ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Οι «σωτήρες» πουλήθηκαν!

Η γερμανική HDW, που είχε ανακηρυχτεί «πλειοδότης» του διαγωνισμού, πουλήθηκε σε αμερικανική εταιρία! Χαμένα τα 'χουν οι κυβερνώντες

Αξιοθρήνητα έκθετοι βρίσκονται η κυβέρνηση και όλοι όσοι έχουν πάρει «προσωπικά» τη ζήτημα της παράδοσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική κοινοπραξία HDW/FS, αφού χτες ανακοινώθηκε η πώληση του 75% της HDW στην αμερικανική επενδυτική εταιρία «Guy Wyser - Pratte»! Η εξέλιξη αυτή, που καταδεικνύει τα τραγικά αδιέξοδα που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, δείχνει ταυτόχρονα το πώς η βιομηχανική υποδομή της χώρας μετατρέπεται σε θύμα του ανταγωνισμού των πολυεθνικών, ακόμα και όταν αυτός εκδηλώνεται μακριά από τα σύνορα της χώρας. Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση και οι πρασινογάλαζοι συνδικαλιστές, στο όνομα του επικείμενου ξεπουλήματος, οδηγούν το ναυπηγείο σε συνεχή απαξίωση, έχοντας θέσει ταυτόχρονα τους εργαζόμενους σε «ομηρία», ενώ οι συνθήκες αβεβαιότητας και οι εκβιασμοί έχουν οδηγήσει σε «εθελούσια» αίτηση απόλυσης περίπου 900 από τους 2.000 εργαζόμενους. Το ίδιο διάστημα, «εθνικές αντιπροσωπείες» πηγαινοέρχονταν στις Βρυξέλλες, για να προωθήσουν το ξεπούλημα του ναυπηγείου, όταν και οι ίδιοι οι Γερμανοί, τη στιγμή που πίεζαν να ικανοποιηθούν οι εξωφρενικές τους απαιτήσεις, από ό,τι προκύπτει τώρα, δεν μπορούσαν να διατηρήσουν καν τη δική τους βιωσιμότητα, πόσο μάλλον του Σκαραμαγκά...

Η απόφαση να πουληθεί το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στην αμερικανική επενδυτική εταιρία προκάλεσε χτες αντιδράσεις στους κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία με δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων επιχείρησε να αποτρέψει την πώληση της HDW, που αποτελεί το μεγαλύτερο πολεμικό ναυπηγείο της Ευρώπης. Εδώ η κυβέρνηση φαίνεται να τα έχει χαμένα και σήμερα έχει οριστεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να εξεταστεί το ζήτημα. Χτες πάντως που παράγοντες της ΕΤΒΑ «έψαχναν» να βρουν τους Γερμανούς συνομιλητές τους, δεν κατάφεραν να έχουν... ανταπόκριση.

Η μέγιστη πρόκληση όμως για τον ελληνικό λαό, και για τους εργαζόμενους του ναυπηγείου, προέρχεται από το γεγονός ότι ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση, με αποτέλεσμα εύλογο να είναι το ερώτημα πού τελικά θα φτάσει η κατρακύλα τους. Πάντως, αρμόδιοι κύκλοι επισήμαιναν χτες ότι η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του Σκαραμαγκά ξεπερνάει κατά πολύ τις διεργασίες που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας, για την πώληση των ναυπηγείων Ελευσίνας πριν μερικά χρόνια, όταν τότε αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που τότε κατείχε τη θέση του υπουργού Βιομηχανίας.

«ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ»
«Φιάσκο» και η νέα ρύθμιση

Σε αποτυχία έχει οδηγηθεί και η νέα, ευνοϊκότερη κατά την κυβέρνηση, ρύθμιση για τα «πανωτόκια», που προώθησε με τη μορφή νόμου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλη του 2001. Ο πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια του ενός χρόνου, ένας ελάχιστος αριθμός δανειοληπτών, κάτω από το 10% έχει ενταχτεί στη νέα αυτή ρύθμιση, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών απείχε. Το θέμα αυτό, αλλά και οι καταγγελίες σε βάρος των τραπεζών, σύμφωνα με τις οποίες, οι τελευταίες, αν και είναι υποχρεωμένες, δεν παρέχουν αναλυτικά πληροφοριακά στοιχεία στους πελάτες τους για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, συζητήθηκε χτες το απόγευμα στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκη, της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας και της διοίκησης της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε προγενέστερες δηλώσεις του στη Βουλή, με τις οποίες καλούσε τις διοικήσεις των τραπεζών να εξετάζουν με διαφορετικά κριτήρια τις περιπτώσεις των μικροοφειλετών από εκείνες των θεωρούμενων μεγάλων οφειλετών. Τα πράγματα όμως είναι αρκετά περιπλεγμένα στο θέμα αυτό. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την επίλυση του θέματος των «πανωτοκίων» καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το υπουργείο, από ένα σύνολο 200.000 περιπτώσεων ληξιπρόθεσμων δανείων που ξεκινούν από τις αρχές της δεκαετίας του '80, μόλις οι 15.000 - 20.000 επέδειξαν ενδιαφέρον για τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας και μόνο το 50% των τελευταίων εντάχτηκε σε αυτή. Συν τοις άλλοις, κατηγορούνται οι τράπεζες, ότι δε συμμορφώνονται με τις διατάξεις της ρύθμισης που αφορούν θέματα διαφάνειας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται εντός προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών από τη ν υποβολή σχετικής αίτησης, να χορηγούν στον αιτούντα οφειλέτη αντίγραφα των δανειστικών συμβάσεων και κατάσταση με ανάλυση του ύψους της οφειλής...». Σε διαφορετική περίπτωση οι τράπεζες απειλούνται με διοικητικές ποινές...

Προετοιμάζουν νέα «διαρθρωτικά» μέτρα

Τη δέσμη αντιλαϊκών μέτρων συζήτησαν Σημίτης - Χριστοδουλάκης

Ενημερωτική συνάντηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και το πρόσφατο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Οικονομίας. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη, μετά το τέλος της συνάντησης, επανέλαβε ότι θέμα αιχμής της εαρινής συνόδου Κορυφής θα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και η ανάγκη επιτάχυνσής τους.

Με ευκαιρία τη σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης, με κοινή τους δήλωση η Ενωση Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών και Εργοδοτικών Οργανώσεων, η Ενωση Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων και η Ενωση Ευρωπαϊκών Εμπορικών Συλλόγων, αφού εγκαλούν την ΕΕ επειδή - κατά τη γνώμη τους - δεν προώθησε αρκούντως τα, διαρθρωτικής φύσης, μέτρα που επεξεργάστηκαν στη Λισαβόνα την Ανοιξη του 2000, απαιτούν άμεση προώθησή τους, καθώς και νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας... Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν, η ΕΕ δε θα μπορέσει να ανταγωνιστεί στο οικονομικό επίπεδο τις ΗΠΑ, κάτι που τέθηκε σαν ο βασικός στόχος στη σύνοδο της Λισαβόνας.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

Στο φύλλο του Σαββάτου εξετάσαμε τις γενικές περιπτώσεις υποβολής του εντύπου Ε9. Συνεχίζουμε και σήμερα με ορισμένα ερωτήματα που αφορούν στο ίδιο έντυπο.

- Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε9 σε περίπτωση διαζυγίου;

- Η πρώην σύζυγος θα υποβάλει Ε9 στο οποίο θα αναγράψει τα ακίνητά της, εφόσον υπάρχουν, ως νέα, διαγραμμίζοντας το τετραγωνίδιο με την ένδειξη 1 αρχική. Επίσης, η πρώην σύζυγος θα πρέπει να αναγράψει τα ακίνητα των ανήλικων τέκνων για τα οποία της έχει ανατεθεί η επιμέλεια.

- Ο πρώην σύζυγος θα υποβάλει Ε9, στο οποίο θα διαγράψει τα ακίνητα της πρώην συζύγου του, τα οποία είχαν δηλωθεί στο κοινό έντυπο Ε9.

- Υποχρεούνται σε δήλωση μεταβολής ακινήτων, όταν υπάρχει θάνατος του κληρονομούμενου μέσα στη χρήση;

- Για ακίνητα φορολογουμένου που απεβίωσε μέσα στο κρινόμενο έτος δεν απαιτείται η υποβολή του εντύπου Ε9.

- Πρέπει να αναγραφούν στο έντυπο Ε9 ακίνητα που αποκτήθηκαν ή πωλήθηκαν με προσύμφωνο, καθώς και οικόπεδα που δόθηκαν για αντιπαροχή;

- Οχι. Μόνο στις σημειώσεις του φορολογουμένου μπορεί να αναφερθεί.

- Πώς θα δηλωθεί στο Ε9 ημιτελές ακίνητο;

- Για ακίνητα που η ανέγερσή τους άρχισε μέσα στο 2001 δε θα υποβληθεί Ε9 και δε θα δηλωθούν. Αντίθετα, θα δηλωθούν τα ακίνητα που αποπερατώθηκαν μέσα στο κρινόμενο έτος (σχετ. ΠΟΛ 1051/1998). Εξάλλου, δεν υπάρχει ο κωδικός 99 που είχε χρησιμοποιηθεί για το έντυπο Ε9 το 1997.

- Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται και ποια έντυπα θα συμπληρωθούν για έκδοση πιστοποιητικών που αφορούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων ή αγωγές εξώσεων;

- Προκειμένου να γίνει μεταβίβαση ακινήτου ή να ασκηθεί αγωγή έξωσης απαιτείται να προσκομιστεί στο συμβολαιογράφο πιστοποιητικό του άρθρου 81 του Ν.2238/1994 ότι έχουν δηλωθεί τα μισθώματα του ακινήτου κατά την τελευταία διετία πριν από τη μεταβίβαση. Σε περίπτωση που δεν απέφερε εισόδημα, θα υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση (ο τύπος και το περιεχόμενο έχει καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με την παρ. 1 του ίδιου άρθρου και νόμου), στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα βεβαιώνει ότι το ακίνητο δεν απέφερε εισόδημα κατά το χρόνο που ήταν κύριος, επικαρπωτής ή νομέας του και πάντως όχι πέραν των πέντε (5) ετών από το χρόνο της μεταβίβασης (σχετ. άρθρο 81 του Ν.2238/1994).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ