ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Συγκέντρωση σήμερα στο Πέραμα

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Επί ποδός για να σώσουν τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη από τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται εργατοτεχνίτες, εργοδότες, ο Δήμος Περάματος και μια σειρά κλάδοι που ζουν από τη Ζώνη, όπως ρυμουλκαδόροι, λαντζέρηδες και άλλοι. Σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη της Ζώνης στο Πέραμα, ώστε να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και τους δημότες για το «κόλπο» της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τη ναυπηγοεπισκευαστική βάση της Κυνοσούρας Σαλαμίνας αρχαιολογικό χώρο τύπου ...Ακρόπολης! Πρόκειται για απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 26 Οκτώβρη!

Οι φορείς έχουν προγραμματίσει ακόμα για τις επόμενες μέρες διάβημα στον πρωθυπουργό και 3ωρο συμβολικό αποκλεισμό του διαύλου του Πειραιά. Σε κοινή καταγγελία που έχουν εκδώσει οι φορείς, επισημαίνεται ότι αυτή η υπουργική απόφαση «έρχεται να επιβάλει βίαια την ικανοποίηση της αξίωσης ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», όπως του ιδιοκτήτη του Ναυπηγείου Ελευσίνας Ν. Ταβουλάρη και των αγοραστών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Οσοι πιο πολλοί τόσο πιο ισχυροί

Τελειώνουν σήμερα το βράδυ οι αρχαιρεσίες

Η μαζική προσέλευση των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γραφείων Αθήνας είναι το πρώτο θετικό αποτέλεσμα της σκληρής δουλιάς και της δράσης της διοίκησης του σωματείου, όπου την πλειοψηφία έχει η «Αγωνιστική Ενότητα». Οι αρχαιρεσίες, που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, ολοκληρώνονται σήμερα, όπου τα μέλη του σωματείου μπορούν να ψηφίζουν από τις 2.30 το μεσημέρι μέχρι τις 8.30 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι, προκειμένου να ψηφίσουν, πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο υγείας. Η «Αγωνιστική Ενότητα», απευθυνόμενη σε όλα τα μέλη του σωματείου υπογραμμίζει ότι «με την ψήφο στην "Αγωνιστική Ενότητα" επιλέγεις την ταξική γραμμή στα συνδικάτα. Καταδικάζεις τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Λες "όχι" στις πολιτικές των κυβερνήσεων και των βιομηχάνων. Στηρίζεις τα συμφέροντά σου».


ΠΕΣΙΝΕ
Ψήφος κόντρα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Να δώσουν τη δική τους απάντηση, ψηφίζοντας και ενισχύοντας την ΕΣΑΚ ΠΕΣΙΝΕ, «για να δρομολογηθούν εξελίξεις σε όφελος των εργαζομένων και να μπει φραγμός στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό», καλεί τους εργαζόμενους η παράταξη με τη διακήρυξή της ενόψει των εκλογών που πραγματοποιούνται από σήμερα Τρίτη 12 Μάρτη μέχρι την Πέμπτη 14 Μάρτη, για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στο σωματείο και αντιπροσώπων για το ΕΚ Λιβαδειάς και την ΠΟΕΜ.

Στη διακήρυξη της ΕΣΑΚ επισημαίνεται η σπουδαιότητα αυτών των εκλογών και η ανάγκη ανάδειξης ταξικής διοίκησης που θα συστρατεύει τους εργαζόμενους σε αγωνιστική κατεύθυνση διεκδίκησης και δε θα τους αποστρατεύει, όπως κάνουν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Αναφερόμενη στην κατάσταση των εργαζομένων, σημειώνει ότι χειροτερεύει συνέχεια με την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, με τη συρρίκνωση του προσωπικού, την επέκταση των εργολαβοποιήσεων, την κατάργηση ειδικοτήτων, την εντατικοποίηση και την αφαίρεση παροχών, τον (τεχνητό) διαχωρισμό μόνιμων εργαζομένων και εργαζομένων στις εργολαβίες. Ηδη, υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ, με την εφαρμογή των προγραμμάτων «Πρόκληση» και «Συνεχής Πρόοδος» χάθηκαν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας.

Απέναντι, σ' αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, επισημαίνει η διακήρυξη, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) στο ΔΣ έκανε «πλάτες» στη διοίκηση της ΠΕΣΙΝΕ. Απ' την άλλη, η συνδικαλιστική τους (μαζί με τη ΔΑΚΕ) πρακτική επέφερε σημαντικό χτύπημα στην ενότητα και αγωνιστικότητα του σωματείου. Το δικό τους συμβιβασμό και υποταγή στις αντεργατικές απαιτήσεις του εργοδότη προσπάθησαν να τον «φορτώσουν» στους εργαζόμενους. Απομάκρυναν με την τακτική τους τα μέλη από τη δράση του σωματείου, τους στέρησαν ακόμα και το δικαίωμα να παίρνουν ουσιαστικό μέρος στην επεξεργασία των αιτημάτων και αποφάσισαν για αυτούς, χωρίς αυτούς, για την αμοιβή και τις συνθήκες εργασίας.

Η ΕΣΑΚ αντιπάλεψε αυτές τις επιλογές και στο ΔΣ και στην εφαρμογή τους στους εργαζόμενους. Προσπάθησε για τη συσπείρωση και ενότητα, ανέδειξε τα προβλήματα και τις αιτίες που τα γεννούν, πάλεψε για τη διεκδίκηση λύσεων έξω από την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Απεργοσπαστικό δίπορτο

Σε απεργοσπαστικό μηχανισμό μετέτρεψε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας η διοίκησή του, καθώς μετέφερε καράβι, προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες του από τα Ναυπηγεία της Σύρου, επειδή εκεί οι εργαζόμενοι απεργούν για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το γεγονός καταγγέλλει η παράταξη «Αγωνιστικός Συνδυασμός Συσπείρωση και Αλληλεγγύη Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας». Η παράταξη καταγγέλλει επίσης ότι σοβαρές ευθύνες έχουν και οι πλειοψηφίες στα σωματεία της Σύρου και της Ελευσίνας, αντίστοιχα, καθώς οι μεν πρώτοι δεν ενημέρωσαν γι' αυτές τις ενέργειες, ενώ οι δεύτεροι γιατί ενώ το γνώριζαν έγκαιρα, δεν πήραν καμία πρωτοβουλία για να εμποδίσουν τις εργασίες. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία της Σύρου απεργούν από την περασμένη Πέμπτη.

ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
Σήμερα τελευταία μέρα ψηφοφορίας

Την ανάγκη ενίσχυσης του μετώπου ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, αναδεικνύει ο συνδυασμός «Ταξικός Αγωνιστικός Συνδυασμός Χειριστών - Βοηθών» σε ανακοίνωσή του και με αφορμή τις εκλογές του σωματείου (σήμερα είναι η τελευταία μέρα διεξαγωγής τους).

Ο συνδυασμός αναδεικνύει ως πρώτη προτεραιότητα την υπεράσπιση και διεύρυνση της κοινωνικής ασφάλισης και καταδικάζει τον κοινωνικό διάλογο - απάτη. Επίσης, απαιτεί τη λήψη μέτρων για την ανεργία, ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις και διμερείς συμφωνίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, 7ωρο - 5νθήμερο χωρίς μείωση των αποδοχών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (αυστηρός έλεγχος των μηχανημάτων κ.ά.).

Καταλήγοντας, ο «Ταξικός Αγωνιστικός Συνδυασμός» επισημαίνει ότι «το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας θα παλέψει για τα πιο πάνω αιτήματα με νύχια και δόντια» και ότι η ενίσχυση του συνδυασμού σημαίνει την ενίσχυση «του δικού μας Μέτωπο ενάντια στο μέτωπο κυβέρνησης και εργοδοσίας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Τραβάνε «κουπί» μονάχοι

Τα αδιέξοδα μιας πολιτικής αλλά κι ενός αγώνα εντός των πλαισίων αυτής της πολιτικής ήρθε να αναδείξει ο εξαναγκασμός -ουσιαστικά- των συμβασιούχων του Δήμου Αθήνας να λήξουν προς το παρόν την απεργία τους, χωρίς να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, αλλά και με τους ίδιους να παραμένουν «όμηροι» τόσο της κυβέρνησης όσο και της δημοτικής αρχής. Το αίτημά τους για μονιμοποίηση, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, ενώ από το βράδυ του Σαββάτου δίνουν αγώνα δρόμου για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Η κινητοποίηση των συμβασιούχων στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου έληξε το Σάββατο μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που τους απηύθυνε σχετική έκκληση και με τη δέσμευση της δημοτικής αρχής ότι θα παραμείνουν στην εργασία τους, παρότι οι συμβάσεις τους έληξαν στις 9 Μάρτη. Το καθεστώς ωστόσο των πολύμορφων προσλήψεων - το οποίο πέρα από την ομηρία, «επιτυγχάνει» και τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος - καλά κρατεί. Μ' αυτή την έννοια και οι αγώνες των συμβασιούχων αναγκαστικά θα συνεχιστούν, πράγμα που ανακοίνωσαν ήδη οι εργαζόμενοι, δηλώνοντας πως θα επανέλθουν στις αρχές Μάη.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των συσσωρευμένων σκουπιδιών, με 24ωρες βάρδιες. Ηδη από το βράδυ του Σαββάτου περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι με 100 απορριμματοφόρα άρχισαν την αποκομιδή των σκουπιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ