ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Ενας νέος σκηνοθέτης που κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τα ναρκοπέδια των κανόνων του εμπορικού σινεμά έρχεται να μας εντυπωσιάσει με την απλότητά του με τα «Μυστικά της κρεβατοκάμαρας». Αν θέλετε να δείτε και μια πιο «χαριτωμένη» πλευρά του πολέμου τότε δείτε την ταινία του Ντάνις Τάνοβιτς θα σας κάνει να προβληματιστείτε ευχάριστα.

«No Mans's Land»

Ταινία του Ντάνις Τάνοβιτς, μια έξυπνη αντιπολεμική σάτιρα, με άφθονο χιούμορ και πολύ καλές ερμηνείες

H ιστορία δύο στρατιωτών του Τσίκι και του Νίνο, ενός Βόσνιου κι ενός Σέρβου, οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι κάπου στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στα δυο τους στρατόπεδα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1993 στη Βοσνία.

Καθώς ο Τσίκι κι ο Νίνο προσπαθούν να βρουν τρόπο να ξεφύγουν, ένας γενναίος λοχίας των κυανοκράνων θέλει να τους βοηθήσει. Παρότι έχει διαταγές να μην αναμειχτεί, ο λοχίας δεν παραιτείται. Τηλεοπτικά συνεργεία τον ακολουθoύν. Και έτσι η ιστορία παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Σε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ πολλών εμπλεκομένων πλευρών και με τον παγκόσμιο Τύπο να περιμένει το αποτέλεσμα, ο Τσίκι και ο Νίνο προσπαθούν απελπισμένα να διαπραγματευτούν τις ζωές τους μέσα σε όλο τον παραλογισμό του πολέμου.

Μια ευχάριστη έκπληξη από τον πρωτοεμφανιζόμενο Ντάνις Τάνοβιτς, που δίκαια κέρδισε το βραβείο σεναρίου φέτος στις Κάννες. Ξεκινώντας από ένα μακάβριο συμβάν αποτυπώνει με έξυπνο χιούμορ όλο τον παραλογισμό της διαμάχης που έσπειρε η νέα τάξη στη Γιουγκοσλαβία, απομυθοποιώντας ταυτόχρονα την παρουσία της «ειρηνευτικής δύναμης» αλλά και των ΜΜΕ, που ενδιαφέρονται για τη θεαματικότητα και όχι για την ανθρώπινη διάσταση των γεγονότων.

Τιμήθηκε με τη «χρυσή σφαίρα» καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Παραγωγή: 2001. Πρωταγωνιστούν: Κάτριν Κάρτπιτζ, Μπράνκο Τζούριτς, Ρενέ Μπιτοράντζακ.

«Μυστικά της κρεβατοκάμαρας»

Κοινωνικό δράμα σε σκηνοθεσία του Τοντ Φιλντ

Ο Φρανκ Φάουλερ είναι ο μοναχογιός της Ρουθ και του Ματ. Είναι φοιτητής αρχιτεκτονικής σ' ένα από τα καλύτερα κολέγια της χώρας. Περνάει τα καλοκαίρια του ανέμελα μαζί με την οικογένειά του σε μια γαλήνια πόλη στις ακτές της Νέας Αγγλίας «Τα πρωινά ψαρεύει μαζί με τον πατέρα του, ενώ τα βράδια τα περνάει με τη μεγαλύτερη του σε ηλικία, πρόσφατα χωρισμένη και μητέρα δυο παιδιών, Νάταλι.

Ο Ματ περηφανεύεται που ο γιος του συνδέεται ερωτικά με μια γυναίκα μεγαλύτερή του και καμαρώνει για το γιο του. Η Ρουθ, από την άλλη, ανησυχεί μήπως ο γιος της τα παρατήσει όλα για χάρη του έρωτά του και δεν πάει το Σεπτέμβρη στο κολέγιο για να συνεχίζει τις σπουδές του.

Τελικά, το μητρικό ένστικτο επιβεβαιώνεται με τον τραγικότερο τρόπο. Οταν η σχέση του νεαρού Φρανκ και τη Νάταλι φτάσει σ' ένα ξαφνικό και τραγικό τέλος, κάθε πρόσωπο πρέπει να πάρει την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση για το πώς πρέπει να ανταποκριθεί.

Από τις πρώτες σκηνές του «In the bedroom» αισθανόμαστε ότι παρακολουθούμε τη δουλιά ενός σκηνοθέτη που ελέγχει απόλυτα την ταινία του. Ο πρωτοεμφανιζόμενος ως σκηνοθέτης Τοντ Φιλντ φτιάχνει μια βαθιά συγκινητική ταινία που δεν καταπιάνεται με την επιφάνεια, αλλά γρατζουνάει τις ψυχές των προσώπων. Διεισδύει μέσα σ' αυτές, ακτινογραφεί τα άτομα, καθώς υποκύπτουν στη θλίψη τους, καθώς αυτή μετατρέπεται σε οργή, πόνο και σπαραγμό.

Αν ο θάνατος σε κάνει να συνειδητοποιήσεις την αδυναμία σου μπροστά στο χρόνο, τότε ο θάνατος του παιδιού σου σε ρίχνει, στον κλοιό της αμφισβήτησης για τους ανθρώπους που τόσα χρόνια είναι δίπλα σου και σε στηρίζουν.

Μ' αυτό ακριβώς καταπιάνεται η ταινία του Τοντ Φιλντ και τα καταφέρνει με μια πρωτοφανή κινηματογραφική λιτότητα για τα αμερικανικά εμπορικά δεδομένα.

Οι ερμηνείες του Τομ Γουίλκινσον και της Σίσι Σπέισεκ είναι υποδειγματικές. Ο Τοντ Φιλντ δίνει τον καλύτερό του εαυτό και έτσι «Τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας» είναι μια ταινία που θα κάνει το θεατή να δακρύσει ευχάριστα.

«In the Dedromm»:. Πρωταγωνιστούν: Σίσι Σπέισεκ, Τομ Γουίλκινσον, Μαρίσα Τομέι, Νικ Σταλ, Γουίλιαμ Μαπόδερ, Γουίλιαμ Γουάιζ, Σίλια Γουέστον.

«Ημέρα εκπαίδευσης»

Ο Αλόνζο Χάρις, είναι ένας Βρετανός της δίωξης ναρκωτικών, του οποίου ο αμφιλεγόμενος τρόπος δουλιάς ακροβατεί ανάμεσα στη νομιμότητα και τη διαφθορά. Για τον Αλόνζο, μετά από όλες αυτές τις περιπέτειες στους κακόφημους δρόμους της Αμερικής, έχει εξαφανιστεί και η τελευταία σταγόνα αισιοδοξίας.

Ετσι δοκιμάζει το θάρρος και τις αντοχές του νεοπροσληφθέντος συναδέλφου του, Τζακ Χόιτ, ο οποίος έχει στη διάθεσή του μια και μοναδική μέρα, για ν' αποδείξει την αξία του στο βίαιο, αν και χαρισματικό ανώτερό του.

Το «Ημέρα εκπαίδευσης» είναι μια κλασική αμερικανική αστυνομική περιπέτεια. Δυο αστυνομικοί που δε φοβούνται τίποτα, τα βάζουν με εμπόρους ναρκωτικών και με όλο τον υπόκοσμο και πάντα τη βγάζουν «καθαρή».

Ενα σενάριο χωρίς ανατροπές και μια μέτρια σκηνοθεσία από τον Αντουάν Φουκούα μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε το «Ημέρα εκπαίδευσης» θα χρειαστούν αρκετά ποπ-κορν και αρκετή κατανόηση.

«Trainig Dey»: Αμερικανική περιπέτεια, παραγωγής 2001. Σκηνοθεσία: Αντουάν Φουκούα. Πρωταγωνιστούν: Ντέντζελ Ουάσιγκτον, Ιθαν Χοκ, Σκοτ Γκλεκ.

«Ημασταν κάποτε στρατιώτες»

Παγιδευμένος με 400 άντρες στη μέση της ζούγκλας. Περικυκλώνεται από 2.000 Βιετγκόγκ. Η απειρία και το νεαρό της ηλικίας τους δε θα τους εμποδίσουν να δείξουν απύθμενο κουράγιο και να λάβουν μέρος σε μια σκληρή μάχη 100 ωρών. Και πλέον... Θα μπορούσε να σταματήσει και σ' αυτό το σημείο η περίληψη της ταινίας. Τη συνέχεια εύκολο να την «ψιλιαστεί» ο αναγνώστης και χωρίς ιδιαίτερη φαντασία...

Και επειδή ίσως, να κατάλαβαν στο Χόλιγουντ ότι κουραστήκαμε από το αίμα και την αδικαιολόγητη βία σκέφτηκαν να βάλουν και λίγο «συναίσθημα» στον πόλεμο. Ετσι, αυτή τη φορά πρωταγωνιστής δεν είναι μόνο η μάχη, οι βόμβες και τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, αλλά και ο στρατιώτης και τα συναισθηματικά προβλήματα που του προκαλεί το αίμα.

Δεν υπάρχει λόγος να δείτε την ταινία την έχουμε ξαναδεί με διαφορετικούς τίτλους και είμαστε σίγουροι ότι θα την ξαναδούμε...

«We were Soldiers»: Αμερικανική πολεμική παραγωγή 2001. Σκηνοθεσία: Ράνταλ Γουάλας. Πρωταγωνιστούν: Μελ Γκίμπσον, Μάντλιν Στόου, Γκρεγκ Κινιάρ, Σαμ Ελιοτ, Κρις Κλάιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ