βάση τις συλλογικές συμβάσεις - και από τη σχετική «προπαγάνδα» της κυβέρνησης που «επενδύει» πολλά σε τέτοιου είδους προγράμματα, προκειμένου να δείξει ότι δήθεν ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα μας.

... «υπέρ» της ανεργίας

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι του εν λόγω προγράμματος:

  • Πρώτον, να λειτουργήσει σαν ένα ακόμα «κανάλι» των βιομηχάνων και, μάλιστα, με χρήματα των εργαζομένων και των ανέργων, καθότι τα κονδύλια που διατίθενται στο πρόγραμμα προέρχονται κατά 80% από Ειδικό Λογαριασμό του ΟΑΕΔ - του ΛΑΕΚ, όπου συνεισφέρουν εργαζόμενοι και άνεργοι - και κατά 20% από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο. Θα μπορούσαμε, δε, να πούμε ότι μάλλον υπέρ, παρά κατά της ανεργίας λειτουργεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού πολλοί εργοδότες της Λάρισας προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων, προκειμένου να αδειάσουν θέσεις που θα συμπληρώσουν, προσωρινά, με τους... επιδοτούμενους!
  • Δεύτερον, να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους «υπηρέτες» του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού - είτε πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, είτε στο ΣΥΝ - οι οποίοι και ανέλαβαν την οργάνωση και διεκπεραίωση του προγράμματος, να λειτουργήσουν ρουσφετολογικά, προς πολιτικόν όφελος της κυβέρνησης, προς εξυπηρέτηση κομματικών επιδιώξεων, αλλά και προσωπικών συμφερόντων...

Ας γνωρίζουν, όμως, όλοι πως «έχουσι γνώσιν οι φύλακες»...


Τι είδε ο Γιαπωνέζος;

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΩΡΑΙΑ που τα λέει εκεί στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός στην πενθήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί. Μέχρι και κατευθείαν γραμμή Αθήνας - Τόκιο τους υποσχέθηκε. Βλέπετε, βρήκε τους Γιαπωνέζους που δεν τον ξέρουν και τους δουλεύει.

Αλήθεια ...με ποια «Ολυμπιακή Αεροπορία» θα λειτουργήσει αυτή η γραμμή; Με αυτή που διχοτομούν, τριχοτομούν και γενικώς διαλύουν όσο και όπως μπορούν;

Πάντως, είναι βέβαιο ότι με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό έχουν σίγουρα αρκετά πράγματα. Κυρίως αυτά που συνδέουν την κυβερνητική πολιτική για την ελληνική οικονομία και την ιαπωνική παράδοση: Κοινό στοιχείο το ...χαρακίρι!

ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι με τη χτεσινή εμφάνιση του Γεράσιμου Αρσένη και την πολιτική του ομιλία, αποκτήσαμε μια ακόμα «ηγετική προσωπικότητα» στην περίφημη «εσωκομματική αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ;

Αν είναι έτσι, καλώς. Λίγη ανανέωση προσώπων δε βλάπτει και δημιουργεί ένα σχετικό ενδιαφέρον. Πλην όμως ο χώρος βρίθει ...προσωπικοτήτων, με τον πολιτικό του λόγο έχει μερικά σοβαρά προβληματάκια.

Και πάνω από όλα βέβαια με την ...πρακτική του. Γιατί, βέβαια, η στήριξη των κυβερνητικών επιλογών, έστω και μετά από γκρίνια, δεν είναι μια τακτική που κάνει κανέναν αξιόπιστο.

ΩΡΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ να είσαι ...μικρομεσαίος στην Ελλάδα! Ακόμα κι αν η επιχείρησή σου φαλίρισε λόγω ανταγωνισμού κάποιων μεγαλύτερων, τώρα η εφορία με τους αναδρομικούς ελέγχους ΦΠΑ σε ψάχνει για να πληρώσεις.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εξαιρετική, λοιπόν, η πολιτική στήριξης των μικρομεσαίων από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας. Δε φτάνει να σε κλείσουν, πρέπει να σε ...εξαφανίσουν κιόλας για να ησυχάσουν.

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ η κυρία Αγγελοπούλου; Δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να επισκεφτούν το γραφείο της κατά την ξενάγησή τους στα νέα γραφεία του οργανισμού «Αθήνα 2004»;

Από την άποψη της ...διακόσμησης δε λυπούμαστε καθόλου βέβαια. Φανταζόμαστε περί τίνος πρόκειται. Αλλά μάλλον προδίδει μια αντίληψη αυτή η συμπεριφορά.

Μήπως κάποιος πρέπει να μπει στον κόπο να θυμίσει στην κ. Αγγελοπούλου πως όλα αυτά τα πληρώνει ο φτωχός, «άτεχνος» και... αδαής λαουτζίκος, που τυγχάνει όμως να είναι και φορολογούμενος;

Περί διαπλοκής...

«Εκεί, όλα ανοίγουν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και ανοίγουν όλα, επειδή υπάρχει αντιμονοπωλιακή και αντιτράστ νομοθεσία. Και η ύπαρξη αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας είναι υπέρ της δημοκρατίας και της ανάπτυξης της χώρας, αλλά είναι και υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας». Ποιο είναι το «εκεί», που με τόσο πάθος ενοράται ο ομιλητής; Οι ΗΠΑ... Ποιος είναι ο ομιλητής; Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στη συζήτηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, με αφορμή δύο Ερωτήσεις στην Ωρα του Πρωθυπουργού περί «θεσμικής θωράκισης από τη διαπλοκή».

Χρειάζεται καμιά άλλη απόδειξη, εκτός από αυτές τις λίγες γραμμές, του ότι οι υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού συστήματος βρίσκονται πλέον οριστικά στον κόσμο του παράλογου; Από εκεί αντλούν ιδεολογία, από εκεί επιχειρήματα, από εκεί και παραδείγματα σαν το παραπάνω. Ενα παράλογο, φυσικά, που πάντα έχει την ίδια «λογική». Τη με κάθε τρόπο στήριξη και, το κυριότερο, διαιώνιση του συστήματος της εκμετάλλευσης. Σ' αυτήν την αποστολή, μπαίνουν σε χρήση όλα τα μέσα και έτσι καταλήγουμε σε απίθανη επιχειρηματολογία - αρλουμπολογία, σαν την παραπάνω διατύπωση.

Στον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό, τα μονοπώλια συνυφαίνονται με το αστικό κράτος, άρα η διαπλοκή είναι σύμφυτη με το σύστημα. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ίδιο το σύστημα, που έχει την πηγή του, όχι στη διαπλοκή, αλλά στην εκμετάλλευση. Στο όνομα αυτής της εκμετάλλευσης και της αύξησής της, είναι που γίνεται και η διαπλοκή. Οι ιδιαίτερες μορφές που παίρνει είναι συνάρτηση των διαφορετικών επιδιώξεων και κινήτρων των ξεχωριστών τμημάτων του κεφαλαίου, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους και διεκδικούν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους και, άρα, και μεγαλύτερες δυνατότητες συμμετοχής και επηρεασμού στην εκτελεστική εξουσία.

Αν αφήνονταν πραγματικά μόνοι στον παράλογο μύθο τους περί «ελεύθερης αγοράς», ο αδίστακτος ανταγωνισμός τους, πρώτα, θα τους «κάρφωνε» και, στη συνέχεια, θα τους οδηγούσε στην αυτοκαταστροφή εφ' όλης της ύλης του συστήματος. Γι' αυτό έχουν τους νόμους και τους θεσμούς, τόσο για να διατηρούν και να αυξάνουν την εκμετάλλευση, όσο και για να μπαίνει κατά το δυνατόν μια τάξη (ένας συγκρατημός) στον αυτοκαταστροφικό ανταγωνισμό. Εδώ είναι, όμως, που λένε χαιρετίσματα στη λογική οι υποστηρικτές τους, γιατί, ενώ όλοι είναι σύμφωνοι στο να διατηρηθεί το εκμεταλλευτικό σύστημα, θέλουν τους νόμους και τους θεσμούς να υπηρετήσουν κατά περίπτωση και κατά εποχή τη μία ή την άλλη μερίδα του κεφαλαίου. Εδώ είναι που αρχίζει το γέλιο και μας προκύπτει η μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική χώρα, οι ΗΠΑ, σαν πρότυπο «αντιμονοπωλιακής» νομοθεσίας και «δημοκρατίας»...

Τα συμφέροντα των εργαζομένων δε βρίσκονται με τη μια ομάδα ή την άλλη των κεφαλαιοκρατών και των εκτελεστικών τους οργάνων. Βρίσκονται ενάντια στο σύστημα, που η κύρια διαπλοκή του είναι να τους εκμεταλλεύεται.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ