ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τον Πειραιά της δουλιάς και του αγώνα

Λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, οι επιδερμικοί διαξιφισμοί και οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που επιλέγουν οι ευρωπαρατάξεις δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα στο σύνολο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, που μέρος της περιλαμβάνει και το πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το ρόλο, τη λειτουργία και τις δυνατότητές της.

Στη γενικευμένη επίθεση των αντιδραστικών δυνάμεων της «νέας τάξης», που σαρώνει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και απειλεί τις κατακτήσεις του πολιτισμού μας, περιλαμβάνονται και οι μεθοδεύσεις πλήρους εξουδετέρωσης κάθε κοινωνικής συμβολής και αυτής της ανεπαρκούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Βρισκόμαστε σε διαδικασία μετατροπής της σε επιπρόσθετο φορομπήχτη, σε μάνατζερ ιδιωτικών διπλοπληρωμένων κοινωνικών εξυπηρετήσεων, σε φορέα πρόσθετης καταστολής, σε δεξαμενή πελατειακών εξυπηρετήσεων, φθοράς συνειδήσεων και ρεμούλας, σε «Δούρειο Ιππο» αντιλαϊκών- αντιδημοκρατικών επιλογών.

Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια και ο Πειραιάς έχει δεχτεί απανωτά πλήγματα. Στην παραγωγική υποβάθμιση και στην πρωτοφανή ανεργία προστίθενται τα πλήγματα στη ναυπηγοεπισκευή και οι τελευταίες επιλογές ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και μετατροπής των χώρων του σε εκτάσεις εφοπλιστικής και ξενοδοχειακής κερδοσκοπίας.

Η δημοτική αρχή Αγραπίδη όχι μόνο δεν αντιστάθηκε, όπως θα όφειλε, αλλά εξυπηρέτησε πλήρως αυτές τις επιλογές. Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση τής «έλυσε» το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα με τοκογλυφικά δάνεια και υποθήκευση του μέλλοντος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Πειραιά. Δίπλα της, σε όλα, είχε ουσιαστικό αρωγό την κυβερνητική «αντιπολίτευση».

Εμείς, ως ώριμη δημοτική κίνηση, γνωστή και ριζωμένη στη συνείδηση των Πειραιωτών, με τη βοήθεια της γενικότερης πολιτικής-αυτοδιοικητικής μας θεώρησης, δε μοιρολογούμε φαρισαϊκά για τη σημερινή εικόνα μαρασμού στους τόπους εργασίας και παραγωγής.

Δεν αποδεχόμαστε τη μείωση των ήδη ανεπαρκών κοινωνικών παροχών, που απέσπασαν οι εργαζόμενοι με αγώνες δεκαετιών.

Δεν ανεχόμαστε την καταστροφή του περιβάλλοντος, την άλωση των λιγοστών ελεύθερων χώρων, το απάνθρωπο κυκλοφοριακό μοντέλο του μποτιλιαρίσματος και του καυσαερίου, την κυριαρχία του μπετόν και την υποβάθμιση των ακτών και της θάλασσας.

Δε δεχόμαστε τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μακρύ χέρι του φορομπηχτικού, αντιδημοκρατικού και κατασταλτικού κράτους.

Δεν περιμένουμε άβουλοι τις επαπειλούμενες καταστροφές, τον περιορισμό των ελευθεριών, το έρεβος της κυριαρχίας των επικίνδυνων και πολεμόχαρων κερδοσκόπων της Γης.

Νιώθοντας την ανάγκη ν' αντισταθούμε στην απαισιοδοξία, να συγκρατήσουμε τις έννοιες της λογικής και του φιλότιμου, να βρούμε το αντίδοτο στη γενική μαυρίλα, βάζουμε μπροστά μας το όραμα. Οχι για να ονειρευτούμε, αλλά για να εμπνευστούμε στους αγώνες, να μειώσουμε τα δεινά, να αποσπάσουμε επιμέρους νίκες, να κτίσουμε στη συνείδηση των Πειραιωτών το εφικτό των στόχων και ενεργειών μας και να τα δέσουμε με την πραγματικότητα, σ' αυτό το θαυμάσιο δέσιμο που κάνει ο αγώνας με τις κατακτήσεις του.

Δεν έχουμε αυταπάτες πως θα γίνουν πολλά αύριο, σ' αυτήν την απάνθρωπη πολιτική, που δεν υπάρχει άλλη λύση από την ανατροπή της. Αλλά όσο και να μη βλέπουμε προσιτό το όραμά μας στην πρόσφατη ανάμνηση των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των εργαζομένων ενάντια στα αντιασφαλιστικά εκτρώματα ή στον πόλεμο, όταν θα καθόμαστε στην καλοφυτεμένη αύριο Τερψιθέα, εκεί που αποτρέψαμε και θα χρειαστεί νωρίς να το ξανακάνουμε, την τσιμεντοποίηση, όταν μπαίνουμε σε μια καινουριοφτιαγμένη σχολική αίθουσα, κι αυτή αποτέλεσμα αγώνων, φουντώνει η αισιοδοξία και όρεξή μας για αγώνα, πεισμώνουμε να παλέψουμε για την ΚΥΔΕΠ και τη ΧΡΩΠΕΙ, για τα σχολειά στη Φωκαίας, για δουλιά στο αναβαθμισμένο δημόσιο λιμάνι και στη Ζώνη, για λεωφορεία πou δεν μποτιλιάρονται, και νιώθουμε κοντινότερο το όραμα.

Το όραμά μας για τον Πειραιά περιλαμβάνει μια πόλη της δουλιάς, του φιλότιμου και του αγώνα, ωραία και δημιουργική.

Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, στο λιμάνι, στον τουρισμό και στα «καταστήματα»:

Θα σπάσουμε το φράγμα του οικονομικού μαρασμού και της ανεργίας, με την ενεργό συμβολή και της δημοτικής αρχής, σε μια ορθολογική ανάπτυξη που στο κέντρο θα είναι η παραγωγική ανάπτυξη του λιμανιού και της ναυτιλίας, οργανικά δεμένα με τη βιομηχανική ζώνη της πόλης και της χώρας. Να διακινούμε τα προϊόντα μας, τα σχοινιά, τα υφάσματα και τα παπούτσια, που 'μαστε κάποτε τεχνίτες κι ασυναγώνιστοι διεθνώς, τις μηχανές μας, τα κομπιούτερ μας και τα CD με σωστά προγράμματα κι όχι τα χαζο-παίχνιδα ή τα χαζοπορνό τους. Εκεί, σ' αυτές τις δουλιές και μηχανήματα και χώρους, εργοστασιακά κουφάρια σήμερα, που θα τα ξαναζωντανέψουμε, θέλουμε να τοποθετήσουμε τις επενδύσεις που βγαίνουν απ' το περίσσευμα του κόπου κι όχι να μας χαρίζουν τάχατες «κοινοτικά προγράμματα στήριξης» για να κλείνουμε τα εργοστάσια και να παίρνουν πρόσκαιρο ξεροκάματο οι «απασχολήσιμοι» άνεργοί τους.

Θα έχουμε εργαζόμενους περήφανους και δημιουργικούς, με εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα κι όχι πλασιέδες με μια τσάντα γυαλιστερή που να πουλάνε σκλάβους ή διαφήμιση των αφεντικών. Να στέλνει με χαρά ο γονιός το παιδί να μάθει τέχνη, αφού μορφώθηκε και τελείωσε το Λύκειο, με τη φιλοδοξία να το δει αρχιεργάτη και προϊστάμενο, στα ναυπηγεία, για μοντέρνα βαπόρια που θα φτιάχνουμε δω. Να το δει χειριστή των γερανών για τις μηχανές της βιομηχανικής και βιοτεχνικής μας ζώνης, οδηγό των τρένων και φορτηγών, γεμάτων από τα χρυσά προϊόντα του κόπου μας και του κόπου όλης της Ελλάδας.

Να φιλοδοξεί ο γονιός να δει το γιο του εργάτη ή πετυχημένο επαγγελματία στον τουρισμό και στην ψυχαγωγία, που είναι κι αυτή τέχνη μας στον Πειραιά. Με πραγματικά πολλούς επισκέπτες και τουρίστες, που θα απολαμβάνουν τις ακτές, θα επισκέπτονται τα τόσα αρχαία μας, θα κάθονται κάποιες μέρες εδώ για να δουν τις ομορφιές της Αττικής.

Και θα έχουμε ανατρέψει τη σημερινή αισχρή πτυχή της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα «καταστήματα», χωρίς τις πελατειακές πρακτικές όλων των άλλων παρατάξεων, που κατάντησαν τον Πειραιά Γολγοθά για χιλιάδες κατοίκους, κέντρο όπου ανθεί η δραστηριότητα των «νονών» και κάθε είδους πελατειακών εξαρτήσεων. Θα πετάξουμε τα παράνομα νάιλον από τις πλατείες και τις ακτές, θα τις ξαναομορφύνουμε να τις χαιρόμαστε και να 'ρχονται πολλαπλάσιοι επισκέπτες. Να μοιράζονται σαν πελατεία σ' όλους τους καταστηματάρχες κι όχι μερικοί πονηροί να κλέβουν κυριολεκτικά απ' όλους μας, κατοίκους και επαγγελματίες, την ψυχή των παιδιών μας με τα μπαρ, τα UFO και τα «φρουτάκια» τους, την ησυχία, τη θέα της θάλασσας, τη δυνατότητα κυκλοφορίας και παρκαρίσματος, την πιάτσα.

Στα θέματα κοινωνικού εξοπλισμού - Παιδείας, Υγείας κλπ.:

Θα συμμετέχουμε πάντα στον αγώνα για δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη Παιδεία με λεύτερους δασκάλους σε σωστές σχολικές αίθουσες, για Υγεία που καλύπτει ισότιμα το λαό με διαρκώς σύγχρονους όρους και γενικά για τον αναγκαίο κοινωνικό εξοπλισμό, τον Πολιτισμό, το Λαϊκό Αθλητισμό. Στις εκστρατείες ενάντια στα ναρκωτικά και στην πολιτική υποκατάστασης, ανοχής και διάδοσής τους.

Στο οικονομικό πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, στο θέμα της φορομπηξίας και των δανείων, αλλά και στην αξιοποίηση του προσωπικού του δήμου:

Θα έχουμε έναν δήμο που δε θα επαιτεί από την κυβέρνηση δάνεια για να μπαίνει όλο και πιο βαθιά σε οικονομικό βάραθρο, υποχείριο στις επιλογές φορομπηξίας όπως γίνεται σήμερα, θα αποτινάξει ακόμα και σαν παράνομα όλα τα χρέη των παλιών δημοτικών αρχών, σαν το δάνειο-τέρας της Mitsubishi, θα διεκδικήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους, και θα διαχειριστεί σωστά, με διπλάσια αποτελεσματικότητα, τα χρήματα που όλα προέρχονται από τους Πειραιώτες, με ανεβασμένο τον ενθουσιασμό και δημιουργικότητα υπαλλήλων και εργατών, που θα χαίρονται την κοινωνική δουλιά τους και θα ελέγχουν τη Διοίκηση, έτσι που να μη χρειάζονται να γλείψουν κανέναν.

Για τους ελεύθερους χώρους, την ομορφιά της πόλης, την εύκολη μετακίνηση:

Εδώ, για να υπάρχει και όραμα, χρειάζεται άμεσος και συχνά τραχύς αγώνας για να σώσουμε τους ελεύθερους χώρους από την αδηφάγα επίθεση που εντείνεται με τους Ολυμπιακούς της κερδοσκοπίας και της ρεμούλας. Για τη σωτηρία των μεγάλων χώρων, ΧΡΩΠΕΙ, ΚΥΔΕΠ, Καραϊσκάκη, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που είναι όλοι αντικείμενο σκανδάλων, θα συμβάλουμε σε παμπειραιώτικες κινητοποιήσεις, θα υπερασπιστούμε τις πλατείες Τερψιθέας, Κανάρη και Τουρκολίμανου από την επέλαση των υπόγειων πάρκινγκ, το γήπεδο «Ατρόμητου», τα στρατόπεδα Σακελίωνα και Παπαδογεωργή, ό,τι απομείνει από ανάσα στην «Υπεραγορά», τους δεκάδες μικροχώρους στις γειτονιές.

Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του πεζού να κυκλοφορήσει με το παιδί του και του εργαζομένου να πάει γρήγορα στη δουλιά του, με τη μόνη λογική λύση, τη βελτίωση των μαζικών μέσων μεταφοράς, το μετρό και το τραμ ως το κέντρο της πόλης, τους ανεμπόδιστους λεωφορειόδρομους, τα μεγάλα δημόσια πάρκινγκ στο Φάληρο και στο λιμάνι.

Συνεργασία με φορείς και εργατικό κίνημα, συμπαράσταση στους μετανάστες, αγώνας για ειρήνη και δημοκρατία:

Και θα έχουμε μια δημιουργική συνεργασία και συμπαράταξη με τα εργατικά σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς της πόλης μας, στους γενικότερους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην ανεργία, στην καταστροφή των εργασιακών σχέσεων, στην γκετοποίηση των αδελφών μας μεταναστών. Και θα είμαστε πάντα παρόντες στους μεγάλους αντιπολεμικούς αγώνες. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το σύνθημα «Ο Πειραιάς Λιμάνι της Ειρήνης», διώχνοντας τα ΝΑΤΟικά επεμβατικά πλοία του θανάτου. Θα μας βρουν μπροστά τους στις αντιδημοκρατικές τους προσπάθειες, στις αστυνομεύσεις της ιδιωτικής μας ζωής, στους εθισμούς των «big brother» κλπ.

Τέλος, εμείς έχουμε όραμα και για τη δημοκρατία, τη συνεννόηση και τις συνεργασίες, κάτι που είναι πολύ επίκαιρο και που πάνω του σπεκουλάρουν πολλοί υποκριτές.

Οι θέσεις, στάση και αγώνες μας είναι «οικουμενικές», συγκινούν όλους τους Πειραιώτες, είναι επεξεργασμένες έτσι που να συγκινούν όλους τους Πειραιώτες, γιατί δεν έχουν καμιά αξία, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης αν δε συμβάλλουν στην ενεργοποίηση όλων των Πειραιωτών του μόχθου και του σεβασμού του ιδρώτα, αυτών που είμαστε σίγουροι πως έχουν παραπλήσιο όραμα με το δικό μας.

Να γιατί, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, έχουμε συνεργασία με ανθρώπους πολύ διαφορετικών πολιτικών ή κομματικών προσεγγίσεων, στη βάση της επίλυσης των προβλημάτων.

Οι Πειραιώτες θα 'ρθουν, έρχονται ήδη, μαζί μας, να σώσουμε το σχολειό, τη δουλιά, τη μετακίνηση, το περιβάλλον και την ησυχία μας, παλεύουν μαζί μας για κάθε αιχμή προβλήματος που συνεχώς γεννά αυτό που προσδιορίζουμε εμείς σαν γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, που ενδεχόμενα κάποιοι το νομίζουν «προωθημένο» πολιτικά και είναι επιφυλακτικοί. Οταν δεν κάνουμε τον κήνσορα, η πολιτική μας εξήγηση δεν απωθεί κανέναν. Και η διαπίστωση ότι η γενικότερη πολιτική των ευρωπαρατάξεων και της «νέας τάξης» είναι το βασικό εμπόδιο και πρέπει ν' ανατραπεί, μπορεί να γίνει, γίνεται σιγά σιγά κτήμα των πολλών.

Εκεί στους αγώνες, εκεί που ενωνόμαστε και νιώθουμε όλοι τη δύναμή μας, εκεί, που μόνο εκεί θα δούμε και κάποια αποτελέσματα, εκεί θα σπάσουμε και τα φράγματα της πολιτικής συνεννόησης και θα δούμε πως όλοι τα ίδια πιστεύουμε. Πως το όραμα είναι κοινό, πως ο Πειραιάς της δουλιάς και του νοικοκυριού είναι εφικτός, αν βάλουμε τις βάσεις για ν' ανατραπεί η πολιτική που τον εμποδίζει, αν οι πολλοί νιώσουμε τη δύναμή μας κι αγωνιστούμε.


Του
Κώστα ΤΖΑΤΖΑΝΗ*
* Ο Κώστας Τζατζάνης είναι Δρ πολεοδόμος, δημοτικος σύμβουλος Πειραιά, επικεφαλής της Κίνησης «Πειραιάς- Αναγέννηση»«ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ