ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Τα ψέματα τελείωσαν

Με αφορμή τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό

Οπως κυνικά ομολογεί ο υπουργός Εργασίας, συνεχίζεται ο «κοινωνικός διάλογος»,

που άρχισε την περασμένη άνοιξη.

Στο διάλογο αυτό που παίρνουν μέρος οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δεν μπαίνει για επίλυση κανένα αίτημα των ασφαλισμένων.

Απεναντίας, από τη μεριά της κυβέρνησης έχουν μπει το σύνολο των αντιασφαλιστικών μέτρων, που είχε θέσει και την περασμένη άνοιξη και που συνάντησαν την καθολική αντίδραση των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Οσοι παίρνουν μέρος στο διάλογο, μετά από αυτό το κείμενο που τους παρέδωσε ο υπουργός, δεν μπορούν να λένε ότι δεν ξέρουν.

Επωμίζονται βαριές ευθύνες απέναντι στους σημερινούς ασφαλισμένους και στην ερχόμενη γενιά.

Με το κείμενο αυτό επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μια σκληρή ταξική αντεργατική πολιτική. Υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τα αιτήματα των καπιταλιστών.

Οι αποφάσεις από τη μεριά της έχουν παρθεί, επιδιώκει:

- Παραπέρα μείωση των συντάξεων.

- Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, για άνδρες και γυναίκες.

- Κατάργηση βαριών - ανθυγιεινών.

- Ενοποίηση Ταμείων και μέσα από αυτό χειροτέρευση της θέσης πολλών ασφαλισμένων.

- Με τη θέση της κυβέρνησης «για ενοποίηση κανόνων και όρων συνταξιοδότησης θέλει να μειώσει τις συντάξεις όσων ασφαλισμένων έχουν καταφέρει να έχουν κάπως υποφερτές συντάξεις, π.χ. Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ολυμπιακή κλπ.

- Θα συνεχίσει η ίδια να παίζει στον τζόγο του Χρηματιστηρίου τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

- Στέλνουν τους ασφαλισμένους μέσα από τη χειροτέρευση της κύριας και επικουρικής σύνταξης στην ιδιωτική ασφάλιση, με την εφαρμογή των επαγγελματικών συμβάσεων.

- Δε λένε λέξη για τα τρισ. δραχμές των αποθεματικών, τις εισφοροαπαλλαγές, την εισφοροδιαφυγή κλπ.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δε λέει λέξη για τους αντιασφαλιστικούς νόμους, που κάποτε κατάγγελνε και σήμερα όχι μόνο τους εφαρμόζει, αλλά φτιάχνει και νέους.

Λένε ορισμένοι, γιατί να μην πάμε στο διάλογο; Θα ακούσουμε την κυβέρνηση, θα πούμε και εμείς τη γνώμη μας. Και κατηγορούν εμάς τους κομμουνιστές, γιατί δε συζητάμε.

Θα το πούμε καθαρά. Οσοι λένε αυτά τα πράγματα ή λένε ψέματα ή δεν καταλαβαίνουν.

Θα ήταν ανόητο, να πιστεύει κανένας ότι η κυβέρνηση δε γνωρίζει ποια είναι τα προβλήματα της Ασφάλισης, ποιος ευθύνεται, πού βρίσκεται η λύση.

Εμείς τέτοιες ψευδαισθήσεις δεν έχουμε. Τα γνωρίζει πολύ καλά, μόνο που εξυπηρετεί τα ταξικά συμφέροντα των καπιταλιστών και τα μέτρα που παίρνει είναι ακριβώς στην κατεύθυνση που αυτοί λένε.

Θα 'ταν αφέλεια να πιστεύει κανένας ότι δε γνωρίζει η κυβέρνηση τις θέσεις του ταξικού κινήματος, εργαζομένων και συνταξιούχων. Εχει πάρει ανακοινώσεις και υπομνήματα εκατοντάδες.

Υποτίθεται εξάλλου ότι, επειδή γνωρίζει τα προβλήματα, έκανε και αυτές τις μελέτες - μαϊμού, Αγγλων κλπ.

Θα πρέπει ακόμα να θυμίσουμε ότι πριν λίγους μήνες έγινε η Εθνική Συνδιάσκεψη για την Κοινωνική Ασφάλιση στο Ζάππειο, όπου ειπώθηκαν οι θέσεις όλων, κυβέρνησης, κομμάτων, εργατικών συνδικάτων, εργοδοτικών οργανώσεων κλπ.

Εκεί με σαφήνεια η Γραμματέας του ΚΚΕ παρουσίασε τις Θέσεις του Κόμματός μας, θέσεις που και τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης λύνονται και τα αιτήματα των εργαζομένων ικανοποιούνται.

Ποιες από αυτές τις προτάσεις δέχτηκε η κυβέρνηση; ΚΑΜΙΑ.

Μην προσπαθούν, λοιπόν, ορισμένοι να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και ποιο ρόλο θα παίξουν στο διάλογο.

Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και αυτός ο ρόλος του Δούρειου Ιππου είναι ο χειρότερος για ένα συνδικαλιστή.

Είπαμε από την αρχή ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, σε σχέση με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Παράδειγμα: Την άνοιξη του 2001 η κυβέρνηση ζητούσε να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και πέρα των 65 χρόνων.

Τώρα τι κόλπο ετοιμάζουν μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ; Ολοι θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 65, μας λένε. Μπορεί, όμως, αν θέλει κάποιος να βγει και στα 58 του χρόνια ή και μετά από τα 65.

Πρόκειται για απάτη. Γιατί κρύβουν ότι, αν βγεις π.χ. στα 58 χρόνια στη σύνταξη, θα σου αφαιρείται για κάθε μήνα που θα λείπει από τα 65, το 1/200 της σύνταξης ή αλλιώς, θα μειώνεται η σύνταξή σου κατά μισό τα εκατό, για κάθε μήνα που πιο σύντομα θα συνταξιοδοτηθείς. Δηλαδή, αν βγεις στα 58 στη σύνταξη θα 'χεις μείωση της σύνταξής σου κατά 42%, όταν η μέση σύνταξη του ΙΚΑ είναι 135.000 δρχ., αφαιρώντας το 42%, πώς θα ζήσει ο εργαζόμενος;

Αρα, αυτό θα είναι δώρο, άδωρο. Αυτό που θα μείνει, θα είναι σύνταξη για όλους πάνω από τα 65, για να πάρει κάτι παραπάνω στη σύνταξή του, για να μπορέσει να ζήσει.

Ανεβάζοντας βέβαια τα όρια συνταξιοδότησης, μια ακόμα συνέπεια είναι ότι στερούν θέσεις εργασίας από τους άνεργους.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ήδη, έχει ανακοινώσει στους καπιταλιστές των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών ότι θα τους δώσει να «αξιοποιήσουν» αποθεματικά των ταμείων, και να υπογράφουν επαγγελματικές συμβάσεις.

Επίσης, έχουν ανακοινώσει την αύξηση του ποσοστού που τζογάρουν στο χρηματιστήριο, τα ΔΣ των ασφαλιστικών ταμείων - η πλειοψηφία κυβερνητικοί υπάλληλοι - από το 20% στο 23% των αποθεματικών.

Ακόμα, με την ίδια απόφαση επιτρέπουν στα ΔΣ των Ταμείων να τζογάρουν στο χρηματιστήριο το σύνολο του 20%, ενώ προηγούμενα ήταν υποχρεωμένοι από το 20% το 8% να επενδύεται σε ακίνητα. Τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς; Το 3% μεταφράζεται σε 150 δισ. δρχ., το 8% είναι 350 δισ. δρχ., δηλαδή ετοιμάζονται να ρίξουν στο χρηματιστήριο περίπου 500 δισ. δρχ. των αποθεματικών.

Ποια θα είναι η τύχη τους; Ομοια με την τύχη που είχαν τα αποθεματικά των προηγούμενων δεκαετιών, που στο όνομα της ανάπτυξης δόθηκαν στους καπιτα-ΛΗΣΤΕΣ και τώρα μας λένε, πού να τα βρούμε, από πού να τα ζητήσουμε;

Για τα χρέη της κυβέρνησης προς το ΙΚΑ, η ίδια αποφάσισε και το πέρασε στο νόμο για τη μηχανογράφηση του ΙΚΑ, ότι τα χρέη της προς το ΙΚΑ είναι 2 τρισ. 850 δισ. δρχ. Τα χρέη του ΙΚΑ προς την κυβέρνηση από δάνεια του ΙΚΑ που δεν πληρώθηκαν, τα υπολογίζει σε 1 τρισ. 550 δισ. δρχ.

Τι κρύβει εδώ η κυβέρνηση;

1. Οτι το 1 τρισ. 300 δισ. που η ίδια υπολογίζει ότι χρωστά στο ΙΚΑ, δεν τα δίνει. ΘΑ τα δώσει σταδιακά και με επιτόκιο κάτω από τον πληθωρισμό. Δηλαδή θα ξανακλέψει το ΙΚΑ.

2. Κρύβει ότι αν το ΙΚΑ αναγκάστηκε να δανειστεί, ήταν γιατί η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους πήραν τα αποθεματικά και συνάμα δεν έδωσαν στο ΙΚΑ αυτά που ήταν υποχρεωμένες. Αρα τα χρέη του ΙΚΑ στην ουσία είναι χρέη της κυβέρνησης και των καπιτα -ΛΗΣΤΩΝ, που έφαγαν τα αποθεματικά.

Ενδιαφέρεται δήθεν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το πόσα χρήματα θα δώσει η κυβέρνηση στο ΙΚΑ. Θα δώσει λιγότερα απ' όσα δίνει τώρα. Εκτός και οι εργαζόμενοι την αναγκάσουν με τον αγώνα τους να δώσει περισσότερα.

Αλλά να θυμίσουμε ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι αυτή που υπογράφει Συλλογικές Συμβάσεις, που κάνουν τους εργαζόμενους όλο και πιο φτωχούς. Μια ακόμα συνέπεια είναι ότι μειώνει τα έσοδα του ΙΚΑ, αφού αυτά υπολογίζονται σαν ποσοστό επί των αποδοχών των εργαζομένων.

Θα δώσουν λέει δύο (2) πλασματικά χρόνια για σύνταξη στις γυναίκες, για κάθε παιδί. Κρύβουν όμως ότι θα δώσουν τα 2 χρόνια - αν τα δώσουν - αφού πρώτα ανεβάσουν τα όρια συνταξιοδότησής τους από 5 έως και 10 χρόνια. Με τέτοια κόλπα νομίζουν ότι θα κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους. Να θυμίσουμε ακόμα ότι αυτοί που δήθεν ενδιαφέρονται για τις γυναίκες, περιόρισαν ή έκοψαν με το νόμο 2676/99 τις συντάξεις χηρείας από 1/2 έως και συνολικά.

Στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και συνταξιούχων για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λέει ότι δε θα δεχτεί μείωση των κατώτερων συντάξεων. Πώς έχει η κατάσταση με τις κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ:

Στους 820.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι 666.000 παίρνουν συντάξεις από 150.000 δραχμές έως και 50.000. Χρειάζεται, λοιπόν, πολύ θράσος για να λέει κανένας ότι αυτές τις συντάξεις δε θα δεχτεί να μειωθούν. Δηλαδή, πόσο ακόμα μπορούν να μειωθούν;

Αν η κυβέρνηση σκόπευε να πάρει έστω και ένα μέτρο υπέρ των ασφαλισμένων, θα το είχε γράψει με κεφαλαία γράμματα στην πρώτη σελίδα του κειμένου των θέσεών της.

Απεναντίας, στο κείμενο λέει ότι στο νέο σύστημα θα πάμε με περίοδο προσαρμογής. Πρόκειται για κυνική ομολογία για τον αντιασφαλιστικό χαρακτήρα των μέτρων.

Τα στελέχη του ΣΥΝ πήγαν στο διάλογο, που δεν τον θεωρούν, λέει διάλογο, φαίνεται θυμήθηκαν το κόλπο που έκαναν όταν συμμετείχαν στον «κοινωνικό διάλογο» για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Εκεί, όπου με τη σύμφωνη γνώμη των ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΝ συμφωνήθηκαν θέσεις, που αποτέλεσαν το άλλοθι της κυβέρνησης για να προχωρήσει στην ανατροπή των σταθερών σχέσεων εργασίας.

Αλλο πράγμα βέβαια αν τα στελέχη του ΣΥΝ, που πήραν μέρος στο διάλογο, δηλαδή στη βρώμικη δουλιά, όταν ήταν να υπογραφεί το κείμενο, δεν υπέγραψαν.

Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι η πολιτική της θα οδηγήσει στην εξαθλίωση νέες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, ανακοίνωσε την αλλαγή του ρόλου της Εργατικής Εστίας.

Ο κύριος ρόλος της θα είναι να δίνει ένα κομμάτι ψωμί στους πιο εξαθλιωμένους.

Τα ψέματα για ορισμένους τελείωσαν, θα υποχρεωθούν καθαρά πια να αποφασίσουν ή με τους εργάτες ή με τους καπιταλιστές και την κυβέρνησή τους.

Οι κομμουνιστές θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, όλο το λαό, για τα μέτρα και για να αναπτυχθούν αγώνες.

Αυτό για μας είναι μονόδρομος.


Του
Βαγγέλη ΤΙΡΤΙΡΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ