Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 2002 - αριθ. φύλλου: 8219

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
Προάγγελος των αγροτικών εξεγέρσεων

Eurokinissi

Τη νύχτα της 8ης του Μάρτη 1907, στη Λάρισα, δολοφονήθηκε από όργανο των τσιφλικάδων ο Μαρίνος Αντύπας, ένας από τους προδρόμους των σοσιαλιστικών ιδεών στην Ελλάδα, ο άνθρωπος που -συνειδητοποιώντας ότι οι σχέσεις ιδιοκτησίας πάνω στη γη είχαν μείνει όπως ήταν επί Τουρκοκρατίας, το ίδιο και οι συνθήκες εργασίας των χωρικών στα χτήματα των τσιφλικάδων- επεξεργάζεται ένα πολιτικό πρόγραμμα για την απελευθέρωση των κολίγων. Το προπαγανδίζει ανοιχτά, προκαλώντας την οργή της κρατικής εξουσίας και των μεγαλοκτηματιών. Ετσι άναψε τη φωτιά της εξέγερσης στις αγροτικές μάζες της Θεσσαλίας, ώστε δικαίως να θεωρείται, τόσο με τη δράση του όσο και με τη θυσία του, ο προάγγελος του Κιλελέρ και όλων των αγροτικών αγώνων, για να απαλλαγούν οι κολίγοι από τα δεσμά των τσιφλικάδων.

Eurokinissi

Eurokinissi


ΣΕΛ.  12  -  13


Ο κόσμος εκτιμά τ' αληθινό

Μια συζήτηση με τη Μαριώ ξεδιπλώνει μνήμες, σκέψεις, στιγμές, από το ρεμπέτικο τραγούδι, που το υπηρετεί με συνέπεια με τη φωνή της εδώ και 43 χρόνια, αλλά και την αποδοχή του σήμερα από τον κόσμο, αφού ήταν και παραμένει αληθινό.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Τελικά στο οικόπεδο Μακρυγιάννη

Παρά το γεγονός ότι εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις και αντιδράσεις των ειδικών, για τη χωροθέτηση και κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση του σχεδίου της στο συγκεκριμένο χώρο


ΣΕΛ.  3
ΔΙΗΓΗΜΑ
Το τηλέφωνο

Κι όμως πρέπει να ξαναπροσπαθήσει, πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσει με κάποιον. Αλλο που δεν της είχε τονίσει ο γιατρός της: «Επικοινωνία, δεσποινίς Λεντάρη... Ν' αποφεύγετε την απομόνωση»... Από το διήγημα της Λιλής Μαυροκέφαλου.


ΣΕΛ.  8  -  9
Εξωσκελετοί για τους πολέμους

Η Υπηρεσία Προχωρημένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας των ΗΠΑ, η γνωστή DARPA, έδωσε πέρσι τα πρώτα 50 εκατομμύρια δολάρια επιχορήγηση για την κατασκευή μηχανικών αρθρωτών συστημάτων που μπορεί να φορέσει ένας άνθρωπος για να αυξήσει τη φυσική του δύναμη και γενικότερα τις επιδόσεις του, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός στους πολέμους


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ