ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις για τις εξελίξεις...

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, φάνηκε ξαφνικά (;) οργίλος για το πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε πρόσφατα (;) στην Ελλάδα. Μόνο που το «πρόσφατο» (;) αφορά εκείνους που δε θέλουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν τους πολιτικούς ανέμους που δέρνουν την ταλαίπωρη χώρα μας. Αυτή η κρίση χαρακτηρίζει την πορεία ολόκληρου του πλανήτη μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ και διαφαίνεται με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε χώρα.

Στην αστική Ελλάδα της ανώμαλης οικονομίας και της ενδοτικής εξωτερικής πολιτικής το φαινόμενο μπερδεύεται για τους αδαής, αλλά και γι' αυτούς που θεωρούν εκ προοιμίου καταστρεπτική την απομάκρυνση από το δοσμένο αστικό κοινωνικό καθεστώς και τις εξωτερικές του δεσμεύσεις (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ). Λαμβάνοντας, υπόψη το χρόνιο εθισμό της ελληνικής αστικής τάξης στην οικονομία της βούτας και της αρπαχτής, από το σχέδιο Μάρσαλ μέχρι τα θαλασσοδάνεια, γίνεται κατανοητός ο ορυμαγδός των κραυγαλέων απαιτήσεων ενόψει του Τρίτου Πακέτου των δεκαοκτώ τρισ. δραχμών από το Ταμείο «Στήριξης» της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης, εις αντίκρισμα των πολλαπλασίων τρισ. που αφαίμαξε δίχως τέλος, από την καθημαγμένη έως ανύπαρκτη ελληνική λαϊκή οικονομία.

Πίσω, λοιπόν, από την ελεγχόμενη πολιτική κρίση του ελληνικού αστισμού βρίσκονται τα αντικρουόμενα καπιταλιστικά συμφέροντα της καπιταλιστικής Ελλάδας. Η κρατικοδίαιτη και τυχάρπαστη ελληνική αστική τάξη, μετά από την αφαίμαξη των λαϊκών τάξεων με την ευλογία των δύο εξουσιαστικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και με τους μαϊντανούς τους, θεωρεί δικαιωματικό της καθήκον να ανατρέψει κάθε μορφή. Η όλη ιστορία περί «φρουτακίων» ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Είναι η κατηγορία των υπέρτατων ανταγωνιστικών καπιταλιστικών συμφερόντων που ούτε καν ανέφεραν τα εκδοτικά συμφέροντα των δημοσιογράφων. Υπάρχουν λοιπόν συμφέροντα.

Αυτά δεν είναι μόνο εθνικά, δηλ. της διαπάλης εθνικών ιδιαίτερων συμφερόντων. Είναι και διεθνικά που απορρέουν από την ένταξη και συμμετοχή της Ελλάδας σε αλλότροπους μιλιταριστικούς και οικονομικούς οργανισμούς, όπως π.χ. ΝΑΤΟ και υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα συμφέροντα αυτά υποχρεώνουν την Ελλάδα σε συμμετοχή σε άνομες κι αντεθνικές ενέργειες, κόντρα στα εθνικά της συμφέροντα. Είναι ενδεικτική γι' αυτό η ανώμαλη συμπεριφορά υπουργών της κυβέρνησης.

Στην τελευταία πολιτική κρίση, όπως τουλάχιστον την ονόμασαν οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών κομμάτων, αποδείχτηκε ότι η ένταση οφειλόταν στον ανταγωνισμό των διαφόρων πλευρών, της καθ' όλα εθνικά ύποπτης ελληνικής αστικής τάξης, για τον μπεζαχτά τόσο της ελληνικής όσο και της ευρω-ενωσιακής οικονομίας του λεγόμενου Τρίτου Πακέτου «Στήριξης». Το πρόβλημα εξαπλώνεται στη λεγόμενη ελληνική διείσδυση στα Βαλκάνια. Η ελληνική αστική τάξη γνωρίζοντας τις δυνατότητές της προσπαθεί να κάνει «κομπρεμί» με πολυεθνικούς ομίλους της αλλοδαπής. Αυτό επιφέρει διαπλοκές συμφερόντων πολλαπλών μορφών και οδηγεί την ελληνική αστική τάξη καθώς και τα κόμματα εξουσίας σε μια συμπεριφορά υποστήριξης επί μέρους συμφερόντων ισχυρών καπιταλιστικών διενέξεων.

Πρέπει να γίνει αντιληπτή τόσο η παρουσία της ελληνικής αστικής τάξης όσο κι η σύμπραξή της με το διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο σε μια υπερεθνική διαπλοκή. Σ' αυτή, ακριβώς, την ερμηνεία βρίσκονται όλες οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη. Το μεγάλο άγχος που επέδειξε ο Ελληνας πρωθυπουργός εκφράζει την αγωνία του ελληνικού κουβέρνου μπροστά στο λαό των Ελλήνων. Είναι ο φόβος μιας επιβολής του ευρω-ενωσιακού και ευρω-ατλαντικού παράγοντα (δηλ. ΕΕ - ΝΑΤΟ) σε συμφωνίες αντεθνικές με την Τουρκία. Οι κραυγές του Ελληνα πρωθυπουργού εκφράζουν την αγωνία μιας πιθανής εθνικής προδοσίας που βλέπει να τον χρησιμοποιεί. Αραγε, θα 'χει το κουράγιο να απεμπλακεί; Να, μια ενδιαφέρουσα ερώτηση.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ