ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
Ενέσεις «φιλανθρωπίας» για τη σωτηρία της «παγκοσμιοποίησης»

Ανησυχίες και προβληματισμοί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μπροστά στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης έκρηξης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ανησυχία για το μέλλον χρωμάτισε όλες σχεδόν τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη από τις 31 του Γενάρη ως τις 4 του Φλεβάρη. Οι 2.500 συμμετέχοντες, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων, κρατικοί ηγέτες, κυβερνητικοί παράγοντες από διάφορες χώρες, ακαδημαϊκοί και επιλεγμένοι δημοσιογράφοι, πήραν μέρος σε δεκάδες συζητήσεις χωρίς να καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Σήμα κινδύνου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, συνόψισε με την ομιλία του τις συζητήσεις που προηγήθηκαν με την προειδοποίηση ότι «αν οι πλούσιες χώρες δεν αυξήσουν τη βοήθειά τους προς τις φτωχές και δε συμβάλλουν οι εταιρίες στην αντιμετώπιση των ασθενειών που μαστίζουν τον πλανήτη, τότε η αναρχία, η τρομοκρατία και η βία θα διακυβεύσουν τη διεθνή σταθερότητα». Για τη σωτηρία του συστήματος ενδιαφέρεται ο άνθρωπος, αν και το πρόβλημα δεν βρίσκεται κυρίως και μόνο ανάμεσα στις πλούσιες και φτωχιές χώρες, αλλά στους πλούσιους και φτωχούς όλων των χωρών.

Ο φόβος για ένα ξέσπασμα των φτωχών, των εξαθλιωμένων, των ανέργων, των περιθωριοποιημένων, που θα απειλήσει τα θεμέλια της «παγκοσμιοποίησης», ήταν έκδηλος στο Φόρουμ της Νέας Υόρκης. Οι τεράστιες ταξικές ανισότητες, οι συνέπειες από την ύφεση που πλήττει τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, η λαϊκή εξέγερση στην Αργεντινή, το ογκούμενο κίνημα κατά της «παγκοσμιοποίησης», ήταν τα προσφιλέστερα θέματα των ομιλητών. Οι περισσότεροι απ' αυτούς στράφηκαν κατά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπους και ζήτησαν να αυξηθεί η ελεημοσύνη προς τις φτωχότερες χώρες και τα δοκιμαζόμενα λαϊκά στρώματα στις αναπτυγμένες.

Πυρά κατά Μπους

Ακόμη και εκπρόσωποι των κυρίαρχων τάξεων αναγκάστηκαν να αποτυπώσουν στα λόγια την άγρια για τους λαούς πραγματικότητα, αλλά για τους δικούς τους λόγους. Χαρακτηριστική από αυτή την άποψη ήταν η παρέμβαση του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ζμπίγκινιου Μπρεζίνσκι, o οποίος κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση για μονομερή ηγεμονισμό και για ευθυγράμμιση με το Ισραήλ και τόνισε: «Είναι πολύ εύκολο για τις ΗΠΑ να ολισθήσουν σε ένα είδος παγκόσμιας συμμαχίας με στόχο την καταπίεση».

Από την πλευρά του, ο Μπιλ Γκέιτς, ιδιοκτήτης της «Microsoft», ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και μόνιμος προσκεκλημένος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, εκτίμησε ότι «οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι η πορεία της παγκόσμιας εξέλιξης στρέφεται εναντίον τους είναι φυσικό να μισούν την Αμερική». Στο ίδιο μήκος κύματος η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον αναγνώρισε ότι «δικαιολογημένα η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρεί τις ΗΠΑ μια αλαζονική υπερδύναμη». Ακόμη και ο μεγιστάνας του πλούτου Τζορτζ Σόρος επισήμανε ότι «ο εξτρεμισμός δεν μπορεί να καταπολεμηθεί παρά μόνο αν αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη ανισότητα».

Φυσικά, δεν τους πήρε ο πόνος για τα δεινά του κόσμου, απλώς υπολογίζουν ότι με κάποια ψίχουλα θα πετύχει το σύστημά τους να αποφύγει μια έκρηξη που θα απειλήσει τα πάντα. Φοβούνται την οξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, την προοπτική αμφισβήτησης του συστήματος και ψάχνουν τρόπους εκτόνωσης της δυσσαρέσκειας.

Το κέρδος υπεράνω όλων

Ομως, την παράσταση έκλεψε ο πρόεδρος της πολυεθνικής εταιρίας τροφίμων «Nestle», Πέτερ Μπράμπεκ - Λαμάρτ ο οποίος ανέλαβε να υπενθυμίσει στους συνδαιτυμόνες ότι καλά είναι τα λόγια, αλλά ο καπιταλισμός έχει τους δικούς του αδυσώπητους νόμους. «Ουσιαστικά έχουμε μόνο μια υποχρέωση που συνίσταται στο να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη αξία για τους επενδυτές», τόνισε ο κ. Λαμάρτ, ξεκαθαρίζοντας ότι μοναδικός στόχος και κύρια προτεραιότητα των επιχειρήσεων είναι το κέρδος...

Από την άλλη, οι διοργανωτές του Φόρουμ αντιλαμβανόμενοι την εντεινόμενη ανάπτυξη του κινήματος κατά της «παγκοσμιοποίησης», γνωρίζοντας ότι εντός αυτού του κινήματος εκφράζονται έστω και αδύναμα αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις αλλά και συμβιβαστικές απόψεις, κάλεσαν στη Νέα Υόρκη ορισμένους εκπροσώπους τέτοιων συμβιβαστικών απόψεων. Αυτές θέλουν να ενισχύσουν. Ενας απ' αυτούς, ο Μπόνο, ηγέτης του ιρλανδικού μουσικού συγκροτήματος U2, από τα δημοφιλέστερα στη νεολαία, με κοινωνικές και πολιτικές ευαισθησίες, μίλησε στο Φόρουμ και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέχρι το καλοκαίρι θα πείσουμε τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ για την Αφρική»... Με τέτοιες απόψεις, φυσικά, δε θα μπορούσε να διαφωνήσει ο Μπιλ Γκέιτς, ούτε κανείς άλλος από τους συμμετέχοντες που καταχειροκρότησαν τον καλλιτέχνη.

Λέσχη των πολυεθνικών

To Φόρουμ τελείωσε χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις ή ανακοινώσεις. Εξάλλου, όπως και τα προηγούμενα χρόνια αυτή η συνάντηση είχε ως σκοπό την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των πολυεθνικών επιχειρήσεων και του πολιτικού προσωπικού, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων. Ηταν, βεβαίως, μια πολύ καλή ευκαιρία για να κλειστούν απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομικές συμφωνίες.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Κοινωνική Ασφάλιση: το μεγάλο θύμα

Το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα του «πολεμικού προϋπολογισμού», τον οποίο κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στο Κογκρέσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, είναι το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. «Ο νέος προϋπολογισμός, γράφουν οι "New York Times", υπονομεύει το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας της χώρας, καθώς και την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε ορισμένες από τις βασικότερες υποχρεώσεις της τις επόμενες δεκαετίες. Θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και του προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η χρηματοδότηση των οποίων θα περικοπεί προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στρατιωτικά προγράμματα και να καλυφθεί το κενό που προκύπτει από τις φορολογικές απαλλαγές που ευνοούν τους πλούσιους». Εξ οικείων τα βέλη...

Φοροαπαλλαγές προς όφελος των λίγων

Οι μεγάλες φορολογικές απαλλαγές που εξάγγειλε ο Μπους βρέθηκαν στο στόχαστρο και άλλων εφημερίδων. «Με τις ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων περικοπές της φορολογίας που προτείνει ο Πρόεδρος Μπους κατάφερε κάτι μοναδικό: την απόλυτη ικανοποίηση των ολίγων, γράφει η "Gardian". Το 60% του αμερικανικού λαού δεν έχει τίποτε να κερδίσει από τη μείωση των φόρων. Ο Πρόεδρος στέλνει μια δωροεπιταγή σε εκείνους που κερδίζουν περισσότερα από 200.000 δολάρια το χρόνο. Οι πλούσιοι δε θα γίνουν μόνον πλουσιότεροι, αλλά και θα χαίρουν μεγαλύτερης προστασίας υπό τον Πρόεδρο Μπους». Αυτά από μια εφημερίδα που δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει για έλλειψη «νομιμοφροσύνης» και πίστης στο «φιλελευθερισμό». Σκεφθείτε και να μην ήταν...

Υπάρχουν και κερδισμένοι

Ομως με αυτό τον προϋπολογισμό υπάρχουν και οι μεγάλοι κερδισμένοι. Γι' αυτούς αναλαμβάνει να μιλήσει μια άλλη γνωστή εφημερίδα η «Wall Street Journal», το καθημερινό «ευαγγέλιο» του καπιταλισμού. «Εάν οι προτάσεις Μπους γίνουν δεκτές από το Κογκρέσο, γράφει η εφημερίδα, το στρατιωτικό κατεστημένο θα ωφεληθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον και κυρίως οι εταιρίες "Lockheed Martin Corp.", "Boeing Co.", "Raytheon Co.", "General Dynamics Corp.", "Northrop Grumman Corp."». Οι προτεινόμενες στρατιωτικές δαπάνες εμφανίζονται αυξημένες κατά 48 δισ. δολάρια στο οικονομικό έτος 2003 και κατά 120 δισ. δολάρια στα επόμενα πέντε χρόνια. Πρότεινε, επίσης, διπλασιασμό των δαπανών για την εσωτερική ασφάλεια στα 37,7 δισ. δολάρια το 2003, στα οποία περιλαμβάνονται 5,9 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της βιοτρομοκρατίας και 10,6 δισ. για την αποφυγή εισόδου στη χώρα υποψήφιων τρομοκρατών.

Δοκιμασμένες συνταγές

Θα πρέπει βεβαίως να παραδεχτεί κανείς ότι ο Πρόεδρος Μπους δεν «ανακαλύπτει την Αμερική» προωθώντας τη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας. Ακολουθεί την κλασική συνταγή της αστικής πολιτικής οικονομίας για την έξοδο από την οικονομική κρίση, δηλαδή την αύξηση των πολεμικών δαπανών και την ενίσχυση των πολεμικών βιομηχανιών. Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση και είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρει να βγει το 2002. Ενας παρατεταμένος πόλεμος, μια νέα κούρσα παγκόσμιων εξοπλισμών, θα δώσει χρυσές δουλιές στις πολεμικές βιομηχανίες και αυτές με τη σειρά τους θα κινηθούν ως ατμομηχανή για να σύρουν την καπιταλιστική οικονομία στην ανάκαμψη. Η ιστορία επαναλαμβάνεται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ