ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ν.Παδέλας
Ν.Παδέλας
Φωτ. 2

Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ. ΜΑΚΡΗ, το γένος Κουτσούμπα, η οποία γεννήθηκε στον Κέδρο Καρδίτσας το 1925, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1979 και ζούσε στην Καρδίτσα,«έφυγε» από κοντά μας στις 7 Απρίλη 1999. Ο θάνατός της άφησε σε μας όλους και στα τρία εγγόνια της, που τους στάθηκε δεύτερη μητέρα, βαρύ πόνο και θλίψη.

Η ΗΛΕΚΤΡΑ Μακρή - ΑΡΧΟΝΤΗ, αρχιτέκτονας, γεννήθηκε στην Τασκένδη το 1951. Στην πατρίδα ήρθε το 1976, παντρεύτηκε και απέκτησε τρία αγόρια, άντρες σήμερα. Εργάστηκε στην ειδικότητά της και πήρε δραστήριο μέρος στην κοινωνική ζωή της πόλης, ως μέλος του ΚΚΕ. Ενα φονικό τροχαίο έβαλε τέλος στην πολύτιμη ζωή της, τόσο για την οικογένειά της, όσο και για την κοινωνία της Καρδίτσας.

Ο ΑΛΕΚΟΣ Δ. ΜΑΚΡΗΣ, αδελφός από τη Νεράιδα Ευρυτανίας, 21 χρόνων παλικάρι, δολοφονήθηκε τον Οκτώβρη του 1949, μαζί με άλλους τρεις συγχωριανούς μας στο Μεζούρλο της Λάρισας.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Καρδίτσας 30 ευρώ.

Κώστας και Μάρθα Μακρή.

* * *

Φωτ.

Στις 14 Απρίλη γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγαπημένου συντρόφου μου ΓΙΑΝΝΗ ΓΟΥΣΗ (Ξάνθου), καπετάνιου του ΕΛΑΣ. Οσο ζω, αγαπημένε μου, θα ζεις μαζί μου. Μου άφησες μεγάλη παρακαταθήκη. Προσπαθώ, με τις ελάχιστες δυνάμεις μου, να πραγματοποιήσω ένα ελάχιστο μέρος από τον αγώνα που έκανες στη ζωή σου για τη δικαίωση όλων των αγωνιζόμενων.

Σουμέλα Τρινταφυλλίδου
Σουμέλα Τρινταφυλλίδου
Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Ευαγγελία Γούση (Ξάνθου).

***

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΟΚΡΗ πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Η οικογένειά του 75 ευρώ και η ΚΟΒ Augsburg 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα Ν. ΠΑΔΕΛΑ, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας πριν από 3 χρόνια, προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ταμπάχανων Πάτρας.

Πατέρα να ξέρεις ότι φωτίζεις την καρδιά και το μυαλό μας και, όπως τότε, έτσι και τώρα είσαι μπροστάρης στους αγώνες μας στην ΚΟΒ, στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, στη διακίνηση του «Ριζοσπάστη», στη διαδήλωση, παντού.

Βέρα - Νίκος.

* * *

Φωτ.

Αύριο, 8 Απρίλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στελέχους του Εκδοτικού «Σύγχρονη Εποχή» και του «Ριζοσπάστη» ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Τάκη) ΕΠΙΚΑΡΙΔΗ.

Τον αγαπητό μας Τάκη θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν αγωνιστή δυναμικό, γεμάτο ζωντάνια, εύθυμο και πρόθυμο να βοηθήσει όποτε του το ζήτησαν και πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Στην επέτειο του θανάτου του και ως φόρο τιμής στη μνήμη του συζύγου, πατέρα, παππού και πεθερού προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 200 ευρώ στο ΚΚΕ και 200 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» την εφημερίδα που δεν αποχωριζόταν ποτέ.

Απόστολος Τριανταφυλλίδης
Απόστολος Τριανταφυλλίδης
Οι συγγενείς.

  • Επίσης στη μνήμη του Τάκη Επικαρίδη ο κουνιάδος του Ανέστης Ξενίδης με την οικογένειά του προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Από τα λόγια του ποιητή: Σε κάθε βήμα κέρδιζαν μια οργιά ουρανό - για να τον δώσουν.

Ενας από αυτούς είσαι και εσύ ΑΧΙΛΛΕΑ. Φύτεψες βαθιά μέσα στην καρδιά μας το Κόμμα, την πιο μεγάλη ιδέα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.

Στην ανάμνηση του λαϊκού αγωνιστή - κομμουνιστή Αχιλλέα Μπλάνα προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Μ. και Χ. Αναστασόπουλος.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 8 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, με σημαντική δράση στο νομό Πέλλας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Στον εμφύλιο εντάχθηκε πολύ νωρίς στο ΔΣΕ. Συμμετείχε σε πολλές μάχες, τραυματίστηκε και ονομάστηκε λοχαγός του ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από το φθινόπωρο του 1949, συμμετείχε πάντα στις εκδηλώσεις της Κομματικής Οργάνωσης και στις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων, οι οποίοι ζούσαν εκεί.

Επαναπατρίστηκε το 1979.

Ως το θάνατό του έδινε καθημερινά «μάχες» για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, για κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

Ηρακλής Κωνσταντινίδης
Ηρακλής Κωνσταντινίδης
Η σύζυγός του Βασιλική και τα παιδιά του.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 8 χρόνια, από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΕΛΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 150 ευρώ.

Η οικογένειά του.

* * *

Φωτ.

Ο αδελφός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΒΟΣ (φωτογραφία) εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 9 Απρίλη 1944 μαζί με άλλους 49 πατριώτες. Ηταν από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ και για τη δράση και τις προοδευτικές ιδέες του, από το 1936, έκανε κρατούμενος στην Ακροναυπλία και σε άλλα στρατόπεδα εξορίας και 4 χρόνια στην Ανάφη.

Στη μνήμη του αδερφού μου και των συντρόφων του καθώς επίσης στη μνήμη του γαμπρού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ. ΘΑΝΟΥ, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Πάτρα το 1944, του αδελφού του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Δ. ΘΑΝΟΥ, από το χωριό Σέκουλα, ο οποίος εκτελέστηκε στην Αμαλιάδα το 1944, του γαμπρού μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΖΗ και του αδελφού του ΑΛΕΚΟΥ ΜΠΟΥΖΗ, προσφέρω στη ΝΕ Πύργου Ηλείας 30 ευρώ.

Διονύσης Ντάβος.

* * *

Φωτ.

Στις 15 Φλεβάρη 2002 πέθανε η αγαπημένη μας ΘΕΟΠΙΣΤΗ Τραπεζανίδου -ΠΟΣΝΑΚΙΔΟΥ. Γεννήθηκε το 1905 στο χωριό Τσίζγαρο του Καυκάσου. Το 1922 ήρθε στην Ελλάδα με τον πατέρα της και τα τέσσερα αδέρφια της, αφού η μάνα της είχε πεθάνει. Εγκαταστάθηκαν στο χωριό Εξαπλάτανο Πέλλας. Παντρεύτηκε τον Κυριάκο Αβραμίδη και απόχτησαν ένα αγόρι, τον Παναγιώτη. Ο πρώτος άντρας της πέθανε και ξαναπαντρεύτηκε τον θεόφιλο Ποσνακίδη και απόχτησαν τρία παιδιά.

Η Θεοπίστη Ποσνακίδου, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, κυνηγήθηκε, μετά την Απελευθέρωση και το 1946 πιάστηκε και βασανίστηκε απάνθρωπα. Ο άντρας της πιάστηκε και αυτός και κλείστηκε στις φυλακές Αριδέας και αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Γιαννιτσών. Με την αποφυλάκισή του, κατέφυγε στο ΔΣΕ στην περιοχή Πάικου -Καϊμάκτσαλαν. Σε αντίποινα οι μοναρχοφασίστες έκαψαν το σπίτι τους και η μάνα με τα τρία ανήλικα παιδιά, κατέφυγαν στις ανατολικές χώρες, Από το 1949 ζούσαν στην πόλη Σούμπερκ της Τσεχοσλοβακίας. Εκεί η Θεοπίστη Ποσνακίδου δούλεψε στην Αγροτική Οικονομία και σε εργοστάσιο υφαντουργίας.

Ηλέκτρα Αρχοντή
Ηλέκτρα Αρχοντή
Στη διάρκεια του εμφύλιου, το 1948 σκοτώθηκε ο σύζυγός της Θεόφιλος Ποσνακίδης, μαχητής του ΔΣΕ, ο γιος τους Παναγιώτης και η γυναίκα του Αννα. Ο αδελφός μας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΣΝΑΚΙΔΗΣ, στα 16 χρόνια του κατατάχτηκε στο ΔΣΕ και πολέμησε ως το τέλος του εμφύλιου.

Η Θεοπίστη πέθανε στο Σούμπερκ, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Στην κηδεία της παραβρέθηκαν τα παιδιά της και Τσέχοι γνωστοί και γείτονες. Στον τάφο της κατατέθηκαν πολλά στεφάνια, μεταξύ των οποίων ήταν και το στεφάνι του Δήμου της πόλης.

Θα τη θυμόμαστε για πάντα.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά της Δημήτριος, Κατίνα και Ελένη.

* * *

Στη μνήμη του αλησμόνητου αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΥΡΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 28 Μάρτη 2002, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Τύρναβου 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Δημήτρης Στούπας.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγαπημένων γονιών μου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΣΟΥΜΕΛΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου Θεσσαλονίκης.

Στάθης Τριανταφυλλίδης.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μας ΖΩΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο προσφέρω 30 ευρώ στην ΚΟΒ «Αγ. Αθανασίου Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης.

Αλεξάνδρα Μακρή
Αλεξάνδρα Μακρή
Ο γιος της Φίλιππος

* * *

Φωτ.4

Στη μνήμη του ΗΡΑΚΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, του πρώτου συζύγου μου ΗΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, ο οποίος εκτελέστηκε το 1947 στο Μαυρονέρι Κιλκίς, μαζί με τον Ηρακλή Παπαδόπουλο, του δεύτερου συζύγου μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, ο οποίος εξορίστηκε στο Μακρονήσι και τον Αϊ Στράτη από το 1946 ως το 1958 και του αδελφού του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, ο οποίος μου συμπαραστάθηκε σαν αδελφός, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Αθανασίου» 40.000 δρχ.

Γεωργία Αρβανιτίδου.

* * *

Φωτ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΓΚΟΣ γεννήθηκε το 1920 στη Δεσκάτη Γρεβενών. Παιδί πολυμελούς αγροτικής οικογένειας, το 1943 εντάχθηκε στο ΕΑΜ, στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Υπηρετώντας τη θητεία του και δρώντας ως μέλος της παράνομης οργάνωσης του Κόμματος, το 1946 πιάστηκε στα Τρίκαλα και ως το 1958 που αφέθηκε ελεύθερος έκανε στις φυλακές των Τρικάλων, της Πάτρας, στο Καλάμι Ηρακλείου και στα Γιούρα. Το 1967 πέρασε από το Στρατοδικείο της Κοζάνης.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος συμμετείχε ενεργά στην κομματική και κοινωνική δράση. Ηταν μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Δεσκάτης και δημοτικός σύμβουλος από 1965 ως το 1967 και από το 1979 ως το 1982.

Πέθανε στις 13 Δεκέμβρη 2001.

Στη μνήμη πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη»: Η ΚΟΒ Δεσκάτης 60 ευρώ και ο φίλος του Αθ. Ακριβός 10 ευρώ.

Δημήτρης Επικαρίδης
Δημήτρης Επικαρίδης
* * *

Φωτ.

Την επόμενη Κυριακή, 14 Απρίλη κλείνουν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» ξαφνικά, έπειτα από έμφραγμα, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1931 στο Λαδοχώρι Βέροιας. Προερχόταν από αγροτική οικογένεια. Το 1947 κατατάχτηκε στα τμήματα Βέρμιου του ΔΣΕ. Πήρε μέρος στη μάχη της Φλώρινας και στο Μάλι Μάδι το 1948. Επίσης, το 1949, πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου, του Βίτσι και τραυματίστηκε.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, μετά το τέλος του εμφύλιου, εργάστηκε ως οδηγός σε διάφορα οχήματα. Εκεί δημιούργησε οικογένεια. Ηταν καλός οικογενειάρχης.

Επαναπατρίστηκε το 1984, εγκαταστάθηκε στη Βέροια, ήταν μέλος του Συλλόγου των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και έπαιρνε μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις τους.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και αγωνιζόταν για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για την πατρίδα και το λαό.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του Ελένη, τα παιδιά, τα εγγόνια και η μικρή δισέγγονή του προσφέρουν στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ 15 ευρώ και 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Την 1η Μάρτη 2002, έπειτα από αρρώστια δύο χρόνων, έπαψε να χτυπά η καρδιά του παλαίμαχου αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΥΡΒΑ, μέλους του ΚΚΕ.Γεννήθηκε στο χωριό Γόννοι Λάρισας το 1917. Εφηβος μπήκε στη βιοπάλη. Το 1940 πολέμησε τους επιδρομείς, στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στις πρώτες ομάδες του ΕΛΑΣ.

Μετά τη Βάρκιζα, επέστρεψε στο χωριό του. Κυνηγήθηκε και ξυλοκοπήθηκε άγρια για να αποκηρύξει το ΚΚΕ, αλλά δε λύγισε. Αγωνίστηκε για τα ιδανικά του κόμματός του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και για το μνημόσυνό του, οι σύντροφοί του - μέλη του Παραρτήματος Γόννων της ΠΕΑΕΑ του οποίου για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος και τα τελευταία χρόνια επίτιμος πρόεδρος, και η ΚΟΒ Γόννων προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο, 40 ευρώ και στη ΝΕ Λάρισας, άλλα 40 ευρώ.

Γιάννης Γούσης
Γιάννης Γούσης
** *

Ο Γεώργιος Σερμπενιάδης προσφέρει για τις Δημοτικές εκλογές 95 ευρώ στη μνήμη του αδελφού και του θείου του, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίοι «έπεσαν» στη διάρκεια της Κατοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ