ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΤΑ
Κλείνουν ταχυδρομεία ελέω ιδιωτικοποίησης

«Επαναθεώρηση λειτουργίας» για 50 καταστήματα

Το κλείσιμο ταχυδρομικών γραφείων που δεν είναι κερδοφόρα προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ. Αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του οργανισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πελάτες και τους εργαζομένους του.

Η διοίκηση του οργανισμού έχει καταρτίσει «επιχειρησιακό σχέδιο», το οποίο προβλέπει την «επαναθεώρηση λειτουργίας» 50 καταστημάτων σ' όλη τη χώρα. Πέρσι έκλεισε έξι ως οικονομικά ασύμφορα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δε διαφωνεί με αυτήν την προοπτική. Απλά σε συναντήσεις του αρμόδιου υφυπουργού, Σπ. Βούγια με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ Π. Κυριακόπουλο, ζητήθηκε να επανεξεταστεί το κλείσιμο κάποιων, με βάση και την «κοινωνική προσφορά» τους. Αυτό ίσως σώσει κάποιες περιοχές από το κλείσιμο του ταχυδρομείου τους, αλλά δεν αλλάζει κεντρικά την πολιτική απόφαση.

Κυβέρνηση και διοίκηση προσανατολίζονται να ψευτοκαλύψουν κενά είτε με υποκαταστήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που θα ανοίξουν σε κάποιες περιοχές και θα κληθούν να παρέχουν και ταχυδρομικές υπηρεσίες, είτε με αύξηση του έργου για τους αγροτικούς διανομείς. Το προσωπικό των ΕΛΤΑ και του Ταμιευτηρίου, τα απομονωμένα χωριά και τα ακριτικά νησιά θα πληρώσουν πρώτα τα «αγαθά» της ιδιωτικοποίησης. Προσθέστε στα παραπάνω και τις υπέρογκες αυξήσεις των ταχυδρομικών τελών τα τελευταία χρόνια.

Αυτό το προβαλλόμενο ως «συμμάζεμα» συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια μείωσης του λεγόμενου λειτουργικού κόστους, τη λειτουργία του δημόσιου ταχυδρομείου αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την επικείμενη πώληση ενός πρώτου κομματιού του σε ιδιώτες, ανεξάρτητα από τις συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα. Η λογική τους είναι σαφής: Ο,τι δε φέρνει κέρδος, κλείνει.

Θυμίζουμε ότι μέχρι τις 23 Μάρτη αναμένονται οι προσφορές των ενδιαφερόμενων (Γαλλικά Ταχυδρομεία και Ολλανδικά) να αγοράσουν το 10% του ΕΛΤΑ και το 50% της θυγατρικής στις ταχυμεταφορές. Δεν αποκλείεται άλλο 15% της μητρικής να διοχετευτεί στο χρηματιστήριο.

Νέα διοίκηση στον ιδιωτικό ΟΤΕ

Αμφίβολη είναι η συμμετοχή εκπροσώπων του εργαζομένων στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ. Το ΔΣ εκλέγεται αύριο Τετάρτη και αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση κρίσιμων κυβερνητικών αποφάσεων, όπως την πώληση άλλου ενός 8% των μετοχών του Οργανισμού σε ιδιώτες.

Το ΔΣ θα εκλεγεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση. Το δημόσιο ως μεγαλομέτοχος (περίπου 42%) θα κάνει τις προτάσεις του για τα νέα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τη διοίκηση. Λέγεται ότι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Ν. Μανασής θα προταθεί να παραμείνει στη θέση του. Συμπληρωματικές προτάσεις αναμένονται και από άλλους μεγαλομετόχους.

Σημειωτέον ότι σήμερα στο ΔΣ συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ομως καθώς από τον Ιούνη 2000 άλλαξε το Καταστατικό του Οργανισμού, έπαψε να υπάγεται στο ν. 2414/96 περί ΔΕΚΟ και «πέρασε» στο ν. 2190/20 περί ΑΕ. Ο νόμος δεν προϋποθέτει εκπροσώπηση εργαζομένων.

Για την εκλογή του νέου ΔΣ από τους μετόχους δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία κατά τη Γενική Συνέλευση. Βάσει του Καταστατικού του Οργανισμού, τα μέλη του οργάνου θα είναι 15 και δεν υπάρχει περιορισμός για το ποιους μετόχους θα εκπροσωπούν.

Κινητοποίηση τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται από τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής οι τηλεπικοινωνιακοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), διαμαρτυρόμενοι για την προώθηση Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), με το οποίο υποβαθμίζεται ο κλάδος τους.

Την απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση πήρε το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτο το προωθούμενο από την κυβέρνηση ΠΔ.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου επισημαίνεται ότι το ΠΔ προβλέπει την ένταξη του μέχρι τώρα αυτόνομου κλάδου των τηλεπικοινωνιακών (Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών) στη Μονάδα Συστημάτων και Υποδομών Αεροναυτιλίας του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Η δημιουργία ενός μόνο τμήματος, αντί τριών - τονίζεται στην ανακοίνωση - σημαίνει ότι δε θα διενεργούνται πλέον οι προβλεπόμενοι κρατικοί έλεγχοι, ενώ τονίζεται ότι από τη στελέχωση της Μονάδας και τους όρους που προδιαγράφονται στο ΠΔ, καθίσταται αδύνατη η παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών και πιθανώς να υπάρξουν επιπτώσεις στην ασφάλεια και στην κανονικότητα των πτήσεων.

Οι τηλεπικοινωνιακοί ζητούν να ληφθούν υπόψη οι υποβληθείσες προτάσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών ΥΠΑ και να συσταθεί στον ΔΑΑ Διεύθυνση Αεροναυτικών Τηλεπικοινωνιών, η οποία θα στελεχωθεί με το απαραίτητο τηλεπικοινωνιακό προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ