ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλούσιο το ανοιξιάτικο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Απολογούμενος σε όσους ανησυχούν, ο υπουργός Οικονομίας δημοσιοποίησε χτες κατάλογο και χρονοδιάγραμμα εκποίησης των ΔΕΚΟ για το Μάρτη και τους επόμενους μήνες

Μην ανησυχείτε. Η κυβέρνηση ούτε ξέχασε ούτε καθυστερεί την υλοποίηση του προγράμματος εκποίησης δημόσιων επιχειρήσεων που έχει εξαγγείλει, αλλά εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα «αποκρατικοποιήσεων» που έχει δεσμευτεί στην ΕΕ και τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό είναι - σε ελεύθερη μετάφραση - το στίγμα των δηλώσεων που έκανε χτες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Απαντώντας σε όσους «μουρμουρίζουν» ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο υπουργός έκανε ένα συνοπτικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου «αποκρατικοποιήσεων» και ταυτόχρονα δημοσιοποίησε χρονοδιάγραμμα, που δείχνει τι και μέχρι πότε θα πουληθεί. Και, δίνοντας δείγματα γραφής, εμπλούτισε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, εξαγγέλλοντας την πώληση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, όλων των θυγατρικών (κυρίως συνεταιριστικών επιχειρήσεων) της ΑΤΕ κλπ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις διευκρινιστικές - κατά περίπτωση - δηλώσεις του υπουργού, το κυβερνητικό πρόγραμμα «αποκρατικοποιήσεων» προβλέπει τα εξής:

  • «Ελληνικά Πετρέλαια». Αποστέλλεται σήμερα στους υποψήφιους αγοραστές (στον Ομιλο Λάτση - Lukoil και στην αυστριακή OMV, που είναι οι δύο ενδιαφερόμενοι) πρόσκληση για την υποβολή τελικών προσφορών για την αγορά 23% των μετοχών των «ΕΛ.ΠΕ.». Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει μέχρι 5 Απρίλη και όλα δείχνουν ότι θα «επιλεγεί» ως νέο αφεντικό των ΕΛ.ΠΕ. ο... Λάτσης.
  • Αγροτική Τράπεζα. Αποφασίστηκε να «απεμπλακεί» (είδατε με τι λεπτότητα λένε το ξεπούλημα) η τράπεζα από τις θυγατρικές της επιχειρήσεις (στην πλειοψηφία τους συνεταιριστικές εταιρίες, όπως οι ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ, ΕΛΒΙΖ, ΑΓΝΟ, ΠΙΝΔΟΣ, ΡΟΔΟΠΗ, ΣΕΒΑΘ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, κλπ).
  • Μονάδες - Εγκαταστάσεις Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Δημοσιεύονται μέσα στην ερχόμενη βδομάδα οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους αγοραστές για το Συνεδριακό Κέντρο Αττικής, τις Αλυκές Αναβύσσου και το γκολφ Αφάντου Ρόδου, ενώ τον Απρίλη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την επιλογή των αναδόχων που θα αναλάβουν να εκποιήσουν τις Μαρίνες Ζέας, Φλοίσβου και Αλίμου.
  • Στις 15 Μάρτη λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές του πρώτου πακέτου μετοχών (σ' αυτή τη φάση 10%) των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) καθώς επίσης και τη δημιουργία Joint Venture (μεικτής επιχείρησης) στον τομέα ταχυμεταφορών. Προωθώντας την «εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την πώληση και του δεύτερου πακέτου μετοχών (20-25%) των ΕΛΤΑ, με την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο μέσα στο έτος 2002.
  • Στις 21 Μάρτη, λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την αγορά του 68% των μετοχών της επιχείρησης ΕΒΕΤΑΜ.
  • Προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, για την εκποίηση του Καζίνο Πάρνηθας και των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων «Μοντ Παρνές», ορίστηκε η 2 Απρίλη.
  • Εντός του 2002 το δημόσιο θα πουλήσει νέο πακέτο, το 8% των μετοχών του ΟΤΕ, στους ιδιώτες, παραδίδοντας έτσι την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου - και άρα τον έλεγχο - στο μεγάλο κεφάλαιο.

Επίσης, ο υπουργός, δήλωσε ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για:

  • Την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, στα μέσα του τρέχοντος έτους, της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ. Σε πρώτη φάση, το ποσοστό μετοχών της ΕΤΑ που θα πουληθεί στους ιδιώτες, μέσω χρηματιστηρίου, ορίστηκε σε 25%.
  • Τη συγχώνευση του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) με τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ). Παράλληλα, προετοιμάζονται οι διαδικασίες για την πώληση και νέου πακέτου μετοχών του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο και η σύναψη διεθνούς συνεργασίας.
  • Τη συγχώνευση των πολεμικών βιομηχανιών Ελληνική Βιομηχανία Οπλων με την ΠΥΡΚΑΛ.
  • Την προκήρυξη διαγωνισμού μεταβίβασης - πλήρους ξεπουλήματος - της εταιρίας Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.
  • Τη σύσταση εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (θυγατρική της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου) και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.
ΔΕΗ
Οδεύει για «στρατηγικό εταίρο»

Ζήτημα χρόνου, είναι η παράδοση της ΔΕΗ σε «στρατηγικό εταίρο» επισημαίνεται από στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία προβλέπουν μια διαδικασία αποκρατικοποίησης της Επιχείρησης, ανάλογη με αυτή που ακολουθείται στα Ελληνικά Πετρέλαια. Αναφορικά με το τι κρίνεται προτιμότερο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - δηλαδή εισαγωγή και άλλου πακέτο μετοχών στα χρηματιστήρια ή απ' ευθείας πώληση πακέτου σε «στρατηγικό εταίρο» - η κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά το δεύτερο, παρά μία... διακινδυνευμένη δεύτερη φάση μετοχοποίησης.

Ηδη, όπως αναφέρεται, έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον από την ιταλική ENEL, τη γαλλική EDF, τη γερμανική RWE και την αγγλική National Power για την εξαγορά πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, όπως επίσης ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από την ιρλανδική εταιρία ηλεκτρισμού. Το ενδιαφέρον αυτό, θα αξιολογηθεί από χρηματοοικονομικό σύμβουλο που θα προσληφθεί για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων εξαγοράς. Παράγοντες της ΔΕΗ, εκτιμούν, ότι το ενδιαφέρον των ξένων ηλεκτρικών εταιριών, στηρίζεται στη μελλοντική επέκταση στα Βαλκάνια, αλλά και στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κινείται σε ρυθμούς πάνω από το 4% ετησίως. Στελέχη της ΔΕΗ, θεωρούν ότι είναι προτιμότερη η σύμπραξη με ξένη εταιρία, από την παραπέρα μετοχοποίηση, ωστόσο, στην περίπτωση που, επιλεχθεί η μετοχοποίηση, αυτή δε θα πρέπει να είναι πριν το τέλος του έτους.

Πέραν της πώλησης της ΔΕΗ στο ξένο κεφάλαιο, στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, είναι η υποστήριξη των ντόπιων και ξένων υποψηφίων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, σε «κοινοπρακτικά» με τη ΔΕΗ, σχήματα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, ότι η ΔΕΗ θα επενδύσει, τόσο σε κεφάλαια, όσο και στην εξασφάλιση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφορικά με τις προτάσεις, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που στα πλαίσια της... δημόσιας διαβούλευσης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ, χαρακτηρίζει τις προτάσεις της ΡΑΕ... αερολογίες, οι οποίες, είναι ανέφικτες, όχι μόνο για την ελληνική αγορά, αλλά οπουδήποτε αυτές εφαρμοστούν...

Η γενικότερη εκτίμηση των παραγόντων της ΔΕΗ, είναι ότι η αγορά θα «ανοίξει», όχι όπως τη φαντάζεται η ΡΑΕ, αλλά, από τη σύμπραξη της ΔΕΗ, με ιδιώτες και την απελευθέρωση των εισαγωγών. Πάντως, η κατεύθυνση είναι η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, στα επίπεδα των τιμολογίων του... ΟΤΕ, τα οποία τα τελευταία πέντε χρόνια, με την ιδιωτικοποίησή του, είναι γνωστό - τόσο το πάγιο, όσο και η τιμή της μονάδας - αυξήθηκαν κατά περίπου 200%!

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

- Οι δαπάνες προμήθειας φαρμάκων καταχωρούνται μαζί με τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης;

- Οι δαπάνες προμήθειας φαρμάκων εντάσσονται στις οικογενειακές δαπάνες. Εξαιρούνται τα φάρμακα που χορηγήθηκαν κατά τη νοσηλεία σε νοσοκομεία ή κλινικές, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα νοσηλείας.

- Πώς φορολογούνται εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό;

- Πρώτα εξετάζουμε τι προβλέπει η σύμβαση αποφυγής της διπλής φορολογίας του εισοδήματος που τυχόν ισχύει, μεταξύ του συγκεκριμένου κράτους με την Ελλάδα. Αν δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό ή δεν υπάρχει σύμβαση, τότε το εισόδημα που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα και φορολογείται.

Σημειώνεται ότι από το οικονομικό έτος 1993 (χρήση 1.1-31.12.1992) οι συντάξεις του εξωτερικού υπάγονται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα. Ο φόρος ο οποίος τυχόν καταβλήθηκε στην αλλοδαπή, για το εισόδημα που προέκυψε σ' αυτή, εκπίπτει από το φόρο που αναλογεί στο συνολικό του εισόδημα, μέχρι όμως του ποσού του φόρου που αναλογεί στην Ελλάδα.

- Με ποίο τρόπο υποβάλλεται το Ε9 σε περίπτωση γάμου;

Εάν και οι δύο σύζυγοι είχαν υποβάλει (χωριστά) το Ε9 το προηγούμενο έτος τότε θα υποβάλουν το Ε9 στο οποίο θα αναγράψουν τους Αριθμούς Φορολογικών Μητρώων και των δύο συζύγων και στις «σημειώσεις φορολογουμένου» θα αναφέρουν τις ΔΟΥ που είχαν υποβληθεί τα προηγούμενα Ε9, χωρίς να αναγράψουν ξανά τα ακίνητα, διαγραμμίζοντας το τετραγωνίδιο με την ένδειξη 4 μεταβολή.

  • Εάν η σύζυγος δεν είχε υποβάλει το Ε9 το προηγούμενο έτος, τότε θα υποβληθεί το Ε9 στο οποίο θα αναγραφούν τα ακίνητα της συζύγου, εφόσον υπάρχουν, ως νέα, διαγραμμίζοντας το τετραγωνίδιο με την ένδειξη 4 μεταβολή.
  • Αν ο σύζυγος δεν είχε υποβάλει Ε9 το προηγούμενο έτος, ενώ η σύζυγος είχε υποβάλει, θα υποβληθεί το Ε9 στο οποίο θα αναγραφούν μόνο τα ακίνητα του συζύγου, εφόσον υπάρχουν, ως νέα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία (Α.Φ.Μ. κλπ.) και στις «σημειώσεις φορολογουμένου» η σύζυγος θα αναγράψει σε ποια ΔΟΥ υπέβαλε το προηγούμενο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ