ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕΔΥΕ
Με το λαό στον αγώνα κατά του πολέμου
  • Μήνας Αντιπολεμικής Δράσης ο Μάης
  • Στις 19 του Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
  • Μήνας αντιΝΑΤΟικών εκδηλώσεων ο Νοέμβρης

Συντονισμένη προσπάθεια συσπείρωσης λαϊκών δυνάμεων γύρω από το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο διαρκή πλέον πόλεμο που προωθεί η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και μαζική αντίσταση του λαού μας ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θα αποτελέσουν τα βασικά πεδία δράσης αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της πατρίδας μας.

Αυτά τόνισαν, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, κατά τη διάρκεια των εργασιών τους, που πραγματοποίησαν το προηγούμενο Σάββατο στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καισαριανής και εκτός από τα μέλη των επιτροπών παρακολούθησαν άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και συνδικάτων. Οι εργασίες ξεκίνησαν με το σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου της Καισαριανής, Γ. Κατημερτζή.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, που ήρθαν από πολλές περιοχές της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και μέσα από τον πλούσιο διάλογο που ανέπτυξαν, αλλά και τη μεταφορά των εμπειριών από τη δράση τους καθ' όλη τη χρονιά που μας πέρασε, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα αποφάσισαν να ανακηρύξουν το μήνα Μάη σαν μήνα αντιπολεμικής δράσης που θα αποτελέσει νέο σταθμό ανόδου του κινήματος. Με κεντρικό σύνθημα: «Με τους λαούς στον αγώνα κατά του πολέμου και της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών, να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας», τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης θα ξεδιπλώσουν πολύπλευρες δραστηριότητες σε όλη τη χώρα, με κορυφαία εκδήλωση τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 19 Μάη.

Επίσης, θα συμβάλλουν με κάθε μέσο και τρόπο, ώστε να εκφραστεί η παλλαϊκή αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, θα διακινήσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας σε κάθε μαζικό φορέα, σε κάθε γωνιά της χώρας για να συλλέξουν υπογραφές. Παράλληλα θα διοργανώσουν εκδηλώσεις για το Παλαιστινιακό στις 30 Μάρτη και 5 Ιούνη. Επίσης θα διοργανώσουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τους δοκιμαζόμενους λαούς της Λατινικής Αμερικής, ενώ ο Νοέμβρης του 2002, θα αποτελέσει μήνα αντινατοϊκής δράσης στη χώρα μας.

Πρέπει να δυναμώσουμε τους αγώνες μας

Το στίγμα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου έδωσε στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευαγ. Μαχαίρας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού μας Συμβουλίου είναι πολύ σημαντική. Γίνεται ύστερα από ένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στις παραμονές ενός άλλου. Γίνεται κάτω από το καθεστώς των τρομονόμων που επιβλήθηκαν σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, και της χώρας μας, που καταλύουν την εθνική μας κυριαρχία και μηδενίζουν τα δικαιώματα που αποκτήσαμε με πολυετείς αγώνες και με μεγάλες θυσίες».

Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, αναφερόμενος στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, υπογράμμισε: «Με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας, οι ιμπεριαλιστές άρχισαν έναν πόλεμο απροσδιόριστης έκτασης και διάρκειας, με την παράλληλη τρομακτική αύξηση του προϋπολογισμού των στρατιωτικών δαπανών». Στη συνέχεια ο Ευαγ. Μαχαίρας, έκανε μια εκτενή παρουσίαση των πολύπλευρων εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων που πραγματοποίησε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα το φιλειρηνικό κίνημα, τονίζοντας όμως με ιδιαίτερη έμφαση ότι «αν θέλουμε να ανατρέψουμε τη "Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων" και να δώσουμε στο λαό μας και σε άλλους λαούς τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα νέο φιλειρηνικό, ελεύθερο και δίκαιο κόσμο, πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα από όσα κάναμε μέχρι σήμερα».

Με αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό για τη δημιουργία ενός ευρύτατου αντιπολεμικού μετώπου

Ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Θ. Παφίλης, στην εισήγησή του τόνισε: «Ο πόλεμος μόλις άρχισε. Τα διαφορετικά και συγκρουόμενα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών χωρών, μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένες και ανεξέλεγκτες συγκρούσεις και πολέμους». Μπροστά, σ' αυτή την κατάσταση, ο αγώνας των λαών, για τη δημιουργία του αντίπλαου δέους, που μπορεί να είναι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, είναι επιτακτική ανάγκη, υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης και συμπλήρωσε: «Το προηγούμενο διάστημα και παρά την πρωτοφανή και λυσσαλέα πλύση εγκεφάλου που εξαπολύθηκε, υπήρξε άνοδος του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πραγματοποιήθηκαν πρωτοφανείς σε μέγεθος και σε εύρος αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις για την άνοδο των λαϊκών αγώνων».

Αμέσως, μετά ο Θ. Παφίλης, επισήμανε ότι «οι φιλειρηνικοί αγώνες του λαού μας αντιμετωπίζονται όχι μόνο εχθρικά, αλλά με τρομοκρατία και δικαστικές διώξεις. Σύρονται στα δικαστήρια και καταδικάζονται όσοι αρνούνται να υποταχτούν στη βαρβαρότητα και τη μετατροπή της χώρας μας σε επιθετικό ΝΑΤΟικό φυλάκιο. Η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και της ΝΔ, δρομολογεί το χτύπημα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που αντιστέκεται στις επιλογές της, δίνει συνεχώς εξετάσεις και λογαριασμό στις εντολές των ΗΠΑ που απαιτούν να σταματήσουν οι λαϊκές διαμαρτυρίες εναντίον τους». Πρέπει, ιδιαίτερα να σημειώσουμε, πρόσθεσε «την πλήρη ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης με όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Θ. Παφίλης, έστειλε στα μέλη του Συμβουλίου ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Με σταθερό αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, συμβάλλουμε καθοριστικά στη δημιουργία ενός ευρύτατου αντιπολεμικού μετώπου. Ενός κινήματος αντίστασης, αναχαίτισης της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, που θα δημιουργεί την προοπτική και τις προϋποθέσεις ανατροπής της».

Μια ξεχωριστή συνάντηση...

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, παραβρέθηκαν και μίλησαν σ' αυτό η Παλαιστίνια Φάντουα Χαντέρ και η Ισραηλινή Εντνα Ζαρέτσκι. Δυο γυναίκες, που σε καθημερινή βάση βιώνουν έναν πόλεμο. Βλέπουν συνανθρώπους τους να χάνονται. Ζουν ένα εφιάλτη. Η Φ. Χαντέρ, τόνισε ότι «ο αγώνας για ανεξάρτητο κράτος, είναι η μόνη λύση για τον παλαιστινιακό λαό», ενώ η Ε. Ζαρέτσκι υπογράμμισε πως «το κίνημα ειρήνης του Ισραήλ καταδικάζει τις κινήσεις του Σαρόν» και δήλωσε ότι «πρέπει επιτέλους να υπάρξουν δυο ανεξάρτητα κράτη, με δυο πρωτεύουσες».


Ζητάνε και τα ρέστα!

Αυτή και αν είναι τακτική από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να εκφοβίσει όποιον τολμάει να αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό. Του ζητάει τα ρέστα, με μια κόλλα χαρτί, και του καταλογίζει φθορά ξένης περιουσίας. Αυτό συνέβη με τον Θωμά Δημόπουλο, που η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τον καλεί να πληρώσει τη συμμετοχή του μαζί με δεκάδες διαδηλωτές σε μπλόκο ΝΑΤΟικής φάλαγγας που μετέφερε το θάνατο κατά την περίοδο του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Χαϊδάρι, 1 Ιούλη 1999. Ο Θ.Δημόπουλος μαζί με δεκάδες άλλους αγωνιστές της ειρήνης διαδηλώνουν για την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, κατά τη διάρκεια διέλευσης οχημάτων του ελληνικού στρατού που εκτελούν διατεταγμένο δρομολόγιο συνοδείας φάλαγγας πέντε στρατιωτικών οχημάτων του ΝΑΤΟ από τα διόδια της Κορίνθου ως τη Λαμία.

Τότε ένα από τα στρατιωτικά οχήματα, το υπ' αριθ. ΕΣ 203732 παρασύρει τον Θ. Δημόπουλο, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί με τραύματα στο νοσοκομείο. Αμέσως οι διαδηλωτές «πέφτουν» μπροστά στο στρατιωτικό όχημα, προκειμένου να το σταματήσουν. Τότε, το θύμα αρνείται να υποβάλει μήνυση για σωματικές βλάβες που είχε υποστεί, διότι δεν ήθελε να «την "πληρώσει" ένας φαντάρος που απλά εκτελούσε διαταγές ανωτέρων».

Σήμερα τα «σαΐνια» του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με έγγραφο από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους βρήκαν τον «ένοχο» και προσπαθούν να βγουν «από πάνω». Θύτης είναι το θύμα και έτσι ο Θ. Δημόπουλος καλείται να πληρώσει για φθορές που... προξένησε στο όχημα που τον παρέσυρε και χτύπησε, το ποσό των 345.740 δραχμών ή 1.014,64 ευρώ! «Το στρατιωτικό όχημα υπέστη από πρόθεση εκτεταμένες υλικές φθορές από μια ομάδα περίπου 10 ατόμων διαδηλωτών» αναφέρεται στο έγγραφο και συμπληρώνεται: « ο οδηγός του στρατιωτικού οχήματος ανέφερε ότι δέχτηκε χτύπημα με κοντάρι σημαίας στο κεφάλι από κάποιον διαδηλωτή, ενώ ο συνοδηγός του στρ/κου οχήματος ανέφερε ότι εξυβρίστηκε από τον ίδιο διαδηλωτή...».

Είναι φανερό ότι οι κυβερνητικοί μηχανισμοί επιδίδονται όχι απλά στην αναζήτηση ενός εξιλαστήριου θύματος που θα χρεωθεί τις φθορές του οχήματος, αλλά επιδιώκουν να στείλουν το μήνυμα: «Οσοι υψώνουν το ανάστημα απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, όσοι φωνάζουν για ειρήνη και φιλία των λαών, αργά η γρήγορα θα "πληρώσουν"». Να μην αφήσουμε να τους περάσει!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ