ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /56
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟΚ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου»

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς προ των πυλών του «Δικεφάλου»

Στο προσκήνιο και πάλι για μια ακόμη φορά βρέθηκε ο ΠΑΟΚ τη βδομάδα που πέρασε, με αφορμή μια συνήθη τα τελευταία χρόνια διοικητική κρίση. Την απομάκρυνση του προπονητή ενόψει μιας νέας συνεργασίας.

Βεβιασμένη, αστήρικτη και αδικαιολόγητη η απόφαση της απομάκρυνσης του Αρι Χάαν στην 9η μόλις αγωνιστική του πρωταθλήματος, με επιχειρήματα και αιτιολογίες ανύπαρκτες, φανερώνει την ερασιτεχνική αντίληψη των διοικούντων και ειδικότερα του προέδρου της ΠΑΕ Γιώργου Μπατατούδη που πήρε την ευθύνη της απόφασης.

Με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας για το οποίο ακούγονται υποσχέσεις από την πλευρά των παραγόντων της ΠΑΕ εδώ και τέσσερα χρόνια η διοίκηση του Γιώργου Μπατατούδη προχώρησε στην πρόσφατη απόφαση, με κίνητρο την αγωνιστική ανασύνταξη της ομάδας και τη βαθμολογική παλινόρθωση.

Πώς μπορεί αλήθεια να γίνει κάτι τέτοιο, όταν δεν υπάρχει στοιχειώδης εμπιστοσύνη στον εκάστοτε βασικότερο συνεργάτη του ποδοσφαιρικού τμήματος; Ο Ολλανδός Αρι Χάαν είναι ο έκτος προπονητής που εκδιώκεται από την ομάδα επί διοικήσεων Μπατατούδη, ο 25ος τεχνικός που χάνει τη δουλιά του στα τελευταία 15 χρόνια από τον ΠΑΟΚ και εάν αυτό δεν είναι αρνητικό ρεκόρ, αλήθεια τι είναι; Από το χειμώνα του `96 το ατελείωτο «γαϊτανάκι» προσλήψεων και απολύσεων προπονητών στον ΠΑΟΚ δε φαίνεται να έχει σταματημό, αφού δεν έχει αλλάξει σε τίποτα η αντίληψη και κοσμοθεωρία των διοικούντων, που έτσι σταδιακά έχουν οικοδομήσει μια συνολική έλλειψη πίστης σε κάθε συνεργαζόμενο μαζί της.

Η έλλειψη πίστης

Τελικά «το μάρμαρο» το πλήρωσε ο Αρι Χάαν, όπως άλοστε συμβαίνει τους προπονητές των ελληνικών ομάδων...
Τελικά «το μάρμαρο» το πλήρωσε ο Αρι Χάαν, όπως άλοστε συμβαίνει τους προπονητές των ελληνικών ομάδων...
Στον ΠΑΟΚ περισσότερο από οπουδήποτε, όταν ακούγεται ότι ο προπονητής περιβάλλεται με εμπιστοσύνη, ο μέσος φίλαθλος αντιλαμβάνεται το αντίθετο και όχι άδικα. Η νοοτροπία αυτή είναι ήδη γνωστή στους κόλπους των προπονητών, που θεωρούν την ανάλογη θέση στο «τιμόνι» της ομάδας πραγματικά «ηλεκτρική».

Πριν λίγους μήνες ο Αγγελος Αναστασιάδης, ένας από τους διαδρομιστές στο περιβάλλον του ΠΑΟΚ και για 65 παιχνίδια πρωταθλήματος τεχνικός του, δήλωνε: «Οταν ακούω στον ΠΑΟΚ να λένε πως στηρίζουν τον προπονητή της ομάδας, καταλαβαίνω πως σύντομα έρχεται το τέλος του».

Από την έλλειψη πίστης δοκίμασαν κατά σειρά τα τελευταία χρόνια επί διοικήσεων Μπατατούδη οι Μιχάλης Μπέλλης, που έφυγε από την ομάδα, ενώ σε εννιά παιχνίδια είχε 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες, ο Γκίντερ Μπέγκστον, που οραματιζόταν μια μεγάλη ομάδα σε διάστημα τριών ετών, ο Χρήστος Αρχοντίδης, που βρέθηκε εκτός ομάδας, γιατί έχασε ο ΠΑΟΚ από τον Ηρακλή, ο Ολεγκ Μπλαχίν, που δεν πρόλαβε να καταλάβει τι γινόταν στην ομάδα και ο Αρι Χάαν που ήρθε σαν «μεσσίας» και άργησε να καταλάβει πώς τώρα έμπλεξε με τεχνοκράτες που κοιτούν μόνο τη βαθμολογική και οικονομική τους επένδυση. Υπήρχε ενδιαμέσως και ο Αναστασιάδης, που την πρώτη φορά παραιτήθηκε (και ήταν ο μόνος που το έκανε), ενώ τη δεύτερη φορά απομακρύνθηκε, αφού κατ' επανάληψη είχε στηλιτεύσει τη νοοτροπία της ομάδας και το σύστημα λειτουργίας της ομάδας.

Το σύστημα λειτουργίας και οργάνωσης του ΠΑΟΚ επέκρινε και ο Στράτος Γιδόπουλος, υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος σήμερα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. «Στον ΠΑΟΚ υπάρχει μια ασύμφορη πολυφωνία, που δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα απ' όσα λύνει. Κανονικά ο πρόεδρος και προπονητής θα έπρεπε να έχουν λόγο στις αποφάσεις και όχι όπως τώρα ο κάθε σύμβουλος του προέδρου. Εδώ είναι το λάθος του προέδρου και εάν δεν αλλάξει η αντίληψη, τότε μάταια γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια», είπε ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ.

Το δίλημμα με τον Μπάγεβιτς

Σειρά στην «ηλεκτρική καρέκλα» του ΠΑΟΚ έχει τώρα ο νέος τεχνικός, όποιος και εάν είναι αυτός... Μάλιστα εδώ παίζεται και το μεγάλο δίλημμα. Θα είναι ο Μπάγεβιτς ο προπονητής που θα μπει στη διαδικασία απομυθοποίησης που του «εξασφαλίζουν» οι συνθήκες στο ΠΑΟΚ ή ερχόμενος στην ομάδα ο Σερβοέλληνας τεχνικός θα αλλάξει δομές ριζωμένες στην ομάδα; Ο,τι και εάν γίνει, θα είναι κάτι πρωτοποριακό για τον ΠΑΟΚ, που έμαθε να ρίχνει ευθύνες αλλού, εκτός από εκεί που πραγματικά υπάρχουν.

Η προπονητολογία γύρω από τον Μπάγεβιτς στη Θεσσαλονίκη καλά κρατεί. Οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει γνωστές και έως την προσεχή Πέμπτη θα κάνει γνωστή την απάντησή του στον κ. Μπατατούδη και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η απάντηση αυτή εκτιμάτε ότι θα είναι καταφατική. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός δεν έκρυψε με δηλώσεις του το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ, επιβεβαιώνοντας έτσι την αισιοδοξία του κ. Μπατατούδη για άφιξή του στη Θεσσαλονίκη. Τη συνεργασία με τον Μπάγεβιτς επικροτούν και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας, που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν είχαν την καλύτερη γνώμη για τον προπονητή του Ολυμπιακού.

Δε συζητήθηκαν λεπτομέρειες επί της ουσίας στη μελλούμενη αυτή συνεργασία ΠΑΟΚ - Μπάγεβιτς, αλλά θεωρείται εύλογο και πιθανό να γίνει αντικατάσταση του Στράτου Γιδόπουλου, με απαίτηση του ίδιου του τεχνικού από το πόστο του ποδοσφαιρικού τμήματος. Αντιστρόφως ο κ. Μπατατούδης επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με τον κ. Γιδόπουλο και αυτό ίσως αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και επιπλέον συζητήσεων μεταξύ Μπατατούδη - Μπάγεβιτς.

Υπηρεσιακός ο Σαράφης

Για πολλοστή φορά στην υπηρεσία του ΠΑΟΚ, αλλά για πέμπτη σαν πρώτος προπονητής θα καθίσει σήμερα στον πάγκο ο Σταύρος Σαράφης που αναλαμβάνει πάλι στα δύσκολα να «ξελασπώσει το κάρο».

Ο βετεράνος άσος του παρελθόντος έχει υπηρετήσει από διάφορα πόστα την ομάδα και όχι λίγες φορές με τις γνώσεις του και την εμπειρία του, αλλά κυρίως την εργατικότητά του έδωσε πολύτιμες και αναγκαίες λύσεις. Τώρα καλείται να αναλάβει το ρόλο του προπονητή, όπως το έκανε άλλες τέσσερις φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Η πρώτη φορά που ανέλαβε τέτοιο ρόλο ο Επανωμίτης προπονητής ήταν την περίοδο του 1989, όταν αντικατέστησε τον Νίκο Αλέφαντο στα τελευταία τρία παιχνίδια του πρωταθλήματος. Η δεύτερη φορά ήταν στην περίοδο 1992-93, όταν αντικατέστησε τον Λιούπκο Πέτροβιτς στο τιμόνι της ομάδας για ένα και μοναδικό παιχνίδι πριν την άφιξη του Ολεγκ Μπλαχίν.

Την επόμενη σεζόν, μετά την απομάκρυνση του Ουκρανού, ο Σαράφης ξαναπήρε την ομάδα στα χέρια του για οκτώ αγωνιστικές, μέχρι να έρθει ο Αρι Χάαν στην περίοδο διοικήσεως του Βουλινού. Μετά την αποχώρηση του Ολλανδού το 1995, ο Σαράφης ξαναήρθε στο προσκήνιο για έξι αγώνες, ενώ η πέμπτη φορά είναι η τελευταία.

Επανάληψη

Στο ίδιο έργο θεατές για έκτη φορά λοιπόν από την ημέρα που ο Γιώργος Μπατατούδης ανέλαβε τις τύχες του Δικεφάλου. Ο διοικητικός ηγέτης της ομάδας στο όνομα της ανασυγκρότησης και ανάκαμψης του συλλόγου μετά την όχι και τόσο αποδοτική συγκομιδή των 12 βαθμών στις 9 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος αποφάσισε την παύση του τεχνικού Αρι Χάαν και την πρόσληψη καινούριου.

Ο Μπάγιεβιτς αποτελεί βέβαια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του όσον αφορά την προπονητική του ικανότητα και τη δύναμη επιβολής που μπορεί να ασκήσει πάνω στη δουλιά του. Είναι κοινή άποψη όλων ότι η πιθανή έλευσή του στην Τούμπα θα δώσει αυτό το κάτι που λείπει τόσα χρόνια από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, με την προϋπόθεση όμως ότι θα τον αφήσουν να δουλέψει όπως αυτός ξέρει. Είναι ωστόσο ώριμη η στιγμή ώστε ο ΠΑΟΚ να εξασφαλίσει στο Σερβοέλληνα τεχνικό τις συνθήκες δουλιάς που θα του δώσουν τη δυνατότητα να επιστρέψει τον «Δικέφαλο» στην κορυφή του πρωταθλήματος ή τελικά θα γίνει έρμαιο αυτής της πολιτικής, της νοοτροπίας της αντίληψης και των διαθέσεων των παραγόντων και των συμβούλων τους; Είναι αρκετά εύλογο το ερώτημα που θα απαντηθεί στην ώρα του. Προς το παρόν ο ΠΑΟΚ είναι «ακέφαλος» από τεχνική ηγεσία και ελπίδα όλων είναι να μην αποδειχθεί απονενοημένο διάβημα η απόλυση του Αρι Χάαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ