ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αρχίζει ο «πόλεμος του χάλυβα»

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα χαλυβουργικά προϊόντα αναδεικνύει τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανάμεσα στους όρκους για το «ελεύθερο εμπόριο» και τα συμφέροντα των μεγάλων χαλυβουργιών των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Μπους διάλεξε (όπως ήταν φυσικό) τα δεύτερα. Την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 30% στα εισαγόμενα χαλυβουργικά προϊόντα για μία τουλάχιστον τριετία.

Απαγόρευση εισαγωγών

Με την απόφαση αυτή, ουσιαστικά, απαγορεύει την εισαγωγή αυτών των προϊόντων είτε από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, είτε από άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Κορέα και η Κίνα. Εννοείται, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση για να προστατεύσει τις αμερικανικές χαλυβουργίες, οι οποίες είχαν φτάσει στο χείλος της καταστροφής, αφού ο εισαγόμενος χάλυβας ήταν πολύ φθηνότερος από τον αμερικανικό. Στην ουσία, όμως, προστατεύει τους βιομηχάνους και τα κέρδη τους.

Αντιδράσεις

Οι δηλώσεις Μπους, όπως αναμενόταν, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τις χώρες που έκαναν εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσέφυγε αμέσως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ζήτησε την παρέμβασή του για δύο θέματα. Η EE αφ' ενός κατηγορεί τις HΠA ότι παραβιάζουν φάσμα συμφωνιών στο πλαίσιο του ΠOE, συμπεριλαμβανομένου κανονισμού, που απαγορεύει στις χώρες-μέλη να επιβάλλουν εμπορικούς περιορισμούς επιλεκτικά σε κάποιες χώρες. Αφ' ετέρου καλεί για τη διενέργεια διαβουλεύσεων με την Ουάσιγκτον βάσει του Συμφώνου περί Μέτρων Ασφαλείας του ΠOE, το οποίο επιβάλλει στις χώρες, που λαμβάνουν τέτοια μέτρα για να στηρίξουν συγκεκριμένη εγχώρια βιομηχανία, να παράσχουν αποζημίωση - σε ρευστό ή μειώνοντας τους δασμούς σε άλλες εισαγωγές - προκειμένου να καλύψουν τη ζημία που υφίστανται οι πληγείσες από τα μέτρα χώρες.

«Ανταγωνισμός»... μαγική εικόνα

Η απόφαση Μπους για την επιβολή δρακόντειων δασμών στα εισαγόμενα χαλυβουργικά προϊόντα έχει πολλαπλή σημασία. Πρώτα, δείχνει ότι οι «πύρινοι λόγοι» περί «ελεύθερου εμπορίου» και «ελεύθερου ανταγωνισμού» δεν είναι τίποτα περισσότερο από το πρόσχημα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου στη φάση της επιθετικής του ανάπτυξης. Ξεχνιούνται όμως στις εποχές της ύφεσης, όταν το κεφάλαιο απαιτεί την «προστασία» του κράτους για να αντιμετωπίσει τις δυσχέρειες.

Αντιθέσεις και ανταγωνισμοί

Ομως, η απόφαση Μπους φέρνει στην επιφάνεια τους έντονους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που είναι αναπόφευκτοι στην εξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αμέσως επόμενη μέρα τόσο οι αμερικανικές, όσο και οι ευρωπαϊκές εφημερίδες αφιέρωσαν τα πρώτα θέματά τους στον «πόλεμο του χάλυβα», ή στον «παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο». Η αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ έχει, βεβαίως, μεγάλο παρελθόν. Στην περίπτωση του «πολέμου της μπανάνας», πριν από μερικά χρόνια, οι ΗΠΑ είχαν προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της ΕΕ για παράνομη επιδότηση των μπανανών από τις πρώην γαλλικές αποικίες. Τότε η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε και η ΕΕ υποχρεώθηκε να σταματήσει τις επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή των μπανανοκαλλιεργειών των γαλλικών αποικιών.

Απομονωμένες οι ΗΠΑ

Ωστόσο, ο «πόλεμος του χάλυβα» παίρνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, όχι μόνο λόγω της μεγάλης οικονομικής διακύβευσης, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και γιατί εμπλέκονται πολύ περισσότερες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Κορέα, οι χαλυβουργίες των οποίων θα δεχτούν τώρα ισχυρό πλήγμα αφού θα χάσουν τη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ, και μάλιστα σε μια περίοδο που η κρίση πλήττει ιδιαίτερα τις οικονομίες των περισσότερων απ'αυτές τις χώρες. Ηδη, οι προαναφερόμενες χώρες δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕ και θα προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αυτά συμβαίνουν λίγους μόνο μήνες μετά τη σύνοδο του ΠΟΕ στην Ντόχα του Κατάρ, όπου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επιβάλει ένα ψήφισμα, στο οποίο, ούτε λίγο-ούτε πολύ, διακηρυσσόταν ότι μέσα στην επόμενη εξαετία θα έχουν καταργηθεί όλοι οι δασμοί, οι επιδοτήσεις και τα άλλα εμπόδια στο «ελεύθερο εμπόριο».


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Τελειώνει η ύφεση;

Συνεχίζεται η συζήτηση στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, για το αν η οικονομική ύφεση τελειώνει, ή όχι. Την περασμένη βδομάδα, οι δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, πυροδότησαν κλίμα αισιοδοξίας. Το κλίμα θερμάνθηκε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή και τις καταναλωτικές δαπάνες, δημόσιες και ιδιωτικές. Ωστόσο, οι χρηματιστηριακές αγορές δε φάνηκε να συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. Πάντως, τα στοιχεία και αυτής της βδομάδας δείχνουν ότι η ύφεση στις ΗΠΑ έχει τεθεί υπό έλεγχο, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να υπολογίσει πότε θα τερματιστεί για να δώσει τη θέση της στην ανάκαμψη. Μια ανάκαμψη την οποία ο Γκρίνσπαν προέβλεψε «ανίσχυρη».

Συρρίκνωση ανεργίας

Αναπάντεχη συρρίκνωση στο 5,5% παρουσίασε η ανεργία στις ΗΠΑ το Φλεβάρη, αντίθετα με τις προβλέψεις των αναλυτών που εκτιμούσαν αύξηση στο 5,8% (από 5,6% τον Γενάρη). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν - για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες - κατά 66.000.

Χειρότερα η Ιαπωνία

Σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι αρχικά προβλεπόταν βρίσκεται η ιαπωνική οικονομία, η οποία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2001 συρρικνώθηκε κατά 1,2%, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για νέο κύκλο χρεοκοπιών και απολύσεων. Υπενθυμίζεται ότι κατά το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της χώρας είχε συρρικνωθεί κατά 0,5%.

Ζημιές στην Deutsche Telekom

Ζημιές ύψους 4,7 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2001 η Deutsche Telekom. Οι ζημιές είναι μεγαλύτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών και αποδίδονται σε έξοδα νέων εξαγορών και στα έξοδα για την απόκτηση αδειών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς. Η εταιρία, που το 2000 είχε σημειώσει κέρδη 5,9 δισ. ευρώ, προσπαθεί να βάλει τάξη στον κλάδο της κινητής της τηλεφωνίας, και κυρίως να μειώσει τα χρέη της πουλώντας συμμετοχές της και περιουσιακά στοιχεία. Ειδικότερα για τα χρέη της, το δεύτερο εξάμηνο του 2001 κατάφερε να τα μειώσει κατά 4,8%, κατεβάζοντάς τα σε 62,1 δισ. ευρώ.

Συζήτηση για τα επιτόκια

Μετά τις περσινές μειώσεις επιτοκίων για να ανακοπεί η οικονομική επιβράδυνση, ορισμένοι από τους κορυφαίους τραπεζίτες διατηρούν τα επιτόκια σταθερά, προσβλέποντας σε ανάκαμψη με μέτριους ρυθμούς κατά το τρέχον έτος. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας άφησαν την Πέμπτη αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,25% και 4%, αντίστοιχα, επίπεδα που είναι τα ίδια με εκείνα που ίσχυαν στις αρχές του Νοέμβρη. «O κύκλος χαλάρωσης των επιτοκίων τελείωσε», δηλώνει ο Κάρλο Μοντιτσέλι, εκ των επικεφαλής των οικονομολόγων στο Λονδίνο, και προσθέτει: «Οι ενδείξεις για άμεση ανάκαμψη πληθαίνουν, ενώ η χρονική υστέρηση στη μετακύληση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία σημαίνει πως οι επιπτώσεις από τυχόν νέες μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν αισθητές όταν πλέον δε θα είναι αναγκαίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ