ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Καρδαμιλιώτης
Γιάννης Καρδαμιλιώτης
Φωτ.

Στις 20 του Μάρτη, συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συντρόφου, συζύγου, πατέρα και παππού ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ. Η μνήμη του παραμένει για μας ολοζώντανη. Τον νιώθουμε δίπλα μας, νιώθουμε την ανάγκη της συνεισφοράς του. Οσο ζούσε, έδινε όλες τις δυνάμεις του στον αγώνα, για την ευόδωση των ιδανικών στα οποία πίστευε.

Στην τελευταία ομιλία του, το Γενάρη 1997, στο Δημαρχείο της Καισαριανής, δυο μήνες πριν από το θάνατό του, την αφιερωμένη στα 50χρονα του ΔΣΕ, ανέφερε: «Εμείς οι παλιότεροι, που ζήσαμε από κοντά όλα αυτά τα γεγονότα, σήμερα νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση. Γιατί ξαναζούμε τα γεγονότα εκείνης της εποχής, τα οποία είναι συνδεμένα με τον ηρωικό αγώνα της Κατοχής: Του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, με τον αγώνα του Δεκέμβρη του 1944, με τον αγώνα του ΔΣΕ. Και εκφράζουν την ακλόνητη πίστη μας στα μεγάλα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Και ο λαός της Καισαριανής αυτήν την περίοδο έχει να παρουσιάσει πολλούς και μεγάλους αγώνες και έδωσε βαρύ φόρο αίματος».

Ηταν δεμένος με την Καισαριανή, που στην Κατοχή περπατούσε στους δρόμους της, συμμετείχε στους αγώνες της.

Στη μνήμη του Γιώργου και για την επιτυχή έκβαση του αγώνα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, προσφέρω στην «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία» 300 ευρώ.

Κώστας Κούκος
Κώστας Κούκος
Εύχομαι επιτυχίες στην εκλογική μάχη για την επανεκλογή της αγωνιστικής δημοτικής Αρχής, αντάξιας της ιστορίας της Καισαριανής, της πόλης των αγώνων και των θυσιών.

Γιάννα Τρικαλινού

* * *

Φωτ.

Στις 2 Απρίλη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΔΑΜΙΛΙΩΤΗ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε ακλόνητος αγωνιστής στις γραμμές του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ευαγγελία προσφέρει 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Αύριο, 1η Απρίλη, συμπληρώνονται 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΣ ΜΠΙΝΙΩΡΗΣ από την Κόκλα Μεσσηνίας.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Ελένη Μπινιώρη προσφέρει 293.50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

* * *

Φωτ.

Την επόμενη Κυριακή, 7 Απρίλη, στις 10.00 π.μ., στην εκκλησία του χωριού Παλαιό Γυναικόκαστρο Κιλκίς, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο της ΞΑΝΘΙΠΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία πέθανε στις 3 Μάρτη 2002. Την ίδια μέρα, πριν από 6 χρόνια, πέθανε ο σύζυγός της και πατριός μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Γι' αυτό γίνεται μαζί και το μνημόσυνό του.

Η Ξανθίππη Παπαδοπούλου καταγόταν από το Βατοχώρι Καστοριάς. Από μικρή γνώρισε τις κακουχίες της αγροτιάς και τους κινδύνους του Εμφύλιου. Στα 15 χρόνια της, μαζί με άλλα Ελληνόπουλα, με τη βοήθεια τμημάτων του ΔΣΕ, πέρασε στις ανατολικές χώρες. Κατέληξε να εγκατασταθεί στη Βραΐλα της Ρουμανίας. Εκεί παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο, επίσης από το Παλαιό Γυναικόκαστρο. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ. Εζησε και αυτός πολιτικός πρόσφυγας στη Βραΐλα και για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων.

Νίκος Μπινιώρης
Νίκος Μπινιώρης
Καλούμε τους συγγενείς και φίλους να παραστούν στο μνημόσυνο των δυο αγωνιστών.

Στη μνήμη τους, η κόρη τους Ροδίκα και τα εγγόνια τους προσφέρουν 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 30 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

(Η δεξίωση θα γίνει την ίδια μέρα στις 4 μ.μ. στην ταβέρνα Αχρίδα, απέναντι από το Λύκειο στα Ελευθέρια Θεσσαλονίκης, Παπάγου 39).

* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Φωτεινός) γεννήθηκε το 1917 στο Λιτόχωρο Κατερίνης. Το 1933 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1935 ήταν γραμματέας της οργάνωσης στο χωριό του. Πιάστηκε και βασανίστηκε. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41 και του απονεμήθηκαν τρία Μετάλλια για ανδραγαθία. Με τις πρώτες ομάδες του ΕΛΑΣ, βρέθηκε στο βουνό. Οργάνωσε την πρώτη αντιστασιακή ομάδα στο χωριό του. Ονομάστηκε υπολοχαγός του ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο πολέμησε με το βαθμό του ταγματάρχη.

Από το φθινόπωρο του 1949, εγκαταστάθηκε στη Βουλγαρία, όπου δούλεψε σε κομματικές δουλιές. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Το 1969 έφυγε για πάντα από κοντά μας ο φιλόστοργος οικογενειάρχης, ο πιστός αγωνιστής, μακριά από την πατρίδα του.

Θα μείνει για πάντα στις καρδιές των ανθρώπων που τον γνώρισαν και έζησαν μαζί του.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Ελισάβετ Ελευθερίου

Οι κόρες του Ελένη και Μαρία

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΤΣΗ, στελέχους του ΚΚΕ και προέδρου της Ενωσης Σιδηροχυτών Αθήνας - Πειραιά και του ΠΑΝΑΗ ΚΟΡΣΙΑΝΟΥ (φωτογραφία), μέλους του ΚΚΕ, αρχηγού του Ολυμπιακού και μέλους της κλαδικής επιτροπής του κεντρικού εργοστασίου Λεύκας Πειραιά των ΣΕΚ, των παλαίμαχων κομμουνιστών ΗΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ, μελών της κλαδικής επιτροπής των ΣΕΚ, οι οποίοι ήταν κρατούμενοι στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, καθώς επίσης στη μνήμη του γαμπρού μου ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΙΑΝΘΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου.

Χρήστος Ιωακειμίδης
Χρήστος Ιωακειμίδης
Παναγιώτης Ξενάκης

* * *

Φωτ.

Στις 10 Φλεβάρη 2002 πέθανε στη Λάρισα ο αγωνιστής ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (Παπαγιάννης), μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο χωριό Γερακάρι της Καλαμπάκας. Η οικογένεια αποτελούνταν, εκτός από τους γονείς του, από πέντε αγόρια και δύο κορίτσια. Ολοι πήραν μέρος στην Εθνική Αντίστασης και στον Εμφύλιο ήταν μαχητές του ΔΣΕ. Στα δύσκολα χρόνια, και τα πέντε αδέρφια πέρασαν από φυλακές και στρατόπεδα εξορίας. Τους δύο, τον Γιώργο και τον Ηρακλή, τους πήραν οι ΜΑΥδες μια νύχτα από το στρατόπεδο Τρικάλων, όπου κρατούνταν, και μαζί με άλλους 10 αγωνιστές, και μία γυναίκα, την Δέσπω, από το Γερακάρι, τους έριξαν ζωντανούς σε ένα πηγάδι και τους σκότωσαν με πέτρες. Τα άλλα τρία αδέρφια, ο Μήτσος, ο Αριστοτέλης και ο Θανάσης, δικάστηκαν από έκτακτο Στρατοδικείο και έμειναν πολλά χρόνια στις φυλακές. Ολοι παρέμειναν αταλάντευτοι στα ιδανικά τους.

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου ως το τέλος της ζωής του ήταν μέλος της ΚΟΒ «Αγίου Θωμά» Φιλιππούπολης, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Συλλόγου Αντιχασιωτών, και εκλεγόταν πρόεδρος, και στην προσπάθεια για την έκδοση και την κυκλοφορία της εφημερίδας του Συλλόγου «Ελεύθερη Σκέψη».

Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ «Αγ. Θωμά» προσφέρουν 20 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας.

Βαγγελιώ Καλομοίρη
Βαγγελιώ Καλομοίρη
* * *

O Δαυίδ Φιλίππου από τους Κουνάβους Ηρακλείου Κρήτης προσφέρει, μέσω της ΝΕ Ηρακλείου, 20 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ενας χρόνος πέρασε από το θάνατο της αξέχαστης και πολυαγαπημένης μας συζύγου και μητέρας ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ από τα Ανώγεια Ρεθύμνου, την οποία δε θα ξεχάσουμε ποτέ.

Γιάννης και Χαρά Καλομοίρη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από την Αμφίκλεια Φθιώτιδας, η συντρόφισσα της ζωής του Λούλη και ο αδελφός της Νίκος Κουτσιλιέρης προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα πριν από 25 χρόνια, η οικογένειά του προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΤΑΣΟΥ ΓΡΑΒΑΡΗ, η γυναίκα του Ευτυχία Μορίκη-Γράβαρη και τα παιδιά τους προσφέρουν στο τιμημένο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 13 Μάρτη 2002 έφυγε για πάντα από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΒΙΤΣΑΣ, μέλος του ΚΚΕ, από την Κερασούλα Καλαμπάκας. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Εφηβος γνωρίστηκε με τις προοδευτικές ιδέες και εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα.

Γιώργος Τρικαλινός
Γιώργος Τρικαλινός
ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, στην περιοχή Χασίων, πολέμησε τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές.

Για την πατριωτική δράση του και κυρίως για τις προοδευτικές ιδέες του διώχτηκε από το κατοπινό μοναρχοφασιστικό καθεστώς και από τις συμμορίες που δρούσαν στη Θεσσαλία.

Μαχητής του ΔΣΕ, στον εμφύλιο, τραυματίστηκε και πιάστηκε αιχμάλωτος στα τέλη του 1949. Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλακή, πέρασε από όλα τα κάτεργα του αμερικανόδουλου μοναρχοφασιστικού καθεστώτος, όπως από τα Γιούρα, τις φυλακές Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Κέρκυρας.

Με κλονισμένη την υγεία του αφέθηκε ελεύθερος το 1958 και συνέχισε τη δράση του ως μέλος της ΕΔΑ.

Η χούντα των συνταγματαρχών του Απρίλη του 1967 τον συνέλαβε και τον εξόρισε στον Αϊ - Στράτη, στο Λακκί και στο Παρθένι της Λέρου.

Μετά την πτώση της χούντας συνέχισε τους αγώνες του. Για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων των Χασίων, με αίτημα την κατάργηση των τσιφλικιών, σύρθηκε και πάλι στα δικαστήρια ως υποκινητής και καταδικάστηκε σε πολύμηνη φυλάκιση.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ για τα οποία αγωνίστηκε με συνέπεια και αυταπάρνηση.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Νέου Κόσμου, 200 ευρώ.

Τάσος Γράβαρης
Τάσος Γράβαρης
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΔΑΝΕΛΑΤΟΥ, Επονίτη στην Κατοχή και προέδρου του Παραρτήματος Αργοστολίου της ΠΕΑΕΑ κατά την ίδρυσή του, ο οποίος ανάλωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα πανανθρώπινα ιδανικά της λευτεριάς, ανεξαρτησίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ειρήνης, συναγωνιστές του - μέλη του Παραρτήματος Αργοστολίου, προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη», στον καθημερινό του σύντροφο, μέσω της ΚΟΒ Αργοστολίου, 55 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΛΙΑΗΛΙΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο γιος του Κυπαρίσσης Παλιαηλιάς και η οικογένειά του προσφέρουν 40 ευρώ στην ΚΟΒ Λιτόχωρου του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Φωτεινός) γεννήθηκε στο Λιτόχωρο το 1917. Στη δεκαετία του '30 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ηταν από τους πρωτοπόρους της Εθνικής Αντίστασης στο Λιτόχωρο. Αξιωματικός της Χης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, ανέπτυξε σημαντική δράση σε σαμποτάζ ενάντια στους κατακτητές στην κεντροδυτική Μακεδονία.

Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε και αναγκάστηκε να συγκροτήσει, μαζί με άλλους πατριώτες από το Λιτόχωρο, την πρώτη ανταρτοομάδα του ΔΣΕ, η οποία έδωσε το γνωστό χτύπημα στους παρακρατικούς τρομοκράτες και στους διώκτες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου, ως ανώτερος αξιωματικός, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, τραυματίστηκε και πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στην ΚΟΒ Λιτόχωρου 20 ευρώ και στο Παράρτημα Λιτόχωρου της ΠΕΑΕΑ 10 ευρώ.

Τα αδέρφια του Γιάννης και Αλεξάνδρα Ελευθερίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ