ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Συνεχίζεται το «κούρεμα» της παραγωγής
  • Στους 1.146.000 τόνους η τελική επιδοτούμενη ποσότητα - 200.000 τόνοι μένουν απ' έξω, διά της απόρριψης των ενστάσεων
  • Σε εφαρμογή νέα μέτρα συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, κάτω από 1.100.000 τόνους, με τη συμφωνία αγροτοσυνεταιριστών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ο υφυπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αργύρης, ανακοίνωσε - μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μόνο της ΠΑΣΕΓΕΣ και των συνεταιριστικών εκκοκκιστηρίων, των εκκοκκιστών και των βιομηχάνων - ότι η τελική παραγωγή βαμβακιού που θα επιδοτηθεί ανέρχεται στους 1.146.000 τόνους. Τούτο σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες βαμβακιού που έχουν παραχθεί στη χώρα μας θεωρούνται «μη επιλέξιμες» και δεν επιδοτούνται, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να τις πληρωθεί μόνο στην εμπορική τιμή που είναι υποτετραπλάσια της συνολικής.

Ο Βαγ. Αργύρης ούτε και αυτή τη φορά ανακοίνωσε πόσες ακριβώς είναι οι «μη επιλέξιμες» ποσότητες - υπολογίζονται, πάντως, κοντά στους 200.000 τόνους - παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η εκδίκαση των ενστάσεων των παραγωγών και, εντός των ημερών, τ' αποτελέσματά τους θ' αναρτηθούν στα χωριά. Το μόνο που ανακοίνωσε σχετικά μ' αυτό το θέμα ο υφυπουργός είναι ότι κατά τη διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων, εντοπίστηκαν περί τις 5.000 περιπτώσεις καλλιεργητών, οι ενστάσεις των οποίων απορρίφτηκαν είτε λόγω «λανθασμένων δηλώσεων» (;) είτε λόγω «υπερβολικής παραγωγής» (!).

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι οι εν λόγω απορρίψεις ενστάσεων αφορούν σε ποσότητες παραγωγής που είναι και εντός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), παρά τις συνεχείς και σαφείς δεσμεύσεις του υπουργείου Γεωργίας πως όλα τα κιλά βαμβακιού που παρήχθησαν από τα στρέμματα που είχαν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ, θα επιδοτηθούν. Φαίνεται, όμως, ότι για να «φέρει» τη συνολική ποσότητα παραγωγής στους 1.146.000 τόνους που είχε προαποφασίσει πριν ακόμα αρχίσει η φετινή συγκομιδή του βαμβακιού, ο Βαγ. Αργύρης προχώρησε και σε περικοπές εντός ΟΣΔΕ!

Να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ποσότητες βαμβακιού που έχουν παραχθεί στη χώρα μας - πρόκειται για «υπαρκτό βαμβάκι» κι όχι για το γνωστό «αέρα» που εισέρχεται σε εκκοκkιστήρια - αντιμετωπίζονται ως «μη επιλέξιμες» και δεν επιδοτούνται. Και τίθεται το ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδεχτεί, επισήμως, ότι υπάρχουν «μη επιλέξιμες» ποσότητες βαμβακιού στην Ελλάδα, καθώς τούτο απαγορεύεται σαφώς και κατηγορηματικώς ακόμα και από τον ίδιο τον καταστροφικό κανονισμό, που ψηφίστηκε σχεδόν πριν ένα χρόνο και τέθηκε, ήδη, σε εφαρμογή. Αν το αποδεχτεί θ' αποδειχτεί ότι είχαν δίκιο όσοι στην αρχή της εκκοκκιστικής περιόδου, έκαναν λόγο για «συμπαιγνία κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - εκκοκκιστών σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών» της χώρας μας. Βεβαίως, και σ' αυτή την περίπτωση οι βαμβακοπαραγωγοί δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά μπορούν ν' αντιδράσουν με πολλούς τρόπους, αγωνιστικούς κυρίως, αλλά ακόμα και με προσφυγές στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθότι πρόκειται για «καραμπινάτη παρανομία» που δεν μπορεί να παραβλεφτεί εύκολα από κανένα.

Και νέες περικοπές

Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκαν και τα μέτρα πρόσθετου περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας που έχει, ήδη, από τον περασμένο Δεκέμβρη, εξαγγείλει το υπουργείο Γεωργίας και θα ισχύσουν φέτος. Οπως έγινε γνωστό τίθεται «πλαφόν» παραγωγής 1.100.000 τόνοι και καλλιέργειας 3.560.000 στρέμματα το οποίο κατανέμεται κατά περιφέρεια και κατά παραγωγό. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος επιβάλλεται υποχρεωτική ποσοστιαία μείωση των στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν πέρσι με βαμβάκι και, ταυτόχρονα, τίθεται πάλι «πλαφόν» στρεμματικής απόδοσης ανά νομό, το οποίο δε δικαιούται να ξεπεράσει ο βαμβακοπαραγωγός πάνω από 10%! Οπως λέγεται, η νέα υποχρεωτική μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων θα επιβληθεί στους ετεροεπαγγελματίες, αλλά το σίγουρο είναι ότι τα «σπασμένα» θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί που εξαναγκάζονται να έχουν και συμπληρωματική απασχόληση, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η κοροϊδία της υπόθεσης είναι πως ο Βαγ. Αργύρης ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη πως απέστειλε επιστολή στους 95.000 βαμβακοπαραγωγούς για να τους ευχαριστήσει για τη συνεργασία τους!

Οι αποφάσεις αυτές της κυβέρνησης δεν αποσκοπούν στην κατοχύρωση ενός καλύτερου εισοδήματος για τον Ελληνα βαμβακοπαραγωγό, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, επιχειρώντας την παραπλάνηση του αγροτικού κόσμου. Αλλωστε, πώς μπορεί κάποιος παραγωγός να εξασφαλίσει καλύτερο εισόδημα όταν δεν του επιτρέπουν να καλλιεργήσει όσα στρέμματα μπορεί και να παράγει όσο το δυνατόν περισσότερα και πιο ποιοτικά προϊόντα; Ούτε, βεβαίως, είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου παραγωγικού σχεδιασμού για τη χώρα μας, καθώς ο αγρότης που υποχρεώνεται να μειώσει τη βαμβακοκαλλιέργεια, δεν έχει εναλλακτική παραγωγική λύση, η οποία θα του εξασφάλιζε ένα καλύτερο εισόδημα, αφού για το σύνολο, σχεδόν, των ελληνικών αγροτικών προϊόντων η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλλει περιορισμούς, ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις προωθούν τις κατευθύνσεις και τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δραστικό περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου για μείωση της αγροτικής παραγωγής και συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, ώστε να προχωρήσει η καπιταλιστικοποίηση της γεωργίας, με την παράδοση της γης στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών, που θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα.

Οι «συνένοχοι»

Τα νέα αντιαγροτικά μέτρα του υπουργείου Γεωργίας αποδέχτηκαν, δυστυχώς, οι εκπρόσωποι της «πρασινογάλαζης» διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ και μερικοί από τους εκπροσώπους των Ενώσεων Συνεταιρισμών - συμμετείχαν στη σύσκεψη της Τετάρτης ως εκπρόσωποι των συνεταιριστικών εκκοκκιστηρίων - οι οποίοι και θεωρούνται «συνένοχοι» στο «έγκλημα» κατά των βαμβακοπαραγωγών που επιχειρούν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εκτός από τους Καραμίχα - Πίττα, πρόεδρο και Α' αντιπρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, που ανακοίνωσαν πως αυτοί έκαναν τις νέες προτάσεις, είναι, π.χ. χαρακτηριστική και η στάση των Θ. Κοκκινούλη και Θ. Νασίκα, προέδρου και αντιπροέδρου αντιστοίχως της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας. Οι δύο τελευταίοι, που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Τετάρτης, εμφανίστηκαν, αν όχι ευχαριστημένοι, τουλάχιστον, «μη διαμαρτυρόμενοι», για τ' αποτελέσματά της. Και αυτό γιατί παρουσιάζεται σαν «μεγάλο κέρδος» - ούτε καν, δηλαδή, σαν «λιγότερη ζημιά» - το γεγονός ότι ο Βαγ. Αργύρης, ανακοίνωσε ότι θα επιστραφούν στους βαμβακοπαραγωγούς - μόνο για την παραγωγή που επιδοτείται κι όχι για τις «μη επιλέξιμες» ποσότητες - 50 δραχμές για κάθε κιλό από το παρακρατηθέν πρόστιμο συνυπευθυνότητας, το οποίο - με βάση τον κανονισμό για το βαμβάκι - έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Φυσικά, πως μπορεί να θεωρείται «κέρδος» ότι ο βαμβακοπαραγωγός πληρώνει τεράστιο πρόστιμο - αν επιστραφεί τελικά το 50δραχμο, απλώς θα το πληρώσει κατά τι λιγότερο - μόνο και μόνο επειδή εργάστηκε πολύ και σωστά και παρήγαγε πολλή και καλή παραγωγή, δε μας εξηγούν, ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και οι εν λόγω συνεταιριστές που «νομιμοποιούν» την αντιαγροτική πολιτική της.

Οι συγκεκριμένοι αγροτοσυνεταιριστές εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι από τις δηλώσεις του Βαγ. Αργύρη ότι σε ό,τι αφορά στο νομό Λάρισας, δε θα γίνουν άλλες στρεμματικές περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια. Μ?αυτό τον τρόπο, εκτός του «προπατορικού αμαρτήματός» τους ότι έχουν αποδεχτεί, επί της αρχής, την πολιτική περικοπής της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας, φαίνεται να υποπίπτουν και στο «αμάρτημα» της «προσποιητής αφέλειας», καθώς σπεύδουν να εκφράσουν την «ευγνωμοσύνη» στον υφυπουργό Γεωργίας για την «εξαίρεση» της Λάρισας, τη στιγμή που ο Β. Αργύρης δεν του κάνει καμία ειδική χάρη, αλλά απλώς δεν προχωράει σε πρόσθετη περικοπή - αν το πράξει τελικά - επειδή πέρσι οι αγρότες του νομού μείωσαν πάρα πολύ τη βαμβακοκαλλιέργεια, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη κι άλλης περικοπής για φέτος...

Η προσπάθεια πλήρους εναρμόνισης των εν λόγω αγροτοσυνεταιριστικών στελεχών της ΝΔ, με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβληματίζει, πλέον, πολύ σοβαρά τον αγροτικό κόσμο της Λάρισας και είναι πολλοί που πιστεύουν πως «προπονούνται» για το ρόλο του «φιλοκυβερνητικού αγροτικού εκπροσώπου» που είναι σίγουροι ότι θ' αναλάβουν, αν και όταν τη διακυβέρνηση αναλάβει η ΝΔ.

Αλλά για να μην τους πάρουν όλοι χαμπάρι, προσπαθούν να επιδεικνύουν κάπου - κάπου και «φιλοαγροτικό πρόσωπο» κι εκεί αποσκοπεί η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας να δώσει «μπόνους» 15 δραχμών το κιλό στους βαμβακοπαραγωγούς που παρέδωσαν το προϊόν τους, στην αρχή της εκκοκκιστικής περιόδου, σε πολύ χαμηλή τιμή. Να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση στη διοίκηση της Ενωσης προτείνει το «μπόνους» να είναι 25 δραχμές το κιλό, ώστε η αρχική τιμή πώλησης του βαμβακιού ν' ανέλθει στις 245 δραχμές το κιλό για το σύνολο των παραγωγών του νομού. Πάντως, πέρα από τις προσπάθειες εξασφάλισης «φιλοαγροτικού προφίλ», από τον οποιοnδήποτε και για οιονδήποτε λόγο, το σωστό στην προκειμένη περίπτωση είναι να ολοκληρωθεί η περίοδος διαχείρισης του βαμβακιού κι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κέρδη να γίνει Γενική Συνέλευση όπου θ' αποφασιστεί πώς και πόσα χρήματα θα δοθούν ως «μπόνους» στους βαμβακοπαραγωγούς...


Π.Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ