ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /56
Προγράμματα
Φως στο σκοτάδι

Η ταινία - ντοκιμαντέρ του Νίκου Γραμματικού, που θα παρουσιάσει η ΕΤ-1 στις 20.15, μοιάζει να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. «Τα νυχτολούλουδα», όπως είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, θα μας εισάγουν σ' έναν κόσμο άγνωστο για τους περισσότερους από μας: Στην εκπαίδευση των παιδιών με προβλήματα όρασης, που αποτελεί για τα ίδια τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην κοινωνία. Ενα δωδεκάχρονο αγόρι, ο Μανώλης, μαζί με τους φίλους του, όλοι εκ γενετής τυφλοί, θα μας παρασύρει στο δικό του κόσμο, εκεί, που όλες οι άλλες αισθήσεις κατ' ανάγκην οξύνονται. Στη διαδρομή θα μας δείξει πώς συλλαμβάνουν και πώς εκτιμούν τις λεπτομέρειες ενός εξωτερικού κόσμου που δεν έχουν ποτέ δει και επίσης θα μας εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίον ξεπερνούν τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουν, και πώς, εντέλει, με τις αισθήσεις τους σε διαρκή επαγρύπνηση γνωρίζουν το περιβάλλον και αναγνωρίζουν τον κόσμο. Η ταινία διακρίθηκε με Α` Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο 40ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο κόσμος της Τέχνης

Από την εξαιρετική σειρά της ΕΤ-3 στις 20.00 τη Δευτέρα θα γνωρίσουμε το «Κλασικό γαλλικό στιλ του 17ου και του 18ου αιώνα». Στα τέλη του 17ου και στις αρχές του 18ου αιώνα τα έθνη της Ευρώπης έζησαν μια μορφωτική θαλασσοταραχή, η οποία ήρθε από τη Γαλλία και ξαφνικά η γαλλική γλώσσα θεωρήθηκε ως μια κομψή γλώσσα υψηλής αισθητικής. Τα παλάτια του Ερμιτάζ δε θα είχαν ποτέ χτιστεί, αν δεν υπήρχε το πάθος της Μεγάλης Αικατερίνης να αμυνθεί και στη συνέχεια να επιτεθεί στη Γαλλική Αυλή. Σήμερα, δυο αιώνες αργότερα, το Ερμιτάζ φιλοξενεί μια απαράμιλλη έκθεση κλασικών γαλλικών έργων από την εποχή του Λουδοβίκου του 14ου (γνωστός ως «βασιλιάς ήλιος»), μια εποχή εισήγαγε τη Γαλλία στη σφαίρα της διεθνούς εξοχότητας στην Τέχνη και στη γλώσσα, στα εικαστικά, στα μουσικά, αλλά και στα φιλοσοφικά ρεύματα.

Με το ίδιο νόμισμα

Σήμερα από τη ΝΕΤ στις 10.30 θα παρουσιαστεί η 2η εκπομπή της σειράς «Η ιστορία του ελληνικού νομίσματος» με τίτλο η «Χρυσή ακμή». Η εκπομπή περιλαμβάνει όλη τη μετέπειτα εξέλιξη και διάδοση του νομίσματος στο χώρο της Μεσογείου κατά την εποχή της κλασικής αρχαιότητας. Και, φυσικά, ξεκινά από την Αθήνα, με τα μεταλλεία ασημιού στη Λαυρεωτική, όπου έκοβαν τα περίφημα Αθηναϊκά τετράδραχμα - οι Γλαύκες και Οι Κόρες των Αθηνών. Ακολουθεί η Κόρινθος, η μεγαλύτερη εμπορική πόλη της Ελλάδας, και εκεί πρωτοστατούν οι ασημένιοι στατήρες με τη μορφή του Πήγασου, της Αθηνάς, της Αφροδίτης. Κατόπιν έχουμε τις περιγραφές της μεγάλης χαρακτικής τέχνης που άνθισε στην Κάτω Ιταλία και στη Σικελία, «περιγραφές» που έχουν για παραστάσεις ανάγλυφα και που θεωρούνται από τα σπουδαιότερα νομίσματα, όπως αυτό της Αρεθούσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ